MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
szatanka wrote:Moja mała zaczęła mnie od kilku dni informować poprzez zawołanie mnie i dotykanie się po pieluszce, że jest albo idzie kupa (jeszcze nie wiem dokładnie, w którym to momencie). Czasami też pokazuje jeszcze na łazienkę, że trzeba zmienić pieluszkę. Czy Wasze maluchy też już dają jakieś znaki (oprócz tego odchodzenia w ustronne miejsce, o którym pisałyście)? Ciekawa jestem, czy to oznacza, że za jakiś niedługi czas będzie można pomyśleć o odpieluchowaniu.
No moja idzie za fotel zawsze i potem wychodzi pokazując pieluchę/dół brzucha. Jak idzie za fotel to jak zapytać czy idzie robić kupę to od razu potwierdza, a jak tak nie specjalnie potwierdza tylko się śmieje...to nie będzie robić i potem jak wychodzi i się zapytać o kupę to rozkłada ręce.
W weekend miała jakaś infekcje z gorączką i łapaliśmy siuski...i jej tłumaczyłam co robimy. Jak w końcu zrobiła siku to pokazywała paluszkiem... także coś tam już kuma.
Moja mama chce ją na nocnik już sądząc na numer 2. A ja nie wiem czy to nie za wcześnie.2020
2023 -
Hej Dziewczyny, miałam robić betę w środę ale nie wytrzymałam i zrobiłam dziś (5dpt) - 12mlU/ml
Andzia86, Lilka94, Karolllla, Jeheria, szatanka, lipcowka86, Ajka, lilly. lubią tę wiadomość
Baby H.
Baby T.
🙋🏻♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
💁🏻♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników
07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
27dpt - mamy ❤️
11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
28dpt - mamy ❤️ -
Catlady wrote:Hej Dziewczyny, miałam robić betę w środę ale nie wytrzymałam i zrobiłam dziś (5dpt) - 12mlU/ml
-
Catlady gratulacje.
To moja oczywiście znów wszystko odwrotnie. Jak zapytam czy ma kupę a nie ma to po prostu mówi że nie. A jak ma to też mówi nie tylko wtedy tak śmiesznie oczy wybałusza jakby chciała nas utwierdzić w tym że tej kupy nie ma. I tak myślę że rośnie z niej Mała Kłamczuszka 😄 -
Catlady gratuluje i niech rośnie pięknie! Jeny pamiętam te emocje z betą, to jest taka adrenalina 🙈
Oli nic nie pokazuje albo ja nie zwracam uwagi ale wątpię. Dziś pierwsze 30 min zabawy w żłobku tylko z rodzicami za nami. Dyrektorka mijając nas nawet nie zagadała tylko mrugnęła porozumiewawczo wzrokiem, żeby tylko go nie rozpraszać. Sami w salce się z nim bawiliśmy. Jutro tak samo ale może Pani już do nas wejdzie. -
Jeheria wrote:Oooo super!!!! A jak się czujesz?
W dodatku Tadziu ma zapalenie oskrzeli na szczęście dzielnie znosi..Baby H.
Baby T.
🙋🏻♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
27dpt - mamy ❤️
11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
28dpt - mamy ❤️ -
Ooo, catlady, super! To trzymamy kciuki za przyrosty!
Ajka, no właśnie poczytałam trochę wczoraj i wychodzi na to, żeby jeszcze nie wysadzać na nocnik (choć nasze mamy i babcie wysadzały w okolicach roczku), bo się można dorobić co najwyżej wymuszonego parcia na pęcherz, które w dorosłości zaskutkuje nietrzymaniem moczu. Dzieci zaczynają czuć zwieracze najwcześniej w okolicach 1,5 roku, więc raczej wszyscy zalecają, żeby wcześniej nie próbować w ogóle.
Tutaj wpis na ten temat fizjoterapeutki uroginekoklogicznej, która akurat miała wykłady w mojej szkole rodzenia, a potem byłam u niej na kontroli po porodzie, a zdaje się, że jest jakąś ogólnopolską specjalistką od odpieluchowania (napisała o tym też rozdział w książce "Jak zrozumieć małe dziecko", ale jeszcze nie czytałam: https://www.facebook.com/terapiakobiet/posts/1792058950858379
Ajka, Jeheria lubią tę wiadomość
-
Karolllla wrote:Catlady gratuluje i niech rośnie pięknie! Jeny pamiętam te emocje z betą, to jest taka adrenalina 🙈
Oli nic nie pokazuje albo ja nie zwracam uwagi ale wątpię. Dziś pierwsze 30 min zabawy w żłobku tylko z rodzicami za nami. Dyrektorka mijając nas nawet nie zagadała tylko mrugnęła porozumiewawczo wzrokiem, żeby tylko go nie rozpraszać. Sami w salce się z nim bawiliśmy. Jutro tak samo ale może Pani już do nas wejdzie.
O to dziwne . Pamiętam jak miałam adaptację ze starszakiem to Panie przyszły przedstawiły się jemu , zagadywały, pokazały salę, plac zabaw itp
A potem Ją z nim siedziałam w sali i obserwował sobie dzieci
No ale może teraz są inne wytyczne 🤦🤦🤦 dawaj znać.
20.10.2012 👰🤵💍
21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
20.05.2020 👶 Leon 🤱👨👩👦👦 4230 g 💪
25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪 -
Catlady wrote:Hej Dziewczyny, miałam robić betę w środę ale nie wytrzymałam i zrobiłam dziś (5dpt) - 12mlU/ml
Gratuluję rośnij fasolko20.10.2012 👰🤵💍
Mimi1987 wrote:O to dziwne . Pamiętam jak miałam adaptację ze starszakiem to Panie przyszły przedstawiły się jemu , zagadywały, pokazały salę, plac zabaw itp
A potem Ją z nim siedziałam w sali i obserwował sobie dzieci
No ale może teraz są inne wytyczne 🤦🤦🤦 dawaj znać.
Tu jest inna filozofia. Myślę, że tylko oni tak robią. Dziecko ma się czuć jak najbardziej swobodnie w tej nowej przestrzeni więc pierwszy dzień absolutnie nikt nam nie przeszkadza, specjalnie zmienili nam godzinę żeby innych dzieci nie było. Oli ma tam wejść z nami, bawić się w sali i wyjść. Jutro przyjdzie tam pamiętając, że była fajna zabawa, a nie same nowe twarze. I od jutra bardzo stopniowo dołączy Pani, a do końca tygodnia doprowadzamy do tego, że wychodzę z sali i zostawiam go z Panią. Od kolejnego tygodnia już z dziećmi innymi adaptacja też powoli.
Raczej nie będę uczestniczyć w zabawie jak inne dzieci będą bo wtedy inne dzieci mogą chcieć też do mamy itp. Mi tam akurat takie podejście bardzo pasuje, Oli jednak jest non stop ze mną, nie mamy tu babć, sióstr itp. więc dla nas adaptacja w sam raz
Widziałam ten drugi żłobek bo kręciłam się 20 min bo dzielni jak spałWiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2021, 23:01
-
Catlady gratulacje!! i mocne kciuki za przyrosty&&&
U nas Młody chyba jeszcze nie ogarnia wogole, mój Teść już też mówił, żeby mu nocnik kupić i sadzać na 2 ale nie zamierzam tego robić bo nie chce go stresować.
Karollka z tego co piszesz to faktycznie ten żłobek się super zapowiada -
Karolllla wrote:Tu jest inna filozofia. Myślę, że tylko oni tak robią. Dziecko ma się czuć jak najbardziej swobodnie w tej nowej przestrzeni więc pierwszy dzień absolutnie nikt nam nie przeszkadza, specjalnie zmienili nam godzinę żeby innych dzieci nie było. Oli ma tam wejść z nami, bawić się w sali i wyjść. Jutro przyjdzie tam pamiętając, że była fajna zabawa, a nie same nowe twarze. I od jutra bardzo stopniowo dołączy Pani, a do końca tygodnia doprowadzamy do tego, że wychodzę z sali i zostawiam go z Panią. Od kolejnego tygodnia już z dziećmi innymi adaptacja też powoli.
Raczej nie będę uczestniczyć w zabawie jak inne dzieci będą bo wtedy inne dzieci mogą chcieć też do mamy itp. Mi tam akurat takie podejście bardzo pasuje, Oli jednak jest non stop ze mną, nie mamy tu babć, sióstr itp. więc dla nas adaptacja w sam raz
Widziałam ten drugi żłobek bo kręciłam się 20 min bo dzielni jak spał
No to jak takie zasady to spoko
My mamy we wrześniu adaptacje. I wszystkie dzieci z mamą lub tatą będą w niej uczestniczyć . Więc żadne dziecko nie będzie pokrzywdzone, że nie ma Mamy.Karolllla lubi tę wiadomość
20.10.2012 👰🤵💍
szatanka wrote:Ooo, catlady, super! To trzymamy kciuki za przyrosty!
Ajka, no właśnie poczytałam trochę wczoraj i wychodzi na to, żeby jeszcze nie wysadzać na nocnik (choć nasze mamy i babcie wysadzały w okolicach roczku), bo się można dorobić co najwyżej wymuszonego parcia na pęcherz, które w dorosłości zaskutkuje nietrzymaniem moczu. Dzieci zaczynają czuć zwieracze najwcześniej w okolicach 1,5 roku, więc raczej wszyscy zalecają, żeby wcześniej nie próbować w ogóle.
Tutaj wpis na ten temat fizjoterapeutki uroginekoklogicznej, która akurat miała wykłady w mojej szkole rodzenia, a potem byłam u niej na kontroli po porodzie, a zdaje się, że jest jakąś ogólnopolską specjalistką od odpieluchowania (napisała o tym też rozdział w książce "Jak zrozumieć małe dziecko", ale jeszcze nie czytałam: https://www.facebook.com/terapiakobiet/posts/1792058950858379
Z drugiej strony poczytaj sobie co Chińczycy na wyprawiają... Sikanie na gwizdanie...2020
2023 -
Karolllla wrote:Tu jest inna filozofia. Myślę, że tylko oni tak robią. Dziecko ma się czuć jak najbardziej swobodnie w tej nowej przestrzeni więc pierwszy dzień absolutnie nikt nam nie przeszkadza, specjalnie zmienili nam godzinę żeby innych dzieci nie było. Oli ma tam wejść z nami, bawić się w sali i wyjść. Jutro przyjdzie tam pamiętając, że była fajna zabawa, a nie same nowe twarze. I od jutra bardzo stopniowo dołączy Pani, a do końca tygodnia doprowadzamy do tego, że wychodzę z sali i zostawiam go z Panią. Od kolejnego tygodnia już z dziećmi innymi adaptacja też powoli.
Widziałam ten drugi żłobek bo kręciłam się 20 min bo dzielni jak spałKarolllla lubi tę wiadomość
2020
2023 -
Wiktor pokazuje na pieluchę ale już po fakcie, jak ma narobione i chce żeby zmienić na pewno za wcześnie dla niego na odpieluchowanie
My zaczynamy adaptacje od poniedziałku- pierwsze trzy dni przychodzimy na godzinę, jestem razem z nim. Później będziemy podejmować decyzje co dalej w zależności od potrzeb.
Wczoraj zrobiłam test ciążowy, bo w pracy czekaja na szczegóły mojego powrotu i jest druga kreseczka mega szybko bo do okresy jeszcze tydzień ale od razu czułam że to już. Ale jajalipcowka86, Catlady, Ajka, szatanka, Andzia86, Lilka94, Karolllla, Buena88, Jeheria, lilly. lubią tę wiadomość
-
Martynka gratulacje! To terminy porodów pewnie nam wypadną podobnieBaby H.
Baby T.
12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
27dpt - mamy ❤️
11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
28dpt - mamy ❤️