WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • Jeffcia Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2020, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://zapodaj.net/7f7e9e425201a.jpg.html
    I zdjecie:) jakies udało się tym razem zrobic:)

Kira91, szatanka, Endi1990, Takmala, Mysza1986, lipcowka86 lubią tę wiadomość

Niedoczynność tarczycy od 2014r.
    Pierwsza ciąża-listopad 2018 - puste jajo
    3cs
    16.09.19 - pozytywny test:)
    Maksymilian 👶 28.05.2020
    Pozytywny test II 13.01.2023
    preg.png[/
  • Kira91 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2020, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę że warto dodać że teraz uciski Dzieciaczków na różne narządy, są coraz wieksze. Będzie coraz ciężej i pewnie wiele z Was odczuje to od płuc po samo krocze :) dużo odpoczywajcie jeśli możecie. W kolejnej ciąży już nie będziecie zwracać uwagi na większośc spraw i analizować ;)
    Ja już nawet jak skurcz mnie w nocy w łydce złapie to się przebudzę, przekręcę się i śpię dalej 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2020, 23:04

PLPaulina lubi tę wiadomość

suvmjw7.png
    5d4026t.png

03.2017- Aniołek,poronienie septyczne
    Potworniaki, torbiele
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2020, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    U mnie już 30 tydzien jest więc... a w ogóle fatlnie się dziś czuje... zgaga, bół brzucha/pieczenie, a chwilami jakos tak mi duszno jak siedze...

I mała mnie uwiera w prawe żebro...

Ogólnie mi źle...

Ja podobnie się czuję. Zgaga mnie dobija, ale na zmianę: jeden dzień tak, a drugi mam spokój. W każdym razie jak już jest, to na tyle nasilona, że wieczorami mam aż chrypę i głos obniżony, rano zaś drapie mnie w gardle i pokasłuję, masakra.

Polecam Wam jeszcze saszetki essox one (drogie jak nie wiem) i dwa razy tańsze gastrotuss (ale jeszcze trzeba się upewnić u gina, czy można, na 90% można, ja póki co zażywam) One zawierają taki jakby kisiel, który osłania błonę śluzową ale dodatkowo leczy mikro uszkodzenia.

Ja przez brzuch nie mogę też znaleźć sobie już wygodnej pozycji nawet na kanapie, o spaniu to już nawet nie wspomnę.

A co do tych skurczy, to ja miewam takie wrażenie, jakby mnie ktoś napompował gazem, brzuch mi wtedy twardnieje i wypina się jakby chciał pęknąć, to takie coś macie?

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2020, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kira91 wrote:
    Myślę że warto dodać że teraz uciski Dzieciaczków na różne narządy, są coraz wieksze. Będzie coraz ciężej i pewnie wiele z Was odczuje to od płuc po samo krocze :) dużo odpoczywajcie jeśli możecie. W kolejnej ciąży już nie będziecie zwracać uwagi na większośc spraw i analizować ;)
    Ja już nawet jak skurcz mnie w nocy w łydce złapie to się przebudzę, przekręcę się i śpię dalej 😂

wegług mnie tak do 29 było jeszcze spoko, ale ostatnie kilka dni juz mi daje w kość... cały czas czuje że lokatorka gdzieś mi na cos naciska... coś gdzies boli, a to żołądek i płuca, albo zebra, albo jelita... miałam jakis czas temu wycinany pecherzy żółciowy i normalnie czuje jak ona gdzieś tam uciska - mam tam klips i mam wrażenie że go czuję... Nawet małż jak położył ręke na brzuch, to w pewnym momencie Weronika go dziabnęła i az podskoczył ze zdziwienia.

Może przez to wszystko nie czuje juz zeby macica mi sie spinała i brzuch twardniał, niby pos ręką czasem jest miekszy, a czasem twardszy, ale skurczów nie czuję

Jak sobie wyobraże ze za miesiąc bedzie jeszcze większa ta moja lokatorka...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2020, 23:18

2020 :)
    2023 :)
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2020, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie mam żadnych skurczy typowych, śpię jeszcze dobrze na lewym i na plecach. Po całym dniu aktywności napnie mi się brzuch ale to w zasadzie tyle. Też patrzę w lustro codziennie i nie wyobrażam sobie co będzie za miesiąc-dwa 🙈

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Takmala Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2020, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak te moje skurcze nie skurcze to twardnienie macicy czasem troszkę bardziej wystaje wtedy ale zależy chyba jak mocno się spina. Ja to nazywam skurczem położna mnie nie poprawiaja jak jej to opisałam. Myślę ze nie ma znaczenia nazewnictwo tylko czy to normalne :) a wizyta równo za tydzień. Czytałam też na grupie fb i sporo dziewczyn tak miala i skończyła w szpitalu A ale chyba tyle samo ma się dobrze więc tylko pozostaje nam kontrolować u gina co i jak

x9Igp1.png

Lat 36
    Hashimoto
    26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️

MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych.
  • Kira91 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2020, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takmala dokładnie najlepiej sprawdzić u gina co i jak :) wiesz, nie chodziło mi o nazewnictwo samo w sobie, tylko takie hmm... Rodzaje skurczy może.. Naprawdę to co innego napinania macicy a co innego skurcze przy porodzie ;)
    Osobiście najbardziej martwią mnie bóle jak na miesiączkę.. Ale nie czytam, nie panikuje i czekam spokojnie na sobotę :)

suvmjw7.png
    5d4026t.png

Potworniaki, torbiele
  • Kira91 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2020, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka, a co to będzie za dwa miesiące 😀
    Ja Mała czuje zazwyczaj w nocy jak mnie delikatnie od środka nóżka albo rączka dotyka hihi. W dzien po prostu nie mam czasu na tym się skupiać, zazwyczaj czuje ruchy jak położę się na chwilę w drzemce Synka. A syn tłukł się że aż strach 😂 ale pewnie mi też lozysko na przedniej ścianie amortyzuje ruchy :) teraz Maluszki rosną najszybciej to nasze dolegliwości też będą coraz bardziej dawać się we znaki :)

Ooo chyba się przekręciła już główka w dół bo właśnie czuje czkawkę 😀

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2020, 23:43

suvmjw7.png
    5d4026t.png

Potworniaki, torbiele
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2020, 00:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nigdy nie miałam typowych skurczy, bardziej miałam wrażenie, że to ból miesiączkowy.
    A 2 cm rozwarcia były jak do szpitala trafiłam. 😲

Ja to właśnie poczułam różnicę w tych bólach- właśnie w kwestii intensywności, spocenia się całej. Jakby całe ciało pracowało.

A jeśli ma się wątpliwości co ten nasz ból oznacza. To można zawsze podejść na ktg. 😊

• Frufru Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie od kilku dni spadek psychiczny, pierwszy raz w ciąży... Generalnie jestem przeszczęśliwa, nie o to chodzi... Tylko jakoś brakuje mi kontaktu z ludźmi, ost nie bardzo jest się z kim spotkać, wychodzę do szkoły rodzenia, na zakupy czy na spacer ale to za mało... Lubię być sama ale teraz to chyba za długo już ;)

Wieczorem wizyta, już odliczam. I idę zaraz po pączka, a co...

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wc7oraj wieczorem napieklam pączków i oczywiście musiałam spróbować, a potem w nocy miałam zgagę ś tulecia. Nawet soda nie chciała pomóc. Teraz boję się je ruszać, więc dla mnie tłusty czwartek skończył się już chyba w środę 😂😂😂

klz9bd3m9oljt4xc.png

• Ajka Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę chciała dziś pączków kilka usmażyć, ale nie wiem czy będę jeść, z resztą w przepisie jest spirytus i nie wiem czy cały wyparuje.

Szatanka... mój gin mówi że w takich sytuacjach controloc 20... te wszystkie ".....prazole" mają kategorie b i jak leki pierwszego rzutu nie działają to się takie daje kobietom w ciąży...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2020, 09:10

• szatanka Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    Ja będę chciała dziś pączków kilka usmażyć, ale nie wiem czy będę jeść, z resztą w przepisie jest spirytus i nie wiem czy cały wyparuje.

Szatanka... mój gin mówi że w takich sytuacjach controloc 20... te wszystkie ".....prazole" mają kategorie b i jak leki pierwszego rzutu nie działają to się takie daje kobietom w ciąży...

Ja dalam wódkę, ale wyszłam z założenia, że jednak wyparowal...

Co do IPP, gastro, u której byłam ostatnio, profesor i ordynator Gastrologii w najlepszym szczecińskim szpitalu, powiedziała mi, że lepiej ich jednak w ciąży unikać, bo nigdy nie wiadomo, jaki będą miały wpływ na dziecko. Więc ja unikam, ale dziś w nocy poważnie rozważałam wzięcie polprazolu, na szczęście soda + pozycja prawie siedząca dały w końcu radę.

klz9bd3m9oljt4xc.png

• Niki2803 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj pączki piekłam z jedną łyżką spirytusu i je jem, nawet nie pomyślałam 🤷‍♀️ ale chyba bez przesady😉. Jak dobrze że ja nie mam zgagi bo nie wiem jak wy to wytrzymujecie. Moja Judka coraz mniej jak by kopie, przynajmniej nie tak delikatnie jak na początku tylko czuje jak cała się kręci. Dziwne uczucie 😁.
    I chcę się wam pochwalić że w końcu podpisaliśmy wczoraj kredyt, śmieje się że to wyrok na 20lat 😂. Teraz czuje się trochę spokojniejsza i domek dalej się buduje 🥰🥰🥰
    https://naforum.zapodaj.net/553b5229e3e6.jpg.html

iv09sg18eb4gszsc.png
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fru, kciuki za wizytę, ciekawe, czy Ci zrobi USG.

A nastroju nie zazdroszczę i chyba nie mam dobrych wieści, bo po porodzie będzie jeszcze gorzej pewnie, chociaż wtedy chyba można będzie spotykać się z innymi mamusiami na spacerkach. A teraz już nie mozesz skorzystać z tej aplikacji dla mamusiek, o której któraś pisała?

Frufru lubi tę wiadomość

klz9bd3m9oljt4xc.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2020, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja nadal myślę nad pączkiem, niby cukier na czczo nie był zły Bo 109. Ale trochę mam cykora. 😁

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2020, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wiecie, że ja właśnie jakoś tak po okresie noworodkowym odzylam towarzysko.
    Tyle spotkań z mamami, koleżankami. Ogólnie to właśnie na macierzyńskim czułam się mega spełniona towarzysko.

• Ajka Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co lekarz to opinia, ale mój mówi, żeby się nie torturować i sobie ulżyć jak jest naprawdę źle i nic nie działa... Niektóre kobiety muszą codziennie, więc jednorazowo to nie tragedia... Z resztą moim zdaniem to się mieści w kategorii "unikać".

A w ogóle ostatnio czytałam coś takiego i trochę mniej się przejmuję:

https://www.hellozdrowie.pl/najczestszym-bledem-ciezarnych-jest-to-ze-odmawiaja-sobie-wszystkiego/

szatanka lubi tę wiadomość

• Ajka Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    A ja nadal myślę nad pączkiem, niby cukier na czczo nie był zły Bo 109. Ale trochę mam cykora. 😁

A masz siłę coś poćwiczyć, iść na basen... bo zaraz po pączku cukier można mechanicznie obniżyć. Jak mięśnie popracują to zjedzą i nie będzie tragedii.

PLPaulina lubi tę wiadomość

• szatanka Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też myślę, że nie ma co się stresować kieliszkiem alkoholu na 20 pączków, ktory w większości i tak odparowuje. Myślę, że więcej sie go wytwarza podczas fermentacji owoców w żołądku;). A ja już na pewno więcej przyjęłam, gdy stosowalam tantum verde na gardlo. :)

Niki, ale już dużo macie. My jesteśmy na etapie załatwiania adaptacji projektu. Masakra, jakie ceny są w naszym regionie... No i nie wiedzieliśmy, że to wszystko tyle trwa, więc zaczniemy pewnie dopiero przyszłą wiosną, ale mam nadzieję, że wtedy się wybudujemy w ciagu roku, maksymalnie dwóch.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2020, 10:20

Niki2803 lubi tę wiadomość

klz9bd3m9oljt4xc.png

‹‹ 569 570 571 572 573 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ