MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
szatanka wrote:Hmm, to FT4 to tak zbliża się do dolnej granicy normy, z nie podałaś, jakie było poprzednio. Ja w każdym razie ostatnim badaniu miałam spadek z 1,2 do 0,92 i dostałam zwiększenie dawki... chyba jednak nie będąc lekarzem się tego nie ogarnie.
Przed ostawieniem miałam 1,69 więc rzeczywiście spada i zbliża się do dolnej normy, następną wizytę mam w marcu więc zobaczymy co wtedy Pani dr powie. Ale chyba tak jak mówisz nie ma się co zagłębiać bo brak nam wiedzy, żeby to ogarnąćszatanka lubi tę wiadomość
-
szatanka wrote:Tak! Raz już nawet pisałam posta na ten temat, ale mi go wcięło i sobie dałam spokój. Jedyny dla mnie minus tego gavisconu to jest jego miętowy smak, który przy dużym podrażnieniu przełyku podrażnia jeszcze bardziej, ale generalnie odkąd go odkryłam, żyje się inaczej. Mam też zawsze w torebce tabletki, w razie czego też szybko pomagają. Generalnie ten lek tworzy na powierzchni żołądka taką barierę, która nie pozwala kwasowi wypłynąć wyżej, działa praktycznie od razu.
Z tym cukrem to mam świadomość, że to do czasu.
No tak miętowy smak i konsystencja nie zachęcają, ale efekt wynagradza wszytkoJa zauważyłam, że po pierwszych dniach stosowania w kolejnych już wystarczała mi jedna dawka bądź nie brałam wogóle.
szatanka lubi tę wiadomość
-
Dzieki za odpowiedzi dot. Wanienki
Powiem Wam że chyba też się skuszę bo pewnie teraz we dwoje ciężko nam będzie kąpać,Mąż po pracy wiosną zaczyna prace przy pasiece zazwyczaj do późnego wieczora fo nie ma cala wiosne i lato wiec chyba mi sie przyda
Dziewczyny a jeszcze ciągle myślę o jednej sprawie... Jak przygotowujecie starsze dzieci na przyjście rodzeństwa na świat? Mój będzie mial niecałe dwa latka, coś tam kuma ze dzidzia w brzuszku ale wiem ze będzie wielka zazdrość bo nawet jak jego kuzyneczka Koło mnie siada to zaraz on przylatuje 😀 Ogolnie to taki Cycek rodziców. szukam książeczek sensownych do tego wieku ale jakoś ciężko z tym.. Macie jakies pomysły? Bo u mnie oprocz gania nic innego Nie ma. Może jak już zacznie mocno kopać to go będę brała by poczuł, ale jakoś tak sie trochę boję że poczuje się nieco odrzucony. Na poczatku będzie Mąż to bedzie łatwiej a potem.. ehh no jakoś sie będzie musiał przyzwyczaić..
Jeszcze mam taka kwestie ze ja do tej pory śpię z synem Na normalnym łóżku w pokoiku do którego wchodzi się od dużego pokoju. Mąż śpi sam,my się budzilismy po 8/10 razy w nocy a Mąż z rana do pracy wiec śpimy osobnoteraz nie wiem jak to pogodzić, czy łóżeczko Małej do dużego pokoju żeby Syna tez nie budzić w nocy, czy jak... Mam milion pomysłów i codziennie inny.
A jak to u Was będzie wyglądało albo wygląda przy starszym rodzenstwie?
Dodam ze na górze mamy dwa niewykonczone pokoje ale póki Nie dojde do siebie po porodzie (za pierwszym razem 8tygodni nie moglam nawet siedzieć) a Mała nie zacznie nocy przesypiac w miarę sensownie to na górę nie będziemy się przeprowadzać i nie będę biegać z dwójką takich Maluchów po schodach.....
-
nick nieaktualny
-
Ja planuje w zlewie kapać dla wygody, ze specjalna wkładka.
Jeżeli chodzić o niebielone eko pieluszki to w Rossmanie są Bambiboo.PattisonBM lubi tę wiadomość
3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp -
Bona wrote:U mnie podobnie, pojawił się na nowo problem ze snem. Godzina 3:00 - 4:00 wstaje i spać się nie da. Wczoraj o 3:30 pakowałam paczkę dla kuriera hehe
-
Ajka wrote:Ja mam dostać dwa kompletne zestawy ciuszków - według dawczyń mam absolutnie niczego nie kupować... Obie mamy (jedno dziecko 5 mięsięcy, drugie 11 miesięcy) chca jeszcze wszystko uprać zanim mi dadzą i sie zastanawiam teraz czy bede musiała to prać jeszcze raz...
Ja dostałam ciuszki i powiem Wam ze trochę byłam rozczarowana. Koleżanka zawsze wystylizowana jak nie wiadomo co a te ciuszki zaplamione, zmechacone, podziurawione.. mi by było trochę głupio niektóre z nich wogole dawać. Mam nadzieje ze macie lepsze doświadczenia3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp -
Ja miałam tez cos dostać ze niby duzo malutkich nowych nie używanych bo ich corka duża sie urodziła itp okazało się ze dostałam chyba 3 bodziaki zakładane przez głowę i dwie moze 3 pary spodenek... wiedziałam ze jakościowo szalu nie bedzie i sie nie spodziewałam ale liczylam chociaz na ilosc 😅 a tu niestety malutko tego. Za to dostałam gondole i fotelik do samochodu takie podstawowe bo zestaw około tysiąca moze mniej kosztował ale chyba go zostawimy i kupię później fajna spacerowke... Bo chciałam wypasiony ale to tyle kasy... wiec cieszę się ze wydatek troche oddalony w czasie..
Lat 36
Hashimoto
26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych. -
Kira91 wrote:Dzieki za odpowiedzi dot. Wanienki
Powiem Wam że chyba też się skuszę bo pewnie teraz we dwoje ciężko nam będzie kąpać,Mąż po pracy wiosną zaczyna prace przy pasiece zazwyczaj do późnego wieczora fo nie ma cala wiosne i lato wiec chyba mi sie przyda
Dziewczyny a jeszcze ciągle myślę o jednej sprawie... Jak przygotowujecie starsze dzieci na przyjście rodzeństwa na świat? Mój będzie mial niecałe dwa latka, coś tam kuma ze dzidzia w brzuszku ale wiem ze będzie wielka zazdrość bo nawet jak jego kuzyneczka Koło mnie siada to zaraz on przylatuje 😀 Ogolnie to taki Cycek rodziców. szukam książeczek sensownych do tego wieku ale jakoś ciężko z tym.. Macie jakies pomysły? Bo u mnie oprocz gania nic innego Nie ma. Może jak już zacznie mocno kopać to go będę brała by poczuł, ale jakoś tak sie trochę boję że poczuje się nieco odrzucony. Na poczatku będzie Mąż to bedzie łatwiej a potem.. ehh no jakoś sie będzie musiał przyzwyczaić..
Jeszcze mam taka kwestie ze ja do tej pory śpię z synem Na normalnym łóżku w pokoiku do którego wchodzi się od dużego pokoju. Mąż śpi sam,my się budzilismy po 8/10 razy w nocy a Mąż z rana do pracy wiec śpimy osobnoteraz nie wiem jak to pogodzić, czy łóżeczko Małej do dużego pokoju żeby Syna tez nie budzić w nocy, czy jak... Mam milion pomysłów i codziennie inny.
Dodam ze na górze mamy dwa niewykonczone pokoje ale póki Nie dojde do siebie po porodzie (za pierwszym razem 8tygodni nie moglam nawet siedzieć) a Mała nie zacznie nocy przesypiac w miarę sensownie to na górę nie będziemy się przeprowadzać i nie będę biegać z dwójką takich Maluchów po schodach.....
Hmmm u mnie to na pokładzie 6 latek. Więc szybko zaakceptował, że będzie starszym bratemcodziennie zasypia z ręką na moim brzuchu bo mówi, że.lubi jak Go brat kopię
zobaczymy czy tak samo będzie mówił jak brat już będzie na świecie i będą się lać)🤣🤣🤣🤣
Plus my kupujemy prezent dla starszego od dzidziusia. Dostanie jak wrócę zw szpitala. No i Alan też zbiera swoje pieniążki na prezent dla brata.
Moja znajoma kupowała książeczki typu będę starszym bratem siostrą. I non stop tłumaczyła co i jak.
Niestety po porodzie to się nie sprawdziło ....w ich przypadku mała była mega zazdrosna do tego stopnia, że biła maluszka, gryzła. A jak zobaczyła, że to nie skutkuje to na siłę wstrzymywała kupę 🙈🙉🙊 masakra.
Z tym spaniem no to u Was słabo. Może starszaka przenieś do męża??? Kupcie mu już takie jego dorosłe łóżko itp. Tłumaczcie, że jest duży, dzielny. Niech sam sobie wybierze pościel że swoimi ulubionymi postaciami z bajek itp.
Bo Ty się zamęczysz sama w nocy z niemowlakiem i wybudzającym dwulatkiem;(
No chyba, że śpi jak głaz i nic to nie wybudza.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2020, 10:51
Kakarli, Kira91 lubią tę wiadomość
20.10.2012 👰🤵💍
21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
20.05.2020 👶 Leon 🤱👨👩👦👦 4230 g 💪
25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪 -
Kira91 wrote:Dzieki za odpowiedzi dot. Wanienki
Kicia kocia i nunuś. Jest kilka książek z serii. Poza tym żłobek i specjalizacja z innymi dziecmi. Nie oszukujmy się, moja Łucja będzie miała 2 lata i 4 miesiące i widzę, że koncepcja posiadania rodzeństwa jeszcze do niej nie trafia.
Usłyszałam kiedyś od doświadczonej matki 3 dzieci, że dla niej, na równi z dzieckiem ważną jest zarówno ona, jak i małżeństwo. Dlatego też Łucja śpi sama w łóżku, od ponad pół roku w odrębnym pokoju. Pory zasypiania chronimy jak niepodległości. Uwierz, że dziecko w tym wieku może spać samo. Ale wiem, że z czasem jest coraz ciężej przestawić i siebie i dziecko.Mimi1987, Kira91, Jeheria lubią tę wiadomość
-
Kakarli wrote:Kicia kocia i nunuś. Jest kilka książek z serii. Poza tym żłobek i specjalizacja z innymi dziecmi. Nie oszukujmy się, moja Łucja będzie miała 2 lata i 4 miesiące i widzę, że koncepcja posiadania rodzeństwa jeszcze do niej nie trafia.
Usłyszałam kiedyś od doświadczonej matki 3 dzieci, że dla niej, na równi z dzieckiem ważną jest zarówno ona, jak i małżeństwo. Dlatego też Łucja śpi sama w łóżku, od ponad pół roku w odrębnym pokoju. Pory zasypiania chronimy jak niepodległości. Uwierz, że dziecko w tym wieku może spać samo. Ale wiem, że z czasem jest coraz ciężej przestawić i siebie i dziecko.
Święte słowa dokładnie to już jest wiek, że dziecko pa pa do siebie A Ty do męża.
U nas nigdy nie spał ze mną. Ja koło niego siedzę czytam i On zasypia.
Dla mnie to też była świętość, żeby w łóżku być z mężem A nie z dziećmi.
I nie mówię, że byłam super wypoczęta. Bo Młody się budził do 4 roku życia po 5 razy w nocy. No ale ustaliłam z mężem raz On wstaje jednej nocy raz ja. I każdy chociaż był tą jedną noc wyspany.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2020, 11:01
Kakarli lubi tę wiadomość
20.10.2012 👰🤵💍
Dziewczyny a jakie proszki i płyny do płukania polecacie?? Nie chce zaczynać od takich mega antyalergicznych żeby w razie problemów skórnych mieć jeszcze jakąś alternatywę, bardziej chodzi mi o takie delikatne ale nie przesadnie
Mimi1987 lubi tę wiadomość
-
Jak już kiedyś pisałam, dla mnie macierzyństwo w pewnym momencie było czymś strasznym. Gdyby nie rytuał zasypiania i spania, którego bardzo się trzymamy, ja bym załamała się kompletnie. To była bardzo ciężka praca ale teraz o 20 czytam książkę/ mam randkę z mężem/ leniuchuję.
Swoją drogą jestem dzieckiem, które do 6 r.z spało z rodzicami. Postanowiłam nie skrzywdzić nigdy tak dziecka i siebie. -
lilly. wrote:Ja dostałam ciuszki i powiem Wam ze trochę byłam rozczarowana. Koleżanka zawsze wystylizowana jak nie wiadomo co a te ciuszki zaplamione, zmechacone, podziurawione.. mi by było trochę głupio niektóre z nich wogole dawać. Mam nadzieje ze macie lepsze doświadczenia
Ja też dostałam na razie jedną torbę ciuszków i - szczerze? Nic tam się właściwie nie nadaje, albo stare i brzydkie, albo zużyte. Przyjęłam bez słowa, ale raczej korzystać z tego nie będę. Mam dostać jeszcze jedną dostawę, ale to jest dziewczyna, która sama chodzi w moich starych ciuchach, których ja nie noszę od lat, więc można sobie wyobrazić, jaką wagę przykłada do stroju, dlatego nie spodziewam się szału.
Mimi, odpowiedziałabyś mi na temat wysokości wózka Mutsy? Albo chociaż ile masz wzrostu, jeśli nie zarejestrowałaś, czy jest niski czy wysoki.To może mi dużo powiedzieć.
-
szatanka wrote:Ja też dostałam na razie jedną torbę ciuszków i - szczerze? Nic tam się właściwie nie nadaje, albo stare i brzydkie, albo zużyte. Przyjęłam bez słowa, ale raczej korzystać z tego nie będę. Mam dostać jeszcze jedną dostawę, ale to jest dziewczyna, która sama chodzi w moich starych ciuchach, których ja nie noszę od lat, więc można sobie wyobrazić, jaką wagę przykłada do stroju, dlatego nie spodziewam się szału.
Mimi, odpowiedziałabyś mi na temat wysokości wózka Mutsy? Albo chociaż ile masz wzrostu, jeśli nie zarejestrowałaś, czy jest niski czy wysoki.To może mi dużo powiedzieć.
Hej no ja mam 172 cm i dla mnie jest ok. Mój mąż ma 185 i wyciągnął tą rączkę maksymalnie i też wyglądał ok.szatanka lubi tę wiadomość
20.10.2012 👰🤵💍
lipcowka86 wrote:Dziewczyny a jakie proszki i płyny do płukania polecacie?? Nie chce zaczynać od takich mega antyalergicznych żeby w razie problemów skórnych mieć jeszcze jakąś alternatywę, bardziej chodzi mi o takie delikatne ale nie przesadnie
Ja w białym Jeleniu prałam syna ciuchy i teraz też będę w nim.
Fajnie się dopierało. Nie uczulało. No i tańszy niż lovella czy jelp.lipcowka86 lubi tę wiadomość
20.10.2012 👰🤵💍
Ja kupiłam używaną paczkę ubranek od mamy ginekolog ten zestaw na 90 stopni, body na krótki, długi rękaw, pajace i półśpiochy. Jak rozpakowałam to byłam średnio zadowolona ze stanu ubranek, na szczęście wczoraj to wyprałam i wszystko ładnie się puściło, zszarzałe zrobiło się białe, a plamy się doprały. Fakt moczyło się trochę w wanishu i były prane na 90 stopni. Teraz planuje je jeszcze wybrać z 2 razy w proszku już dla maluszka i poprasować.
Od znajomej dostałam paczkę ubrań po synku, praktycznie jak nowe, z tym, że ona mówiła, że je 2 razy przeglądała bo znaczna część nie nadawała się do sprezentowania.
Teraz spore wyprzedaże są na slodkisen.com.pl zamówiłam trochę półśpiochów bo mi brakowało w całkiem przystępniej cenie między 11-14 zł z w zależności od wzoru. Na wyprzedaży są też pajace i bodziaki.
My dostaliśmy jako drugi wózek starszą wersję Mutsy, taką jeszcze na pompowanych kołach i stelaż jest bardzo wysoki. Ma 4 stopniową regulację i dla mnie (170 cm wzrostu) optymalny jest poziom 1,2 (rączka na wysokości 104 i 107 cm)
Jako pierwszy wózek mamy xlandera xmove i w nim najwygodniejsza wysokość rączki dla mnie to 103 cm.szatanka lubi tę wiadomość
-
Hej,mam pytanie,jak to jest z tą położną środowiskową- kiedy ją wybrać? Czy już teraz,czy nie warto się spieszyć i przed porodem wystarczy? A jeśli wcześniej, to czy warto umawiać się na te spotkania konsultacyjne,które ponoć można mieć parę razy w czasie ciąży? W ogóle na czym to polega- to coś w stylu porad ze szkoły rodzenia,tylko bardziej indywidualne? Będę wdzięczna za wyjaśnienie,dopiero niedawno przeczytałam o tej położnej i jeszcze nie ogarniam tematu;)
34 lata, starania od 2014
Wojtek - 02.05.2020 -
Co do zakupu wózka - ja osobiście polecam wybrać sobie jakiś w sklepie stacjonarnym, ale kupić w necie - i koniecznie negocjujcie ze sprzedawcą cenę mailowo - nam się udało kupić 500zł taniej niż stacjonarnie. A mailowo wydaje mi się, że można więcej „urwać” jeśli chodzi o negocjacje
lipcowka86 lubi tę wiadomość
Baby H.
Baby T.
🙋🏻♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
💁🏻♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników
07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
27dpt - mamy ❤️
11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
28dpt - mamy ❤️