X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati, ja wlasnie czuję ruchy glownie w dole brzucha, ale fakt, że od weekendu jak faluje, to część nad pepkiem.

Co do kosmetyków, tez właśnie siedzę nad tym i chyba sie zdecyduje na babydream, czytalam sklady i są moim zdaniem bardziej naturalne od derma eco baby. Tylko nie wiem, co do twarzy: mówicie że lepiej filtry mineralne? Możecie polecić jakiś konkret? No i jeszcze się zastanawiam, czy te babydream brać sensitive (bez zapachu) czy zwykly. Może nie ma co iść w sensitive, żeby nie uwrazliwic skóry dziecka? A może wręcz przeciwnie?

Paulina, to poleć jakiś basen u nas, bo chciałam niebawem trochę pochodzić z mężem. :) Na razie chodzę na ćwiczenia dla ciężarówek, taki prawdziwy fitness, ale w wersji mega lightowej. Chodzi któraś? Ja się juz po kilku razach czuję nieco sprawniejsza pomimo brzuchola.

Majka987, Ksenia23, Kama92 lubią tę wiadomość

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • sayuri Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza1986 wrote:
    Wiem że wiele z Was ma to już o cykane więc zapytam: lepiej kupić fotelik 0-36kg czy 0-13kg jaka to różnica poza oczywista czyli dłuższym użytkowaniem PS macie jakieś info o firmie lionelo? Będą oczywiście z isofixem

My zdecydowaliśmy się na fotelik/nosidło Maxi Cosi 0-13 z tego względu, żeby można było wyjąć go razem z dzieckiem i wspiąć w stelaż wózka. Większych fotelików nie wepniesz. Zależy, co potrzebujesz. Bazy isofix nie kupujemy. Wcale nie zwiększa bezpieczeństwa, jedynie ułatwia i przyspiesza mocowanie fotelika w aucie. Tyle się przemęczymy, a 1000 zł w kieszeni.

Ps. Maxi Cosi z uwagi na testy bezpieczeństwa.

Mysza1986 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2020, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza1986 wrote:
    Wiem że wiele z Was ma to już o cykane więc zapytam: lepiej kupić fotelik 0-36kg czy 0-13kg jaka to różnica poza oczywista czyli dłuższym użytkowaniem PS macie jakieś info o firmie lionelo? Będą oczywiście z isofixem
    Nie słyszałam o lionelo jako foteliku samochodowym. 😲 Musisz popatrzeć jak wypada w testach zderzeniowych i czy pasuje do auta. 😉

Pierwszy fotelik to nosidełko - łupina (0-13kg) : i są 2 parametry świadczące o wyrośnięciu dziecka z tego fotelika.
    1. Wzrost
    2. Waga

Drugi fotelik dla dziecka, do około 4 roku życia to fotelik 0-18 kg ; 9-18 kg

Szczerze to nie wyobrażam sobie fotelika 0-36😕🤦‍♀️ dla noworodka i nastolatka prawie ??
    Nie ma czegoś takiego, że kupisz fotelik na 12 lat.. 😆

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2020, 14:14

Mysza1986 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2020, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Paulina, to poleć jakiś basen u nas, bo chciałam niebawem trochę pochodzić z mężem. :) Na razie chodzę na ćwiczenia dla ciężarówek, taki prawdziwy fitness, ale w wersji mega lightowej. Chodzi któraś? Ja się juz po kilku razach czuję nieco sprawniejsza pomimo brzuchola.
    http://aqua-academy.pl/

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2020, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sayuri wrote:
    My zdecydowaliśmy się na fotelik/nosidło Maxi Cosi 0-13 z tego względu, żeby można było wyjąć go razem z dzieckiem i wspiąć w stelaż wózka. Większych fotelików nie wepniesz. Zależy, co potrzebujesz. Bazy isofix nie kupujemy. Wcale nie zwiększa bezpieczeństwa, jedynie ułatwia i przyspiesza mocowanie fotelika w aucie. Tyle się przemęczymy, a 1000 zł w kieszeni.

Ps. Maxi Cosi z uwagi na testy bezpieczeństwa.
    Każdy wepniesz. 😉 Wystarczy kupić adapter, koszt 30-50 zl

I do bazy masz połowę racji. Jeśli źle zamontujesz fotelik na pasy. Jego bezpieczeństwo może zmniejszyć się do kilku procent.

Polecam warsztaty z bezpieczeństwa i trening montażu fotelika na pasy. 😉 Mój mąż po czymś takim odrazu powiedział, że ja sobie nie poradzę. Facet ma siłę w rękach.
    Kobieta po cc już np kiepsko.

I fakt ciężko się patrzy jak 1tys wydane na bazę isofix wystarczyło na max 10msc. 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2020, 14:11

• Manna Koleżanka

Wysłany: 12 lutego 2020, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolllla wrote:
    Ja za to jestem anty basenowa zawsze coś łapałam, a że aż taką fanką nie jestem to nie zależało mi na jakiejś profilaktyce więc przestałam chodzić. Mój M. jest basenowy i on będzie chodził z dzidzią ja mogę na nich popatrzeć z leżaka 😁

Jakbym czytała siebie :)

Karolllla lubi tę wiadomość

5p0e5mk.png
    Aniołek 11 tydzień [*] - grudzień 2018
    Starania od grudnia 2017
  • Drzemka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do montowania na pasy tez się nie zgodzę, nie jest to zupełnie bezpieczne, a konsekwencje mogą byc poważne w razie wypadku. Na warsztatach Bezpieczny Maluch pokazywali sposoby montażu i na pasy i na bazę i zdecydowanie z baza bezpiecznej. W ogole polecam te warsztaty, byłam na poczatku lutego, wiem ze pod koniec jest drugi termin w Warszawie. Ale po całej Polsce jezdza i robia warsztaty.

Frufru lubi tę wiadomość

Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • Endi1990 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:

I fakt ciężko się patrzy jak 1tys wydane na bazę isofix wystarczyło na max 10msc. 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

Jak się odpowiednio wybierze to posłuży dłużej- my mamy bazę już 4 rok na dwa foteliki pasuje- ten do 9 kg i ten do 18 kg.
    A baza jak dla mnie zaraz po wózku must have- komfort montażu i bezpieczeństwo. Zrezygnowałabym prawde mówiąc z rożków,drogich kosmetyków i innych zbędnych rzeczy a zainwestowała w bazę, ale to tylko moja ocena.

PLPaulina, PattisonBM, Carla, Mysza1986, lilly. lubią tę wiadomość

3i49krhm3xdgyxl2.png
    atdc3e5ejs2gv10p.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2020, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drzemka wrote:
    Co do montowania na pasy tez się nie zgodzę, nie jest to zupełnie bezpieczne, a konsekwencje mogą byc poważne w razie wypadku. Na warsztatach Bezpieczny Maluch pokazywali sposoby montażu i na pasy i na bazę i zdecydowanie z baza bezpiecznej. W ogole polecam te warsztaty, byłam na poczatku lutego, wiem ze pod koniec jest drugi termin w Warszawie. Ale po całej Polsce jezdza i robia warsztaty.
    Dokładnie !! 👍👍
    Ja byłam w 1 ciąży, magia. 😍

Pomyślcie wizyta u lekarza, których jest chyba milion w pierwszych 6msc.

Pod domen, Montaż do auta.
    Pod przychodnią, wyjęcie z auta a potem znowu Montaż do auta.
    W domu znowu wyjęcie z auta.

Dziewczyny trzeba dbać też o swoje zdrowie i ten 1 tys można zaoszczędzić na wielu innych rzeczach z wyprawki.

lilly. lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2020, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endi1990 wrote:
    Jak się odpowiednio wybierze to posłuży dłużej- my mamy bazę już 4 rok na dwa foteliki pasuje- ten do 9 kg i ten do 18 kg.
    A baza jak dla mnie zaraz po wózku must have- komfort montażu i bezpieczeństwo. Zrezygnowałabym prawde mówiąc z rożków,drogich kosmetyków i innych zbędnych rzeczy a zainwestowała w bazę, ale to tylko moja ocena.
    Wiem o czym mówisz. Baza ISOFIX, w którą można te dwa pierwsze foteliki zamontować. Super sprawa.

My nie kupiliśmy specjalnie takiej, bo w planach była druga dzidzia. I to lepiej się nam opłacało. 👍

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2020, 14:28

Carla lubi tę wiadomość

• Endi1990 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Wiem o czym mówisz. Baza ISOFIX, w którą można te dwa pierwsze foteliki zamontować. Super sprawa.

My nie kupiliśmy specjalnie takiej, bo w planach była druga dzidzia. I to lepiej się nam opłacało. 👍
    u nas idealnie się złożyło- młody dostaje kolejny rozmiar- tam już nie ma bazy tylko bezpośrednie montowanie pod isofix, a młoda wskakuje w baze ;)

3i49krhm3xdgyxl2.png
    atdc3e5ejs2gv10p.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2020, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2020, 18:31

• szatanka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina, dzięki. To nawet rzut kapciem ode mnie :)

Co do bazy, to np. w foteliku, na ktory ja się czaję ze względu na wagę, czyli avionaut (2,5 kg), jedna baza pasuje do fotelika zarowno dla niemowlaków, jak i starszych dzieci.

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • PattisonBM Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupilam z baza dalam do auta ojca,bo my isofixa nie mamy u siebie.

Zadam pytanie,ktore mnie nurtuje - odejscie wod plodowych i ew nietrzymanie moczu w ciazy (jak dostane kopniaka w pecherz) wiem trening miesni kegla...ale

Chce swoja psychike uchronic przed stresem i tu pytanie Pieluchomajtki czy wkladki np tena?

Owocowa nie przesadzasz mnie tez wkurza uszczesliwianie na sile i oproznianie wlasnych szaf. U mnie tak jest z tesciowa i moim mezem..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2020, 14:45

'owocova lubi tę wiadomość

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
    29.06.2019 🤵👰
  • Carla Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja osobiście nie wyobrażam sobie fotelika bez isofixa, żadnego ani pierwszego dla maluszka ani kolejnych. Pamietam jak przy synu zawsze się męczyłam w ogóle nosząc go, wiecznie upocona, stawiałam nosidelko co jakiś czas na chodniku, jestem drobna i jak miał kilka miesięcy był niezłą kulką i jeszcze miałabym z klamotami w kurtce szarpać się z pasami ... no way never ever 😫

Mam fotelik maxi cosi puebble i bazę do niego (family fix), która pasuje również do kolejnego fotelika 9-18 maxi cosi Tobi, jednak ostatecznie się na Britax Romer zdecydowaliśmy 9-18 z isofixem Safe Fix Plus bo się super rozkłada a takie maluszki jeszcze dużo śpią do 3-4 toku życia. Młody właśnie skończył 4 lata i dalej w nim jeździ. Nigdy osobiście był 9-36 nie wzięła, nie rozkładają się i później młodym głowa leci. To tylko pozorna oszczędność wg mnie

Carla
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2020, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tez mamy z baza, to bardzo zwiększa bezpieczeństwo, nawet przy odwpowiednim wpięciu, przy uderzeniu bocznym maluch jest zupełnie inaczej trzymany. No i baza jest chyba na 4 lata.

lilly. lubi tę wiadomość

• Frufru Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Również planujemy montować fotelik z bazą, ogólnie planujemy sporo jeździć, więc wolimy, by było bezpiecznie.

Ovocowa, u mnie też tak jest, że teściowa znosi wszystko od wszystkich, "bo potem nikt jej już nic nie da jak nie weźmie". Ost przytargała worek maskotek i zabawek dla malutkich dzieci. Wzięłam dla spokoju, ale przejrzę i wydam dalej, bo ile można... Ogólnie powiedziała, że resztę mogę jej oddać, to będzie u Niej jak mały przyjedzie... I tu pojawia się problem, bo ona myśli, że dziecko tam będę zostawiać, a o tym nie ma mowy...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2020, 15:31

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2020, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A juz baza dla mamy, która sama będzie z dzieckiem jeździć to 'must have'.. ☺️

Ovocowa oj rozumiem Twoje wkurzenie. Nam raz się zdarzyło dostać reklamówkę z ubraniami.
    I szczerze powiedziałam teściowej, że nie chcę czegoś takiego.

Ja nie jestem fanką używanych ubrań, butów i w ogóle.
    Oddałam Wtedy te reklamówkę do pojemnika koło naszego wiejskiego kościoła dla ludzi potrzebujących.

'owocova lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2020, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2020, 18:31

• Mamuśka90 Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2020, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi1987 wrote:
    Mój angielski ich nie przekonywał 🙊🙈🙉 więc okazało się, że jakaś Pani która przysłuchiwała się całemu zdarzeniu znała grecki i Im przetłumaczyła 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️ Ja już miałam wizję porodu w Grecji 🤣🤣🤣 Plus zadzwoniłam do swojego gin. I musiał maila mi wysłać potwierdzającego w J. Angielskim ze swoim podpisem
    A jakimi liniami leciałaś? Na stronie ryanair są gotowe druki do pobrania i tam się lekarz podpisuje ze wyraża zgodę. Na dole są jakieś informacje po angielsku. Myślisz, że taki gotowiec wystarczy??

‹‹ 550 551 552 553 554 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ