X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • Mysza1986 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2020, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Catlady wrote:
    Dzięki Mysza, w takim razie żyję nadzieją że faktycznie jeszcze zdąży się obrócić :)

Btw, zdecydowałaś się na te warsztaty z kp?
    Będę się mogła zdecydować jak zobaczę jutro na usg co z szyjka na razie nie mogę tak sobie chodzić. Jak się okaże się się nie skraca na 100% się zdecyduje

Catlady lubi tę wiadomość

bv5tg9v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2020, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te maluchy mają teraz max 1kg. I jeszcze duzoooo czasu na obroty. ☺️
    I żadne położenie na tym etapie o niczym nie świadczy.

Moja się obróciła około 30tc czyli na USG III trymestru, i wcześniej jakoś nie myślałam, że to coś nie tak, że jest położona miednicowo.

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2020, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie o kp było sporo na szkole rodzenia, zajęcia z cdl.

Pewnie miałabym pozytywne odczucia gdyby dziecko miało zero problemów z kp.

• PattisonBM Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2020, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Catlady wrote:
    Dzisiaj zapisałam się też na internetową szkolę rodzenia, znajoma poleciła, więc z ciekawości sobie tam zajrzę - może któraś z Was słyszała o czymś takim?

https://szkolarodzeniaprenalen.pl

Fajny link. Tez sie na to zarejestrowalam. Oj jutra zaczynam szkole na nfz a tu z mezem moze bedziemy razem ogladac,bo delegacja mu wpadla i kilka zajec mu wypadnie.

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
    29.06.2019 🤵👰
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2020, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Catlady, u mnie też na każdym USG położenie jest miednicowe i mam dokładnie takie same obawy co Ty. Co z tego, że dziecko może się jeszcze obracać do woli, skoro najwyraźniej taką sobie pozycję upodobało i boję się, że do porodu zdania nie zmieni. A wtedy całe to moje chodzenie po lekarzach, żeby się dowiedzieć, czy mogę rodzić SN zda się na nic :/

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2020, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Catlady, u mnie też na każdym USG położenie jest miednicowe i mam dokładnie takie same obawy co Ty. Co z tego, że dziecko może się jeszcze obracać do woli, skoro najwyraźniej taką sobie pozycję upodobało i boję się, że do porodu zdania nie zmieni. A wtedy całe to moje chodzenie po lekarzach, żeby się dowiedzieć, czy mogę rodzić SN zda się na nic :/
    Jeśli na USG III trymestru nadal będzie tak położone to będziesz miała zlecone częstsze kontrole.

I tak do 35tc lekarze dają czas na obrót.

• Catlady Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2020, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Siostra mi podsunęła pomysł, żeby zacząć chodzić na basen - że niby dzięki pływaniu dzieciątko jeśli mocno uparte to może się przekręci.. zbieram się na ten basen od kilku tygodni, i pewnie na dniach zacznę chodzić ze 2 razy w tygodniu - zobaczymy do kolejnej wizyty czy to coś da :D

szatanka lubi tę wiadomość

Baby H. <3
    202205061770.png

Baby T. <3
    202005301770.png

🙋🏻‍♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
    💁🏻‍♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników

07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
    12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
    05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
    14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
    11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
    7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
    27dpt - mamy ❤️

11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
    5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
    28dpt - mamy ❤️
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2020, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a nie myślicie że to przypadek, że za każdym razem na usg macie miednicowe... dzieciaczki pewnie Wam w rzeczywistości zmieniają pozycje..

Ja jakbym, na usg 25 tydzien- nie chciała chwilkę na dziecko popatrzyć dłużej to nawet nie umiałabym rozpoznać że sie przekreca, a tak mała fiknęła mi w trakcie usg...

Ostatnio miała taki etap że po południu ustawiała się głową do góry i akurat trafiło sie w trakcie usg (ale równie dobrze mogło się nie trafić)... teraz juz jakis czas tego nie robi - ostani raz to było okolo 27 tygodnia...od tego czasu kopniaki są zawsze na górze brzucha i według ostaniego usg jest głowka do dołu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2020, 22:46

2020 :)
    2023 :)
  • Drzemka Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2020, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka, zgadzam się. U mnie na każdym usg do tej pory (dzis 26+1) dziecko ma inne ułożenie. Raz było główkowe, potem miednicowe, ostatnio tez poprzeczne. Póki co dziecko ma jeszcze duzo czasu na obrót i czesto zmienia pozycje.

Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2020, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    Dziewczyny, a nie myślicie że to przypadek, że za każdym razem na usg macie miednicowe... dzieciaczki pewnie Wam w rzeczywistości zmieniają pozycje..

Ja jakbym, na usg 25 tydzien- nie chciała chwilkę na dziecko popatrzyć dłużej to nawet nie umiałabym rozpoznać że sie przekreca, a tak mała fiknęła mi w trakcie usg...

Ostatnio miała taki etap że po południu ustawiała się głową do góry i akurat trafiło sie w trakcie usg (ale równie dobrze mogło się nie trafić)... teraz juz jakis czas tego nie robi - ostani raz to było okolo 27 tygodnia...od tego czasu kopniaki są zawsze na górze brzucha i według ostaniego usg jest głowka do dołu

Może przypadek, może nie. Jeśli za każdym razem widzisz dziecko głową do góry, a ja tego całego kręcenia się w brzuchu na pewno nie odczuwam, zwłaszcza, że w ogóle odczuwam ruchy mniej niż bardziej, to jednak daje to na łeb i pozostawia ziarnko niepokoju, że dziecko tak najbardziej lubi i postanowi tak sobie zostać.

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2020, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, uważajcie na ten basen, koleżanka złapała bakterie na basenie, wody odeszły w 22 tygodniu, i urodziła skrajnego wcześniaka.. basen to siedlisko bakterii.

Mysza1986 lubi tę wiadomość

• Catlady Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2020, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Może przypadek, może nie. Jeśli za każdym razem widzisz dziecko głową do góry, a ja tego całego kręcenia się w brzuchu na pewno nie odczuwam, zwłaszcza, że w ogóle odczuwam ruchy mniej niż bardziej, to jednak daje to na łeb i pozostawia ziarnko niepokoju, że dziecko tak najbardziej lubi i postanowi tak sobie zostać.
    Dokładnie, tymbardziej że ja od samego początku jak zaczęłam czuć ruchy, to czuję je typowo na samym dole.
    Na razie nie martwię się na zapas i liczę, że po prostu się jeszcze zdąży odwrócić (nawet parę razy) :)

Takmala lubi tę wiadomość

Baby H. <3
    202205061770.png

Baby T. <3
    202005301770.png

🙋🏻‍♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
    💁🏻‍♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników

07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
    12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
    05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
    14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
    11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
    7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
    27dpt - mamy ❤️

11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
    5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
    28dpt - mamy ❤️
  • Takmala Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 00:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny powaznie spokojnie z tym obracaniem. Lekarze przecież nic nie mówią ze juz powinno byc inaczej. U mnie na każdym usg miednicowo ale wiem ze czasem po nocy jest ułożona główka w dół bo kopie mnie nad pepkiem. I długo w tej pozycji to czasu nie spedza jak tylko usiądę wstane to sie obraca. A jak mniej czujecie albo duzo się ruszacie za dnia to mozecie nie poczuć tych zmian albo maluszek jeszcze nie ma na obroty nastroju

x9Igp1.png

Lat 36
    Hashimoto
    26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16

MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych.
  • PattisonBM Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka ja obrotow przekrecania ect nie czuje, ale jak mocniej kopie czyt jak poloze sie spac,bo nawet w dzien jak sie poloze to mbiej intensywnie czuje to mala kopie mnie pod pepkiem w podbrzusze albo raz z prawej a raz z lewej (choc czesciej z prawej) w polowie brzucha czasem az pod zebra tj albo nogami w dol albo na pleckach przy ujsciu miednicy. Narazie daje czas bede sie martwic jak bedzie miec mniej miejsca i nie bedzie zmieniac tak latwo lokalizacji kopniec.

Ed.

Zastanawiam sie nad kosmetykami dla malucha...jak pisalyscie nie chce totalnie wyjalawiac malej z kontaktu z rozna chemia kosmetyczna...

Zastanawiam sie nad seria Ziajka,Nivea Baby,Linomag Baby ew Babydream...

Co byscie z takich drigertjnych braly?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2020, 07:30

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    29.06.2019 🤵👰
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2020, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mwm wrote:
    Dziewczyny, uważajcie na ten basen, koleżanka złapała bakterie na basenie, wody odeszły w 22 tygodniu, i urodziła skrajnego wcześniaka.. basen to siedlisko bakterii.
    Zależy jaki. 😉

Jak się wybiera basen miejski z toną chloru to ja bym i bez ciąży do takiego nie poszła.

Ale są baseny spełniające fajne normy. Najlepsze są te dla niemowląt. Tutaj woda nie jest chlorowana.

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2020, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najmniej chemii mają kosmetyki rosmanna, baby dream.
    Ale wystarczy w sklepie przeczytać skład. Jeśli coś ma : Peg, sls, parafinę. - to uciekamy.
    Możesz też na starych artykułach coś znaleźć:https://www.srokao.pl/?m=0

Ale tylko na starych, nowe to już promocja za kasę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2020, 08:08

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2020, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Zależy jaki. 😉

Jak się wybiera basen miejski z toną chloru to ja bym i bez ciąży do takiego nie poszła.

Ale są baseny spełniające fajne normy. Najlepsze są te dla niemowląt. Tutaj woda nie jest chlorowana.
    Nie zgodzę się. Basen to basen, koleżanka chodziła ba zajęcia ze swoim maluchem i tak się właśnie stało. Taka bakteria mogła zarazić się w wodzie, w toalecie na krześle.

• Frufru Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wrażenie, że mój leży cały czas w poprzek brzucha, od samego początku...
    Dziś na szczęście wrócił do swojej rutyny i od 5 wariuje, ale co się wczoraj namartwiłam, to moje... Cały dzień rozbity.

Właśnie sobie przypomniałam, że muszę badania krwi zrobić przed wizytą :D

PattisonBM lubi tę wiadomość

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2020, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mwm wrote:
    Nie zgodzę się. Basen to basen, koleżanka chodziła ba zajęcia ze swoim maluchem i tak się właśnie stało. Taka bakteria mogła zarazić się w wodzie, w toalecie na krześle.
    Może i tak. Organizm osłabiony to wszystko złapie. Ale wtedy to by wychodziło na to, że strach wyjść z domu.

Bo bakterię i wirusy są naprawdę wszędzie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2020, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Może i tak. Organizm osłabiony to wszystko złapie. Ale wtedy to by wychodziło na to, że strach wyjść z domu.

Bo bakterię i wirusy są naprawdę wszędzie.
    No tak uniknąć się nie da w 100%, ja zawsze w takich sytuacjach mysle o mojej babci która rodziła dzieci na wsi, brud na pewno był wszechobecny i jakoś dzieci zdrowe i żyją. Chore czasy, człowiek chucha, dmucha a potem jakaś głupota zakłóca cała ciąże. Ale dodam dziewczyny ze ten maluszek żyje, ma problemy zdrowotne i rozwija się wolno ale dają radę :)

‹‹ 548 549 550 551 552 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ