X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2020, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka94 wrote:
    Kurde Karollla fajne to krzesło ale nie powiem troche kosztuje, nie wiem czy chcemy aż tyle wydawać. Ale ten obrót jest zachęcający 🤔
    Dziewczyny ja mam pytanie z innej beczki, słyszałyście a może któraś stosuje szczotkowanie ciała na sucho? Chce ogarnąć troche skore na brzuchu i słyszałam ze działa cuda... Może ma ktoś doświadczenia z tym i może potwierdzić czy warto?

Cały czas nadrabiam 😂
    Ja szczotkowalam trochę w ciąży i po i mimo ze wyglądało ze zrobiły się rozstępy to wszystko jest bladziutkie i skóra fajna. Polecam przed kąpielą szczotkować, warto!

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • martynkaa87 Ekspertka

Wysłany: 13 listopada 2020, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilly polecisz jakąś szczotke? Tyle tego jest że zglupiec można. Jak długo się jednorazowo szczotkuje brzuch? Zielona jestem w tym temacie A muszę coś działać. Jestem na diecie i ćwiczę co drugi dzień i mimo że z 30kg które wpadły mi w ciąży zostało już 5 to brzuch mam okropny :/

• lilly. Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2020, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka12 wrote:
    Szatanka, u nas też początki nie były łatwe. Mały płakał jakbym robiła mu krzywdę. Ja za radą pediatry zaczęłam od papki z ziemniaka z dodatkiem mleka. I jak tak płakał, to zaczęłam mu podawać to jedzenie palcem. Wtedy spodobało mu się, bo zasysał tak jakby mój palec i to było dla niego coś znajomego, a nie jakaś tam łyżeczka. Gdzieś po tygodniu, dwóch spróbowałam już normalnie, a tu znowu zonk. Zaskoczyła mnie ta rzadka konsystencja słoiczków, więc na początku celowo zagęszczałam ziemniaczkiem. Z kaszkami też przeboje. Ale teraz już super. Aha, i je tak jakby z końcówki łyżeczki, nie wkładam całej do buzi, w ogóle nic na siłę. Lubi jeść bardzo. Po każdej łyżeczce mmm 😃

Szatanka mi się wydaje ze może trochę się za bardzo stresujesz.
    Pierwszy miesiąc to zabawa poznawanie, nie ma dobrze zle chyba.
    Ja daje i kawałki i łyżeczkę a najczęściej nic nie je.
    Jedynie z palców jak u Anki bo one są znajome :)
    Nie przejmuj się tylko sobie próbujcie dalej :)

szatanka lubi tę wiadomość

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • Lilka94 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2020, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynkaa ja sobie zamówiłam szczotkę z lullalove, dzisiaj przyszła będę próbować :)

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • martynkaa87 Ekspertka

Wysłany: 13 listopada 2020, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka94 wrote:
    Martynkaa ja sobie zamówiłam szczotkę z lullalove, dzisiaj przyszła będę próbować :)

Daj znać czy fajna w dotyku bo na efekty pewnie będzie trzeba poczekać A ja chce już wystartować:)

• Lilka94 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2020, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona jest dość twarda ale chyba o to chodzi i tak sobie na próbę przejechałam po skórze to boli, na początku chyba trzeba lekko. Tez zielona jestem, dam znać jak zauważę efekty :)

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • Stworka Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2020, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, wpadłam po takim czasie zobaczyć jak żyjecie z już polrocznymi szkrabami. Cieszę się, że u wszystkich idzie mniej lub bardziej do przodu, 😉
    U nas życie toczy się powoli, starsza w przedszkolu, Jeremi pełza, siedzi i zaczyna raczkować. Ma dwa zęby, właśnie zaczynamy rozszerzać dietę blw.
    Ściskam nadmorsko 😉

Catlady, lipcowka86, PattisonBM, Andzia86, szatanka lubią tę wiadomość

34bff60665.png

23.05.2017 - synek 💙
    04.2019 - aniołek
    1.09.2019 - kolejne 2 kreseczki i bijące 💙 - drugi synek
  • Endi1990 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2020, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    Wpadaj Endi... Jak tam Tosia?
    A dziękuję wszystko na razie w porządku, po pół roku skończyliśmy konsultacje z ortopedą w kwestii bioderek bo nie miała jąder kostnienia jak jej brat i dopiero się pojawiły 🤦‍♀️ okruchem tez jest jak jej brat bo obecnie waży coś koło 6600 g i nie zapowiada się zeby była większa;) karmimy się cyckiem czasami maz sięgnie po butle z mm ale bardziej zeby nie wyjść z wprawy aniżeli zeby ja przerzucić chociaz planuje do końca roku.
    Powiem wam ze to macierzyństwo drugie dla mnie jest nieco wzgledniejsze- mniej stresów, mniej wtrącania rodziny, maz przestal się wymądrzać haha i jest bardzo pomocny... nie mam co narzekać właściwie. Macierzyńsko chyba czuje się spelniona ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2020, 19:07

Catlady, Ajka, lipcowka86, PattisonBM, Andzia86, lilly., szatanka lubią tę wiadomość

3i49krhm3xdgyxl2.png
    atdc3e5ejs2gv10p.png
  • Kama92 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2020, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endi1990 wrote:
    A dziękuję wszystko na razie w porządku, po pół roku skończyliśmy konsultacje z ortopedą w kwestii bioderek bo nie miała jąder kostnienia jak jej brat i dopiero się pojawiły 🤦‍♀️ okruchem tez jest jak jej brat bo obecnie waży coś koło 6600 g i nie zapowiada się zeby była większa;) karmimy się cyckiem czasami maz sięgnie po butle z mm ale bardziej zeby nie wyjść z wprawy aniżeli zeby ja przerzucić chociaz planuje do końca roku.
    Powiem wam ze to macierzyństwo drugie dla mnie jest nieco wzgledniejsze- mniej stresów, mniej wtrącania rodziny, maz przestal się wymądrzać haha i jest bardzo pomocny... nie mam co narzekać właściwie. Macierzyńsko chyba czuje się spelniona ;)

Jesteś moim wybawieniem dzisiaj 🤦‍♀️🙈
    My też jesteśmy kp, parę razy dostała butle z mm te gotowe buteleczki, dzisiaj bylam na szkoleniu mąż jej chciał dać pierw nie chciała a jak już po dobrych 3h (w międzyczasie sloik) wzięła to wypila 50 ml i po godzinie zwymiotowala... Jutro mam jeszcze 5h już się cała stresuje.. Jakie mm dajecie jak to wygląda u was

Endi1990 lubi tę wiadomość

• PattisonBM Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2020, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do lyzeczek mialam te na poczatku i sie nie do konca sprawdzily
    161295_121942_1280_720_42255.png
    A z tej lepiej
    161933_72807_1280_720_43542.png

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
    29.06.2019 🤵👰
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2020, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buena88 wrote:
    U nas również jest ksztuszenie od początku, wolałabym żeby to bylo przez mocny wytrysk z piersi, bo takowy mam. Byliśmy tydzień temu u logopedy z polecenia pediatry(chodziło o wędzidełko) i możliwe, że to przez krótkie wędzidełko, które z resztą mieliśmy podciąć jak mała miała 2,5 miesiąca, ale chirurg stwierdził, że jest ok i nie podcielismy 🤷‍♀️. Logopeda zaleciła masaż, bo nie jest pewna czy konieczne jest podcinanie, chociaż na to jej wygląda, bo mała przy okazji ma często buzię otwartą. Jak masaż nie pomoże w prawidłowym ułożeniu języka to dopiero wtedy zaleciła podciąć. Teraz wolałabym uniknąć tego podcinania, bo wiadomo gorzej dziecko znosi takie zabiegi z wiekiem i później masaż wędzidełka przez 3 tygodnie z takim dzieckiem to wyczyn. Także zgłupieć można 😑 . W weekend chcemy zacząć rozszerzać dietę i mamy właśnie zwrócić uwagę na to czy mała będzie w stanie sama zgarnąć pokarm z łyżeczki, żeby nie wycierać o górna wargę, tak jak pisałyście o prawidłowym jedzeniu. Zobaczymy co to będzie.

U mas niestety mimo drugiego zabiegu buziol nadal otwarty. Problemu z karmieniem nie ma ale tez nigdy nie było, krztuszenie czasami. Masaże w tym wieku są koszmarem, u nas praktycznie niewykonalne bo tak jak buzia cały czas otwarta na przy próbie masażu zaciska tak ze nie da się palca włożyć i nie ma opcji nawet na sile.

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2020, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia86 wrote:
    Jak na toaletkę 😱

Taka półeczkę mamy nasunieta na ramę łóżka równo z nim i tam powędrował..
    Teraz się śmiejemy ze światło chciał zapalić ale wtedy do śmiechu nie bylo

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2020, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    Oj chyba Ci nie pomoge, bo u nas z brzucha na plecy jakoś bezproblemowo poszło... główka zaliczyla ze 2-3 uderzenia, ale to tyle... Weronika nigdy na plecy nie idzie z wysokiego podporu, tylko robi taką pozycje amfibii, kładzie główkę na ziemi i z nóżki pupka w górę i na plecy.
    Jak z wysokiego podporu idzie na plecy to może rzeczywiscie traci równowagę, ale mysle ze się spoko nauczy... u Was chyba nie było jakis problemów.

Edit:
    A może daj Leo na jakiś miekki materac (wasze łózko) przejściowo, niech pofika chwilę bez guzów

Tak na łóżku to idzie ok bo ma miękkie lądowanie i chyba się przyzwyczail i na macie zonk 🙈

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2020, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolllla wrote:
    Martynka brawo za postawę - nie gotuj. Trzymam kciuki żebyś wytrwała :)

Andzia...brak słów. Chłopy to są jednak dzbany czasem 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️

Lilly ja wczoraj znalazłam młodego na zasłonie, weszłam do pokoju bo stękał, patrzę na środek łóżka nie ma 😱 skończyło mu się pole do obrotów.

No już nie ma żartów z tymi naszymi pamperkami

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2020, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka12 wrote:
    Z tymi obrotami to mój też kilka razy obrócił się tak na plecy i uderzył głową w matę, był płacz. Na pewno nie zrobił tego prawidłowo. Przez to się zraził i chyba przez miesiąc, a napewno 2-3 tygodnie w ogóle się nie obracał na plecy. Próbowałam jakoś mu pomóc, ale nic z tego. W końcu wczoraj zaczął
    (na nowej macie piankowej) z takiej pozycji jak opisała Ajka, z kuprem w górze.

A jest gdzieś w necie filmik z prawidłowym obrotem? Chętnie podpatrze i może mu pomogę jakoś :)

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2020, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Catlady wrote:
    Buena, teraz po karmieniu jak odkładam do łóżeczka to nie na środek jak zawsze, tylko bardziej z boku bliżej szczebelek.. żeby mu uniemożliwić takie obroty w nocy (na razie obraca się tylko w jedną stronę) - ale nie wiem w sumie czy dobrze robię.

Dziewczyny a po jakim czasie od rozpoczęcia obrotów plecy->brzuch pojawiły się u Was obroty brzuch->plecy?
    Czy obroty plecy->brzuch przez drugi boczek pojawią się same? Spokojnie czekać? Czy jakoś ćwiczyć, stymulować tę drugą stronę?

U mnie na brzuch to chyba już 2 czy 3 miesiąc się przekręca a na plecy dopiero kilka dni, ale to chyba są okna wiec u Ciebie może być zupelnieeeeeee inaczej

Catlady lubi tę wiadomość

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2020, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martynkaa87 wrote:
    Lilly polecisz jakąś szczotke? Tyle tego jest że zglupiec można. Jak długo się jednorazowo szczotkuje brzuch? Zielona jestem w tym temacie A muszę coś działać. Jestem na diecie i ćwiczę co drugi dzień i mimo że z 30kg które wpadły mi w ciąży zostało już 5 to brzuch mam okropny :/

Ja mam chyba taka:
    https://www.ekomaluch.pl/product-pol-61679-NESTED-Szczotka-szczecina-krotka-uniw.html?gclid=EAIaIQobChMIx57T5amA7QIVEbLVCh2v3QrDEAQYAyABEgKxxfD_BwE

Ja szczotkuje na okrągła po razie na jedna partie ciała - całe ciało 5-10m bo nie mam czasu więcej.
    W ciąży robiłam to kilka razy w tygodniu teraz raz na tydzień w weekend.

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
  • Lilka94 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2020, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja się przekręca na brzuch jakoś od miesiąca ale jeszcze nie potrafi z brzucha na plecy.

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2020, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka94 wrote:
    Ona jest dość twarda ale chyba o to chodzi i tak sobie na próbę przejechałam po skórze to boli, na początku chyba trzeba lekko. Tez zielona jestem, dam znać jak zauważę efekty :)

Na początku może bolec bardzo nawet słuchajcie, z czasem mija. Tez w pierwszych tygodniach może być więcej celulitu bo wychodzi na wierzch ten z głębszych warstw. Tak jakby trzeba go rozbić.

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2020, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:
    A jest gdzieś w necie filmik z prawidłowym obrotem? Chętnie podpatrze i może mu pomogę jakoś :)

https://www.youtube.com/watch?v=o0NmNu1WtWw&app=desktop&ab_channel=MamaFizjoterapeutaTV

Anka12, lilly. lubią tę wiadomość

2020 :)
    2023 :)
‹‹ 1247 1248 1249 1250 1251 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ