MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny dzwoniłam do kliniki badań prenatalnych zapisać się na termin i Pani kazała być tydzień wcześniej na pobranie krwi z tego wszystkiego zapomniałam się zapytać w jakim celu, myślicie że chodzi o test Pappa. W pierwszej ciąży nie miałam robionego i szłam prywatnie na badania ale teraz że względu na poronienie dostałam skierowanie na NFZ
-
Hej, pytanko mam o zwolnienie lekarskie - dzwonili dziś do mnie z kadr z pracy, że mają problem z moim zwolnieniem, bo lekarz wystawił je do 28 października - a oni potrzebują na pełny miesiąc do rozliczeń. Następną wizytę mam 18-go - czy lekarz może mi na niej przedłużyć to zwolnienie, czy będę musiała się specjalnie przejść tuż przed terminem wygaśnięcia obecnego?34 lata, starania od 2014
Wojtek - 02.05.2020 -
nick nieaktualnyAjka wrote:U mnie tak wychodzi. Jestem trochę przeczulona... poprzednio ich w ogóle nie miałam, bo beta hcg była skrajnie niska, takie rzeczy zostaję w głowie... nie da się tego wyłączyć... wtedy sarduszko przestało bić bardzo późno... w 8+4 było jeszcze ok... a potem koniec... teraz jest dla mnie najbardziej stresujący okres ciąży
Ani razu mnie nie zemdlilo a moja córcia na 14 Msc. 😍
Każda ciąża jest inna. 😊 Musisz być dobrej myśli. Czasami człowiek się niepotrzebnie nakręca. -
Ja mam oddać krew tego samego dnia, co będę miała usg. Podobno tylko wtedy wyniki są miarodajne.
Za mdłości odpowiada w największej chyba mierze progesteron.. U mnie by się zgadzało, bo po stymulacji i punkcji mam bardzo wysoki. Nawet po odstawieniu luteiny.PattisonBM lubi tę wiadomość
-
sayuri wrote:Ja mam oddać krew tego samego dnia, co będę miała usg. Podobno tylko wtedy wyniki są miarodajne.
Za mdłości odpowiada w największej chyba mierze progesteron.. U mnie by się zgadzało, bo po stymulacji i punkcji mam bardzo wysoki. Nawet po odstawieniu luteiny.
Czy ja wiem ja poprzednio progesteron miałam taki jak teraz tylko beta była 1900 zamiast 190 000... w tej ciąży przy beta hcg około 9000 tys już miałam dość konkretne mdłości...
Przepraszam że Wam tak marudzę, wiem że to co piszę jest nieracjonalne - dzis kończe 11 tydzien objawy mogą być już mniej nasilone, ale zwyczajnie bezpieczniej się czuje jak ledwo żyję ... ja chyba jakaś psychiczna juz jestem po tym wszystkim... po prostu wiem, że jak się teraz nie uda to kolejnej szansy pewnie już nigdy nie będzie...2020
2023 -
Cer wrote:Hej, pytanko mam o zwolnienie lekarskie - dzwonili dziś do mnie z kadr z pracy, że mają problem z moim zwolnieniem, bo lekarz wystawił je do 28 października - a oni potrzebują na pełny miesiąc do rozliczeń. Następną wizytę mam 18-go - czy lekarz może mi na niej przedłużyć to zwolnienie, czy będę musiała się specjalnie przejść tuż przed terminem wygaśnięcia obecnego?
Moim zdaniem to bzdura, nie mogą Ci w pracy mówić na ile masz mieć zwolnienie lekarskieIch problem, że nie potrafią tego przeliczyć. Muszą sobie to proporcjonalnie wyliczyć do wypłaty i tyle.
Frufru, PLPaulina lubią tę wiadomość
-
Ajka ja Cię rozumiem... u mnie dopiero 8tc ale wydaje mi się ze miałam bardzo podobna sytuacje do twojej... w poprzedniej ciąży nie miałam mdłości bo zbyt wolno rozwijał się zarodek (podejrzewam ze i beta za mało rosła skoro tak) a teraz zarodek ładnie widoczny w momencie kiedy powinien być i mdłości są... jak dłuższa chwile się czuje lepiej to tez czuje niepokój... na pocieszenie powiem ze po 11tc ryzyko straty bardzo maleje a i te dolegliwości mogą być mniejsze niestety ciąża to nie matematyka... nic nam nie pozostaje jak być dobrej myśli i podglądać czasem maluszi. Ja za 2 h idę podglądać ... oczywiście serce już mi wali strasznie... ostatnio w tym czasie usłyszałam złe wieści...
Lat 36
Hashimoto
26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych. -
Tez pierwsze słyszę żeby ktoś wymagał zwolnienia na cały miesiąc... ja zawsze miałam ma 2-3 tygodnie i lekarz ma chyba jakieś pole manewru co do dat ale to około dzień dwa max trzy jeśli dobrze pamietam. Ja o jeden dzień na przód brałam ale nie tyle czasu...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2019, 15:45
Lat 36
Hashimoto
26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16
MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych. -
Natikka123 wrote:A ja z innej beczki pytanko mam :
Co macie dziś na obiad? Bo nie mam weny a coś by trzeba było zjeść. 🤣
Kasza jaglana z sosem pomidorowym i warzywami
Widzę ze pomidory królują. Narobilyscie mi ochoty na ziemniaki z buraczkami
Ja sie wcześniej martwiłam ze nie mam mdłości a teraz od 3 tygodni mam ale w tym tygodniu to juz jakaś przesada i apogeum. Leze w lozku cały dzien, jedzenie czy jego brak nic nie pomaga.
Kiedy ustępują? 11-12t?Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2019, 15:58
3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp -
Ja właśnie opierdzieliłam talerz czerwonych ravioli z tygodnia włoskiego w Lidlu, polanych masełkiem z szałwią.
Nawet było tam trochę warzywa, bo nadzienie było z wędzonką speck i sałatą radicchio
Ajka, ja Cię rozumiem i cóż, każda z nas będzie schizować na jakiś/swój temat, bo mamy za sobą traumatyczne przeżycia. Wczoraj na USG mój mąż mnie zaskoczył tym, że przyglądał się uważnie (jak mi potem powiedział), czy przezierność karkowa jest w porządku. U nas złe wieści zaczęły się właśnie od tego, że NT na prenatalnych wyniosło ponad 6, a potem się zorientowaliśmy, że już na wcześniejszych USG było widać, że coś jest nie tak. Tak że wszyscy schizują, faceci też. Mnie przed wczorajszym USG też obleciał strach, bo zorientowałam się, że też mnie cycki już nie bolą w ogóle. Bałam się, że dzitek nie będzie dychał, a tymczasem machał rękoma i nogami w najlepsze.Ja myślę, że będzie dobrze również u Ciebie, ale wiadomo, my sobie możemy gadać. Staraj się jednak być dobrej myśli, bo nie masz powodów, żeby nie być.
PattisonBM lubi tę wiadomość
-
Ja miałam zawsze l4 wystawiane od wizyty do wizyty. Czyli od środka miesiąca najczęściej. I nikt pretensji do mnie nie miał.
Ja w straconej ciąży w ogóle nie miałam mdłości, w ciąży z synkiem ledwo co mnie mdli lo, teraz wymiotuję. Ale rozumiem Cię Ajka doskonale. Teraz, gdy zaczyna mi się robić lepiej, od razu mam wizję, że ciąża znowu obumarla. Myślę, że takie obawy są normalne, zwłaszcza gdy ma się już na koncie stratęPattisonBM lubi tę wiadomość
-
Ajka dobrze Cie rozumiem.. po stratach juz zawsze bedzie schiza. Ja teraz mam o dziwo spokoj ale przed wizytami dzien dwa to cała spocona chodzę.3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp -
A jak Wam się te mdłości właściwie objawiają, co to dla Was znaczy? Część wiem, że wymiotuje, a pozostałe? Jakie to uczucie? Ja to mam takie wrażenie ciężkości na żołądku połączone czasami z wrażeniem, że za chwilę wszystko mi podjedzie do góry. Ale nie mam takiej dziwnej śliny w buzi, jak faktycznie tuż przed tym, jak wymiotuję (nie wiem, czy wiecie, o czym mówię). Czasami też mam, ni stąd ni zowąd, taki odruch wymiotny z akompaniamentem dźwiękowym
, ale oczywiście nie zwymiotuję. Wymiotowałam tylko jeden dzień w zeszły piątek.
-
Kasia - super info,
Cer - place/kadry maja obowiazek przeliczyc zwolnienie - przeciez mozesz isc na kilka dni zna zwolnienie to juz nie potrafia? w normalnych nie ciazowych zwolnieniach po miesiacu zwolnienia ciaglego trzeba ponownie robic medycyne pracy...
Ajka - nie nie jestes psychiczna - to naturalne ze sie denerwujesz i martwisz (jak na 100% kazda z nas) szczegolnie jak Ty po przejsciach - ale bedzie wszystko dobrze i Fasolka bedzie rosla dzielnie i jeszcze nie raz da Ci sie we znaki
tez czasem sie zastanawiam czy ciaza jest jak mam lepsze dni ;d
Dzis mam chec na golabki...
Szatanka mnie rzuca jakbym miala zaraz zwymiotowac ale zamiast wymiotow mam kaszel...
dzis tez ciut sie sforsowalam i zakulo mnie az sie zgielam wpol...Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2019, 16:02
Patrycja
22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
23.08.2021 II na teście ❤
16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
29.06.2019 🤵👰