MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
lilly. wrote:A jest gdzieś w necie filmik z prawidłowym obrotem? Chętnie podpatrze i może mu pomogę jakoś
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2020, 21:56
-
Jesli chodzi o te obroty na plecy ja tam bym dała dzieciom rozwijac się we własnym tempie... w koncu odkryją jak to najlepiej robić. (ja przynajmniej nic w tej materii nie robiłam)
Weronika nauczyła się na brzuch 2 dni przed tym jak skonczyła 4 miesiące... a na plecy no juz troche nie pamietam, ale chyba tuz przed tym jak miała 6 miesięcy. I teraz chociaz znakomicie umie na plecy prawie tego nie robi idzie na boczek i tyle... na plecach ją podłoga parzy... no chyba ze śpi.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2020, 22:20
Anka12 lubi tę wiadomość
2020
2023 -
Catlady z tym ułożeniem przy szczebelkach to faktycznie może być dobre kiedy dziecko potrafi obracać się tylko na jedną stronę 👍punkt za pomysłowość 👍 Moja daje czadu na dwie strony, więc niestety nie ma rady 🤷♀️
Lilly, a za drugim razem to kiedy podcinaliscie wędzidełko? Ile miał miesięcy? Moja tak samo zaciska dziąsła, masakra. W nocy jedynie masaż wykonalny, ale to zupełnie co innego,bo na zewnątrz masuje ten dołek pod brodą (oczywiście modląc się w duchu, żeby się nie obudziła). I buzia nadal otwarta to może nasze dzieci tak mają i już?🤷♀️Ola, 14.05.2020r -
24 a mój się budzi 5 raz na jedzenie.. a po zabiegu miało być lepiej 🥺
Było kiepsko z 3-5 pobudkami no ale nie ponad 7.......3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp -
Ajka wrote:https://www.youtube.com/watch?v=o0NmNu1WtWw&app=desktop&ab_channel=MamaFizjoterapeutaTV
Dziękuje!3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp -
lilly. wrote:Szatanka mi się wydaje ze może trochę się za bardzo stresujesz.
Pierwszy miesiąc to zabawa poznawanie, nie ma dobrze zle chyba.
Ja daje i kawałki i łyżeczkę a najczęściej nic nie je.
Jedynie z palców jak u Anki bo one są znajome
Nie przejmuj się tylko sobie próbujcie dalej
No może. Ale odniosłam wrażenie, że tu dzieci po paru dniach wszystkie zaczęły z tej łyżeczki zbierać i coś tam jedzą. A moja to mam wrażenie, ze coraz gorzej, bo już coraz bardziej kuma, co to jest. Z palca też nie zje. Nawet z aplikatora do żelaza próbowałam, byle ją zaciekawić smakiem, ale cwana jest i się zorientowałaI się zastanawiam, czy w tej sytuacji lepiej poczekać trochę (ale nie mogę, bo żelazo!), czy próbować dalej w taki sposób, tylko się boję, że się całkiem zniechęci i będzie niejadkiem. Ale dzisiaj dałam jej swoją dynię - tak jak Ty - część zmiksowałam i część w kawałkach. No i wygląda na to, że BLW u nas lepiej wejdzie, bo kawałkami była zainteresowana i nawet zaczęła je sobie wkładać do buzi, tylko za małe pokroiłam, więc jej nie wystawały z piąstki i w sumie większość tylko rozdziabała w rączkach i tylko trochę udało się polizać. W każdym razie raczej jest panna samodzielna i będę szła w tę stronę chyba, mam nadzieję, że nie do pierwszego zakrztuszenia.
Ajka, nie idą nam te ćwiczenia. Wysłałam fizjo filmik, ona mnie skorygowała, no ale mała tak mi się wyrywa, że raczej na pewno robię to bez sensu, bo nieskutecznie.
Za to byłyśmy u magika od terapii dzieci, tego co to w kilku ośrodkach wczesnej interwencji pracował, wykłada na dwóch uniwersytetach i w ogóle. No i on ją przez 45 minut oglądał i stwierdził, że w zasadzie nie ma się co dziewczyny czepiać, jest tylko niewielki problem z asymetrią, taki sam jak był wtedy, gdy byliśmy u niego pierwszy raz w lipcu (czyli nic nam się nie udało wypracować), kazał nam dużo bawić się z nią w symetrii, trochę pokazał jak aktywować mięśnie brzucha i tyle. Powiedział, że skoro są stopy w buzi, to i obroty się pojawią i że jego zdaniem na bank nie ma żadnych problemów neurologicznych i że Vojta nie jest potrzebna w tym przypadku. My od tych kilku dni obserwujemy mega poprawę. Przede wszystkim mała ma dobry humor i o wiele dłużej wytrzymuje na brzuszku. Ma coraz częściej wyprostowane nóżki i coraz wyżej się podpiera. I teraz mam zonka, czy to od tej Vojty, czy jednak od tego, że po pierwsze mamy od wtorku dużą matę, a przede wszystkim mała leży na niej bez przeszkadzającej odzieży. Po 2 dniach wsadziła stopę do buzi i teraz coraz częściej leży z nogami w górze i je sobie je, nawet w wannie, a wcześniej to przecież cały czas na wyproście. Ja jednak skłaniam się ku temu, że to samo tarcie tak jej pomogło, a nie ćwiczenia, które robię źle, ale czy ja wiem? No i teraz naprawdę już nie wiem, co mam robić, do kogo chodzić i kogo słuchać. Chodziłabym do tego gościa, ale on znowu był bez żadnej maseczki i trochę mnie ta jego arogancja wkurza.
Endi, Stworka, witajcieFajnie, że u Was wszystko ok. Ciekawe co u innych, Bona, Jeheria, Jefcia, wiele z nas zniknęło...
-
A tak w ogóle to piątek 13 nie chce się u nas skończyć: jest czwarta, a my jeszcze nie poszliśmy spać, oczywiście nie z własnej woli. A do tego dziecię właśnie obsrało fotelik, w którym próbowaliśmy ją uśpić...
-
Szatanka o matko. Ale jak to możliwe, że Lilka tak długo nie śpi? 😱Baby H.
Baby T.
🙋🏻♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
💁🏻♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników
07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
27dpt - mamy ❤️
11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
28dpt - mamy ❤️ -
PattisonBM wrote:Co do lyzeczek mialam te na poczatku i sie nie do konca sprawdzily
A z tej lepiej
O nie doczytałam ze u Ciebie się nie sprawdziły hahaWiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2020, 09:31
-
O Bosze...a ja narzekam,ze nam dzien zaczal sie o 6tej...jak chcialam dluzej pokimac w loziu...
A teraz ja ledwo kumam a Mloda kima...
Endi Kochana moja Mloda jeszcze nie daje rady sciagac z tej wezszej glebszej lyzeczki a ta druga szersza plaska to rewelacja.Patrycja
22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
23.08.2021 II na teście ❤
16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
29.06.2019 🤵👰 -
Szatanka, z Vojtą tak jest na początku, że nie wychodzi, dopiero po 2-3 spotkaniach u fizjo idzie jakoś. Cwiczenia trzeba tez czesto modyfikować bo dzieci uczą się ucieczki. Musisz się zastanowić co chcesz Lilą ćwiczyć, ale mi się wydaje że coś trzeba. Jak dojdziesz do wniosku że Vojta nie dla Was to koniecznie dalej ciągnijcie Bobathy. Na Twoim miejscu zdecydowanie bym coś robiła.
Jeśli chodzi o wsadzanie nóżek do buzi to przy słabym brzuszku nogi są z reguły z boku, lekko ugięte, dziecko chce isc do przodu, więc nogi idą do buzi, jak się da byle do buzi...
Przy silnym korpusie nogi są bardziej centralnie i wyrostowane bardziej. Tak czy siak wydaje mi się ze, co do slabego brzucha rehabilitanki, jednak mają racje...
PS ja po pierwszych 2 tygodniach Vojty miałam takie same odczucia jakt, wydawało mi sie ze w ogole bez sensu bo ja to źle robię... a i przez pierwszy tydzien układałm głowę odwrotnie - upss...
efektów Vojty u nas w ogole nie odczułam, ala mala pomimo lekkiej hipotonii zaczęła się obracać na brzuszek zanim skończyła 4 miesiące, dziś ma 7 miesięcy i pełza naprzemiennie, obraca się we wszystkie strony i wchodzi na czworaki na razie żeby sie pobujać, ale zawsze... wszystko robi poprawnie (chociaz bywa ze na początku w zlym wzorcu, ale po czasie i przy cwiczeniach wszystko się prostuje)...Mala ma wyraźnie słabszą prawą strone, ale ostatecznie nie dorobiła się asymetrii, ani plaskiej główki, ani nic... W ostatecznym rozrachunku, chyba bez Vojty by tak ładnie nie poszło...
Każda rehabilitacja, a szczególnie bobathy to takie rzeźbienie, nic nie daje efektów od razu. Chociaz podobno po sesji z osteopatą, dzieciaczki które są spiete się a jakiś czas rozluźniają.
Dobra juz się wiecej nie bede mądrzyć... zrobisz jak uważasz.2020
2023 -
nick nieaktualnyCześć dziewczyny, nie odzywałam się kilka dni. Próbuje nadrobić, widziałam że tesknilyscie. 😘
U nas choroba trochę się rozwinęła.😔 Ja i starsza dostałyśmy antybiotyk. Mąż z młodszą trzymają się dobrze.
Ale to nie covid,objawy się nie zgadzają. Znajomy też chory i on zrobił test - negatywny.
Więc my olalismy testowanie.
Ale czasu i siły na telefon nie było.😔
Tak sobie żyjemy teraz:
[....
A moja mama po tomografi trochę się załamała.
Najważniejsze: Nie ma nowotworu. Trzustka podejmuje pracę. I już powoli zaczyna mieć wprowadzane pokarmy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2020, 09:52
Ajka, Catlady, Drzemka, lipcowka86, Anka12, PattisonBM, Lilka94, lilly. lubią tę wiadomość
-
Paulina, miło Cię widzieć
czy ja dobrze widzę, że Natalia już podejmuje próby siadania?
wow!
Zaczęłyście już rozszerzać dietę?
Cieszę się że u Mamy lepiej.lipcowka86 lubi tę wiadomość
Baby H.
Baby T.
🙋🏻♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
💁🏻♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników
07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
27dpt - mamy ❤️
11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
28dpt - mamy ❤️ -
Paulina, dobrze że z mamą lepiej. W tych czasach strach na cokolwiek zachorować, wiec najważniejsze że ma opiekę, bedzie dobrze!
U nas jednak dzisiaj już zaczelam rozszerzanie diety, jakoś tak do obiadu gotowałam marchewkę i postanowiłam też że młodemu dam. Kuba w szoku, że w końcu pozwoliłam mu cos z talerza wziąć😂 possał ja trochę, pobawił się i póki co tyle😃 jutro bede dynie gotowała, to też mu kawałek ogarnę🙂Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020