X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • Frufru Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2020, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina, dobrze, że z mamą lepiej. 2 lata temu przeżyłam też ciężkie chwile z moją mamą, która miała złośliwego raka piersi, więc rozumiem sytuację i strach...

Kiedy idziecie teraz na jakąś kontrolę do gina?

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
  • Buena88 Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2020, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też dzisiaj zaczęliśmy rozszerzać dietę, Ola kosztowała marchewkę(ze słoiczka) i raczej jej nie smakowała, dziwną minę zrobiła 😆

Paulina też cieszę się, że z mamą jest lepiej i że się odezwałaś w końcu :)

Ola, 14.05.2020r :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2020, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam dziewczyny,że nie pamiętam kiedy byłam tak chora.🤦🏻‍♀️
    Do tego mąż firma, więc średnio mógł sobie pozwolić by w domu z nami zostać.
    Nie miałam żadnej pomocy. 😑

Ogólnie jak przez mgłę te chwilę wspominam. 😑

Rozszerzanie zaczęłyśmy od blw - jabłuszko. A raczej Hania siostrę karmiła. Nie przyjęło się.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2020, 20:00

• MIMI Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2020, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina ale Twoja śmiga to szok. Lada moment usiądzie. Super że z mamą lepiej.
    Lilly Ty chyba ostatnio pytałaś o nachodzące paluszki u stóp, zapomniałam odpisać. My tak mamy i nam akurat kazali naprostowywać je po kilka razy dziennie ale mówili że nie jest to powód do niepokoju.
    Dzisiaj zaczęłam szukać czy teraz nie ma jakiegoś regresu snu i nie, nie ma. Od kilku dni mamy 3h przerwy w środku nocy a dzisiaj pół dnia spędziłam na usypianiu Małej a ona spała tylko raz, przez 1.5 h i to w samochodzie, do którego z bezsilności ją wsadziliśmy i jeździliśmy bez celu przez ten czas.

• lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2020, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina cieszę się że wszystko dobrze z mamą😘 co do Twojego samopoczucia to mój M też covid przechodził bez charakterystycznych objawów jak przeziębienie... I sponiewierało go strasznie.... Niby tylko max 38.5 gorączki ale ledwo żył, powoli mu się poprawia... Więc może u Was jednak to też 👑

Mimi u Nas też ostatnie dwa tygodnie to był dramat, ze spaniem i z odkładalnością... Na szczęście już drugi dzień jest w miarę, młody obrócił się pierwszy raz z brzucha na plecy i wskakuje na czworaka więc już wiem ze to był skok... Może u Was też?

Ajka odnośnie nóg w buzi, dobrze zrozumiałam że jak dziecko ma prawidłowe napięcie w brzuchu to z tymi nogami w buzi może mieć ciężej? Nie u błagalnie zbliżamy się do końca 6 MC a tu młodemu z tymi nogami ciągle nie po drodze do buzi...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2020, 21:04

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • PattisonBM Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2020, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja dzis wsadzila noge do buzi na przewijaku jak miala skarpete gola gira nie jest atrakcyjna do pysia...

Dzis Lili tez spala tylko 1.5h...i na noc dopiero 20.40 usnela...godzina marudzenia...

Ajka mowisz,ze Vojta / Bobathy moga przyspieszyc proces rozwojowy?

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
    29.06.2019 🤵👰
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2020, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PattisonBM wrote:
    Moja dzis wsadzila noge do buzi na przewijaku jak miala skarpete gola gira nie jest atrakcyjna do pysia...

Dzis Lili tez spala tylko 1.5h...i na noc dopiero 20.40 usnela...godzina marudzenia...

Ajka mowisz,ze Vojta / Bobathy moga przyspieszyc proces rozwojowy?

Bąble z problemami z napieciem miesniowym ruchowo rozwijają się wolniej niz rówiesnicy i wtedy reahilitacja pomaga... jak dziecko nie ma takich problemów, to nie wiem czy coś przyspieszy... może bobathy... w Vojcie bardziej chodzi o usuniecie przeszkód w rozwoju...

Lipcówka
    no nie ciężej, łatwiej... bardziej chodzi o to że dziecko inaczej to robi... ale do buzi stopa nie musi isc starczy że idzie ładnie do góry

lipcowka86, PattisonBM lubią tę wiadomość

2020 :)
    2023 :)
  • Buena88 Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2020, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do ginekologa miałam iść jak skończę karmić żeby cytologię zrobić, podobno okres laktacji zaburza wyniki tego badania, słyszałyście o tym? Planowałam karmić 6 miesięcy, tylko, że karmienie piersią bardzo mi się spodobało, więc chyba nie prędko się wybiorę 😄

Ola, 14.05.2020r :)
  • Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2020, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frufru wrote:
    Paulina, dobrze, że z mamą lepiej. 2 lata temu przeżyłam też ciężkie chwile z moją mamą, która miała złośliwego raka piersi, więc rozumiem sytuację i strach...

Kiedy idziecie teraz na jakąś kontrolę do gina?

Ja idę właśnie 18.11 mam Full pakiet badania krwi, ginekolog , cytologia i badanie piersi.

20.10.2012 👰🤵💍
    21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
    20.05.2020 👶 Leon 🤱👨‍👩‍👦‍👦 4230 g 💪
    25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2020, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dziś laska od Vojty napisała mi, że odwołuje poniedziałkowe spotkanie, bo ma Covid. Super. Mam nadzieję, że nam jednak nie sprzedała, ale dwa ostatnie dni bardzo dziwnie się czułam.

Tak że teraz to już w ogóle nie wiem, co to będzie z tą Vojtą.

Dzisiaj w dzień młoda nie spała jakoś strasznie dużo, popołudniową drzemkę brutalnie przerwała jej sąsiadka, trzaskając po swojemu drzwiami, więc spała 1,5h (a miała w plecy 4 h z nocy). Dlatego położyliśmy ją koło 18.30, bo była bardzo zmęczona i wtedy sąsiad z góry zaczął sobie remont. Przedwczoraj wiercił sąsiad z boku i wczoraj też coś hałasował. Więc poszłam do tego sąsiada z góry, prosząc, żeby skończyli wcześniej, bo dziecko jest zmęczone i wiadomo, a jego żona mi na to, że jak ona miała małe dzieci, to jej sąsiedzi potrafili do 1.00 w nocy hałasować i że kiedyś muszą te rzeczy zrobić (ciekawe, co robili cały dzień). W czerwcu remontowali łazienkę, ale młoda jakoś to znosiła, więc nie interweniowaliśmy, ale dzisiaj już wszyscy mieliśmy dość, więc poszłam ładnie poprosić i taka odpowiedź. Koniec końców obudziła się dwa razy po 15 minutach snu i w końcu zasnęła na dobre (mam nadzieję!) po 22.00. Masakra. Ryczeć mi się czasem chce, jak ciężko ma to moje dziecko z sąsiadami. A my zawsze chodziliśmy na paluszkach, żeby nikomu nie przeszkadzać...

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Drzemka Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2020, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buena88 wrote:
    Do ginekologa miałam iść jak skończę karmić żeby cytologię zrobić, podobno okres laktacji zaburza wyniki tego badania, słyszałyście o tym? Planowałam karmić 6 miesięcy, tylko, że karmienie piersią bardzo mi się spodobało, więc chyba nie prędko się wybiorę 😄
    Hmm, mi lekarz kazał przyjsc na cytologię pol roku po porodzie. Nie wspominał, że karmienie ma jakieś znaczenie. Kilka dni temu usg piersi robiłam, je zalecał zrobić po karmieniu piersią, ale wolałam jednak wcześniej, bo mam zmiany w piersiach i chce je mieć pod kontrolą.

Buena88 lubi tę wiadomość

Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2020, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Dziewczyny, dziś laska od Vojty napisała mi, że odwołuje poniedziałkowe spotkanie, bo ma Covid. Super. Mam nadzieję, że nam jednak nie sprzedała, ale dwa ostatnie dni bardzo dziwnie się czułam.

Tak że teraz to już w ogóle nie wiem, co to będzie z tą Vojtą.

Dzisiaj w dzień młoda nie spała jakoś strasznie dużo, popołudniową drzemkę brutalnie przerwała jej sąsiadka, trzaskając po swojemu drzwiami, więc spała 1,5h (a miała w plecy 4 h z nocy). Dlatego położyliśmy ją koło 18.30, bo była bardzo zmęczona i wtedy sąsiad z góry zaczął sobie remont. Przedwczoraj wiercił sąsiad z boku i wczoraj też coś hałasował. Więc poszłam do tego sąsiada z góry, prosząc, żeby skończyli wcześniej, bo dziecko jest zmęczone i wiadomo, a jego żona mi na to, że jak ona miała małe dzieci, to jej sąsiedzi potrafili do 1.00 w nocy hałasować i że kiedyś muszą te rzeczy zrobić (ciekawe, co robili cały dzień). W czerwcu remontowali łazienkę, ale młoda jakoś to znosiła, więc nie interweniowaliśmy, ale dzisiaj już wszyscy mieliśmy dość, więc poszłam ładnie poprosić i taka odpowiedź. Koniec końców obudziła się dwa razy po 15 minutach snu i w końcu zasnęła na dobre (mam nadzieję!) po 22.00. Masakra. Ryczeć mi się czasem chce, jak ciężko ma to moje dziecko z sąsiadami. A my zawsze chodziliśmy na paluszkach, żeby nikomu nie przeszkadzać...

o żesz... mam nadzieje ze nie zlapaliscie od niej, chociaz z drugiej strony jakbyście mieli miec bezobjawowo, to moze lepiej miec juz z głowy.

Ja cały czas się boje ze mi cos na tych rehabilitacjach sprzedadzą, ale puki co chyba nic, chociaż moja aktualna fizjo ma kilku pacjentów aktualnie z covid w izolacji i kilku na kwarantannie... więc wydaje mi się ze to tylko kwestia czasu kiedy to złapiemy.

• martynkaa87 Ekspertka

Wysłany: 15 listopada 2020, 00:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka A nie macie regulaminu wspólnoty czy osiedla? U nas jest zapisane że głośne roboty tylko do 18.

• szatanka Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2020, 00:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martynkaa87 wrote:
    Szatanka A nie macie regulaminu wspólnoty czy osiedla? U nas jest zapisane że głośne roboty tylko do 18.

Hmm, jak dzwoniłam w lutym w sprawie wyjącego psa, to mi powiedzieli, że się pisze (osiedle ma 10 lat!). Może faktycznie zadzwonię i spytam, czy już napisali :D

Ajka, noś maskę KN95 i zmuś do tego rehabilitantkę, ona daje 95% ochrony. Ta od Vojty miała zwykłą maseczkę i przyłbicę, no ale ja sobie myślałam, że kurde, jakie jest prawdopodobieństwo, że akurat ona, teraz będzie to rozsiewać. No i tadam! A u Was to jednak sporo więcej jest tych zakażeń. Ja teraz będę cisnąć wszystkich, że jak coś, to im będę taką maseczkę przynosić od siebie.

Ja wciąż liczę, że uda się w ogóle tego nie przechorować, bo mamy spore możliwości izolowania się i to robimy. Dlatego byłam zła, że akurat teraz wyszło, że musimy z małą często łazić na rehabilitację i w ogóle po lekarzach.

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Lilka94 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2020, 02:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow Paulina Twoja już prawie siedzi! Super 😃

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2020, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka12 wrote:
    O, dziękuję 😃
    Edit. To właśnie ten filmik widziałam.

Ja często ta rączkę mu zapijałam jak u niemowlaka i teraz tak mu zostaje.
    Ale nawet na tym filmiku widać ze ona asekuruje głowę.. hmm

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2020, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buena88 wrote:
    Catlady z tym ułożeniem przy szczebelkach to faktycznie może być dobre kiedy dziecko potrafi obracać się tylko na jedną stronę 👍punkt za pomysłowość 👍 Moja daje czadu na dwie strony, więc niestety nie ma rady 🤷‍♀️

Lilly, a za drugim razem to kiedy podcinaliscie wędzidełko? Ile miał miesięcy? Moja tak samo zaciska dziąsła, masakra. W nocy jedynie masaż wykonalny, ale to zupełnie co innego,bo na zewnątrz masuje ten dołek pod brodą (oczywiście modląc się w duchu, żeby się nie obudziła). I buzia nadal otwarta to może nasze dzieci tak mają i już?🤷‍♀️

5,5 miesiąca

Buena88 lubi tę wiadomość

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2020, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weźcie mną potrząśnijcie, bo mam pomysł, żeby kupić takie monstrum:

eeb4a91dd676545fm.jpg

Mój mąż tylko stwierdził chcesz to kup...
    Krzesło kosztuje małą fortunę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2020, 12:52

• Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2020, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    Weźcie mną potrząśnięcie, bo mam pomysł, żeby kupić takie monstrum:

eeb4a91dd676545fm.jpg

Mój mąż tylko stwierdził chcesz to kup...
    Krzesło kosztuje małą fortunę.

Ha ha ja mogę skomentować jak Twój mąż :) chcesz to kup :)

20.10.2012 👰🤵💍
    21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
    20.05.2020 👶 Leon 🤱👨‍👩‍👦‍👦 4230 g 💪
    25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪
  • PattisonBM Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2020, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka ladne krzeselko...

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
    29.06.2019 🤵👰
‹‹ 1249 1250 1251 1252 1253 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ