MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Frufru wrote:Carla, z ciekawości, a podpaska/podkład daje rade przy odejściu wód?
No średnio. Głupia myślałam, że jak wody odejdą to raz a dobrze, a sączyły się długo przy porodzie. Radzę do auta wziąć ręcznik pod pupę a wkładki wymieniać bo uczucie mokrego między nogami to średnia sprawa a te podkłady są wielkie i okropnie niewygodne. Na szczęście tylko w szpitalu je używałam po 3 dniach zwykle cienkie podpaski a po tygodniu cieniutkie wkladeczki, bo jeszcze „brudzilam”. Około 2-2,5 tyg po porodzie wszystko ustało.
Nawet jak mnie na izbie przyjęć zbadali i zabrali wkładkę, chlusnęło mi wodami płodowymi w windzie, mówiłam przepraszam a oni luz to normalne. Na sali porodów jest szafka z takimi wacianymi podkładami i kazali mi je wymieniać i dali ogromny worek na śmieci ha haWiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2020, 14:17
Frufru lubi tę wiadomość
Carla -
O kurcze a ja kupilam podpaski tena i podklady na lozko na noc, bo odejscie wod to u mnie punkt stresogenny...
Bosz jak mnie uda bola po tych cwiczeniach wczorajszych...ciekawe czy tylko ja jestem tak polamana czy inne dziewczyny tez...
Patrycja
22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
23.08.2021 II na teście ❤
16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
29.06.2019 🤵👰 -
Byłam ostatnio na zajęciach szkoły rodzenia Nt. Wyprawki do szpitala i trochę nawet się zdziwiam że aż tak wiele nie karza brać(dostaliśmy listę) I taka nawet prośbą od położnych była że najlepiej jakby mieć pajacyki po porodzie dla malucha a body czy kaftaniki zostawić na pozniej i prac te pierwsze rzeczy ręcznie w płatkach mydlanych. A do porodu wziazc duuuzy t-shirt jednorazowy... Taki zeby go wyrzucić po porodzie. A Maltan nie używać na uszkodzone brodawki. A jak to u Was na szkołach? Może to oczywiste dla co niektorych, ale dla mnie to wszystko nowe.
Frufru lubi tę wiadomość
Niedoczynność tarczycy od 2014r.
Pierwsza ciąża-listopad 2018 - puste jajo
3cs
16.09.19 - pozytywny test:)
Maksymilian 👶 28.05.2020
Pozytywny test II 13.01.2023
[/
-
nick nieaktualnyHmm. U mnie nic nie podawali na szkole rodzenia.
Ja urodziłam dziecko w mega upały i była córcia tylko w body. 😉
Torba dla córki była większa od mojej, bo jednak nawet na te 3 dni to trochę tego wychodzi. I fajnie, że miałam w torbie body, spodnie i pajace. Mogłam dostosować do pogody.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2020, 16:49
-
Maltan odradzaja, bo ma glukoze w składzie i trzeba zmywać przed karmieniem. Są inne, 100% lanoliny, których zmywać nie trzeba. Najlepsza ponoć z Lansinoh, ale chyba najdroższa
I mówią że najlepsze lekarstwo to własne mleko.
U mnie co szpital, to inne wymogi. Do mojego się prawie nic nie bierze, a już na pewno nie bierze się ubranek, za to na szkole rodzenia lista była dość spora... Kiedyś wrzucałam zdjęcia. Więc też mam trochę dylemat...Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2020, 17:18
PLPaulina, Jeffcia, PattisonBM lubią tę wiadomość
-
To tylko teoria a znając życie i siebie to pewnie nabiore rzeczy tzn" może się przyda" hehe pewnie co szkoła rodzenia i szpital to trochę inne wymagania. Położna która to prowadzi to widać że mocno że swojego doświadczenia mówi co wg niej się sprawdza i tłumaczyła dlaczego. Mogę wrzucić wam taka przykładowa listę jaka nam dała jeśli chcecie?? (wiadomo że to tylko sugestia co można a co nie brać...)
PattisonBM lubi tę wiadomość
3cs
Maksymilian 👶 28.05.2020
[/
-
nick nieaktualny
-
https://naforum.zapodaj.net/8da08c58ffcd.jpg.html
W końcu mi się udało🙈 mam nadzieję że czytelne( sorry za bazgroly, notowalam sobie ciekawostki itp)szatanka, Niki2803 lubią tę wiadomość
3cs
Maksymilian 👶 28.05.2020
[/
-
Ja ogólnie to się zastanawiam i wezmę na wrazie w więcej niż na liście 😅 ale np na liście jaka znalazłam ( Raszei Poznań) nie ma nic o rzeczach dla bobasa itp tylko o chusteczkach nawilzonych ale dosłownie to jedyne co jest na liście co sie przydać dziecku. Czy któras z was wie moze czy tam cała wyprawka (bodziaki itp jest?) Wiem że i takie szpitale są
Lat 36
Hashimoto
26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16
MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych. -
Takmala wrote:Ja ogólnie to się zastanawiam i wezmę na wrazie w więcej niż na liście 😅 ale np na liście jaka znalazłam ( Raszei Poznań) nie ma nic o rzeczach dla bobasa itp tylko o chusteczkach nawilzonych ale dosłownie to jedyne co jest na liście co sie przydać dziecku. Czy któras z was wie moze czy tam cała wyprawka (bodziaki itp jest?) Wiem że i takie szpitale są
-
Jeffcia wrote:https://naforum.zapodaj.net/8da08c58ffcd.jpg.html
W końcu mi się udało🙈 mam nadzieję że czytelne( sorry za bazgroly, notowalam sobie ciekawostki itp)
Można to jakość przykleić na pierwszej stronie?Carla lubi tę wiadomość
-
Szczerze, to wzięłam do szpitala podkład i maskarę ha ha a później miałam to gdzieś. Wszystkie mamy chodzą po porodzie bez makijażu, rozczochrane i maja to gdzieś. Czas po porodzie to inna rzeczywistość. Najgorsze były te poranne obchody i wizytacje z 10 osób i koszula w górę i psikanie Octeniseptem w pipkę ha ha. Masa praktykantów, studentek się temu przygląda. Dość krępujące
Kira91 lubi tę wiadomość
Carla -
Carla wrote:Czas po porodzie to inna rzeczywistość. Najgorsze były te poranne obchody i wizytacje z 10 osób i koszula w górę i psikanie Octeniseptem w pipkę ha ha. Masa praktykantów, studentek się temu przygląda. Dość krępujące
Jeffcia, tak czytam tą listę, i powiem Ci, że jestem w szoku ile rzeczy tam jest.
Dziś byłam na zajęciach ze Stanów przejściowych noworodka i położna mówiła, np. żeby nie kąpać w szpitalu,ze za szybko. I przez pierwszy miesiąc najlepiej tylko wodą. Co człowiek, to opinia.
Już po wizycie, lekarz sam z siebie zrobił usg. Dzieciątko ma 1700g. Serduszko biło na 144. Ruchliwe było, a już jest główką do dołu. Szok, bo ja przekonana byłam, że wciąż w poprzek... Wszystko ok.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2020, 20:20
szatanka, Takmala, lilly., Endi1990, Kira91, Jeheria lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa to akurat leżałam na sali tylko z jedną dziewczyną, miałyśmy cc tego samego dnia.
Nie miałyśmy wizytacji miliona gości, tylko mężowie.
I jak rozmawiałyśmy to miałyśmy podobne zdanie na ten temat, że to nie czas i miejsce na spotkania towarzyskie. 😁
Rodziłam w lipcu, 0 studentów !!! 👍👍 A na obchodzie tylko max 3 osoby. 👍 -
Ja to coraz bardziej liczę jednak, że urodzę w majówkę. A początkowo myślałam, że tylko nie to. Ale tak: i tłok pewnie mniejszy, bo nie ma planowanych cesarek, może nawet udało by się dostać ZZO i może studenciaków nie będzie, co mi będą zaglądać w poharataną pipkę
lilly. lubi tę wiadomość
-
Mysza1986 wrote:Będę w marcu na szkołę rodzenia z pola na z raszei to dopytam, na polnej na pewno ubranka dają swoje
Super 😊 dziekuje
Biorę też pod uwagę polna jak nie będzie miejsca na Raszei chociaż jeszcze tak na 100% nie zdecydowałam czy Polna czy Raszei jako pierwszy wybór:)
A odnośnie tego podkladu i tuszu to u nas położna mówiła też żeby sobie zabrać ale ja tak sobie pomyślałam że chodzi jej o wyjście że szpitala pewnie
Lat 36
Hashimoto
26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16
MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych. -
nick nieaktualnyszatanka wrote:Ja to coraz bardziej liczę jednak, że urodzę w majówkę. A początkowo myślałam, że tylko nie to. Ale tak: i tłok pewnie mniejszy, bo nie ma planowanych cesarek, może nawet udało by się dostać ZZO i może studenciaków nie będzie, co mi będą zaglądać w poharataną pipkę
-
Mi tam studęci nie przeszkadzają 😁 mówię sobie że w końcu muszą jakoś się uczyć i we większości im bardziej jest głupio niż nam pacjentką, przynajmniej ja miałam takie odczucie. Ja rodze na Polnej, ogarnełam położną, muszę jeszcze się z nią spotkać i dogadać szczegóły. Także mam nadzieję że będzie dobrze.
lilly. lubi tę wiadomość