MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Weronika się sama sobą zajmuje, ale tylko jak robi kupę ... ucieka wtedy ode mnie i sama sie czymś bawi, a potem uśmiech od ucha do ucha - i ja ją wtedy pytam "zrobiłas kupę" a ona przytakuję i ucieka jak szalona... bo juz wie że szykuje się zmiana pieluchy.
szatanka lubi tę wiadomość
2020
2023 -
Ciekawe to jest, Oli od początku sam się bawił i nadal tak ma. Oczywiście nie, że cały czas i cały dzień, bawię się z nim bo on to lubi, ma też gorsze momenty i mamoze i rączki ale jednak przyzwyczaił mnie do luksusu samobawiącego się dziecka. Młody robi kupę, uśmiechnie się na koniec i bawi się dalej 😅
-
Maciek jak robi kupę chowa się pod stołem 🤣 bawić się sam nie chce i oczywiście chce wszystko to czego nie może i jak nie dostaje to pokazuje swój charakterek aż uszy więdną 🥺 cały czas ręce...
Szatanka już mieliście rekrutację do żłobka? Ja nadal czekam na liście rezerwowej na 50 miejscu 🤣 i nie mam co z dzieckiem zrobić od 19 lipca 😱 -
Haha, ajka, rozbawiłaś mnie tą kupą. 🤣 Moja się nigdzie nie chowa, po prostu robi się czerwona i zaczyna stękać, więc też już wiem, kiedy to się dzieje. A skoro Wasze dzieci tak same czują potrzebę udania się w postronne miejsce, to może będziecie mogły je szybko odpieluchować?
U nas też faza na poznawanie natury jest. Ptaszki, drzewka, pieski to jest życie! Ekscytacja na maksa, dlatego korzystamy z okazji i jutro pojedziemy chyba w końcu do zoo w Uckermunde!
W takim razie moja z tą zabawą jest tak pośrodku, czasem się sobą zajmie, czytaj poprzewala wszystkie swoje zabawki, książeczki, nasze książki, które ma wystawione na jednej półce, pranie z miski, ostatnio pobawi się tablicą manipulacyjną i powłazi do basenu, a jak już się skończą atrakcję, to jest ryk i tak jak Maciuś: wspinanie się na mnie, na kanapę, do pilota, do komputera, zjadanie kabli, kapci itp. i aferka gotowa i też uszy więdną. Czyli wszystko w normie
Andzia, tak, u nas rekrutacja była w maju, też się zdziwiłam, że tak szybko.
-
U nas od kilku dni takie wymuszanie są chwile że się zajmie sobą ale w większości chce mi pomagać 🤣
Szatanka super że już macie rekrutację za sobą ja nadal czekam u nas rusza 25 czy 26 mam nadzieję że się dostaniemy
Teraz szukam opiekunki na 1,5miesiaca może ktoś się znajdzie bo inaczej mąż mi przyprowadzi teściowa albo co gorsza zawiezie tam Maćka 🤬 -
Ajka wrote:Weronika się sama sobą zajmuje, ale tylko jak robi kupę ... ucieka wtedy ode mnie i sama sie czymś bawi, a potem uśmiech od ucha do ucha - i ja ją wtedy pytam "zrobiłas kupę" a ona przytakuję i ucieka jak szalona... bo juz wie że szykuje się zmiana pieluchy.
-
Andzia86 wrote:Maciek jak robi kupę chowa się pod stołem 🤣 bawić się sam nie chce i oczywiście chce wszystko to czego nie może i jak nie dostaje to pokazuje swój charakterek aż uszy więdną 🥺 cały czas ręce...
Szatanka już mieliście rekrutację do żłobka? Ja nadal czekam na liście rezerwowej na 50 miejscu 🤣 i nie mam co z dzieckiem zrobić od 19 lipca 😱 -
Eeee no jak coś zakazane to mega ma padaki i wspinanie się na mnie też, ostatnio dużo go noszę bo musi patrzeć co robię i plecy mam do wymiany ale też na szczęście sporo się bawi.
Andzia a to lista rezerwowa do prywatnego żłobka? Ja tez w najgorszym wypadku będę chyba niani szukać ale tez widziałam żłobek na karnety bo jednak ja będę pracować zdalnie i nie cały dzień to może jakoś mi się to uda ogarnąć. Jak wrócę do Wawy będzie mi łatwiej. Tu się nie mogę skupić na tym żeby się tym zając. -
Karola lista rezerwowa w publicznym 🤭
Rodziny wielodzietne czyli 3+ na starcie mają 700pkt a ja miałam 370 i jak złoży ktoś kto ma dużo dzieci to spadam w dól 😒Karolllla lubi tę wiadomość
-
szatanka wrote:
A Wasze dzieciaki jak teraz się zachowują, gdy już chodzą? Musicie za nimi łazić, czy bywa, że się zajmują sobą? Buszują Wam jeszcze po szufladach? Moja zaczęła na dobre, już się bałam, że coś z nią nie tak, bo za bardzo nie grzebała , tylko w jednej czy dwóch wybranych, a teraz wszędzie jej pełno. Muszę męża kopnąć, żeby szybko te zabezpieczenia ogarnął, bo mu od 2 miesięcy mówię, a on ciągle budową zajęty.
Nasz często zajmuje się sobą, bawi się kostą edukacyjną, zwierzątkami, samochodzikami czy klockami, ale mimo wszystko wolę go mieć cały czas na oku bo czorcik mały zamiast chodzić, to biega po całym mieszkaniu i czasami ma szalone pomysły 🤭😉 dodatkowo lubi plac zabaw więc tam też spędzamy sporo czasu... Zjeżdżalnia, piaskownica i huśtawki - uwielbia 🥰
Oczywiście ma też dni z mamozą i łazi za mną krok w krok (nawet do WC) albo chce być na rączkach i pomagać we wszystkim 🙈
W szufladach grzebie, wyciąga garnki, pokrywki, patelnie ale wtedy coś mu tam wrzucam i młody udaje, że gotuje obiad a ja na spokojnie mogę ogarnąć swoje 💪
No i kupa też zawsze w ustronnym miejscu - pod stołem lub za fotelem 😉
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2021, 21:43
-
A my już oficjalnie mamy opóxnienie w mowie, z resztą nasz paluszek od 11,5 miesiąca to tez już podobno opóźnienie (i nie ważne że rączką zaczęła pokazywać jak miala 9 miesięcy)... do tego jest problem z dolnym wędzidełkiem...
No i wychodzi że zaczynamy chodzić do logopedy od przyszłego tygodnia... mam jakos dola z tego tytułu. W sumie trochę się spodziewałam, że z mową bedzie problem jak zaczęla się śmiac w głos dopiero na 5,5 miesiąca i sie sprawdza.
Mloda już tak dużo rozumie i taka z niej spryciara, ale tylko buuuczy na wszystko. Nawet ostatnio przestała to 'niam niam' swoje gadać, a o mamie to już w ogole można zapomnieć.
2020
2023 -
Ajka czyli co, mała wgl nie gaworzy i nie probuje naśladować dźwięków? Zastanawia mnie po prostu jak u takich maluchów wyglada opóźnienie mowy.
Tak czy siak nie przejmuj się (wiem łatwo powiedzieć), Weronika to bystra dziewczyna i na pewno załapie po wizytach u logopedy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2021, 22:54
22.12.21 Synek 💙
03.06.20 Córcia ❤️
10.07.19 Aniolek 9 tc -
Jaka naprawdę? Mój nie pokazuje do tej pory palcem tyko cała ręką lub oczami mówi tylko mama tata a jak coś chce to buczy albo robi z zamknięta buzia jakby to napisać "gum gum"... To chyba też muszę się przejść
-
Lilka94 wrote:Ajka czyli co, mała wgl nie gaworzy i nie probuje naśladować dźwięków? Zastanawia mnie po prostu jak u takich maluchów wyglada opóźnienie mowy.
Tak czy siak nie przejmuj się (wiem łatwo powiedzieć), Weronika to bystra dziewczyna i na pewno załapie po wizytach u logopedy.
Gaworzyć, to gaworzy... chociaz od od paru dni bardzo malo, ale brak naśladowania dźwięków... moge jej do znudzenia mówic, ze sowa robi huhuhu, a piesek hau hau, ale ona nie powtórzy.
Generalnie w tym wieku powinien juz byc jakiś swiadomy wyraz... może być bach albo bam jak rzuca klockami, może być mama konsekwentnie mówione do mamy, cokolwiek...
2020
2023 -
Andzia86 wrote:Jaka naprawdę? Mój nie pokazuje do tej pory palcem tyko cała ręką lub oczami mówi tylko mama tata a jak coś chce to buczy albo robi z zamknięta buzia jakby to napisać "gum gum"... To chyba też muszę się przejść
eeee no nie, skoro mówi mama/tata to juz jest norma... a ten palec to taki wskaxnik czy będzie opóxniona mowa... to że mówi jest o wiele wazniejsze...
A do paluszka to polecam książeczki Pierwsze słowa - Akademia mądrego dziecka
2020
2023 -
Jaka książka o rety 🙆 zapomnij ze da mi przeczytać czy powiedzieć co jest na chociaż jednej stronie wyrywa książkę a jak próbuje znowu to awantura kupiłam puzle czu czu ze zwierzątkami mówię mu co na nich jest naśladuje dźwięki a on się śmieje ze mnie i tylko wyciska kółeczka 🤷♀️ a to mama tata to nie jest skierowane do nas tylko tak sobie mówi czasem zerknie w stronę któregoś z nas a jak zapytam gdzie jest lampa to szybciutko pokazuje. Wybiorę się do logopedy nie zaszkodzi