X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati, ja wlasnie czuję ruchy glownie w dole brzucha, ale fakt, że od weekendu jak faluje, to część nad pepkiem.

Co do kosmetyków, tez właśnie siedzę nad tym i chyba sie zdecyduje na babydream, czytalam sklady i są moim zdaniem bardziej naturalne od derma eco baby. Tylko nie wiem, co do twarzy: mówicie że lepiej filtry mineralne? Możecie polecić jakiś konkret? No i jeszcze się zastanawiam, czy te babydream brać sensitive (bez zapachu) czy zwykly. Może nie ma co iść w sensitive, żeby nie uwrazliwic skóry dziecka? A może wręcz przeciwnie?

Paulina, to poleć jakiś basen u nas, bo chciałam niebawem trochę pochodzić z mężem. :) Na razie chodzę na ćwiczenia dla ciężarówek, taki prawdziwy fitness, ale w wersji mega lightowej. Chodzi któraś? Ja się juz po kilku razach czuję nieco sprawniejsza pomimo brzuchola.

nick nieaktualny, nick nieaktualny, Kama92 lubią tę wiadomość

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • sayuri Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza1986 wrote:
    Wiem że wiele z Was ma to już o cykane więc zapytam: lepiej kupić fotelik 0-36kg czy 0-13kg jaka to różnica poza oczywista czyli dłuższym użytkowaniem PS macie jakieś info o firmie lionelo? Będą oczywiście z isofixem

My zdecydowaliśmy się na fotelik/nosidło Maxi Cosi 0-13 z tego względu, żeby można było wyjąć go razem z dzieckiem i wspiąć w stelaż wózka. Większych fotelików nie wepniesz. Zależy, co potrzebujesz. Bazy isofix nie kupujemy. Wcale nie zwiększa bezpieczeństwa, jedynie ułatwia i przyspiesza mocowanie fotelika w aucie. Tyle się przemęczymy, a 1000 zł w kieszeni.

Ps. Maxi Cosi z uwagi na testy bezpieczeństwa.

Mysza1986 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2020, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza1986 wrote:
    Wiem że wiele z Was ma to już o cykane więc zapytam: lepiej kupić fotelik 0-36kg czy 0-13kg jaka to różnica poza oczywista czyli dłuższym użytkowaniem PS macie jakieś info o firmie lionelo? Będą oczywiście z isofixem
    Nie słyszałam o lionelo jako foteliku samochodowym. 😲 Musisz popatrzeć jak wypada w testach zderzeniowych i czy pasuje do auta. 😉

Pierwszy fotelik to nosidełko - łupina (0-13kg) : i są 2 parametry świadczące o wyrośnięciu dziecka z tego fotelika.
    1. Wzrost
    2. Waga

Drugi fotelik dla dziecka, do około 4 roku życia to fotelik 0-18 kg ; 9-18 kg

Szczerze to nie wyobrażam sobie fotelika 0-36😕🤦‍♀️ dla noworodka i nastolatka prawie ??
    Nie ma czegoś takiego, że kupisz fotelik na 12 lat.. 😆

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2020, 14:14

Mysza1986 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2020, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Paulina, to poleć jakiś basen u nas, bo chciałam niebawem trochę pochodzić z mężem. :) Na razie chodzę na ćwiczenia dla ciężarówek, taki prawdziwy fitness, ale w wersji mega lightowej. Chodzi któraś? Ja się juz po kilku razach czuję nieco sprawniejsza pomimo brzuchola.
    http://aqua-academy.pl/

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2020, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sayuri wrote:
    My zdecydowaliśmy się na fotelik/nosidło Maxi Cosi 0-13 z tego względu, żeby można było wyjąć go razem z dzieckiem i wspiąć w stelaż wózka. Większych fotelików nie wepniesz. Zależy, co potrzebujesz. Bazy isofix nie kupujemy. Wcale nie zwiększa bezpieczeństwa, jedynie ułatwia i przyspiesza mocowanie fotelika w aucie. Tyle się przemęczymy, a 1000 zł w kieszeni.

Ps. Maxi Cosi z uwagi na testy bezpieczeństwa.
    Każdy wepniesz. 😉 Wystarczy kupić adapter, koszt 30-50 zl

I do bazy masz połowę racji. Jeśli źle zamontujesz fotelik na pasy. Jego bezpieczeństwo może zmniejszyć się do kilku procent.

Polecam warsztaty z bezpieczeństwa i trening montażu fotelika na pasy. 😉 Mój mąż po czymś takim odrazu powiedział, że ja sobie nie poradzę. Facet ma siłę w rękach.
    Kobieta po cc już np kiepsko.

I fakt ciężko się patrzy jak 1tys wydane na bazę isofix wystarczyło na max 10msc. 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2020, 14:11

• Manna Koleżanka

Wysłany: 12 lutego 2020, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolllla wrote:
    Ja za to jestem anty basenowa zawsze coś łapałam, a że aż taką fanką nie jestem to nie zależało mi na jakiejś profilaktyce więc przestałam chodzić. Mój M. jest basenowy i on będzie chodził z dzidzią ja mogę na nich popatrzeć z leżaka 😁

Jakbym czytała siebie :)

Karolllla lubi tę wiadomość

5p0e5mk.png
    Aniołek 11 tydzień [*] - grudzień 2018
    Starania od grudnia 2017
  • Drzemka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do montowania na pasy tez się nie zgodzę, nie jest to zupełnie bezpieczne, a konsekwencje mogą byc poważne w razie wypadku. Na warsztatach Bezpieczny Maluch pokazywali sposoby montażu i na pasy i na bazę i zdecydowanie z baza bezpiecznej. W ogole polecam te warsztaty, byłam na poczatku lutego, wiem ze pod koniec jest drugi termin w Warszawie. Ale po całej Polsce jezdza i robia warsztaty.

Frufru lubi tę wiadomość

Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • Endi1990 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:

I fakt ciężko się patrzy jak 1tys wydane na bazę isofix wystarczyło na max 10msc. 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

Jak się odpowiednio wybierze to posłuży dłużej- my mamy bazę już 4 rok na dwa foteliki pasuje- ten do 9 kg i ten do 18 kg.
    A baza jak dla mnie zaraz po wózku must have- komfort montażu i bezpieczeństwo. Zrezygnowałabym prawde mówiąc z rożków,drogich kosmetyków i innych zbędnych rzeczy a zainwestowała w bazę, ale to tylko moja ocena.

nick nieaktualny, PattisonBM, Carla, Mysza1986, lilly. lubią tę wiadomość

3i49krhm3xdgyxl2.png
    atdc3e5ejs2gv10p.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2020, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drzemka wrote:
    Co do montowania na pasy tez się nie zgodzę, nie jest to zupełnie bezpieczne, a konsekwencje mogą byc poważne w razie wypadku. Na warsztatach Bezpieczny Maluch pokazywali sposoby montażu i na pasy i na bazę i zdecydowanie z baza bezpiecznej. W ogole polecam te warsztaty, byłam na poczatku lutego, wiem ze pod koniec jest drugi termin w Warszawie. Ale po całej Polsce jezdza i robia warsztaty.
    Dokładnie !! 👍👍
    Ja byłam w 1 ciąży, magia. 😍

Pomyślcie wizyta u lekarza, których jest chyba milion w pierwszych 6msc.

Pod domen, Montaż do auta.
    Pod przychodnią, wyjęcie z auta a potem znowu Montaż do auta.
    W domu znowu wyjęcie z auta.

Dziewczyny trzeba dbać też o swoje zdrowie i ten 1 tys można zaoszczędzić na wielu innych rzeczach z wyprawki.

lilly. lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2020, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endi1990 wrote:
    Jak się odpowiednio wybierze to posłuży dłużej- my mamy bazę już 4 rok na dwa foteliki pasuje- ten do 9 kg i ten do 18 kg.
    A baza jak dla mnie zaraz po wózku must have- komfort montażu i bezpieczeństwo. Zrezygnowałabym prawde mówiąc z rożków,drogich kosmetyków i innych zbędnych rzeczy a zainwestowała w bazę, ale to tylko moja ocena.
    Wiem o czym mówisz. Baza ISOFIX, w którą można te dwa pierwsze foteliki zamontować. Super sprawa.

My nie kupiliśmy specjalnie takiej, bo w planach była druga dzidzia. I to lepiej się nam opłacało. 👍

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2020, 14:28

Carla lubi tę wiadomość

• Endi1990 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Wiem o czym mówisz. Baza ISOFIX, w którą można te dwa pierwsze foteliki zamontować. Super sprawa.

My nie kupiliśmy specjalnie takiej, bo w planach była druga dzidzia. I to lepiej się nam opłacało. 👍
    u nas idealnie się złożyło- młody dostaje kolejny rozmiar- tam już nie ma bazy tylko bezpośrednie montowanie pod isofix, a młoda wskakuje w baze ;)

3i49krhm3xdgyxl2.png
    atdc3e5ejs2gv10p.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2020, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2020, 18:31

• szatanka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina, dzięki. To nawet rzut kapciem ode mnie :)

Co do bazy, to np. w foteliku, na ktory ja się czaję ze względu na wagę, czyli avionaut (2,5 kg), jedna baza pasuje do fotelika zarowno dla niemowlaków, jak i starszych dzieci.

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • PattisonBM Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupilam z baza dalam do auta ojca,bo my isofixa nie mamy u siebie.

Zadam pytanie,ktore mnie nurtuje - odejscie wod plodowych i ew nietrzymanie moczu w ciazy (jak dostane kopniaka w pecherz) wiem trening miesni kegla...ale

Chce swoja psychike uchronic przed stresem i tu pytanie Pieluchomajtki czy wkladki np tena?

Owocowa nie przesadzasz mnie tez wkurza uszczesliwianie na sile i oproznianie wlasnych szaf. U mnie tak jest z tesciowa i moim mezem..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2020, 14:45

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
    29.06.2019 🤵👰
  • Carla Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja osobiście nie wyobrażam sobie fotelika bez isofixa, żadnego ani pierwszego dla maluszka ani kolejnych. Pamietam jak przy synu zawsze się męczyłam w ogóle nosząc go, wiecznie upocona, stawiałam nosidelko co jakiś czas na chodniku, jestem drobna i jak miał kilka miesięcy był niezłą kulką i jeszcze miałabym z klamotami w kurtce szarpać się z pasami ... no way never ever 😫

Mam fotelik maxi cosi puebble i bazę do niego (family fix), która pasuje również do kolejnego fotelika 9-18 maxi cosi Tobi, jednak ostatecznie się na Britax Romer zdecydowaliśmy 9-18 z isofixem Safe Fix Plus bo się super rozkłada a takie maluszki jeszcze dużo śpią do 3-4 toku życia. Młody właśnie skończył 4 lata i dalej w nim jeździ. Nigdy osobiście był 9-36 nie wzięła, nie rozkładają się i później młodym głowa leci. To tylko pozorna oszczędność wg mnie

Carla

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2020, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tez mamy z baza, to bardzo zwiększa bezpieczeństwo, nawet przy odwpowiednim wpięciu, przy uderzeniu bocznym maluch jest zupełnie inaczej trzymany. No i baza jest chyba na 4 lata.

lilly. lubi tę wiadomość

• Frufru Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2020, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Również planujemy montować fotelik z bazą, ogólnie planujemy sporo jeździć, więc wolimy, by było bezpiecznie.

Ovocowa, u mnie też tak jest, że teściowa znosi wszystko od wszystkich, "bo potem nikt jej już nic nie da jak nie weźmie". Ost przytargała worek maskotek i zabawek dla malutkich dzieci. Wzięłam dla spokoju, ale przejrzę i wydam dalej, bo ile można... Ogólnie powiedziała, że resztę mogę jej oddać, to będzie u Niej jak mały przyjedzie... I tu pojawia się problem, bo ona myśli, że dziecko tam będę zostawiać, a o tym nie ma mowy...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2020, 15:31

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2020, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A juz baza dla mamy, która sama będzie z dzieckiem jeździć to 'must have'.. ☺️

Ovocowa oj rozumiem Twoje wkurzenie. Nam raz się zdarzyło dostać reklamówkę z ubraniami.
    I szczerze powiedziałam teściowej, że nie chcę czegoś takiego.

Ja nie jestem fanką używanych ubrań, butów i w ogóle.
    Oddałam Wtedy te reklamówkę do pojemnika koło naszego wiejskiego kościoła dla ludzi potrzebujących.

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2020, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2020, 18:31

• Mamuśka90 Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2020, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi1987 wrote:
    Mój angielski ich nie przekonywał 🙊🙈🙉 więc okazało się, że jakaś Pani która przysłuchiwała się całemu zdarzeniu znała grecki i Im przetłumaczyła 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️ Ja już miałam wizję porodu w Grecji 🤣🤣🤣 Plus zadzwoniłam do swojego gin. I musiał maila mi wysłać potwierdzającego w J. Angielskim ze swoim podpisem
    A jakimi liniami leciałaś? Na stronie ryanair są gotowe druki do pobrania i tam się lekarz podpisuje ze wyraża zgodę. Na dole są jakieś informacje po angielsku. Myślisz, że taki gotowiec wystarczy??

‹‹ 550 551 552 553 554 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jakie witaminy warto suplementować w ciąży?

Ciąża to okres, w którym organizm kobiety potrzebuje zwiększonej ilości składników odżywczych. Właściwa suplementacja witamin wspiera rozwój dziecka i chroni zdrowie przyszłej mamy. Zanim jednak sięgniemy po jakiekolwiek preparaty, konieczna jest konsultacja z lekarzem prowadzącym ciążę, który dobierze suplementację dostosowaną do indywidualnych potrzeb.

CZYTAJ WIĘCEJ