X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • Stworka Autorytet

Wysłany: 20 października 2019, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję pozytywnych informacji 😉 ja wizytę kontrolna mam w czwartek a za tydzień w czwartek(30.10) prenatalne 😉

Co do ruchów - ja w pierwszej ciąży czułam grubo po 20 tc. Po pierwsze pierwsza ciąża po drugie miałam łożysko na przedniej ścianie. Także nie nastawialabym się na czucie ruchów w 14 tyg. Zresztą te pierwsze to jakby bombelki w brzuchu, na kopniaki jeszcze musimy trochę poczekać 😉

A detektor używałam do końca ciąży. Mój synek był tak leniwy, że często dostawałam palpitacji serca 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2019, 23:31

34bff60665.png

23.05.2017 - synek 💙
    04.2019 - aniołek
    1.09.2019 - kolejne 2 kreseczki i bijące 💙 - drugi synek
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 06:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To wygląda, że w czwartek będzie się dużo działo. A dziś też 🤔? Bo już się pogubilam... Piszcie na bieżąco 😉, a puki co trzymam kciuki za wszystkie wizyty.

2020 :)
    2023 :)
  • Bona Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 07:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jutro wizyta ale taka normalna w klinice . Zastanawiam się czy nie pojadę tam ostatni raz i później już do swojego lekarza , który mnie zawsze prowadził.

l22nl6d8e2h2xrg1.png
    INV maj 2019😟 /\ INV sierpień 2019 😃
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja 30.10 prenatalne, po upadku krwiak w palcu (nie mogę nim ruszać) i ramie zbite po nocy też boli 🙄 Mam nadzieje, że z Fasolką ok ale naczytałam się wczoraj oczywiście historii upadkowych dużo gorszych i wszystko było ok więc mam nadzieję, że lewa ręka zamortyzowała cały upadek 😉 I że w pierwszym trymestrze to dziecko jest bezpieczne jak w zamkniętej puszce :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2019, 09:49

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Kira91 Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mwm wrote:
    Ja czytam forum marcowe i dziewczyny zaczynaja czuć nawet w 14 :) w 16-17 to czuje już każda.
    A ja się z tym nie zgodzę że każda w 16-17 tc czuję ruchy. W pierwszej ciąży poczułam pierwsze delikatnie pukanie w 19 tyg :) zazwyczaj okolo 20tygodnia czuć pierwsze ruchy.

Żeby potem żadna nie panikowala ze 17tc a ruchów nie czuje 😜

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2019, 08:00

PLPaulina, Stworka, Ajka, PattisonBM lubią tę wiadomość

suvmjw7.png
    5d4026t.png

03.2017- Aniołek,poronienie septyczne
    Potworniaki, torbiele
  • Bona Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny stałam 1godz 20 minut w kolejce w laboratorium na badania.. Nie miałam serca jeszcze się wpychać w kolejkę bo brzucha nie widać :p A wy jak zachowujecie się w takiej sytuacji?

PLPaulina lubi tę wiadomość

l22nl6d8e2h2xrg1.png
  • Kira91 Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe jeśli się dobrze czuję to mogę Stac i czekac ile trzeba ;) myślę że nie ma co przesadzać ;) ale już jak brzuszek naprawdę duży to w kolejkach w sklepie chętnie korzystałam jak kasjerka mnie prosiła prędzej. Wszystko zalezy od sytuacji

suvmjw7.png
    5d4026t.png

Potworniaki, torbiele
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czekam na swoją kolei i szukam miejsca do siedzenia :)

PattisonBM lubi tę wiadomość

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja na badania zwalniam się zwykle z pracy 🙃 więc korzystam z każdej okazji żeby przyspieszyć... Poza tym boję się że ktoś będzie przeziębiony i zarazi...czy coś. Z resztą w lux med są osobne kolejki i często osobne gabinety dla kobiet w ciąży i położne pielęgniarki zawsze mówią żeby koniecznie z tego korzystać.

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 października 2019, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bona wrote:
    Dziewczyny stałam 1godz 20 minut w kolejce w laboratorium na badania.. Nie miałam serca jeszcze się wpychać w kolejkę bo brzucha nie widać :p A wy jak zachowujecie się w takiej sytuacji?
    W pierwszej ciąży często czekałam bo robiłam te droższe na nfz.

Teraz żeby sobie tego i córce oszczędzić, chodzimy prywatnie. 😀

Niestety ale do laboratorium zdrowi nie chodzą.
    Więc.. Trzeba usiąść i czekać. 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2019, 09:34

• Anais Ekspertka

Wysłany: 21 października 2019, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w labo ciężarne nie mają pierwszeństwa co jest dla mnie w pełni zrozumiałe. Na raz może uzbierać się spora ilość ciężarówek, jakoś ciężko mi sobie wyobrazić żeby przepuścić je przed każdym kto przyszedł pobrać krew. Trzeba pamiętać, że przychodzą ludzie starsi, ciężko chorzy- którym też na pewno ciężko czekać. Ja tam nigdy nie świeciłam brzuchem i nie obwieszałam się jakimiś znaczkami żeby gdzieś iść poza kolejnością. Byłoby mi po prostu niekomfortowo. Co innego jak kobieta bardzo źle znosi ciąże A nie idzie pierwsza bo ona ma juz widoczny brzuch. Kiedyś miałam taka sytuację że usilnie babka w ciąży chciała wejść przede mną i wręcz krzyczała mi że ona w ciąży jest i musi- to jej grzecznie powiedzialam- że bardzo mi miło A ja jestem po krwotok wewnętrznym, 2 operacjach i wciąż mam szwy na brzuchu i też bardzo ciężko mi stać w kolejce. To zatkało. Przeprosiła. Przez to, że kobiety w ciąży wręcz nadużywaja swojego stanu- ludzie krzywo patrzą czasem. I wybaczcie- ale śmiać mi się chce jak czytam, że zaraz będzie widać brzuch i będzie można korzystać (czy coś w ten desen).
    Ja prenatalne mam 24 jak sayuri :) i korzystam z detektora już od miesiąca. Uspokaja niesamowicie, a ja nie przeżywam dni zmartwieniami czy ktoś jeszcze tam w brzuchu jest. I każdej ciężarnej bym polecała. Żałuję, że nie kupiłam w poprzednich ciążach:)

Kira91, lilly. lubią tę wiadomość

• Karolllla Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też tak myśle, że to, że kobieta ma brzuch nie znaczy, że od razu źle się czuje i musi mieć pierwszeństwo. Co innego jeśli rzeczywiście słabo jej w kolejce itd. A umówmy się chorobami to myślę, prędzej w takim tramwaju czy metrze się idzie zarazić jak wszyscy się przytulają, chuchają i plują na Ciebie. W laboratorium to można chociaż stanąć z boczku :)

Anais lubi tę wiadomość

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anais wrote:
    U mnie w labo ciężarne nie mają pierwszeństwa co jest dla mnie w pełni zrozumiałe. Na raz może uzbierać się spora ilość ciężarówek, jakoś ciężko mi sobie wyobrazić żeby przepuścić je przed każdym kto przyszedł pobrać krew. Trzeba pamiętać, że przychodzą ludzie starsi, ciężko chorzy- którym też na pewno ciężko czekać. Ja tam nigdy nie świeciłam brzuchem i nie obwieszałam się jakimiś znaczkami żeby gdzieś iść poza kolejnością. Byłoby mi po prostu niekomfortowo. Co innego jak kobieta bardzo źle znosi ciąże A nie idzie pierwsza bo ona ma juz widoczny brzuch. Kiedyś miałam taka sytuację że usilnie babka w ciąży chciała wejść przede mną i wręcz krzyczała mi że ona w ciąży jest i musi- to jej grzecznie powiedzialam- że bardzo mi miło A ja jestem po krwotok wewnętrznym, 2 operacjach i wciąż mam szwy na brzuchu i też bardzo ciężko mi stać w kolejce. To zatkało. Przeprosiła. Przez to, że kobiety w ciąży wręcz nadużywaja swojego stanu- ludzie krzywo patrzą czasem. I wybaczcie- ale śmiać mi się chce jak czytam, że zaraz będzie widać brzuch i będzie można korzystać (czy coś w ten desen).
    Ja prenatalne mam 24 jak sayuri :) i korzystam z detektora już od miesiąca. Uspokaja niesamowicie, a ja nie przeżywam dni zmartwieniami czy ktoś jeszcze tam w brzuchu jest. I każdej ciężarnej bym polecała. Żałuję, że nie kupiłam w poprzednich ciążach:)

Pierwszeństwo dla kobiet w ciąży... nie jest dlatego że ktoś chciał być i miły i zrobić przysługę ciężarnym... tylko dlatego że są ku temu wskazania medyczne.

Zbyt długo czekałam na tą ciążę i nie będę jej narażać w imię tego żeby jakaś babcie nie buntowała w kolejce czy np w autobusie...

Stworka, PattisonBM lubią tę wiadomość

• Bona Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze jedno pytanko mam do Was. Jakie wyniki glukozy macie na czczo ? Ja dziś 95,58 taka górna granica normy ale jeszcze norma :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2019, 09:27

l22nl6d8e2h2xrg1.png
  • Kira91 Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anais w pełni się z Tobą zgadzam :)

Mysza1986 lubi tę wiadomość

suvmjw7.png
    5d4026t.png

Potworniaki, torbiele
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bona wrote:
    A jeszcze jedno pytanko mam do Was. Jakie wyniki glukozy macie na czczo ? Ja dziś 95,58 taka górna granica normy ale jeszcze norma :)

Ja mam 87,10

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 października 2019, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anais wrote:
    Jest w tym sporo prawdy. Kobiety w ciąży odrazu po teście chcą wszędzie wchodzić bez kolejki.

Ale z drugiej strony też nie wiadomo czy ta akurat ciężarna czuje się dobrze.
    Chyba że Wy w oczach macie detektor zdrowia? 😀

Ja w pierwszej ciąży miałam krwiaka i rozejscie spojenia łonowego - ból niesamowity.

I laboratorium na nfz z którego korzystałam miało pierwszeństwo dla kobiet w ciąży i Matek z dzuecmi. I Skoro takie zasady obowiązują to uważam że ludzie powinni wykazać się empatia.
    A jak komuś nie pasuje to w szpitalu w którym rodziłam było laboratorium tylko dla ciężarnych i wszystkie grzecznie i cichutko siedziały czekając na swoją kolej. 😊😊

Ja teraz sobie chwalę laboratorium prywatne. Jeżdżę z córką. I uwierzcie mi że ciężko zabawić 15 Msc dziecko by na dupie usiadło Przez np 1h.
    A tutaj kolejek brak. Jest miejsce do zabawy dla dzieci. 😀

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2019, 09:45

• Karolllla Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego każda niech robi jak uważa i jak czuje :)

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zazwyczaj czekam i nic nie mówię że jestem w ciąży. Dobrze się czuję. Wyjątkiem jest endokrynolog. Wizyta na NFZ, czeka się 3-4 h w kolejce. Ciężarne i dzieci mają oddzielna kolejkę- wchodzi osoba uprzywilejowana a po niej 2 zwykłe i tak w kółko. Wtedy w 2h można się wyrobić :) do diabetologa też u Nas ciężarne wchodzą bez kolejki. Nie jest ich dużo.
    A do labo to szybko idzie zawsze albo staram się przyjść przed otwarciem to jestem i tak pierwsza :D

PattisonBM lubi tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Stworka Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W trakcie całej ciąży raz jeden przepuscily mnie Pani na poczcie jak już prawie zemdlalam. Jasne, ciąża to nie choroba. Ale też nie normalny stan. I jeżeli same sobie będziemy szkodzić to ciągle będzie sytuacja gdzie babcia nam powie, że ona 5 dzieci urodziła i do końca w polu pracowała i żyje.

34bff60665.png

23.05.2017 - synek 💙
    04.2019 - aniołek
    1.09.2019 - kolejne 2 kreseczki i bijące 💙 - drugi synek
‹‹ 214 215 216 217 218 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ