MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
No właśnie dziewczyny, co robicie jak dziecko jest chore/ po chorobie. Jak dlugo zatrzymujecie w domu? Kuba juz właściwie ma tylko katar i to dzisiaj już delikatny. I nie wiem co robić z jutrem, czy puścić go do żłobka? Szkoda mi tą adaptację przerywać, bo wiadomo im dłuższa przerwa to tak jakby się od nowa zaczynała🤷♀️
Wiadomo, że gdyby były jakieś objawy to zostaje, ale jak jutro już nic nie będzie to jak robicie?Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020 -
Drzemka, jak jutro byłoby ok to ja bym puściła. Ale to ja
Widzę że chyba wszyscy przechodzą etap chorób po pierwszych dniach adaptacji. U nas było podobnie, po 2 dniach w żłobku mieliśmy 2 tygodnie przerwy. Później 1,5 tygodnia pochodził i znowu 2 tygodnie w domu (zapalenie oskrzeli).
Teraz póki co jest ok (tfu tfu). Ale no nie ma co ukrywać że choroby są i będą nieuniknione 🤷🏻♀️
Oby się pojawiały tylko w łagodnych postaciach.Drzemka lubi tę wiadomość
Baby H.
Baby T.
🙋🏻♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
💁🏻♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników
07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
27dpt - mamy ❤️
11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
28dpt - mamy ❤️ -
Mój Wiktor właśnie pierwszy dzień w żłobku. W sensie godzinę
I też niestety beze mnie ale mam 100% zaufanie do tych dziewczyn więc zrezygnowałam z siedzenia pod blokiem i czytania książki i wróciłam do domu na ciepłą kawę w spokoju
Ja z katarem puszczam starszego do przedszkola ale dlatego że jest alergikiem i gdyby miał siedzieć w domu to by siedział 3/4 roku ale jak juz jakiś kaszel dochodzi to jednak zostaje -
Karolllla wrote:U nas prawdopodobnie bostonka 🤦🏼♀️ I katar nadal silny, ucho już zaczerwienione także do końca tygodnia mogę zapomnieć o żłobku.
Masakra... współczuję. My będziemy to pewnie za rok przechodzić. Żłobek = chorowanie nic nie zrobisz.2020
2023 -
Karola a jakie macie obawy bostonki?
Zdrówka dla Oliego!Baby H.
Baby T.
🙋🏻♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
💁🏻♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników
07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
27dpt - mamy ❤️
11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
28dpt - mamy ❤️ -
Karolllla wrote:Pojedyncze krostki z pęcherzykami na stopach, w zasadzie dwie takie większe z pęcherzem, a reszta mniejsze bez. Na tyłku też wysypka, a nigdy nie miał. Na dłoniach póki co nic nie ma.
Karollla obserwuj czy to nie ospa.
Kilka sąsiadek moich właśnie mi mówiło, że mają w domu ospę.20.10.2012 👰🤵💍
21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
20.05.2020 👶 Leon 🤱👨👩👦👦 4230 g 💪
25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪 -
My mieliśmy bostonke w maju- ja i Maciek. Objawy u Maćka: najpierw wymioty, potem doszły krosty wokół ust, potem nie chciał nic jeść bo były w gardle, gorączka potem dopiero wysypało go na wewnętrznej stronie dłoni i stóp.
U mnie gorączka, ból mięśni, krosty na tylniej ścianie gardła, takie z surowicę, i potem też właśnie na dłoniach i stopach. Nigdzie więcej.
-
Mój ma wodnisty katar i też dziś poszedł do żłobka. Niestety odebrałam go i mi wymiotuje 🤦♀️ miał na 2 śniadanie budyń i właśnie takie coś mu się cofnęło ehhh muszę tapicerkę wyprac 🙄
-
Poszłam do pediatry bo wlasnie tata mi napisał, że może być ospa ale lekarce to na bostonke bardziej wyglada chociaż na dłoniach nic nie ma i ustach i się nie rozprzestrzenia. Ja natomiast wymiotowałam i biegunka cała niedziele i myślałam, że się zatrułam sosem sojowym nowym który kupiłam bo tylko ja go jadłam to może jednak coś od młodego?
Swoją drogą, że w aplikacji ze żłobka mamy ogłoszenie z 10 sierpnia, że kilkoro rodziców zgłosiło bostonkę i żeby obserwować dzieci, a młody zaczął tam chodzić od 16.08
-
Widzę,że mnie mini afera żłobkowa ominęła 🤭
Mój dzieć będzie z babcią,jak będzie potrzeba, jak znajdę pracę. A będąc w ciąży myślałam, że żłobek - bo nie było wtedy innej opcji... Pójdzie dopiero do przedszkola. Taki jest plan.
Na razie siedzimy razem, jest czas,że ogląda bajki,no sorry, jest czas na książeczki i spacery i "sport". Urozmaicenie.
Chyba jest dość rozwinięty,klimaty,sprytny, tyle że nie gada za dużo. Wasze maluchy już nawijają coś więcej niż da, mama, brum? -
Ja się strasznie boje ze mi mała przyniesie ospę do domu bo ja w ciąży i nie miałam nigdy ospy 😱
Fru u nas tez czasem jakieś bajki są grane ale tylko na chwile jak już naprawdę ma zły dzień a ja musze coś zrobić. Czasem jest tak ze musze szybko przygotować jedzenie i robi mi się słabo z głodu a ona wisi mi na nodze to wtedy jej odpalam jakieś piosenki dla dzieci na chwile.
Co do gadania moja bardzo dużo gada i tak jak wam już pisałam zaskakuje mnie angielskim, na buty mówi shoes, samochód to car, na pieski puppy a i na mnie czasem zamiast mama mówi mommy no ale to zasługa żłobka. Chyba dziewczynki szybciej zaczynaja mówić zazwyczaj. Ostatnio tez znajoma mi mówiła jej synek dwa latka wszystko ogólnie ok ale za bardzo gadać nie chce.Karolllla lubi tę wiadomość
22.12.21 Synek 💙
03.06.20 Córcia ❤️
10.07.19 Aniolek 9 tc -
Fru, u nas bajki raczej nie. Mysle że Kuba by nawet nie oglądał tego.
Dzisiaj właśnie byłam z młodym na kontroli u neurologopedy i rozwój poznawczy ma na poziomie dziecka ok 1,5 roku, a mowę nawet trochę więcej. A ja się martwiłam, że jeszcze układanki nie potrafił ułożyć😝 myslalam ze juz wszystkie dzieci to potrafią, ale podobno ma na to czas jeszcze.
A adaptacja wczoraj słabo, w sensie jak był tam sali to nie płakał, ale jak tylko weszłam na salę to rozpłakał się od razu. Za to dzisiaj zdecydowaliśmy że tata odprowadza i odbiera i żadnego płaczu😳 wiec chyba do końca adaptacji zostaniemy z opcją taty. Na szczęście tata na popołudnia pracuje więc jest taka opcja poki co.Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020 -
Frufru wrote:Widzę,że mnie mini afera żłobkowa ominęła 🤭
Mój dzieć będzie z babcią,jak będzie potrzeba, jak znajdę pracę. A będąc w ciąży myślałam, że żłobek - bo nie było wtedy innej opcji... Pójdzie dopiero do przedszkola. Taki jest plan.
Na razie siedzimy razem, jest czas,że ogląda bajki,no sorry, jest czas na książeczki i spacery i "sport". Urozmaicenie.
Chyba jest dość rozwinięty,klimaty,sprytny, tyle że nie gada za dużo. Wasze maluchy już nawijają coś więcej niż da, mama, brum?
Moja dopiero zaczęła ostatnio mama, tata, tak, nie, da, cycy i tego typu, więc się nie będę wypowiadać, ale my mamy opóźnioną mowę.
Z resztą ma dni że nic nie gada jak dziś, tylko ciągle mamamamamamamama na wszystko i wyciąga do mnie ręce.
2020
2023 -
Ja nikogo nie zaskoczę pisząc, że Oli też nie gada Tzn. bardzo się stara i sam codziennie po milion razy prosi o czytanie księgi dźwięków i wiele z nich poprawnie hmm mamrocze/piszczy ale ma problem, żeby tak jakby otwierać buzie. Zamiast brum nabiera powietrza do „b” i tak zostaje albo pierdzi ustami więc kombinuje. Za to petarda robi „bum” to ładnie. Ważne, że chłopak się stara ale jest w tyle co do innych dzieci w tym wieku. W ciągu dnia mamamama, babababab itp. to mówi ale jak czytam, że tu wyrazy już niektóre mówią to oj nieeee
Żałuje, że nie był dziś w żłobku bo widziałam, że 3 specjalistów zatrudnili i dzis neurologopeda robiła ocenę 😔 Ale chyba na stałe będą więc może się załapiemy na konsultacje w cenie żłobka chociaż.