X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • Buena88 Ekspertka

Wysłany: 8 października 2020, 01:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    No, chyba zależy wg jakiej normy. W tym artykule jest kilka norm i nie wiem, czy się w nich mieszczą nasze dzieci, bo jak zwykle mam problem ze zrozumieniem czy 5. miesiąc oznacza, że po ukończonym czwartym, czy właśnie piątym, czyli to, o czym dzisiaj rozmawiałyście:

https://mamafizjoterapeuta.pl/2018/11/26/okna-rozwojowe-cz-1/

Raczej chodzi o 5 miesiąc skończony, ale to wiadomo, że przeciętnie, jedne dzieci szybciej, drugie potrzebują więcej czasu, ja się jeszcze nie przejmuję, oczywiście będę dalej pracować nad tym z małą, ale spokojnie bez nerwów :) jak będzie miała 5 miesięcy plus dwa tygodnie to może wtedy zapanikuje 😅

Ola, 14.05.2020r :)
  • Buena88 Ekspertka

Wysłany: 8 października 2020, 01:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I Ajka dzięki za komentarz co do obrotow, dobrze wiedzieć tez, że osobiście fizjo tak twierdzi 👍

• szatanka Autorytet

Wysłany: 8 października 2020, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buena88 wrote:
    Raczej chodzi o 5 miesiąc skończony, ale to wiadomo, że przeciętnie, jedne dzieci szybciej, drugie potrzebują więcej czasu, ja się jeszcze nie przejmuję, oczywiście będę dalej pracować nad tym z małą, ale spokojnie bez nerwów :) jak będzie miała 5 miesięcy plus dwa tygodnie to może wtedy zapanikuje 😅

No właśnie, wkurza mnie ta niedbalosc wprowadzająca w błąd. Nie wymagam żeby stawiać kropkę po liczebniku porządkowym, ale piaty miesiąc to ukonczony czwarty, tak jak teraz mamy XXI wiek i to powinno być dla piszących jasne.

Buena88 lubi tę wiadomość

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2020, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka94 wrote:
    Matko dziewczyny ja jestem załamana tą egzemą. Czytam teraz i dużo dziewczyn na forach pisze ze ma problem z lekarzami w UK bo oni nie chcą doagnozowac skazy białkowej i wszystko nazywają egzema. Zamiast zalecić zmianę mleka i obserwacje to dają jakieś gowniane kremy i twierdzą ze to normalne, ze dużo dzieci ma problemy skórne. Już wariuje i nie wiem gdzie pomocy szukać. Chyba jakiegoś Polskiego lekarza trzeba będzie znaleźć. Teraz się tez nie dziwie ze mała często marudzi, po prostu to ją swędzi... 😠
    Pewnie żadna z was nie miała do czynienia ze skaza białkowa?
    Ja miałem skazę białkową i młodsza też ma podejrzenie. Trochę to due dziwnie nałożyło z tym refluksem.

Hmm. Z tego całe szczęście się wyrasta. 👍 To nic strasznego.
    W Pl nie leczy się tego sterydami. Postępowanie jest raczej łagodne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2020, 11:18

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2020, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja Wam powiem, że wstaję przed dziewczynami. 😅
    Nie mogę sobie pozwolić czasowo by leżeć sobie gdy one się obudzą. Jest co robić, że tak powiem.☺️☺️

• Lilka94 Autorytet

Wysłany: 8 października 2020, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Lilka, my mamy placki na ciele od 2 miesięcy. Najpierw w zagięciach stópek, potem minimalnie pod kolanami, a potem się zrobił placek ok 3 cm na brzusku i ostatnio jeszcze jeden mały obok. Gadam o tym z pediatrą cały czas, ostatnio spytałam, czy mam przejść na dietę bez mleka i ona powiedziała, że nie, bo primo, nie wiadomo, czy to to, secundo, ponoć taka dieta i tak nie pomaga. Na skórę poleciła mi jakiś krem apteczny typu dermokosmetyk, ale powiedziała też, że linum baby jest dobre i ja to kupiłam i to w końcu pomogło. A próbowałam już wiele, m.in. polecane tu przez kogoś żółtko roślinne, czyli jakąś bombę olejów.

A dlaczego nie zmienisz mleka na własną rękę na próbę? Bo to trzeba receptę mieć chyba na takie, tak? Na pewno dorwiesz gdzieś takie w szarej strefie, możesz spróbować i zobaczyć, czy pomoże, a ze sterydami faktycznie na razie się wstrzymać, bo sterydy mają to do siebie, że wszystko wyciszą, ale potem jak jest nawrót, to ze zdwojoną siłą.

Troche mnie uspokoiłas, może przesadzam. Może faktycznie to nie od razu musi byc skaza. Tak czy siak odpuszczę sobie te sterydy a wypróbuje najpierw to Linum baby. Zobaczymy co się będzie działo, mleka nie chciałam tak sama zmieniać bez zalecenia lekarza ale jak już nic nie pomoże to może wtedy... Dzięki :)

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • Lilka94 Autorytet

Wysłany: 8 października 2020, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina a jakie Twoja mała ma tego objawy?
    Ja tez tak ostatnio sobie rozkminialam żeby może wstawać przed Polą i sobie poćwiczyć np, w domu tez jest zawsze co robić ale ja tak kocham spać... No ale przy dwójce to pewnie tez bym była już zmuszona żeby tak robić, chociaż jakaś chwila dla siebie jak łobuzy śpią :)

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 8 października 2020, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    No właśnie, wkurza mnie ta niedbalosc wprowadzająca w błąd. Nie wymagam żeby stawiać kropkę po liczebniku porządkowym, ale piaty miesiąc to ukonczony czwarty, tak jak teraz mamy XXI wiek i to powinno być dla piszących jasne.

Ja tez lubię precyzje i niestety zauważyłam w tych opisach w internetch brak konsekwencji, ale po analizie przewaza podejscie ze jak piszą "5 miesiąc" to tak jak w ciązy skończony 5 miesiąc... zwłaszcza na tym blogu o którym piszesz tak moim zdaniem jest...Poza jak pisałam na jednej wizycie u fizjo jak powiedzialam ze Weronika się obraca na brzuch (a miała wtedy 4 miesiące +2-3dni) to powiedziała ze wczesnie bo to zazwyczaj w 5 miesiącu... także ewidentnie miala na myśli za miesiąc

PattisonBM lubi tę wiadomość

2020 :)
    2023 :)
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 8 października 2020, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wracamy od fizjo, ogólnie wszystko super, pokazała jak rozluźniać mu te barki ale mówiła, że nie ma tragedii. Za 2 tyg. powinno być już ok i lewą rękę musimy więcej ćwiczyć i nosić przodem do świata. Reszta na 5+ super chłopak och i ach ☺️

Lilka94, Catlady, lilly. lubią tę wiadomość

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Kat20maj2020 Przyjaciółka

Wysłany: 8 października 2020, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak to badanie neurologiczne i nasza pediatra je przeprowadza pewnie dlatego bo jest też naurologiem... Ale komu opowiadam o tym badaniu to robi wielkie oczy... Faktem jest że młody tego nienawidzi a jutro znowu mnie to czeka

• Ajka Autorytet

Wysłany: 8 października 2020, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kat20maj2020 wrote:
    Tak to badanie neurologiczne i nasza pediatra je przeprowadza pewnie dlatego bo jest też naurologiem... Ale komu opowiadam o tym badaniu to robi wielkie oczy... Faktem jest że młody tego nienawidzi a jutro znowu mnie to czeka

Moja Weronika też takie cuda miała.... także oczu wielkich nie robię jesli to neurolog... nawet fizjo nam takie cos zapodaje czasem... tylko ona umie to jakoś fajnie zrobić w sekundę, takie karuzele robi, a potem bęc na boki i do góry nogami, a Weronika jeden wielki zaciesz... do góry nogami jej mina rzednie, ale zaraz z powrotem lata... także szczęśliwa

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2020, 12:52

2020 :)
    2023 :)
  • Kat20maj2020 Przyjaciółka

Wysłany: 8 października 2020, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy to szczepienie obowiązkowe w 5-6 mcu życia dziecka musi być w odstępie 6 tygodni od poprzedniego szczepienia? Teraz zerkam w kalendarz i pielęgniarka nam policzyła 5 tyg i 1 dn... Zastanawiam się czy tam zadzwonić czy się skompromituje...

• Anka12 Autorytet

Wysłany: 8 października 2020, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kat20maj2020 wrote:
    Jak uspokajacie dziewczyny wasze dzieciaki przy szczepieniu?

Wykonuje u was pediatra takie badanie przy którym podnosi dziecko za nogi do góry? Mały tego nienawidzi... Zastanawiam się do ilu miesięcy będzie to wykonywac

My właśnie jesteśmy 2 godz po szczepieniu. U nas nie ma tego badania, o którym piszesz. A na uspokojenie dałam dziecku grzechotkę. Pomogło do pierwszego wkłucia... Na szczęście były tylko dwa 🙂. Po szczepieniu mały spał 1,5 godz, teraz fika na macie 😀. Mam nadzieję, że wszystko będzie ok.🙏. Ostatnio nic się nie działo.

• Anka12 Autorytet

Wysłany: 8 października 2020, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kat20maj2020 wrote:
    Dziewczyny czy to szczepienie obowiązkowe w 5-6 mcu życia dziecka musi być w odstępie 6 tygodni od poprzedniego szczepienia? Teraz zerkam w kalendarz i pielęgniarka nam policzyła 5 tyg i 1 dn... Zastanawiam się czy tam zadzwonić czy się skompromituje...
    U nas umawiają w odstępie 2-miesięcznym.

• Frufru Autorytet

Wysłany: 8 października 2020, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy Wy wszystkie byłyście z dzieckiem u fizjo? Bo ja nie i się nie wybieram i tak czytając zastanawiam się czy może ja bagatelizuje coś albo co...

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 8 października 2020, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frufru wrote:
    A czy Wy wszystkie byłyście z dzieckiem u fizjo? Bo ja nie i się nie wybieram i tak czytając zastanawiam się czy może ja bagatelizuje coś albo co...

Ja gdyby nie te barki pewnie bym nie poszła :) Ale w sumie chyba jedna taka wizyta nawet jak na Twoje oko jest ok by się przydała bo nie wychwyciliśmy, że prawa ręka w każdej pozycji lepiej pracuje niż lewa i po co ma mieć później jakieś asymetrie. Fizjo wychwyci coś czego my nie widzimy. Ale wspomniała, że gdybyśmy nie przyszli do niej to tragedii by nie było wielkiej.

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Lilka94 Autorytet

Wysłany: 8 października 2020, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nie byłam u fizjo i nie mam zamiaru bo nie widzę nic złego, a jak bym miała teraz profilaktycznie latać do wszystkich lekarzy to zwariować można 😆

PattisonBM lubi tę wiadomość

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • Buena88 Ekspertka

Wysłany: 8 października 2020, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jeszcze ani razu nie byłam u fizjo, jakoś nie widziałam i nie widzę potrzeby, ale może faktycznie warto chociaż raz pójść.

• Drzemka Autorytet

Wysłany: 8 października 2020, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja powiem ze uważam że warto chociaż raz na sprawdzenie ok 3 miesiąca udac się z dzieckiem do fizjo. Oczywiście rozsadny rodzic powinien sam wiekszosc nieprawidłowości wyłapać, w tych czasach h wystarczy trochę o pielęgnacji dziecka w internecie poczytać. Ale ostatnio znajoma pokazywała mi zdjęcia córeczki jej koleżanki. Dziecko miało zupełnie przekrzywiona głowę na jeden z boków czego rodzice nie zauważyli, myśleli ze tak ma być... dopiero lekarz skierował na pilna wizytę u fizjo.
    A dziecko w czwartym miesiącu juz ciężko zmusić do spania tak jak chcemy, bo już mu niewygodnie w takiej pozycji przez przekrzywiona głowę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2020, 15:27

Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 8 października 2020, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raz też uważam, że warto. My nie widzimy dużo rzeczy, a nie chodzi o to, żeby chodzić teraz po lekarzach ale akurat taka ocena jest wartościowa.

qdkk2n0a42gt09gc.png
‹‹ 1161 1162 1163 1164 1165 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ