MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Szatanka masz rację co do mojego słownika, zazwyczaj czytam post zanim kliknę wyślij ale przy tamtym mi się spieszyło, faktycznie nawet ja się musiałam zastanowić co chciałam napisać 🤣🤣🤣
U nas kładziemy małego ok 19-19.30 i pierwsza pobudka ok 1-2 a druga 4-5 i zazwyczaj do śpi do ok 6.30-7.00. Przez dzień śpi 3-4 razy po max 30-40 min.
Puzzle będę układać chropowatą stroną do góry.
Jeśli chodzi o reakcje psów na zabawki to młodsza nie reaguje na pluszaki i piszczące wcale, starsza popiskuje i obczaja tylko te piszczące. Piłek jeszcze nie sprawdzałam ale może być różnie bo obie uwielbiają aportowanie... Dziś przyszedł kojec więc pewno dopiero w nim damy małemu piłki i zobaczymy.
Karolka jak widziałam wysoki podpór Oliego to wiedziałam że tak się to szybko skończy u Was 😉
Z ubierania przez dzień nie ma problemu, po myciu czasami jest afera, ale to najczęściej pada na M 😉
Mimi u Nas też jest daj mi nogę daj mi nogę 🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2020, 16:15
MIMI, lilly. lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyU nas wczoraj po szczepieniu 6w1 - cały dzień praktycznie aktywności o ile buczenie można tym nazwać.
W końcu poszłam po raz któryś w chuście spróbować ją uśpić. I udało się.
Edit.dostalam upomnienie dotyczące zaległych szczepień starszej córki 🤣🤣🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2020, 17:16
-
szatanka wrote:A to nie znam
U nas normalnie jest jedna pobudka koło 3-4 (dzisiaj o 5:30 dopiero), a jak jest "kryzys" (bo przy Waszych pobudkach to żaden kryzys), to jeszcze jedna wcześniej, koło 1.00. Potem już koło 6-7 i albo jeszcze dośpi, albo już nie.
Wczoraj miałyśmy 2. dawkę 6w1 i dziecko mi cały dzień praktycznie śpi. Spała 11 h w nocy, potem od 10.00 - 12.00, i teraz od 14.00 wciąż śpi (zdążyłam obskoczyć Lidla, wrócić w mega stresie, że mąż tu już z nią walczy, a ta chrapie). Do tego ma zaczerwienienie w miejscu wkłucia i płaczliwa jest dzisiaj, wyraźnie więc ta dawką ją trochę zmogła, bo poprzedniej nawet nie zauważyła. Może to przez ten niezaleczony jeszcze do końca katar? Nie wiem tylko, czy mam się martwić tą ilością snu, i jak to wpłynie na naszą noc dzisiaj.
Karolla, nieźle, pewnie lada dzień śmignie!
Matę szorstkim do góry, po to chyba jest taka, żeby się na niej nie ślizgać.
Moja po drugiej dawce miała stan podgorączkowy... i faktycznie trochę wiecej spała... ale nie tak ja u Ciebie...
2020
2023 -
lipcowka86 wrote:U nas kładziemy małego ok 19-19.30 i pierwsza pobudka ok 1-2 a druga 4-5 i zazwyczaj do śpi do ok 6.30-7.00. Przez dzień śpi 3-4 razy po max 30-40 min.
No to praktycznie identyko jak u nas, na ten moment.Choć ostatnio z tydzień albo dwa w środku dnia mamy jedną drzemkę dwugodzinną, ale to tylko wtedy, gdy ja z nią śpię. Wtedy budzi się po 40 min., zjada z piersi i zasypia na niej z powrotem. A ja z nią
MIMI, ja cię rozumiem, bo też mam parę sekund do zaśnięcia teraz, a sypiam o wiele więcej od Ciebie. Przedwczoraj np., gdy już mała mnie obudziła stękaniem, to pomiziałam się z nią w łóżku, a potem przewróciłam na brzuch i ona tak sobie leżała. Po "chwili" obudził mniej wrzask, a ona z nosem w materacu cała w gilach. Troszkę się przestraszyłam... Ach, i często rano nie mogę sobie przypomnieć, co się działo między 4.00 a 7.00, tzn. z ilu piersi jadła, ile razy, kiedy się znalazła między nami, itp.
Ajka, wstała w końcu o 16.10, więc teraz trzymamy ją do 19.00 i idzie lulu na noc. Ciekawe jakie będzie spanie w nocy po takim dniu
Nabyłam drogą kupna balon z helem i powiem Wam że jest hit. Tak samo jak te plastikowe kółka z maty kinderkraft, na inne zabawki do gryzienia wścieka się po paru minutach, a to może memłać i memłać. Chyba Ajka kiedyś pisała, że Weronice też przypasowały.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2020, 17:40
lipcowka86 lubi tę wiadomość
-
szatanka wrote:Jaką piosenkę macie? Ja mam na wszystko, a na ubieranie jeszcze nie...
Moja też kiedyś się śmiała jak ją ubierałam, a tu nagle krzyk i dramat. Czasami aż myślę, czy jej krzywdy nie zrobiłam jakiejś.
Te moje piosenki to takie wymyślone jednozdaniowe, wciąż powtarzam ta sama frazę...
Hitem jest tak naprawdę:
Kto zrobił kupę, no kto zrobił kupę...
Ale na przebieranie mam:
Kto jest golaskiem-śmiesznym bobaskiem, no kto jest golaskiem...
Frufru, PattisonBM, lilly. lubią tę wiadomość
2020
2023 -
Spokojnie spokojnie do śmignięcia to tu jeszcze kawał drogi ale do tyłu to szybko się odpycha bardzo i jednak już strach zostawiać. Rano przysypiałam jeszcze to mało z łóżka nie zleciał, bo się cofał cały czas.
Ma ktoś tu matę taką rozwijaną czy wszystkie puzzle bo nie pamiętam? -
Karolllla wrote:Spokojnie spokojnie do śmignięcia to tu jeszcze kawał drogi ale do tyłu to szybko się odpycha bardzo i jednak już strach zostawiać. Rano przysypiałam jeszcze to mało z łóżka nie zleciał, bo się cofał cały czas.
Ma ktoś tu matę taką rozwijaną czy wszystkie puzzle bo nie pamiętam?Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020 -
Karolllla wrote:I co polecasz? Bo wygodniej mi by było zwijać niż te puzzle w sierści składać. Mam 4 puzzle ale to małe już jest wypada na dywan i muszę coś kupić większego.
Ja miałam kupic to wesołe podwórko - skip hop, bo koleznka ma i fajnie wygląda, ale kupiłam zoo bo było w promocji - na zdjeciach kiepsko wyglądał, ale w rzeczywistosci super, lepiej niz wesołe podwórko... generalnie mi sie fajnie sprawdza, ale jest naprawde duzy więc nie wiem ile masz miejsca - ja nie zwijam, w pokoju Weroniki leży na stałe jako dywan, zmywam wilgotną ściereczką... nie wiem jakby sie sprawdziło np z psem. Ma rowki moze być cięzej sierśc usunąć.
Karolllla lubi tę wiadomość
2020
2023 -
Ja mam podobna opinie jak Ajka, tez go nie zwijam, chyba ze mam gości. Jest dość spory wiec trzeba mieć na niego miejsce. A mam kota i faktycznie zbiera sierśc. Raz dziennie przecieram szmatka😏
Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020 -
Karolllla wrote:Reagował ale oduczyłam, gorzej jest z piłką. Kontroluje się ale bardzo chciałby ją dla siebie
Jak to robiłaś?3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp -
nick nieaktualnyKarolllla wrote:Spokojnie spokojnie do śmignięcia to tu jeszcze kawał drogi ale do tyłu to szybko się odpycha bardzo i jednak już strach zostawiać. Rano przysypiałam jeszcze to mało z łóżka nie zleciał, bo się cofał cały czas.
Ma ktoś tu matę taką rozwijaną czy wszystkie puzzle bo nie pamiętam?
A w salonie mam taką do ćwiczeń. I ją chowam po zabawię.
Zawsze wieczorem odkurzam, a rano mokra szmatka. Byle nie z detergentem bo tak sobie załatwiłam poprzednią matę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2020, 07:25
-
lilly. wrote:Jak to robiłaś?
Tak jak z młodym wcześniej, na pisk komenda NIE i jak tylko nie reagował od razu pochwała Super pies i to kilka razy żeby podkreślić jak jest super, a najlepiej w momencie piszczenia daj mu coś dla niego do zabawy ze smaczkami to też będzie kojarzył pisk z czymś przyjemnym. U nas szybko odpuścił po samych komendach.lilly. lubi tę wiadomość
-
Kobitki pytanie o sen.
Pisałam wcześniej ze mój mały budził się już tylko dwa razy na karmienie w nocy. Potem przyszedł skok i było to co 2h. Po skoku jestem prawie pewna ze weszliśmy w regres bo je pierdylion razy i zdarza mu się obudzić na 2h w ciągu nocy. Małego nadal odkładam do łóżeczka ale czasami się nie uda wtedy M śpi w innym pokoju. Na wakacjach tez spałam sama i to już było podczas regresu gdzie były nocki z wybudzeniem. Dziś mały miał apogeum bo budził się chyba z 6 razy jeść, nie wiem już nie liczyłam i miał dwa wybudzenia 22-23:30 i 5-6:30. W ciągu dnia śpi 2-3h.
Ja wiadomo narzekam na brak snu od miesiąca ale M dziś stwierdził ze musimy iść z malym do lekarza bo taki brak snu nie jest normalny. Wiadomo ze mi to mega przeszkadza ale wydaje mi się ze mały tak ma i co lekarz poradzi.
Co myślicie? To już problem czy regres i tyle?Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2020, 11:00
3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp -
nick nieaktualnyLilly ja byłam tak że starszą u lekarza. 😅
Moja nie spała w dzień w ogóle do około 4-5msx. 😅
Usłyszałam że jeśli dziecko jest pogodne to najwidoczniej jest ok. I tyle snu potrzebuję.
Na nocne pobudki - że dużo snu w dzień. ☺️
Teraz młodsza śpi łącznie z 3h i uważam że mam istne wczasy gdy jesteśmy same. ☺️Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2020, 08:38
lilly. lubi tę wiadomość
-
Ja nie pomogę ale tak jak Paulina pisze, skoro jest pogodny w ciągu dnia to widocznie tak mało snu potrzebuje. To, że piszą, że dziecko powinno spać x godzin to jedno no ale przecież nikt nie zmusi go do snu jak nie chce. Po tych kilku miesiącach chyba wszystkie wiemy, że książki książkami, a życie życiem. Oprócz Oliwiera on śpi jak w książce w ciągu dnia 😂
lilly., lipcowka86 lubią tę wiadomość
-
Lily zachęcam Cię do dołączenia do grupy na FB Wymagające.pl🙂 tam jest sporo postów odnośnie snu dzieci i może znajdziesz odpowiedz🙂 generalnie tak jak dziewczyny pisza, może być tak ze tyle snu potrzebuje, a może to regres który przejdzie. Ale takie przechodzenie może trwać kilka miesięcy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2020, 10:12
lilly. lubi tę wiadomość
Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020 -
Moja np ma tak ze 3-4 dni z rzedu prawie nie spi, a potem jest tylko spanie i jedzenie...
lilly. lubi tę wiadomość
Patrycja
22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
23.08.2021 II na teście ❤
16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
29.06.2019 🤵👰 -
Karolllla wrote:Spokojnie spokojnie do śmignięcia to tu jeszcze kawał drogi ale do tyłu to szybko się odpycha bardzo i jednak już strach zostawiać. Rano przysypiałam jeszcze to mało z łóżka nie zleciał, bo się cofał cały czas.
Ma ktoś tu matę taką rozwijaną czy wszystkie puzzle bo nie pamiętam?
Ja mam rozwijanadywan skip hop - polecam, wielki, śliczny i super ogólnie
A i ja mam psa i ostatni raz myłam jak kupiłam 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2020, 10:57
Karolllla, Ajka lubią tę wiadomość
3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp