X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 5 maja 2021, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Catlady wrote:
    Nam się wczoraj udało całą noc bez piersi. O dziwo spał naprawdę ładnie, mąż go uśpił (jego debiut) o 19:45, spał do 23:30, i później ja wkroczyłam do akcji bo mąż miał wychodne, ale butelka i noszenie dało radę. Obudził się później po 30 min ale uśpiłam (bez piersi! sukces) i spał już do rana, do 7:40 !!!
    Dzisiaj na drzemkę próbujemy też uśpić bez piersi. Zobaczymy.

W ogóle wczoraj miałam z mężem rozmowę i wyszło na to, że obydwoje chcemy jednak drugiego dziecka. Zdecydowaliśmy, że pomału odstawiamy całkowicie Tadzia od piersi (w dzień też ale stopniowo) i będziemy wracać po nasz ostatni zarodek do kliniki. Chcielibyśmy przed moim powrotem do pracy (planowałam wrócić w październiku).

Edit. Update - udało się, zasnął na drzemkę bez cycusia w łóżeczku (mega sukces!!)

Wow ale sukces! On był przecież mega cyckowy prawda? Jak nauczyłaś butelki i zasypiania w łóżeczku?

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 5 maja 2021, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolla ja generalnie tez nawet za zoo nie jestem. Do naszego pójdziemy z paru względów
    - mamy obok domu
    - mały ma fioła na punkcie zwierząt
    - nasze zoo to taki rezerwat który tez ratuje zwierzaki i gatunki. Przyjmują zwierzaki odnalezione itp

Inaczej bym się nie zdecydowała. Zobaczymy po pierwszej wizycie jak tam warunki, jak będzie złe nie będę z nim chodzić.

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 5 maja 2021, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Wiadomo, że zwierzęciu w zoo nie jest optymalnie, tak jak na wolności, ale też moim zdaniem dzisiaj nie można powiedzieć, że im zwyczajnie źle. Myślę, że jest im nieźle, że użyję takiej gry słów, a przynajmniej nie muszą uganiać się za jedzeniem ;) No ale ja jestem z tych, co zwierzęta jedzą, więc siłą rzeczy mam nieco inne podejście.

Moja też tańcuje na całego. Pamiętam, że strasznie kisłam z córki przyjaciółki, która robiła dla nas takie popisy-występy z własną choreografią i widzę, że z moją będzie podobnie. :)

Dzisiaj robiłam jej fotki i dałam jako rekwizyt taką drewnianą piramidkę z maluteńkimi otworami, a ona szast-prast i kilka kółek nałożyła. Jestem szczęśliwa jak nie wiem, z tego, jak ona ostatnio goni.

Za to z tą złością to nie mam pomysłu. Ajka, mówiłaś, że Werka też ma wybuchy gniewu, ale czy Cię wtedy np. gryzie? Bo moja gryzie mnie coraz częściej :/ A w krzesełku jak ją coś wkurzy przy jedzeniu (coś czyli np. nic), to potrafi wyrzucić wszystko w złości i tak np. wczoraj łyżka z sosem pomidorowym wylądowała na dywanie. Dlatego, jeśli pozwolicie, chciałabym przeprowadzić małą sondę: czy obserwujecie takie zachowania u swoich dzieci i czy bawicie się z nimi tak trochę ostrzej, w gilgotki, szczypanki w boczki itp.? Bo zastanawiam się, czy jest między tymi rzeczami korelacja. Ja moją czasem podgryzałam w stópki i może dlatego ona mnie teraz gryzie, tylko że ona gryzie tak żeby bolało. :/

Mój przy jedzeniu wszystko zrzuca wiec teraz zorganizowałam mu jakieś kubeczki coś.. ale to raczej dla zabawy niż ze złości.
    A wkurza się wiadomo - jak nie może czegoś zrobić, jak mu nie wyjdzie, jak coś chce.

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 5 maja 2021, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niki2803 wrote:
    Szatanka sprzedaję za 70zł sukienkę, za połowę ceny jaką dałam.

Co do gryzienia i szczypania to chyba taki etap, dzieci wszystkiego próbują, co można zrobić palcami, zębami itp. Ja przynajmniej tak sobie to tłumaczę.
    To chyba ostatnia zostałam tu z nocnymi karmieniami cycem i wybudzaniem się po kilka razy. Nie wiem kiedy to minie. Je coraz więcej więc głodna nie jest a jednak napić się musi. W dzień napije się 2-3 razy i jest ok.
    Muszę się pochwalić że dziś kupiliśmy fotelik i jest mega. Mogę go obracać co jest super wygodne i Judka już tak nie marudzi podczas jazdy bo jest jej po prostu wygodnie. Teraz to możemy podróżować 😄

Spokojnie jeszcze ja jestem! 😂
    Mój ostatnio pobił rekord 21 pobudkami. Stwierdziłam ze chyba na jakieś badania muszę iść.
    Ale idą mu już dwa miesiące czworki - chyba wyjdą na raz.

I na kolejny dzień zaczął chodzić 😍😍😍
    Poszedł w dzień pracy 😂

Od tego momentu ma chyba jakiś skok bo jest nie do ogarnięcia. Chce na ręce, wkręca się, odłożony płacze.
    Przechodzi chyba tez na jedna drzemkę wiec wszystko na raz 🙈

lipcowka86 lubi tę wiadomość

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 5 maja 2021, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sztanka...gryźć to akurat nie gryze, w kazdym razie nie ze złosci (bo jak jej macam, co tam rośnie, to jak gryzie mi paluchy), ale cała reszta jak najbardziej - jak ma dwie zabawki w dłoniach i zabiore jej jedną, to drugą rzuci na koniec pokoju w złosci... i krzyczy jak szalona.

A tak z innej beczki moja to chyba omineła etap wkładania przedmiotów jeden na drugi... tzn uwuelbiała wkładac do wiaderka i z niego wyjmowac klocki, ale żeby budowac z klockow wieze to juz nie...
    teraz od dłuższego czasu bawi się miską i łyżeczką - udaje że je albo udaje ze mnie karmi... i to akurat mnie rozbraja, najpierw miesza tą lyzeczką w misce, potem nabiera i sobie wkłada do buzi, albo mi daje.
    Tesciowa jak byla u nas na urodzinach pokazała jej jak odkręcac butelki po bebilonie 200ml z rossmanna i teraz ciągle sie bawi tymi butelkami - odkręca i zakręca... ale probuje tez z innymi i musze uważac co jest na podlodze i czy na pewno dobrze zakręcone.

PS Lilly u nas tez czwórki - a w zasadzie jedna sie teraz przebija, bo ta druga jeszcze troche czasu potrzebuje... paradoksalnie jak była 3dniowka i leki przeciwbolowe a potem oslabienie, to super spala...wyzdrowiała i znów tragedia... chociaż nie 21 razy... to chyba trudno pobić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2021, 14:46

2020 :)
    2023 :)
  • Catlady Autorytet

Wysłany: 5 maja 2021, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:
    Wow ale sukces! On był przecież mega cyckowy prawda? Jak nauczyłaś butelki i zasypiania w łóżeczku?
    Tak, myślałam że będę kp do osiemnastki.

Poszło łatwiej niż się spodziewałam. Po prostu pokazałam mu butelkę i sam wziął w rączki i zaczął pić - najpierw moje mleko odciągnięte, później pół na pół z mm w później samo mm.
    Co do zasypiania w łóżeczku, on wcześniej po kp już zasypiał. Po prostu odkładałam i spał. Teraz po butelce nie zawsze zasypia od razu, więc mamy taki rytuał - mąż siada na fotelu z Tadziem na rękach, daje mu butelkę, Tadziu pije i w trakcie picia ma już zjazdkę, przeważnie nie wypija do końca, wtedy mąż go odkłada do łóżeczka - czasem od razu odwraca się na boczek i śpi, a czasem się rozbudzi lekko, wtedy w łóżeczku podaje mu do końca butelkę, dopije i śpi. Czasami trzeba chwilę ponosić, poprzytulać. Generalnie całkiem sprawnie nam to wychodzi.

Współczuję 21 pobudek, to chyba naprawdę rekord!! 🤯🤯🤯

lilly. lubi tę wiadomość

Baby H. <3
    202205061770.png

Baby T. <3
    202005301770.png

🙋🏻‍♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
    💁🏻‍♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników

07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
    12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
    05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
    14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
    11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
    7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
    27dpt - mamy ❤️

11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
    5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
    28dpt - mamy ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2021, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I u nad ostatnio regres, dramat jest :( 5 pobudek w nocy.. niby tylko na cyca ale jest kiepsko. Wyszły mu czwórki na gorze, i jeszcze dwa zeby na dole, idzie kolejny, jest armagedon :( dodatkowo sam stawia pierwsze kroczki i jara się jak pochodnia. Ciagle jęczy, marudzi, ale je ładnie. Mogłabym istnieć tylko ja, u męża płacze :( Nie wiem co się stało, od dwóch tygodni tak ciężkie i wymagające dziecko ze czasami chce mi się płakać.. :/ Boje się, ze coś mu jest, bo miałam najweselsze dziecko na świecie, a ostatnio maruda na 102:(
    Catlady, gratulacje! Na drzemki usypia sam czy na rękach?

• Lilka94 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2021, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Catlady jak ja zazdroszczę ze Tadziu sam zasypia w łóżeczku. Pola to takie żywe srebro ze nie ulezy na miejscu, od razu wstaje i chce się bawić a jak probuje ja przytrzymać to pręży się i płacze...
    U nas tez czwórka się przebija, pewnie dlatego tak marudzi. W przyszłym tygodniu mamy wizytę u lekarza bo chyba ma mała przepuklinę przy pępku. Mówili mi przez telefon ze to niby nic poważnego ale troche się przejmuję.

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 5 maja 2021, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no te 21 to był hit 🙈
    Mam nadzieje ze jednorazowy.
    Zazdroszcze 1 do 5 pobudek. Co ja bym dała za dwie na przykład..
    U nas etap budowania nastąpił niedługo po wkładaniu / wykładaniu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2021, 19:47

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2021, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i tez przechodzimy na jedna drzemkę..
    Catlady, kiedy wracacie po maleństwo?:)

• lilly. Autorytet

Wysłany: 5 maja 2021, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ile u Was drzemek w ciągu dnia i jaki macie rozkład dnia?

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
  • Catlady Autorytet

Wysłany: 5 maja 2021, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mwm, na drzemki zasypia na rękach i odkładam do łóżeczka. Od kilku dni mamy jedną drzemkę, ok 12:00 - trwa różnie, przedwczoraj 3h, wczoraj 1h, dzisiaj 1,5h.. kładziemy spać ok 19:30, wstajemy 6:00-6:30

Wracamy w przyszłym albo kolejnym cyklu. Jutro mam cytologię i usg piersi, zobaczymy jak wyniki. W 3dc chyba się umówię do kliniki na wizytę aby może zbadać hormony i obgadać z lekarzem plan.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2021, 20:28

mwm lubi tę wiadomość

Baby H. <3
    202205061770.png

Baby T. <3
    202005301770.png

🙋🏻‍♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
    💁🏻‍♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników

07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
    12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
    05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
    14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
    11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
    7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
    27dpt - mamy ❤️

11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
    5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
    28dpt - mamy ❤️
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 5 maja 2021, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:
    no te 21 to był hit 🙈
    Mam nadzieje ze jednorazowy.
    Zazdroszcze 1 do 5 pobudek. Co ja bym dała za dwie na przykład..
    U nas etap budowania nastąpił niedługo po wkładaniu / wykładaniu.

No to moja idzie innym kalendarzem...po wkładaniu/wyjmowaniu było rzucanie...potem sztućce i miski i niby jedzenie...a teraz od 2 tygodni jest odkręcanie i zakręcanie.

Ps ja bym chyba umarła z Twoim Leo

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2021, 20:33

2020 :)
    2023 :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2021, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilly, u Was identyczna drama jak u nas. Współczuje ;)
    Z drugiej strony mamy jedno, ta 25-letnia Malijka urodziła wczoraj dziewięcioraczki..

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2021, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:
    A ile u Was drzemek w ciągu dnia i jaki macie rozkład dnia?
    Właśnie się posypał, każdy dzień inny.. wstaje ok 7:30-8:00, raz dwie drzemki, raz jedna.. nic nam się teraz kupy nie trzyma, a jak chce go usypiać to wpada w szał i ucieka z pokoju, No nie moje dziecko.

• Karolllla Autorytet

Wysłany: 5 maja 2021, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też nie ma układania przedmiotów jeden na drugim, jest wrzucanie wyrzucanie, karmienie mnie ale ręką i podawanie mi wszystkiego do rąk jak mówię daj i takie tam. Pomimo nowego miejsca śpi dobrze ale gdyby nie cycki byłoby ciężko, a tak nawet nie wiem ile się budzi bo śpimy razem w łóżku i wystarczy się przytulić. Po powrocie będzie masakra bez łóżka dużego 😅
    Dzisiaj zostawiłam go pierwszy raz na dłużej z rodzinką na 3 h plus drzemka i nawet nie skumał chyba, że mnie nie było. Także spoko.
    A wścieka się oczywiście, rzuca przedmiotami ale mnie to bawi bo wygląda wtedy przeuroczo z taką padaką.
    Drzemki u nas dwie bo wstaje 5-7 rano.

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • MIMI Autorytet

Wysłany: 5 maja 2021, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaskoczyłyście mnie z tą jedną drzemką. Jakoś nie pomyślałam, że to już za chwilę. Moja póki co to ledwo wytrzymuje do pierwszej drzemki, a od drugiej ciężko jest do spania na noc, więc na razie nie ma opcji przejścia na jedną, ale coś czuję że po moim powrocie do pracy się to zmieni. U nas wygląda to tak: 5.30 pobudka
    10.00 drzemka (30 min-1.5h)
    14.00 drzemka( 30min-1.5)
    W ciągu dnia śpi około 2 h łącznie. Cały czas idziemy spać o 19, za nic w świecie nie mogę jej przestawić na późniejszą godzinę, a i tak godzinę przed spaniem to tylko na ręce chce.

• lilly. Autorytet

Wysłany: 5 maja 2021, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    No to moja idzie innym kalendarzem...po wkładaniu/wyjmowaniu było rzucanie...potem sztućce i miski i niby jedzenie...a teraz od 2 tygodni jest odkręcanie i zakręcanie.

Ps ja bym chyba umarła z Twoim Leo

Wiem 😭.. ja mam wrażenie ze już od pol roku umieram :(
    Ale potem się przytuli albo uśmiechnie i jadę dalej. Licze ze kiedyś zacznie spać. Poza temperamentem i snem okaz zdrowia 🤷🏻‍♀️

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 5 maja 2021, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mwm wrote:
    Właśnie się posypał, każdy dzień inny.. wstaje ok 7:30-8:00, raz dwie drzemki, raz jedna.. nic nam się teraz kupy nie trzyma, a jak chce go usypiać to wpada w szał i ucieka z pokoju, No nie moje dziecko.

Dokładnie tak.
    Może skok albo przechodzą na jedna drzemkę.
    Chodzenie to w sumie tez duze wydarzenie.

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 6 maja 2021, 00:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilly, ja to Cię nieustannie podziwiam, u mnie wystarczy, że mamy kilka nocy do dupy i ja już mam kryzys, jak dziś w nocy, gdy postanowiła wstać o 5 rano po tym jak zasnęła o 21 i miała po drodze 3 pobudki. Za to chyba oduczanie smoka zakończone sukcesem - dziś śpi od 20.30 i jeszcze się nie obudziła.

Dzięki, pocieszyłyście mnie, że może jednak nie będziemy musieli wzywać Super Niani. :D Choć czasem naprawdę mam już serdecznie dość tych jej humorków, gdzie te piękne uśmiechnięte dzieci z reklam, ja się pytam?

Moja też jest teraz na etapie wkładania przedmiotów jeden w drugi, ostatnio mnie rozczuliła jak wpakowała misia do kostki edukacyjnej. :) Ma też teraz manię przenoszenia różnych przedmiotów w jedno miejsce, np. za linię rozdzielającą parkiet od terakoty i lata tak w kółko jak w zawodach ruch i gwar zabawy czar (czy Wy, młodzieniaszki, jeszcze takie zawodach kojarzycie? :-). Budowanie też się zaczyna, na razie dwóch elementów, ale czytałam, że właśnie to u nas jest ok. Faza na butelki i przede wszystkim tubki jest u nas od dawna, niektóre też umie odkręcać, ale zębami, ale nie rękoma.

No i byłyśmy z wynikami u dermatologa/arelgologa i choć testy wyszły ok, to ze względu na niedobór żelaza oraz fakt, że przy jego suplementacji pojawiła się wysypka na plecach oraz na słabe przyrosty, mamy odstawić BMK i przede wszystkim wykluczyć celiakię, ale babka podejrzewa, a nawet jest pewna jednego z dwóch, bo coś to niskie żelazo i taką reakcję na nie powoduje. Mam nadzieję, że jednak to jest dziecięca alergia na BMK i z wiekiem minie, bo trochę się zmartwiłam. :(

Catlady, gratulacje! Butelka ma właśnie tę przewagę nad kp, że przy niej dzieci najczęściej odpadają, a można ją im podać już w łóżeczku. Jak rozmawiałam z teściową, to ona w ogóle nie kojarzy takich sytuacji jak usypianie mojego męża, dawała mu butlę i tyle, zasypiał przy jedzeniu. Z drugiej strony kp jest wygodniejsze już w nocy, bo mnie też gorzej jak pomyślę, że mam wstawać, żeby zrobić mleko przez tyle miesięcy. Jednak teraz, jak to karmienie w nocy jest już tylko jedno, to sama mam czasem ochotę przejść na butlę i zakończyć ten rozdział. No ale moja akurat teraz się rozkochała w cyckach.

A co do drzemek, to my też od jakiegoś czasu mamy okres przejściowy, raz są dwie, raz jedna, ale coraz częściej jedna. Pobudka jest między 7 a 8, potem drzemka 11 albo 12, śpi od 1h do 2h i potem albo druga drzemka po 3h albo już sen nocny między 19 a 20, czasami nam się wszystko przeciągnie do 20.30. Mnie się rytm z jedną drzemką bardziej podoba.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2021, 00:39

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
‹‹ 1452 1453 1454 1455 1456 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ