MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Lilka94 wrote:O której wstają wasze dzieci? Pola od kilku dni o 6:00 🤦🏼♀️ A zawsze tak po 7 wstawała..
U nas to norma a zdarza się i 5:30. Zazwyczaj 19:30/20:30-6/6:303c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp -
W szpitalu nikt nic nie mówił, że trzeba podciąć. Od początku pediatra zauważyła, że jest chyba za krótkie, więc jak Ola miała jakieś dwa miesiące to umówiliśmy się na podcięcie, mała już leżała na stole, a chirurg stwierdził, że nie trzeba podcinać i nie wykonał zabiegu 🤷♀️ Pediatra co wizyta dalej wspominała o wędzidełku, zatem poszliśmy do logopedy, stwierdziła, że nie ma oczywistych przesłanek żeby podciąć. Jak mąż był niemowlakiem to chcieli mu podciąć, ale teściowa się nie zgodziła i tyle, mąż nigdy nie miał problemów z mową, mówi normalnie , więc dziwne. Olalismy sprawę, bo jak już chirurg nie chciał podciąć to chyba wie co jest 5 i koniec tematu. Przy kolejnym szczepieniu pediatra dalej żeby iść do neurologopedy no i już pisałam znowu 50/50 🥴 Teraz idziemy już na poradę do specjalisty, który zajmuje się podcinaniem. Także ten...Ola, 14.05.2020r
-
Buena88 wrote:Ola zasypia zazwyczaj ok 20:00
Od ostatniej drzemki do pójścia spać na noc mija zwykle 3,5h.
Wstaje średnio 3 razy w nocy na karmienie. Mam zamiar dać jej wodę dzisiaj, zobaczymy co to będzie.
Byliśmy u neurologopedy i też nam poleciła gryzak grabber, kilka innych, taki bananek i winogron, dwa ostatnie kupilismy, Ola gryzie je jak szalona, czyli się sprawdziły 👍 Z problemami z jedzeniem powiedziała, że dużo zależy od postawy, czy dziecko siedzi wygodnie stabilnie z podpartymi nogami, bo jak nie to właśnie skupia się na trzymaniu pozycji i na jedzeniu równocześnie i to jest trudne dla niego. Dodatkowo jedzenie z prostej łyżeczki. I znowu 50/50 w sprawie podcięcia czy nie wędzidełka, nie jest mocno krótkie, więc może mieć problemy w późniejszym czasie z mową lub nie, bądź tu mądry 🤦♀️ Czeka nas kolejna wizyta ze specjalistą.
A tak poza tym to już 4 noc śpi w swoim łóżeczku bez migrowania do naszego łóżka, cud😄🍾
Umie bić brawo, papa, pokazuje gdzie jest oko, nos, włosy. Rozdaje buziaki i wszystko mi podaje co ma w zasięgu ręki, od zabawek po brudną skarpetę 😅
Anka12, o jaaa ,identycznie mnie ostatnio zaskoczyła kiedy zaczęłam mówić wierszyk z tej samej książeczki "Pierwsze wiersze", po prostu po nią poszła, super, to jej ulubiona ☺️
Zębów dalej brak 🤷♀️ Są tu jeszcze jakieś bezzębne dzieciaczki? Czy tylko my zostalysmy?Buena88 lubi tę wiadomość
-
Anka12 wrote:Buena, mój nie ma zębów jeszcze. Ostatnio czytałam dość długi artykuł na ten temat. Niepokojący jest brak zębów do 15 m-ca. Często jest to kwestia genetyczna, ale też są inne przyczyny. Lepiej nie czytaj, bo można się niepotrzebnie nakręcić...
Ja miałam 13 miesięcy jak pojawił się pierwszy ząb - górna jedynka.
Maz na 4 miesiące miał już 4 zęby... A Weronika tak środkiem idzie 6,5 miesiąca pierwszy ząb... Na 8,5 miesiąca były 4... Teraz jest już ma 7... I liczę na przerwę jakaś.
Buena88 lubi tę wiadomość
2020
2023 -
Taaak, przerwa w wyrzynaniu zębów pożądana!! U nas od 3 miesiąca prawie non stop zęby... w święta szły górne. Cztery na raz!! Teraz wyszły dolne dwójki, a i tak Julia dalej zapamiętale wszystko gryzie i palcami po dziąsłach gmera.
Zapisałam się na grupę listopadową tutaj, ale wiecie co.. jednak to nie to samo. Długo mnie tu nie było, ale jak tylko spojrzałam na Wasze nicki, to z grubsza przypomniała mi się historia każdej z was. Powstała tu fajna grupa kobitek, a tam jakoś nie bardzo mi jeststara już jestem chyba
Jeheria lubi tę wiadomość
-
Mojej co chwila się wyrzynają jakieś zęby, teraz mam wrażenie, że idą trójki (ma już komplet jedynek i dwójek), ale tych górnych dwójek, które są olbrzymie (choć nie tak wielkie jak jedynki
), jakoś za bardzo nie odczuła chyba. W każdym razie na sen to się za bardzo nie przełożyło. No chyba że to jej wieczne stękanie w ciągu dnia (nawet jak się bawi, to często stęka) to właśnie przez te zęby, ale ja już nie wnikam, czy to skok, czy zęby, czy taki charakter. Czekam aż minie, bo zwariować można.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2021, 12:28
-
Anka12, dzięki, nie panikuje, jeszcze 😅 No właśnie u nas w rodzinie jest przypadek, kiedy zęby pojawiły się dopiero w 14 miesiącu życia. Na to wychodzi, że nieprzespane noce związane z ząbkowaniem dopiero przed nami, jupi 🙆
A z innej beczki, jakie macie spacerówki, szukamy lekkiej i składanej, żebym mogła znieść za jednym zamachem dziecko i wózek?Ola, 14.05.2020r -
No u nas jedynki górne to dramat. Krzyki, wrzaski, rzucanie się po podłodze. Masakra, szkoda mi jej bardzo, ale ja już też opadam z sił.
Buena polecam nosidło, bez problemu zniesiesz razem z dzieckiem 😉 oczywiście żartuję, bo my mieliśmy wózek 3 w 1 i spacerówka się kurzy. Nie będę polecać, bo jest dość ciężka.
A tak nawiasem mówiąc to wszyscy robią wielkie oczy że tak duże dziecko w nosidle noszę. Czasem się czuję jakbym kosmitką była.Buena88 lubi tę wiadomość
-
Buena88 wrote:Anka12, dzięki, nie panikuje, jeszcze 😅 No właśnie u nas w rodzinie jest przypadek, kiedy zęby pojawiły się dopiero w 14 miesiącu życia. Na to wychodzi, że nieprzespane noce związane z ząbkowaniem dopiero przed nami, jupi 🙆
A z innej beczki, jakie macie spacerówki, szukamy lekkiej i składanej, żebym mogła znieść za jednym zamachem dziecko i wózek?
To Cię pociszę moja mama w ogóle nie odczuła mojego ząbkowania - a przynajmniej tak twierdzi. Z moim braćmi, którzy mieli ząbki wcześniej nie było tak różowo.
Buena88 lubi tę wiadomość
2020
2023 -
Szatanka moja to tez jest nerwus, ze wszystkiego drame potrafi zrobić-karmienie, ubieranie, kąpiel.. Bo zawsze chce coś czego nie wolno i jak jej nie dam to się wydziera.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2021, 14:23
szatanka lubi tę wiadomość
22.12.21 Synek 💙
03.06.20 Córcia ❤️
10.07.19 Aniolek 9 tc -
Ja znoszę Muuvo quick z 2 piętra na ramieniu plus młody w chuście. Mi pasuje pod katem składania i ogólnie przetyrany mamy ten wózek i nic mu nie jest. Szatanka chyba nie była zadowolona z tego co pamiętam ale ja tak.
Ajka Ty z moich rewirów, nie wiem czy znasz ale mamy tu mega miejscówkę, dziupla naturalna bawialnia. Chodzę tu teraz dodatkowo na Gordonki i zostajemy się pobawić. Dziś spacerem w 40 min doszłam akurat młody się wyspał i było istne szaleństwo. Jest rewelacja, dużo drewna i zero plastiku.
A w ogóle to dawno dzieciaków nie wrzucałyśmy, pokażcie jak się zmieniają ☺️
Buena88, lilly., Lilka94, Anka12, Catlady, Andzia86, Ajka, Jeheria lubią tę wiadomość
-
Karola ja byłam ze starszakiem na eksperymentach, potwierdzam super miejsce, wszystko nowe i czyste:)
Ja polecam wózek baby jogger city mini zip, leciutki i składa się tak że można to schować pod siedzenie w aucie. Ale tylko po mieście, po lasach jak dla mnie się już nie nadaje.Karolllla lubi tę wiadomość
-
Karolllla wrote:Ja znoszę Muuvo quick z 2 piętra na ramieniu plus młody w chuście. Mi pasuje pod katem składania i ogólnie przetyrany mamy ten wózek i nic mu nie jest. Szatanka chyba nie była zadowolona z tego co pamiętam ale ja tak.
Ajka Ty z moich rewirów, nie wiem czy znasz ale mamy tu mega miejscówkę, dziupla naturalna bawialnia. Chodzę tu teraz dodatkowo na Gordonki i zostajemy się pobawić. Dziś spacerem w 40 min doszłam akurat młody się wyspał i było istne szaleństwo. Jest rewelacja, dużo drewna i zero plastiku.
A w ogóle to dawno dzieciaków nie wrzucałyśmy, pokażcie jak się zmieniają ☺️
Ile ta mała obok włosów ma 😍3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp -
Ta mała? Oli też ma czuprynę jak nie wiem! Wy to w tej Warszawie sobie pożyjecie, w mojej wiosce z tramwajami to nawet gordonek sensu stricte nie ma, na tych zajęciach umuzykalniających są tylko elementy tej metody. A takie miejsca jak to, to w ogóle zapomnij...
Lilka, dzięki za pocieszenie. Mimo wszystko dobrze wiedzieć, że nie tylko moja tak ma. Dzisiaj już myślałam, że będę jak ajka zastanawiać się, jak sprać kupę z dywanu, bo taka była awantura przy zmianie pieluchy, że głowa mała. Sąsiedzi nad nami mają córkę, którą z mężem nazywamy roboczo dziecko Rosemary, taki z niej szatan. To na naszą teraz mówimy dziecko Rosemary 2.0
Jeheria lubi tę wiadomość
-
Anka12 wrote:Moje dziecko mnie dzisiaj mega zaskoczyło. Bawiło się klockami, a ja zaczęłam mówić wierszyk z naszej ulubionej książeczki (Pierwsze Wiersze Dla...). Nagle spojrzał na mnie, zostawił klocki i poszedł po książeczkę. Spośród kilku wziął akurat tą, w której jest wierszyk, który mówiłam. Normalnie byłam w szoku! I to jego inteligentne spojrzenie 🧐
Mój wziął chusteczkę nawilżana a ja umyj ławę to ten ławę zaczął myć 🤣🤣🤣 haha ja tak robie a ten kopiuje 😁 - jak myje meble to daje mu druga szmatke zawsze.Anka12 lubi tę wiadomość
-
A wgl wasze dzieciaki jak reagują na inne dzieciaki w podobnym wieku? Jak wyglada interakcja między nimi? Dzisiaj u nas byli znajomi z córeczka 6 miesięcy to Pola się gapiła tylko w mega szoku i cały czas chciała ja dotykać po twarzy no i zabierała jej zabawki.22.12.21 Synek 💙
03.06.20 Córcia ❤️
10.07.19 Aniolek 9 tc -
Ta dziewczynka obok jest miesiąc starsza
tak Oli też ma zaczes, długie dosyć włosy ma.
Szatanka ta miejscówka jest funkiel nówka i to kawałek od mojego domu, koleżanki mnie oświeciły
Lilka94 Oli dzisiaj np. z tą dziewczynką się przytulili, a my z jej mamuśką się rozpłynęłyśmy hehe ale ogólnie to młody lubi inne dzieci biega za nimi ale jest mało delikatny i szarpie i oko wydłubuje. Ale nie za każdym razem. Czasem jest fajny lekki dotyk, a potem szarpnięcie więc muszę być czujna bo jak tak robił koleżance 3 miesiące młodszej to wpadała w ryk od razu. -
Fajne te Wasze dzieciaczki 😊. Pola jaka uśmiechnięta ładna dziewczynka. Lilka, i to jest ten "szatan", o którym piszesz?🤣
Widzę, że Oli siedzi podobnie jak mój Jasiek + ostatnio ciągle z jedną nogą z przodu. Nie wiem czy powinnam się martwić. Dzisiaj nawet próbowałam dodzwonić się do pediatry w tej sprawie, ale niestety nie udało mi się...
A miejsce naprawdę super! Zazdroszczę.
Mój nie ma za dużo kontaktów z innymi dziećmi. Głównie z kuzynem 2-latkiem, ale póki co nie za bardzo zwraca na niego uwagę. Jak są razem, to po prostu bawi się czymś, chyba, że tamten go zaczepia, to potrafi wyrwać zabawkę z ręki.