MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Lilka94 wrote:Kurde Karollla fajne to krzesło ale nie powiem troche kosztuje, nie wiem czy chcemy aż tyle wydawać. Ale ten obrót jest zachęcający 🤔
Dziewczyny ja mam pytanie z innej beczki, słyszałyście a może któraś stosuje szczotkowanie ciała na sucho? Chce ogarnąć troche skore na brzuchu i słyszałam ze działa cuda... Może ma ktoś doświadczenia z tym i może potwierdzić czy warto?
Cały czas nadrabiam 😂
Ja szczotkowalam trochę w ciąży i po i mimo ze wyglądało ze zrobiły się rozstępy to wszystko jest bladziutkie i skóra fajna. Polecam przed kąpielą szczotkować, warto!3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp -
Lilly polecisz jakąś szczotke? Tyle tego jest że zglupiec można. Jak długo się jednorazowo szczotkuje brzuch? Zielona jestem w tym temacie A muszę coś działać. Jestem na diecie i ćwiczę co drugi dzień i mimo że z 30kg które wpadły mi w ciąży zostało już 5 to brzuch mam okropny
-
Anka12 wrote:Szatanka, u nas też początki nie były łatwe. Mały płakał jakbym robiła mu krzywdę. Ja za radą pediatry zaczęłam od papki z ziemniaka z dodatkiem mleka. I jak tak płakał, to zaczęłam mu podawać to jedzenie palcem. Wtedy spodobało mu się, bo zasysał tak jakby mój palec i to było dla niego coś znajomego, a nie jakaś tam łyżeczka. Gdzieś po tygodniu, dwóch spróbowałam już normalnie, a tu znowu zonk. Zaskoczyła mnie ta rzadka konsystencja słoiczków, więc na początku celowo zagęszczałam ziemniaczkiem. Z kaszkami też przeboje. Ale teraz już super. Aha, i je tak jakby z końcówki łyżeczki, nie wkładam całej do buzi, w ogóle nic na siłę. Lubi jeść bardzo. Po każdej łyżeczce mmm 😃
Szatanka mi się wydaje ze może trochę się za bardzo stresujesz.
Pierwszy miesiąc to zabawa poznawanie, nie ma dobrze zle chyba.
Ja daje i kawałki i łyżeczkę a najczęściej nic nie je.
Jedynie z palców jak u Anki bo one są znajome
Nie przejmuj się tylko sobie próbujcie dalejszatanka lubi tę wiadomość
3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp -
Cześć dziewczyny, wpadłam po takim czasie zobaczyć jak żyjecie z już polrocznymi szkrabami. Cieszę się, że u wszystkich idzie mniej lub bardziej do przodu, 😉
U nas życie toczy się powoli, starsza w przedszkolu, Jeremi pełza, siedzi i zaczyna raczkować. Ma dwa zęby, właśnie zaczynamy rozszerzać dietę blw.
Ściskam nadmorsko 😉Catlady, lipcowka86, PattisonBM, Andzia86, szatanka lubią tę wiadomość
-
Ajka wrote:Wpadaj Endi... Jak tam Tosia?
Powiem wam ze to macierzyństwo drugie dla mnie jest nieco wzgledniejsze- mniej stresów, mniej wtrącania rodziny, maz przestal się wymądrzać haha i jest bardzo pomocny... nie mam co narzekać właściwie. Macierzyńsko chyba czuje się spelnionaWiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2020, 19:07
Catlady, Ajka, lipcowka86, PattisonBM, Andzia86, lilly., szatanka lubią tę wiadomość
-
Endi1990 wrote:A dziękuję wszystko na razie w porządku, po pół roku skończyliśmy konsultacje z ortopedą w kwestii bioderek bo nie miała jąder kostnienia jak jej brat i dopiero się pojawiły 🤦♀️ okruchem tez jest jak jej brat bo obecnie waży coś koło 6600 g i nie zapowiada się zeby była większa;) karmimy się cyckiem czasami maz sięgnie po butle z mm ale bardziej zeby nie wyjść z wprawy aniżeli zeby ja przerzucić chociaz planuje do końca roku.
Powiem wam ze to macierzyństwo drugie dla mnie jest nieco wzgledniejsze- mniej stresów, mniej wtrącania rodziny, maz przestal się wymądrzać haha i jest bardzo pomocny... nie mam co narzekać właściwie. Macierzyńsko chyba czuje się spelniona
Jesteś moim wybawieniem dzisiaj 🤦♀️🙈
My też jesteśmy kp, parę razy dostała butle z mm te gotowe buteleczki, dzisiaj bylam na szkoleniu mąż jej chciał dać pierw nie chciała a jak już po dobrych 3h (w międzyczasie sloik) wzięła to wypila 50 ml i po godzinie zwymiotowala... Jutro mam jeszcze 5h już się cała stresuje.. Jakie mm dajecie jak to wygląda u wasEndi1990 lubi tę wiadomość
-
Buena88 wrote:U nas również jest ksztuszenie od początku, wolałabym żeby to bylo przez mocny wytrysk z piersi, bo takowy mam. Byliśmy tydzień temu u logopedy z polecenia pediatry(chodziło o wędzidełko) i możliwe, że to przez krótkie wędzidełko, które z resztą mieliśmy podciąć jak mała miała 2,5 miesiąca, ale chirurg stwierdził, że jest ok i nie podcielismy 🤷♀️. Logopeda zaleciła masaż, bo nie jest pewna czy konieczne jest podcinanie, chociaż na to jej wygląda, bo mała przy okazji ma często buzię otwartą. Jak masaż nie pomoże w prawidłowym ułożeniu języka to dopiero wtedy zaleciła podciąć. Teraz wolałabym uniknąć tego podcinania, bo wiadomo gorzej dziecko znosi takie zabiegi z wiekiem i później masaż wędzidełka przez 3 tygodnie z takim dzieckiem to wyczyn. Także zgłupieć można 😑 . W weekend chcemy zacząć rozszerzać dietę i mamy właśnie zwrócić uwagę na to czy mała będzie w stanie sama zgarnąć pokarm z łyżeczki, żeby nie wycierać o górna wargę, tak jak pisałyście o prawidłowym jedzeniu. Zobaczymy co to będzie.
U mas niestety mimo drugiego zabiegu buziol nadal otwarty. Problemu z karmieniem nie ma ale tez nigdy nie było, krztuszenie czasami. Masaże w tym wieku są koszmarem, u nas praktycznie niewykonalne bo tak jak buzia cały czas otwarta na przy próbie masażu zaciska tak ze nie da się palca włożyć i nie ma opcji nawet na sile.3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Andzia86 wrote:Jak na toaletkę 😱
Taka półeczkę mamy nasunieta na ramę łóżka równo z nim i tam powędrował..
Teraz się śmiejemy ze światło chciał zapalić ale wtedy do śmiechu nie bylo3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Ajka wrote:Oj chyba Ci nie pomoge, bo u nas z brzucha na plecy jakoś bezproblemowo poszło... główka zaliczyla ze 2-3 uderzenia, ale to tyle... Weronika nigdy na plecy nie idzie z wysokiego podporu, tylko robi taką pozycje amfibii, kładzie główkę na ziemi i z nóżki pupka w górę i na plecy.
Jak z wysokiego podporu idzie na plecy to może rzeczywiscie traci równowagę, ale mysle ze się spoko nauczy... u Was chyba nie było jakis problemów.
Edit:
A może daj Leo na jakiś miekki materac (wasze łózko) przejściowo, niech pofika chwilę bez guzów
Tak na łóżku to idzie ok bo ma miękkie lądowanie i chyba się przyzwyczail i na macie zonk 🙈3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Karolllla wrote:Martynka brawo za postawę - nie gotuj. Trzymam kciuki żebyś wytrwała
Andzia...brak słów. Chłopy to są jednak dzbany czasem 🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️
Lilly ja wczoraj znalazłam młodego na zasłonie, weszłam do pokoju bo stękał, patrzę na środek łóżka nie ma 😱 skończyło mu się pole do obrotów.
No już nie ma żartów z tymi naszymi pamperkami3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Anka12 wrote:Z tymi obrotami to mój też kilka razy obrócił się tak na plecy i uderzył głową w matę, był płacz. Na pewno nie zrobił tego prawidłowo. Przez to się zraził i chyba przez miesiąc, a napewno 2-3 tygodnie w ogóle się nie obracał na plecy. Próbowałam jakoś mu pomóc, ale nic z tego. W końcu wczoraj zaczął
(na nowej macie piankowej) z takiej pozycji jak opisała Ajka, z kuprem w górze.
A jest gdzieś w necie filmik z prawidłowym obrotem? Chętnie podpatrze i może mu pomogę jakoś3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Catlady wrote:Buena, teraz po karmieniu jak odkładam do łóżeczka to nie na środek jak zawsze, tylko bardziej z boku bliżej szczebelek.. żeby mu uniemożliwić takie obroty w nocy (na razie obraca się tylko w jedną stronę) - ale nie wiem w sumie czy dobrze robię.
Dziewczyny a po jakim czasie od rozpoczęcia obrotów plecy->brzuch pojawiły się u Was obroty brzuch->plecy?
Czy obroty plecy->brzuch przez drugi boczek pojawią się same? Spokojnie czekać? Czy jakoś ćwiczyć, stymulować tę drugą stronę?
U mnie na brzuch to chyba już 2 czy 3 miesiąc się przekręca a na plecy dopiero kilka dni, ale to chyba są okna wiec u Ciebie może być zupelnieeeeeee inaczejCatlady lubi tę wiadomość
3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
martynkaa87 wrote:Lilly polecisz jakąś szczotke? Tyle tego jest że zglupiec można. Jak długo się jednorazowo szczotkuje brzuch? Zielona jestem w tym temacie A muszę coś działać. Jestem na diecie i ćwiczę co drugi dzień i mimo że z 30kg które wpadły mi w ciąży zostało już 5 to brzuch mam okropny
Ja mam chyba taka:
https://www.ekomaluch.pl/product-pol-61679-NESTED-Szczotka-szczecina-krotka-uniw.html?gclid=EAIaIQobChMIx57T5amA7QIVEbLVCh2v3QrDEAQYAyABEgKxxfD_BwE
Ja szczotkuje na okrągła po razie na jedna partie ciała - całe ciało 5-10m bo nie mam czasu więcej.
W ciąży robiłam to kilka razy w tygodniu teraz raz na tydzień w weekend.3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Lilka94 wrote:Ona jest dość twarda ale chyba o to chodzi i tak sobie na próbę przejechałam po skórze to boli, na początku chyba trzeba lekko. Tez zielona jestem, dam znać jak zauważę efekty
Na początku może bolec bardzo nawet słuchajcie, z czasem mija. Tez w pierwszych tygodniach może być więcej celulitu bo wychodzi na wierzch ten z głębszych warstw. Tak jakby trzeba go rozbić.3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp