X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 23 maja 2021, 00:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam podobne puzzle, tylko muzyczne z instrumentami i młoda bardzo je lubi, zwłaszcza, gdy udaję, że gram na tych instrumentach.

Ajka, weź ty mnie nie stresuj. I siebie może też przy okazji? Co to znaczy, że oficjalnie? Ktoś Wam tak powiedział, czy wyczytałaś? Moja niby miesiąc młodsza, ale też mówi tylko bach, mama tata, hau hau, muuu - zapomnij. Tylko pierdzenie buzią naśladuje i jakieś niezrozumiałe sylaby. Ale jak ją cisnę mama, to nie powtarza. Czytałam, że obniżone napięcie mięśniowe może powodować opóźnienia w mowie, więc skoro Ty się stresujesz, to ja pewnie też niedługo zacznę.

Mamuśka, byliśmy w zoo i było super. Młoda ekscytacja taka, że aż uszami jej wychodziło, ale jednak tylko z daleka. Jak się zwierzęta zbliżały (a tam są np. daniele, sarny i małpy, które chodzą wolno i podchodzą do ludzi), to był strach. A stado meczących jak stare dziady kóz to już w ogóle ją przeraziło. No ale ogólnie była bardzo zadowolona z wycieczki. :)

Mamuśka90 lubi tę wiadomość

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 23 maja 2021, 01:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Mam podobne puzzle, tylko muzyczne z instrumentami i młoda bardzo je lubi, zwłaszcza, gdy udaję, że gram na tych instrumentach.

Ajka, weź ty mnie nie stresuj. I siebie może też przy okazji? Co to znaczy, że oficjalnie? Ktoś Wam tak powiedział, czy wyczytałaś? Moja niby miesiąc młodsza, ale też mówi tylko bach, mama tata, hau hau, muuu - zapomnij. Tylko pierdzenie buzią naśladuje i jakieś niezrozumiałe sylaby. Ale jak ją cisnę mama, to nie powtarza. Czytałam, że obniżone napięcie mięśniowe może powodować opóźnienia w mowie, więc skoro Ty się stresujesz, to ja pewnie też niedługo zacznę.

Mamuśka, byliśmy w zoo i było super. Młoda ekscytacja taka, że aż uszami jej wychodziło, ale jednak tylko z daleka. Jak się zwierzęta zbliżały (a tam są np. daniele, sarny i małpy, które chodzą wolno i podchodzą do ludzi), to był strach. A stado meczących jak stare dziady kóz to już w ogóle ją przeraziło. No ale ogólnie była bardzo zadowolona z wycieczki. :)

No neurologopeda. Gdyby Weronika mówiła bach, to bym się nie stresowała, norma to 1-3 wyrazy na 12 miesięcy i Lila ze swoim bach jak najbardziej się w normie mieści, a u nas wychodzi ze nic nie ma...

Generalnie, gdy nie było obciążenia to sugerowałaby jeszcze ze 2-3 miesiące czekac, a tak to powiedziala ze lepiej trochę postymulowac rozwoj mowy.

A wlasnie wynalazlam te puzzle z instrumentami, tez sobie dokupie, bo zwierzatka od 2 dni to u nas hicior absolutny, ale pewnie w koncu sie znudzi...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2021, 01:07

2020 :)
    2023 :)
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 23 maja 2021, 01:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha, no to skoro specjalista to mówi, to ok. Bałam się, że się chcesz zbyt sztywno trzymać norm. Ale nie martw się, na pewno Werka szybko nadgoni, przecież generalnie idzie jak burza.

A jeszcze miałam Cię zapytać, Weronika te puzzle ze zwierzątkami układa sama? Bo Lila oczywiście zapomnij, zresztą wydaje mi się, że to jeszcze za wcześnie nieco, ale może się mylę. Póki co zamówiłam jej takie montessoriańskie układanki 3 koła, 3 figury i 5 figur, bo takie w różnych nieregularnych kształtach zwierzątka czy instrumenty to są dla niej jeszcze za trudne. Tym bardziej, że te instrumenty nie mają żadnych uchwytów (zwierzątka mam zwykłe, ale z uchwytami). No więc, gdyby Weronika takie puzzle już umiała układać, to to by znaczyło, że jest baaardzo do przodu.

klz9bd3m9oljt4xc.png

• szatanka Autorytet

Wysłany: 23 maja 2021, 01:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha, i zapomniałam: Lila dziś rano stanęła na nogach przy kanapie. :)

Ajka, Andzia86, Lilka94, Jeheria, lilly., Catlady, Buena88 lubią tę wiadomość

klz9bd3m9oljt4xc.png

• Ajka Autorytet

Wysłany: 23 maja 2021, 01:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie no nie sama, coś Ty, razem układamy. One mają uchwyty i bawimy się po jednym... tzn wyciągamy tylko kotka np i potem młoda go wsadza z powrotem...wystarczy że zbliży i już już kotek miauczy, więc jest radocha i fajnie trafia.

U nas jest tylko opóźnienie z mową aktywną, w sensie że powinna już coś, cokolwiek mówić. Z mową bierna, znaczy rozumiem, ze sposobem zabawy i społecznie jest wszystko git... Także generalnie to jeszcze nie koniec świata, ale jednak stres dla mnie.

• Karolllla Autorytet

Wysłany: 23 maja 2021, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka u nas jest dokładnie to samo. Ja przestałam się stresować bo widzę jakiekolwiek postępy czyli w miejscu nie stoimy. Przed wyjazdem neurologopeda powiedziała, że młody pod każdym względem jest mega ale w tym wieku dźwiękonaśladowcze powtórzenia jakiejkolwiek powinno być i męczę codziennie do do znudzenia ale z drugiej strony wiem, że w końcu zaskoczy. My mamy zadanie codziennie powtarzać np. 3 odgłosy zwierząt, nie więcej. I wydaje mi się, że on miau próbuje ale mu nie wychodzi.

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 23 maja 2021, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i powiedziała jeszcze, że jak zacznie chodzić może się totalnie odblokować jeśli chodzi o mowę.

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 23 maja 2021, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolllla wrote:
    Oli też zwykłymi pomidorami gardzi ale makaron w pomidorach to rarytas 😏
    Lilly Ty to twardziel jesteś, nie wyobrażam sobie, żeby dziecko się samo nie bawiło 🙆🏼‍♀️ Serio szacun.
    My jeszcze jakieś 2,5 tygodnia i wracamy do Wawy do nowego starego mieszkania. Z jednej strony odpoczywamy wśród natury ale brakuje mi już naszych wyjść, zajęć, gordonkow, teraz knajpy otwarte. Żaden żłobek mi nie odpisał na formularz więc po powrocie jadę na zwiady czy gdzieś prywatnie się dostaniemy chociaż na kilka h...

Naprawdę.. jak mi ostatnio koleżanka napisała ze jej maluch już roczniak przesypia całe noce i jak wstaje o 7-8 to ona jest już umalowana i wogole.. potem się bawi na macie a ona ma czas zrobić śniadanie czy ogarnąć coś czy nawet poćwiczyć to mówię ale jak się bawi na macie? 😂

Mój jak robię coś w kuchni wisi przy nodze i chce na ręce, wszystko musi dotknąć i otworzyc. A nawet jak jest na podłodze to wszystko otwiera, rozwala, zagląda a i tak się nudzi po 5 minutach 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2021, 10:54

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 23 maja 2021, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    Gaworzyć, to gaworzy... chociaz od od paru dni bardzo malo, ale brak naśladowania dźwięków... moge jej do znudzenia mówic, ze sowa robi huhuhu, a piesek hau hau, ale ona nie powtórzy.

Generalnie w tym wieku powinien juz byc jakiś swiadomy wyraz... może być bach albo bam jak rzuca klockami, może być mama konsekwentnie mówione do mamy, cokolwiek...

A czy jak ja mówię piłka albo zawsze jak coś spadnie - mój mówi „ba” jako bam to się liczy jako wyraz?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2021, 10:54

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 23 maja 2021, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:
    A czy ja mówię piłka albo zawsze jak coś spadnie i mój mówi „ba” jako bam to się liczy jako wyraz?

To nawet nie chodzi o wyraz jako taki idealnie powtórzony bo na mówienie to nasze dzieci mają jeszcze dużo czasu ale o jakiekolwiek dźwiękonaśladowcze więc ba jak najbardziej się liczy. Chodzi o sam fakt - coś upada - mówi ba. Oli zrzuca i nie mówi nic albo stęka właśnie ale czasami teraz ostatnie tygodnie próbuje coś z tym „b” działać ustami. Więc jak na Oliwiera i Weronikę jest to dosyć późno ale może taki ich urok ;)

Ajka lubi tę wiadomość

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • MIMI Autorytet

Wysłany: 23 maja 2021, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolllla wrote:
    To nawet nie chodzi o wyraz jako taki idealnie powtórzony bo na mówienie to nasze dzieci mają jeszcze dużo czasu ale o jakiekolwiek dźwiękonaśladowcze więc ba jak najbardziej się liczy. Chodzi o sam fakt - coś upada - mówi ba. Oli zrzuca i nie mówi nic albo stęka właśnie ale czasami teraz ostatnie tygodnie próbuje coś z tym „b” działać ustami. Więc jak na Oliwiera i Weronikę jest to dosyć późno ale może taki ich urok ;)
    No to może moja nie ma problemu tak jak myślałam. Bo w sumie bach mówi, mama, tata też. A zwierzątek nie ogarnia i tylko buczy jak psa widzi , ale piszecie że 1-3 słów wystarczy, no to może jednak jest ok na tym etapie.

• Ajka Autorytet

Wysłany: 23 maja 2021, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolllla wrote:
    Ajka u nas jest dokładnie to samo. Ja przestałam się stresować bo widzę jakiekolwiek postępy czyli w miejscu nie stoimy. Przed wyjazdem neurologopeda powiedziała, że młody pod każdym względem jest mega ale w tym wieku dźwiękonaśladowcze powtórzenia jakiejkolwiek powinno być i męczę codziennie do do znudzenia ale z drugiej strony wiem, że w końcu zaskoczy. My mamy zadanie codziennie powtarzać np. 3 odgłosy zwierząt, nie więcej. I wydaje mi się, że on miau próbuje ale mu nie wychodzi.

No właśnie ja nie wiem czy u Weroniki widzę, ma takie fazy, że nawet gaworzyc przestaje... zwykle jak załapie/wymyśli nowy gest, to milknie w ogóle. Mam wrażenie, że woli się gestami i intonacją porozumiewac, normalnie migowy by szybciej załapała niz mowę...

tak czy siak młoda bedzie mieć zajęcia logopedyczne, w sumie logopeda powiedziała, że jakby nie wada, to by jeszcze nie proponowała, tylko radziła poczekać ze 3 miesiące, a tak to zaproponowała, a ja uznałam, że warto postymulowac troche tworzenie nowych połączeń w mózgu i bedziemy chodzić. Tylko nie wiem jak to ogarne bo za miesiąc wracm do roboty...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2021, 13:22

• Ajka Autorytet

Wysłany: 23 maja 2021, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MIMI wrote:
    No to może moja nie ma problemu tak jak myślałam. Bo w sumie bach mówi, mama, tata też. A zwierzątek nie ogarnia i tylko buczy jak psa widzi , ale piszecie że 1-3 słów wystarczy, no to może jednak jest ok na tym etapie.

Jak mowi juz cos to jak najbardziej ok... ale i tak bym obserwowała, bo brak kontaktu wzrokowego jest niepokojący, tylko, ze ja stawiam na te poranne bajki, zrobisz jej trochę odwyku i pewnie przejdzie.

• Ajka Autorytet

Wysłany: 23 maja 2021, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:
    A czy jak ja mówię piłka albo zawsze jak coś spadnie - mój mówi „ba” jako bam to się liczy jako wyraz?

oczywiście... jakby Weronika tak mówiła, to by logopeda nie miala się do czego przyczepić, bo cała reszta rozwojowo bardzo dobrze.

lilly. lubi tę wiadomość

• szatanka Autorytet

Wysłany: 23 maja 2021, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja też mówi w zasadzie "ba", czasem jej wyjdzie "bach", a czasem "bam", ale widzę, że to jest w pełni świadome, dlatego się nie stresuję. Tzn. teraz lekko zaczęłam, bo moja też w zasadzie mało gaworzy, woli stękać i pokazywać mi, że coś chce, porozumiewa się ze mną za pomocą "e" w różnych intonacjach, po których ja rozpoznaję, czy mnie woła, czy coś mam zrobić, podać, czy tak sobie po prostu stęka. Ale takie gaworzenie z sylabami to jest tylko czasem rano i czasem jak ją do tego postymuluję albo jak złapie fazę na to, ale to właśnie rzadko, raz na kilka dni. Mam niedługo w Tęczy konsultację z neurologiem to podpytam i ewentualnie poproszę o przyśpieszenie kolejnej wizyty u neurologopedy.

klz9bd3m9oljt4xc.png

• Ajka Autorytet

Wysłany: 23 maja 2021, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Moja też mówi w zasadzie "ba", czasem jej wyjdzie "bach", a czasem "bam", ale widzę, że to jest w pełni świadome, dlatego się nie stresuję. Tzn. teraz lekko zaczęłam, bo moja też w zasadzie mało gaworzy, woli stękać i pokazywać mi, że coś chce, porozumiewa się ze mną za pomocą "e" w różnych intonacjach, po których ja rozpoznaję, czy mnie woła, czy coś mam zrobić, podać, czy tak sobie po prostu stęka. Ale takie gaworzenie z sylabami to jest tylko czasem rano i czasem jak ją do tego postymuluję albo jak złapie fazę na to, ale to właśnie rzadko, raz na kilka dni. Mam niedługo w Tęczy konsultację z neurologiem to podpytam i ewentualnie poproszę o przyśpieszenie kolejnej wizyty u neurologopedy.

Jak jest swiadome ba/bach/bam na 12 miesięcy -to jest wszystko dobrze i nie masz sie czym martwić, ja bym się nie martwiła.

szatanka lubi tę wiadomość

• Drzemka Autorytet

Wysłany: 23 maja 2021, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo, dziewczyny. Matki to jednak wariatki🙂 Powiem Wam, że bez internetu byłoby o wiele łatwiej wychowywać dzieci i cieszyć się rodzicielstwem bez patrzenia w kalendarz🙃
    No ale ja też sobie dużo wkręcam, bo ruchowo Kuba z tyłu jest. Na szczęście z mowa chyba bardzo do przodu, dużo powtarza i naśladuje. Chyba codzienne czytanie procentuje, może też faktycznie BLW ma na to wpływ.

Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • Drzemka Autorytet

Wysłany: 23 maja 2021, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogole od jakiegoś czasu Kuba sie mega zmienił. Tak jak całymi miesiącami wisiał na mnie, ciągle na raczki, tak ostatnio zaczal się bawić sam❤ złote dziecko się z niego zrobiło. Chyba też wpływ ma to że żadne zeby mu teraz nie idą, więc ma lepsze samopoczucie.

lilly. lubi tę wiadomość

Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 maja 2021, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, czy w wolnej mogłybyście w wolnej chwili wypełnić ankietę, do mojej pracy licencjackiej?
    https://forms.gle/gKZsVrp1shnEqAXe8

Z góry dziękuję

• Kama92 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2021, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, rzadko się odzywam ale cały czas czytam, powiedzcie jak to u was jest z upadkami,uderzeniami itp. Jestem dzisiaj jakaś podłamana, nie wiem czy jestem taka beznadziejna czy to moje dziecko takie nie zdarne ale ona co chwilę gdzieś przyłoży i to głową.. Jest teraz w momencie nauki chodzenia no oczy do około głowy ale i tak coś narobi dosłownie co chwilę.. Ja ją dużo na początku asekurowalam ze wszystkim bo u mnie gres i ona jakby nie zdaje sobie sprawy z zagrożeń..

‹‹ 1464 1465 1466 1467 1468 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ