X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2022, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi1987 może ma to sens :) Zwłaszcza, że Oli kocha tego audika więc po co mu drugi jeździk. Hmm to chyba sama hulajnoga wjedzie, nawet jak będzie jeszcze nie używana bo mój brat chce coś lepszego kupić na urodziny to poza hulajnoga nie wiem co innego może być.

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2022, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę sama nie mam pomysłu jakie prezenty. A już rodzina zaczyna się dopytywać 🤦‍♀️
    U nas z takich pierdółek to na pewno kilka pudełek puzzli wleci progresywnych.
    I taka gra od 2 lat "strzeż się kreta"

https://okiemmaluszka.pl/zabawki-drewniane/ukladanki-i-gry/janod-gra-wyscig-strzez-sie-kreta-garden-panic?gclid=Cj0KCQjwgMqSBhDCARIsAIIVN1XRmCqAMt7PKcNL-ALMyEQV6afRLxtpgLYrY1aVVb2LBRDJiv0yII0aAr9dEALw_wcB

U nas z racji, że zaraz rodzę to muszę mieć kilka as-ów w rękawie a raczej w domu :) bo może być ciężko tu noworodek a tu znudzony dwulatek 🤣

Więc puzzle, gry, piasek kinetyczny a z takich większych ehhh masakra jakaś...

Niedawno dostał zjeżdżalnie i szał w domu. Zwłaszcza, że też starszak może korzystać :)

https://violove.pl/produkt/zjezdzalnia-vio-czarna/

Ale fajne mają też bujaki koniki ❤️

https://violove.pl/produkt/konik-na-biegunach-violove-szary/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 kwietnia 2022, 22:41

Karolllla lubi tę wiadomość

20.10.2012 👰🤵💍
    21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
    20.05.2020 👶 Leon 🤱👨‍👩‍👦‍👦 4230 g 💪
    25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2022, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super ta zjeżdżalnia! Jakbym zwinęła basen z kulkami nawet znalazłabym miejsce 🙈 A Oli też dobry, ogólnie basen stał i się kurzył od jakiegoś czasu. Też robię wymiennie jak Szatanka tylko z namiotem tipi jedno chowam drugie rozkładam…a od wczoraj na kilka dni jest u nas straszy brat Oliwiera (bardzo długo u nas nie był) i mówię w piątek pod nosem przy Olim - eee dobra chyba schowam ten basen jutro to będzie więcej miejsca w pokoju na rzeczy brata. I jak to powiedziałam to Oli zaczął zbierać wszystkie samochody po domu (a ma ich serio dużo) i wrzucił je do basenu i jak już wrzucił wszystkie to od piątku siedzi z nimi w basenie 😂😂😂 Co za koleś!

Mimi1987, lipcowka86, Ajka, Drzemka lubią tę wiadomość

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2022, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollla ha ha Oli zaznacza teren 🤣

Też co tydzień robię wymianę zabawek jedne chowam drugie wyjmuje bo inaczej bym zginęła w tym pokoju 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 kwietnia 2022, 23:01

20.10.2012 👰🤵💍
  • lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2022, 23:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka a jaką macie wielkość tego bujaka bo w ogóle nie wiem na co zwracać uwagę przy wyborze? U Nas właśnie myślę o tym bujaku jako łączonym prezencie, jedni bujak, inni zjeżdżalnię, jeszcze inni ściankę do wspinaczki i będzie ;)

U Nas ciągłym hitem jest kuchnia z lidla i traktor z przyczepą :)

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2022, 00:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi, to byłaby spoko opcja, ale chyba bojkotuję Decathlon w związku z wojną w Ukrainie...

Za to mam w planie pojechać do bobolandu i tam popróbować z tego, co mają.

Karolla, a zjeżdżalnia wprost do basenu, bo byłby szał :) Lila, jak kiedyś zaczęliśmy składać basen przy niej, to też oczywiście nagle zapragnęła w nim siedzieć, więc teraz robimy to za jej plecami.

My mamy jeszcze taki rozkładany zestaw tunele i namioty i czasami młoda się tym rajcuje, ale gdyby to się nie składało w 3 min. do torby, która mieści się za szafą, to bym klęła. Gdybym miała miejsce, to bym kupiła ścianę wspinaczkową albo zrobiła zrzutkę w rodzinie na taki domowy plac zabaw: https://eco-zabawki.pl/pl/p/Drewniany-plac-zabaw-Boulder-czarny%2C-zolty%2C-bialy/1063

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Kama92 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2022, 06:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam w domu zwykłą hulajnoge trójkołową po starszaku i młoda w 5 minut ogarnęła ostatnio a wcześniej nie używała jezdzików ani rowerka, z tym że ona jest dla niej za duża i też myślałam o scoot ride na urodziny więc dobrze że się pojawił taki temat 🙈w takim razie możecie polecić jakąś zwykłą hulajnoge? Do rowerka biegowego nie jestem przekonana przy starszym leżał nie używany..

• szatanka Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2022, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipcowka86 wrote:
    Szatanka a jaką macie wielkość tego bujaka bo w ogóle nie wiem na co zwracać uwagę przy wyborze? U Nas właśnie myślę o tym bujaku jako łączonym prezencie, jedni bujak, inni zjeżdżalnię, jeszcze inni ściankę do wspinaczki i będzie ;)

U Nas ciągłym hitem jest kuchnia z lidla i traktor z przyczepą :)

My mamy ten, i tak jak mówię, jak miała roczek, to było super, bo nie strach było ją zostawić jak się na niego wspięła, ale teraz za nisko trochę jest zjeżdżalnia i brałabym wyższy i szerszy, bo jej się też ciężko na nim obracać, gdy urosła.

https://allegro.pl/oferta/bujak-drewniany-bujaczek-zjezdzalnia-little-10578627632?snapshot=MjAyMS0wOC0xM1QyMjoyNToxNy43MzlaO2J1eWVyOzJlYWNmNmQzMjM3YjgyYjBjZGE4YWQxNGUyOWQ3YjZiOGIyNjMzMzEyM2EzMGE0ZDk2NWRjMGNlNTg4NDE1YzA%3D

O, kuchnia z Lidla też jest hitem. Codziennie coś tam sobie pogotuje, a najbardziej mnie rozwala, że zakłada do tego fartuszek (choć ja nie używam, może ze żłobka przyniosła fazę). Także na duży prezent kuchnia też jest spoko. Albo tablica magnetyczna + taka do pisania kredą. Mąż młodej na święta kupuje też kolejkę drewnianą z Lidla.

Lalka, którą kupiłam okazała się chińskim szajsem, wydawanych przez nią dźwięków nie da się słuchać, więc szukam jakiejś fajniejszej. Macie jakieś do polecenia? Albo słyszałyście o jakimś must have 2/3-latek? Po próbie z tą lalką już mi nie zależy, żeby sikała, bo to jest jednak bezsensowne, ale fajnie jakby miała długie włosy do czesania, bo młoda jest tym aktualnie zafascynowana, i zamykane oczka.

klz9bd3m9oljt4xc.png

• Lilka94 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2022, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka z lalek nie jestem w stanie nic polecić bo u nas jakoś nie ma szału na to… ma może ze trzy lalki i wgl się nimi nie bawi. Ostatnio to wgl mało czym się chętnie bawi, wszystko po prostu rozrzuca po całym domu. Najchętniej sięga po książeczki i dłubie w piaskownicy. Wgl takie rzeczy jak puzzle jej za bardzo nie kręcą. Jak w mówie i ruchowo jest bardzo do przodu tak manualnie chyba słabo, kupiłam jej te najłatwiejsze puzzle z dwóch elementów i nie może ich ułożyć, w sensie wie co do czego ale nie potrafi ich złączyć porządnie. Jak probuje jej cokolwiek pokazać to nie chce patrzeć, szybko się denerwuje i idzie robić coś innego…jak jest u was dziewczyny w tej kwestii?

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2022, 00:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka94 wrote:
    Szatanka z lalek nie jestem w stanie nic polecić bo u nas jakoś nie ma szału na to… ma może ze trzy lalki i wgl się nimi nie bawi. Ostatnio to wgl mało czym się chętnie bawi, wszystko po prostu rozrzuca po całym domu. Najchętniej sięga po książeczki i dłubie w piaskownicy. Wgl takie rzeczy jak puzzle jej za bardzo nie kręcą. Jak w mówie i ruchowo jest bardzo do przodu tak manualnie chyba słabo, kupiłam jej te najłatwiejsze puzzle z dwóch elementów i nie może ich ułożyć, w sensie wie co do czego ale nie potrafi ich złączyć porządnie. Jak probuje jej cokolwiek pokazać to nie chce patrzeć, szybko się denerwuje i idzie robić coś innego…jak jest u was dziewczyny w tej kwestii?

Lilka, nie martw się. Moja jest manualnie dość sprawna, a składania puzzli nie ogarnia - tak jak Twoja. Też umie je przyporządkować, ale nie potrafi złączyć razem i najczęściej chce to robić w powietrzu. Pewnie potrzeba czasu. Mnie też ją ostatnio trudno zająć czymś na dłużej i się zastanawiam, gdzie ta słynna montessoriańska polaryzacja uwagi, jak ją np. po minucie malowania farbami już nosi i idzie do kolejnej zabawki/stanowiska. Tylko lalami właśnie potrafi się dłużej zająć, choć ostatnie dni jest taka maruda, że nawet to ją wkurza z byle powodu i się od razu wydziera.

klz9bd3m9oljt4xc.png

• Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2022, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez lipa jeżeli chodzi o manualne rozwijanie.Dlatego cisnę te puzzle ale dupa z tym. Malowanie farbami trwa 3 minuty, kolorowanki 2 minuty. No wczoraj malował ze starszakiem jajka na Wielkanoc takie styropianowe. No to mu się podobało i 5 minut i po robocie . A ja 40 minut sprzątałam po tym 🤦‍♀️
    W ogóle dla niego jedyna zabawa to auta albo latanie po osiedlu ;)
    O i taki life :) idealnie to jest ale na Instagramie 🤣

20.10.2012 👰🤵💍
  • Lilka94 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2022, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u nas tez dokładnie tak jak piszecie, co nie wymyślę to pare minut i po zabawie. Ciastoliną tez 5 minut się pobawi. Tak to już chyba jest w tym wieku…

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2022, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, tak to już jest. Ale żeby było śmiesznie, na zdjęciach ze żłobka wszystkie dzieci siedzą grzecznie przy stoliku/na podłodze i czekają aż Pani wytłumaczy, co trzeba robić, a potem grzecznie wyklejają te wszystkie prace. A w domu, jak próbuję coś z nią zrobić i jej pokazać, to mi wyrywa, bo ona już chce. Czasem próbuję z nią gotować, ale to jest mega stresujące, muszę mieć oczy dookoła głowy, bo chwila nieuwagi i już woda z kranu leje się po ścianie, albo w misce z mieszanym ciastem ląduje całe rozbite jajko razem ze skorupką. 🤣 :D Przed nami właśnie malowanie jajek i robienie babeczek wielkanocnych, będzie wesoło. :)

klz9bd3m9oljt4xc.png

• Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2022, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka

Ja też jestem zajarana montessori ale widać moje dzieci weryfikują moje zajaranie.
    Często wzorowałam coś na tej lasce z YT.

Zobacz jakie może być spokojne dziecko dwuletnie 😉 u mnie takie coś chyba nigdy nie zadziała. Kanał się nazywa MOJE MAŁE OPOWIEŚCI

https://youtube.com/watch?v=HlQ6AWgsjd0&feature=share

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2022, 14:05

20.10.2012 👰🤵💍
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2022, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi1987 wrote:
    Szatanka

Ja też jestem zajarana montessori ale widać moje dzieci weryfikują moje zajaranie.
    Często wzorowałam coś na tej lasce z YT.

Zobacz jakie może być spokojne dziecko dwuletnie 😉 u mnie takie coś chyba nigdy nie zadziała.

https://youtube.com/watch?v=HlQ6AWgsjd0&feature=share

Mówisz o hapa family? No ja też ją oglądam, ale głównie czerpię z książek, np. Montessori w Twoim domu. A co do tej dziewczynki, to taaa, jakbym mojej dała tyle wody w kubeczkach do malowania, to połowę by wypiła, drugą wylała, a farbami posmarowała najpierw dłonie, a potem te jasne kanapy. 🤣 My młodą od lipca posyłamy jednak do placówki Montessori i mam nadzieję, że tam się wyciszy, bo na razie to jest mega nieogar. Ale z drugiej strony, gdy wychodzimy do ludzi, to raczej nie mam z nią problemów i jest "grzeczna", wszyscy się raczej dziwią, że jest taka ułożona. W żłobku to samo, ponoć jest oazą spokoju. To tylko w domu taki szatan z niej wyłazi. :D

klz9bd3m9oljt4xc.png

• Lilka94 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2022, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo tez oglądałam jej filmiki i byłam pod wrażeniem. U nas niestety tez to wszystko niemożliwe przez temperament Poli.

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2022, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka94 wrote:
    Ooo tez oglądałam jej filmiki i byłam pod wrażeniem. U nas niestety tez to wszystko niemożliwe przez temperament Poli.

To chyba jednak podkoloryzowane, wycięte co treba... nie znam tak układnego dziecka...

szatanka lubi tę wiadomość

2020 :)
    2023 :)
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2022, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oli ogarnia te puzzle o dziwo choć z nim jakoś nie ćwiczę ani ja nie kumam Montessori nic (muszę zobaczyć ten Wasz filmik 😁), choć czasem się wkurza ale wyjątkowo się skupia żeby trafić. I jedyne na czym jeszcze się skupia to dokładna budowa auta. Na jednego resoraka potrafi 10 min się gapić otwierać i zamykać drzwiczki albo maskę i tam analizować te rury wydechowe 😅 Ciastoline ma w dupie, nasza zabawa polega na tym, ze mi je podaje mam otwierać, patrzy jaki kolor i albo mówi NIE albo jak kolor pasuje to wyciąga i następny podaje i koniec 🤦🏼‍♀️ Coś tam porysuje ale z grubsza każe mi auta tylko rysować.

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2022, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolllla wrote:
    Oli ogarnia te puzzle o dziwo choć z nim jakoś nie ćwiczę ani ja nie kumam Montessori nic (muszę zobaczyć ten Wasz filmik 😁), choć czasem się wkurza ale wyjątkowo się skupia żeby trafić. I jedyne na czym jeszcze się skupia to dokładna budowa auta. Na jednego resoraka potrafi 10 min się gapić otwierać i zamykać drzwiczki albo maskę i tam analizować te rury wydechowe 😅 Ciastoline ma w dupie, nasza zabawa polega na tym, ze mi je podaje mam otwierać, patrzy jaki kolor i albo mówi NIE albo jak kolor pasuje to wyciąga i następny podaje i koniec 🤦🏼‍♀️ Coś tam porysuje ale z grubsza każe mi auta tylko rysować.

haha... te auta to przez tatusia. Moja mi kaze rysowac kotki i kaczuszki... a puzzli to nie wiem czy ogarnie bo mamy takie tylko drewniane co jej kilka miesiecy temu kupowałam i tam sie tylko do dziur wklada... z ciekawosci chyba jej kupie takie prawdziwe

2020 :)
    2023 :)
  • Lilka94 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2022, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    To chyba jednak podkoloryzowane, wycięte co treba... nie znam tak układnego dziecka...

Ajka masz racje, na pewno cały dzień tego dziecka tak nie wyglada…

Co do fascynacji chłopców autami to jest jakaś magia. Karollla fajnie masz, na prezent zawsze jakieś autko i chłopak zadowolony. Mojej siostry synek tak samo. Ciekawe czy mój Tadek tez tak będzie miał :)

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
‹‹ 1574 1575 1576 1577 1578 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ