X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • Carla Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frufru wrote:
    Carla, z ciekawości, a podpaska/podkład daje rade przy odejściu wód? :D

No średnio. Głupia myślałam, że jak wody odejdą to raz a dobrze, a sączyły się długo przy porodzie. Radzę do auta wziąć ręcznik pod pupę a wkładki wymieniać bo uczucie mokrego między nogami to średnia sprawa a te podkłady są wielkie i okropnie niewygodne. Na szczęście tylko w szpitalu je używałam po 3 dniach zwykle cienkie podpaski a po tygodniu cieniutkie wkladeczki, bo jeszcze „brudzilam”. Około 2-2,5 tyg po porodzie wszystko ustało.

Nawet jak mnie na izbie przyjęć zbadali i zabrali wkładkę, chlusnęło mi wodami płodowymi w windzie, mówiłam przepraszam a oni luz to normalne. Na sali porodów jest szafka z takimi wacianymi podkładami i kazali mi je wymieniać i dali ogromny worek na śmieci ha ha

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2020, 14:17

Frufru lubi tę wiadomość

Carla
  • Stworka Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi wody odeszły dopiero na łóżku porodowym 🙈 położną 3 razy prześcieradło zmieniala, potem lało minsie po nogach jak szłam pod prysznic 😁

34bff60665.png

23.05.2017 - synek 💙
    04.2019 - aniołek
    1.09.2019 - kolejne 2 kreseczki i bijące 💙 - drugi synek
  • PattisonBM Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurcze a ja kupilam podpaski tena i podklady na lozko na noc, bo odejscie wod to u mnie punkt stresogenny...

Bosz jak mnie uda bola po tych cwiczeniach wczorajszych...ciekawe czy tylko ja jestem tak polamana czy inne dziewczyny tez...

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
    29.06.2019 🤵👰
  • Jeffcia Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam ostatnio na zajęciach szkoły rodzenia Nt. Wyprawki do szpitala i trochę nawet się zdziwiam że aż tak wiele nie karza brać(dostaliśmy listę) I taka nawet prośbą od położnych była że najlepiej jakby mieć pajacyki po porodzie dla malucha a body czy kaftaniki zostawić na pozniej i prac te pierwsze rzeczy ręcznie w płatkach mydlanych. A do porodu wziazc duuuzy t-shirt jednorazowy... Taki zeby go wyrzucić po porodzie. A Maltan nie używać na uszkodzone brodawki. A jak to u Was na szkołach? Może to oczywiste dla co niektorych, ale dla mnie to wszystko nowe.

Frufru lubi tę wiadomość

Niedoczynność tarczycy od 2014r.
    Pierwsza ciąża-listopad 2018 - puste jajo
    3cs
    16.09.19 - pozytywny test:)
    Maksymilian 👶 28.05.2020
    Pozytywny test II 13.01.2023
    preg.png[/
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2020, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm. U mnie nic nie podawali na szkole rodzenia.

Ja urodziłam dziecko w mega upały i była córcia tylko w body. 😉

Torba dla córki była większa od mojej, bo jednak nawet na te 3 dni to trochę tego wychodzi. I fajnie, że miałam w torbie body, spodnie i pajace. Mogłam dostosować do pogody.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2020, 16:49

• Frufru Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maltan odradzaja, bo ma glukoze w składzie i trzeba zmywać przed karmieniem. Są inne, 100% lanoliny, których zmywać nie trzeba. Najlepsza ponoć z Lansinoh, ale chyba najdroższa ;)
    I mówią że najlepsze lekarstwo to własne mleko.

U mnie co szpital, to inne wymogi. Do mojego się prawie nic nie bierze, a już na pewno nie bierze się ubranek, za to na szkole rodzenia lista była dość spora... Kiedyś wrzucałam zdjęcia. Więc też mam trochę dylemat...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2020, 17:18

PLPaulina, Jeffcia, PattisonBM lubią tę wiadomość

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
  • Jeffcia Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To tylko teoria a znając życie i siebie to pewnie nabiore rzeczy tzn" może się przyda" hehe pewnie co szkoła rodzenia i szpital to trochę inne wymagania. Położna która to prowadzi to widać że mocno że swojego doświadczenia mówi co wg niej się sprawdza i tłumaczyła dlaczego. Mogę wrzucić wam taka przykładowa listę jaka nam dała jeśli chcecie?? (wiadomo że to tylko sugestia co można a co nie brać...)

PattisonBM lubi tę wiadomość

3cs
    Maksymilian 👶 28.05.2020
    preg.png[/
  • Niki2803 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeffcia daj te liste😁

PattisonBM lubi tę wiadomość

iv09sg18eb4gszsc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2020, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Są różne szpitale i każdy co innego oferuje pacjentkom. 😊

• Jeffcia Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/8da08c58ffcd.jpg.html

W końcu mi się udało🙈 mam nadzieję że czytelne( sorry za bazgroly, notowalam sobie ciekawostki itp)

szatanka, Niki2803 lubią tę wiadomość

3cs
    Maksymilian 👶 28.05.2020
    preg.png[/
  • Takmala Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ogólnie to się zastanawiam i wezmę na wrazie w więcej niż na liście 😅 ale np na liście jaka znalazłam ( Raszei Poznań) nie ma nic o rzeczach dla bobasa itp tylko o chusteczkach nawilzonych ale dosłownie to jedyne co jest na liście co sie przydać dziecku. Czy któras z was wie moze czy tam cała wyprawka (bodziaki itp jest?) Wiem że i takie szpitale są

x9Igp1.png

Lat 36
    Hashimoto
    26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16

MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych.
  • Mysza1986 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takmala wrote:
    Ja ogólnie to się zastanawiam i wezmę na wrazie w więcej niż na liście 😅 ale np na liście jaka znalazłam ( Raszei Poznań) nie ma nic o rzeczach dla bobasa itp tylko o chusteczkach nawilzonych ale dosłownie to jedyne co jest na liście co sie przydać dziecku. Czy któras z was wie moze czy tam cała wyprawka (bodziaki itp jest?) Wiem że i takie szpitale są
    Będę w marcu na szkołę rodzenia z pola na z raszei to dopytam, na polnej na pewno ubranka dają swoje

bv5tg9v.png
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeffcia wrote:
    https://naforum.zapodaj.net/8da08c58ffcd.jpg.html

W końcu mi się udało🙈 mam nadzieję że czytelne( sorry za bazgroly, notowalam sobie ciekawostki itp)

Można to jakość przykleić na pierwszej stronie?

Carla lubi tę wiadomość

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Carla Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczerze, to wzięłam do szpitala podkład i maskarę ha ha a później miałam to gdzieś. Wszystkie mamy chodzą po porodzie bez makijażu, rozczochrane i maja to gdzieś. Czas po porodzie to inna rzeczywistość. Najgorsze były te poranne obchody i wizytacje z 10 osób i koszula w górę i psikanie Octeniseptem w pipkę ha ha. Masa praktykantów, studentek się temu przygląda. Dość krępujące

Kira91 lubi tę wiadomość

Carla
  • Frufru Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carla wrote:
    Czas po porodzie to inna rzeczywistość. Najgorsze były te poranne obchody i wizytacje z 10 osób i koszula w górę i psikanie Octeniseptem w pipkę ha ha. Masa praktykantów, studentek się temu przygląda. Dość krępujące
    Kuźwa lekarze to pół biedy, ale tak przy innych pacjentkach... Albo potem karmić przy gościach współleżącej... Ja to chyba wstydliwa jestem (jeszcze hehe)

Jeffcia, tak czytam tą listę, i powiem Ci, że jestem w szoku ile rzeczy tam jest.
    Dziś byłam na zajęciach ze Stanów przejściowych noworodka i położna mówiła, np. żeby nie kąpać w szpitalu,ze za szybko. I przez pierwszy miesiąc najlepiej tylko wodą. Co człowiek, to opinia.

Już po wizycie, lekarz sam z siebie zrobił usg. Dzieciątko ma 1700g. Serduszko biło na 144. Ruchliwe było, a już jest główką do dołu. Szok, bo ja przekonana byłam, że wciąż w poprzek... Wszystko ok.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2020, 20:20

szatanka, Takmala, lilly., Endi1990, Kira91, Jeheria lubią tę wiadomość

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2020, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to akurat leżałam na sali tylko z jedną dziewczyną, miałyśmy cc tego samego dnia.
    Nie miałyśmy wizytacji miliona gości, tylko mężowie.
    I jak rozmawiałyśmy to miałyśmy podobne zdanie na ten temat, że to nie czas i miejsce na spotkania towarzyskie. 😁

Rodziłam w lipcu, 0 studentów !!! 👍👍 A na obchodzie tylko max 3 osoby. 👍

• szatanka Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to coraz bardziej liczę jednak, że urodzę w majówkę. A początkowo myślałam, że tylko nie to. Ale tak: i tłok pewnie mniejszy, bo nie ma planowanych cesarek, może nawet udało by się dostać ZZO i może studenciaków nie będzie, co mi będą zaglądać w poharataną pipkę :D

lilly. lubi tę wiadomość

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Takmala Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza1986 wrote:
    Będę w marcu na szkołę rodzenia z pola na z raszei to dopytam, na polnej na pewno ubranka dają swoje

Super 😊 dziekuje
    Biorę też pod uwagę polna jak nie będzie miejsca na Raszei chociaż jeszcze tak na 100% nie zdecydowałam czy Polna czy Raszei jako pierwszy wybór:)

A odnośnie tego podkladu i tuszu to u nas położna mówiła też żeby sobie zabrać ale ja tak sobie pomyślałam że chodzi jej o wyjście że szpitala pewnie

x9Igp1.png

Lat 36
    Hashimoto
    26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16

MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2020, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Ja to coraz bardziej liczę jednak, że urodzę w majówkę. A początkowo myślałam, że tylko nie to. Ale tak: i tłok pewnie mniejszy, bo nie ma planowanych cesarek, może nawet udało by się dostać ZZO i może studenciaków nie będzie, co mi będą zaglądać w poharataną pipkę :D
    Można się nie zgodzić na studentów.

• Niki2803 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi tam studęci nie przeszkadzają 😁 mówię sobie że w końcu muszą jakoś się uczyć i we większości im bardziej jest głupio niż nam pacjentką, przynajmniej ja miałam takie odczucie. Ja rodze na Polnej, ogarnełam położną, muszę jeszcze się z nią spotkać i dogadać szczegóły. Także mam nadzieję że będzie dobrze.

lilly. lubi tę wiadomość

iv09sg18eb4gszsc.png
‹‹ 571 572 573 574 575 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ