MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Cer wrote:Hej,mam pytanie,jak to jest z tą położną środowiskową- kiedy ją wybrać? Czy już teraz,czy nie warto się spieszyć i przed porodem wystarczy? A jeśli wcześniej, to czy warto umawiać się na te spotkania konsultacyjne,które ponoć można mieć parę razy w czasie ciąży? W ogóle na czym to polega- to coś w stylu porad ze szkoły rodzenia,tylko bardziej indywidualne? Będę wdzięczna za wyjaśnienie,dopiero niedawno przeczytałam o tej położnej i jeszcze nie ogarniam tematu;)
-
Mimi1987 wrote:Ja w białym Jeleniu prałam syna ciuchy i teraz też będę w nim.
Fajnie się dopierało. Nie uczulało. No i tańszy niż lovella czy jelp.
Nie wiem jak proszek, ale mydło sie do niczego nie nadaje... mi sie az rany na rekach robia jak jestem u tesciowej, która tylko takie mydło uzywa (wersja w płynie)... skóra się tak wysusza momentalnie, ze az pęka, robi sie czerwona i łuszczy - gorsze niz jaka kolwiek alergia... mam taki wstret do tej marki, ze chyba nawet na proszek się nie zdecyduję.2020
2023 -
Kakari,Mimi macie rację. My nie dalismy rady spać we troje ze względu na te pobudki nawet po 10x w nocy a ja chodzic nie mogłam.. Ale fakt,chyba zainwestuje w łóżko dla niego z barierkami. A jak się się w nocy obudzi to najwyżej przyjdę przecież daleko nie ma..
-
nick nieaktualnyAjka wrote:Nie wiem jak proszek, ale mydło sie do niczego nie nadaje... mi sie az rany na rekach robia jak jestem u tesciowej, która tylko takie mydło uzywa (wersja w płynie)... skóra się tak wysusza momentalnie, ze az pęka, robi sie czerwona i łuszczy - gorsze niz jaka kolwiek alergia... mam taki wstret do tej marki, ze chyba nawet na proszek się nie zdecyduję.
A słyszałyście może o kulach piorących? Jakieś opinie ma ten temat? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat tego czy można prać ciuszki niemowlaka -
Kira91 wrote:Kakari,Mimi macie rację. My nie dalismy rady spać we troje ze względu na te pobudki nawet po 10x w nocy a ja chodzic nie mogłam.. Ale fakt,chyba zainwestuje w łóżko dla niego z barierkami. A jak się się w nocy obudzi to najwyżej przyjdę przecież daleko nie ma..
-
szatanka wrote:Ja też dostałam na razie jedną torbę ciuszków i - szczerze? Nic tam się właściwie nie nadaje, albo stare i brzydkie, albo zużyte. Przyjęłam bez słowa, ale raczej korzystać z tego nie będę. Mam dostać jeszcze jedną dostawę, ale to jest dziewczyna, która sama chodzi w moich starych ciuchach, których ja nie noszę od lat, więc można sobie wyobrazić, jaką wagę przykłada do stroju, dlatego nie spodziewam się szału.
Mimi, odpowiedziałabyś mi na temat wysokości wózka Mutsy? Albo chociaż ile masz wzrostu, jeśli nie zarejestrowałaś, czy jest niski czy wysoki.To może mi dużo powiedzieć.
No ja tam mogłam pooglądać te ciuszki w ostatnich miesiącach na żywych modelach, sama niektóre z nich kupiłam w prezencie... z resztą mi nie zalezy żeby były jakieś ladne czy nieziszczone... niemowlak zaraz i tak wszystko załatwi albo wyrosnie, a tak sie nie bede przejmować... może sama dokupie póxniej coś ładnego na ekstra wyjscia, ale bez przesady (bo i tak pewnie raz zalozy)... wolę na cos innego poswiecic kase i czas.
Poza tym ja mam taka troche fobie jak cos jest idealne i sie brudzi niszczy, czy uszkadza bardzo mmnie to denerwuje i dlugo o tym myśle, a tak nie bedzie z tym problemu2020
2023 -
Ja chcę proszek zrobić sama, z płatków mydlanych. Szwagierka ma kupić składniki i mamy zacząć razem testować niedługo.
Mimi, dzięki, czyli dla mnie też powinien być ok. W takim razie trzeba się przejechać do sklepu i go ocenić.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2020, 12:40
Mimi1987 lubi tę wiadomość
-
Właśnie się dowiedziałam, że kuzynka sprzeda mi leżaczek babybjorn soft mesh z zabawką za 450 zł
Też się na niego czaiłam, bo ona bardzo go zachwalała.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2020, 12:42
-
Kakarli wrote:Współczuję, najgorzej jak się nie ma pełnej sprawności. Bez dodatkowych obciążeń i tak bywa ciężko. Może teraz będzie łatwiej?
Mam taką nadzieję,niestety mnie potwornie rozerwalo przy porodzie, 1cm dzielił mnie od pęknięcia 3 stopnia i rekonstrukcji... Mam ogromną nadzieję że tym razem będzie lepiej bo się chyba załamie 😂 No i jeszcze co do spania z dzieckiem to fakt że chyba ciężej matkę odzwyczaic jak dziecko 😂 lubię spać z synem,lubię jak się wtula we mnie , jak rano sie budzi i jeszcze sie przytula,gada do mnie i śpiewa. .serce mnie boli ze będę musiała mu to zabrac😨 Ale racja. Nie podolam z noworodkiem i dwulatkiem... -
szatanka wrote:Właśnie się dowiedziałam, że kuzynka sprzeda mi leżaczek babybjorn soft mesh z zabawką za 450 zł
Też się na niego czaiłam, bo ona bardzo go zachwalała.
Będziesz zadowolona:)20.10.2012 👰🤵💍
21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
20.05.2020 👶 Leon 🤱👨👩👦👦 4230 g 💪
25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪 -
Cer wrote:Hej,mam pytanie,jak to jest z tą położną środowiskową- kiedy ją wybrać? Czy już teraz,czy nie warto się spieszyć i przed porodem wystarczy? A jeśli wcześniej, to czy warto umawiać się na te spotkania konsultacyjne,które ponoć można mieć parę razy w czasie ciąży? W ogóle na czym to polega- to coś w stylu porad ze szkoły rodzenia,tylko bardziej indywidualne? Będę wdzięczna za wyjaśnienie,dopiero niedawno przeczytałam o tej położnej i jeszcze nie ogarniam tematu;)
No właśnie, może któraś z Was tak jasno napisze, gdzie i kiedy się taka położną ogarnia?
Bo ze szkoły rodzenia mam mieć położna którą będzie przychodzić 6 razy po porodzie...
Czy to jest to samo?Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2020, 13:01
-
Mi sie ten leżaczek tez mega podoba ale chyba sie nie zdecyduje.. gdzies tam doczytalam ze fizjoterapeuci nie zalecaja tego typu leżaczkow na dłużej niz ok 20 minut dziennie... a zapewne gdybym miala taki leżaczek to bym wkladala na dłużej niz te 20 minut... a wy co o tym myślicie? Bo chyba co osoba i specjalista to opinia 🤔
Lat 36
Hashimoto
26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych. -
Kira91 wrote:Mam taką nadzieję,niestety mnie potwornie rozerwalo przy porodzie, 1cm dzielił mnie od pęknięcia 3 stopnia i rekonstrukcji... Mam ogromną nadzieję że tym razem będzie lepiej bo się chyba załamie 😂 No i jeszcze co do spania z dzieckiem to fakt że chyba ciężej matkę odzwyczaic jak dziecko 😂 lubię spać z synem,lubię jak się wtula we mnie , jak rano sie budzi i jeszcze sie przytula,gada do mnie i śpiewa. .serce mnie boli ze będę musiała mu to zabrac😨 Ale racja. Nie podolam z noworodkiem i dwulatkiem...
Kumpela miała to samo, skutek tego ze urodziła bez pełnego rozwarcia - nikt sie nie spodziewał a ona nagle dostała przyspieszenia u urodziła w ciagu kilku minut... jeszcze jej xle zszyli i lekarze sie nawet zastanawiali czy nie powinna miec cc nastepnym razem... ostatecznie znalazła super polozna, robiła cuda niewidy z szyjka i kroczem i obyło sie nawet bez nacinania... Miejmy madzieje ze u Ciebie tez tak bedzie...
Ja tam sie do meza przytulami chyba nie dam rady sie odzwyczaić
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2020, 13:16
2020
2023 -
nick nieaktualnyTakmala wrote:Mi sie ten leżaczek tez mega podoba ale chyba sie nie zdecyduje.. gdzies tam doczytalam ze fizjoterapeuci nie zalecaja tego typu leżaczkow na dłużej niz ok 20 minut dziennie... a zapewne gdybym miala taki leżaczek to bym wkladala na dłużej niz te 20 minut... a wy co o tym myślicie? Bo chyba co osoba i specjalista to opinia 🤔
Wiadomo jak zapytasz rodziców, to super sprawa. Dziecko leży z obciążeniem miednicy ale widzi wszystko i się cieszy.
A rodzic może w tym czasie wszystko zrobić.☺️
Tylko że można znaleźć inne sposoby na radzenie sobie z obowiązkami mając dziecko. ☺️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2020, 13:17
-
PLPaulina wrote:My dostaliśmy. Za radą fizjo jak najszybciej schowałam do garażu. ☺️
Ja raczej nie bede nic takiego kupować, najgorsze to ze nie wiem jak sie bedzie rozwijać, jak będzie z napięciem mięsniowym... wyjdzie po póxniej i bede pewnie musiala rózne sprzety dokupować - nie chce robic za duzych zapasów.
Marzę o huśtawce, ale to się okaże2020
2023 -
nick nieaktualnyKakarli wrote:Jak już kiedyś pisałam, dla mnie macierzyństwo w pewnym momencie było czymś strasznym. Gdyby nie rytuał zasypiania i spania, którego bardzo się trzymamy, ja bym załamała się kompletnie. To była bardzo ciężka praca ale teraz o 20 czytam książkę/ mam randkę z mężem/ leniuchuję.
Swoją drogą jestem dzieckiem, które do 6 r.z spało z rodzicami. Postanowiłam nie skrzywdzić nigdy tak dziecka i siebie.
Bo u mnie traumą było przechodzenie córki z 2 drzemek na jedną.
Szła spać lekko przed 20.
A my z mężem czuliśmy się jak dziadki pozbawione życia. ☹️
Lubimy spędzać czas razem, aktywnie.
I to nas przytłoczyło.. to był bardzo ciężki okres dla Nas jako rodziny. ☹️
Też trzeba zdać sobie sprawę. Że człowiek lubi wygodę. 😆
Kobiety kp - trochę inaczej do kwestii spania z dzieckiem podchodzą.
Bo mogą sobie budzić męża czy Nawet sąsiada. Ale żadne z nich piersi nie da.
Więc te nocne pobudki to przede wszystkim dotyczą kobiet i one muszą tak zrobić by nie zwariować !!!!Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2020, 13:45
Kira91, PattisonBM lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAjka wrote:Ja raczej nie bede nic takiego kupować, najgorsze to ze nie wiem jak sie bedzie rozwijać, jak będzie z napięciem mięsniowym... wyjdzie po póxniej i bede pewnie musiala rózne sprzety dokupować - nie chce robic za duzych zapasów.
Marzę o huśtawce, ale to się okażeAjka lubi tę wiadomość
-
Takmala wrote:Mi sie ten leżaczek tez mega podoba ale chyba sie nie zdecyduje.. gdzies tam doczytalam ze fizjoterapeuci nie zalecaja tego typu leżaczkow na dłużej niz ok 20 minut dziennie... a zapewne gdybym miala taki leżaczek to bym wkladala na dłużej niz te 20 minut... a wy co o tym myślicie? Bo chyba co osoba i specjalista to opinia 🤔
Hmmm seriooo przecież ten leżaczek został zaprojektowany przez fizjoterapeutów 🏃♂️ więc nie wiem co o tym myśleć
U nas się sprawdził Młody siedział różnie w nim.
Dla mnie mega wygoda zabierałam to ze sobą na siłownię czy zajęcia fitness A nawet do samolotu.
Idąc takim tokiem rozumowania to nasze dzieci nic nie powinny mieć
Bo myślę że i huśtawki i krzesełka do karmienia czy popularne fasolki podtrzymujące dzieci tez są złe. No bo maja być na twardym płaskim
20.10.2012 👰🤵💍
21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
20.05.2020 👶 Leon 🤱👨👩👦👦 4230 g 💪
25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪