MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Szatanka mi chodzilo o spekulacje o ttm,ze jak nerka ma mocz to wpierw cos z sercem powinno byc nie tak...
Ale i tak swoja droga poszla bym gdzies indziej jeszcze...
Na wlasnej skorze sie przekonalam,ze nawet co laboratorium to inny wynik krwi np.,bo powtorzylam badanie w innym miejscu i wyszlo ok. Za jedno i drugie placilam nie male pieniadze,az maz kazal sie prawowac o zwrot kasy.
My na USG III trymestru idziemy 21.03,wiec w 31+6 oby nie trzeba bylo powtarzac...
Bardzo jestem ciekawa co slychac u mojej Panny...dzieki Wam wiem o co naciskac p. doktor...szatanka lubi tę wiadomość
Patrycja
22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
23.08.2021 II na teście ❤
16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
29.06.2019 🤵👰 -
Endi1990 wrote:no nie do konca da sie oszacowac po siatkach centylowych, bo na przyklad moja Tośka sobie skacze raz tak raz siak, sa tez dzieciaki, ktore rokują na ogromne wedlug pomiarow a rodza sie w standardowych rozmiarach;)
Szatanka ja bym poszla na konsultacje jeszcze do kogos innego skoro w szpitalu nie zwrocili uwagi na zadne nieprawidlowosci.
a powiedzcie mi czy wy macie juz pokupowane te wozki i wybrane przede wszystkim? ja caly czas sie miotam jak piskorz z tym, a czas najwyzszy...
Endi ja mam wózek wybrany. W kwietniu zamawiamy. W sklepie nam powiedzieli 5 dni roboczych oczekiwania.20.10.2012 👰🤵💍
21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
20.05.2020 👶 Leon 🤱👨👩👦👦 4230 g 💪
25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪 -
Ehhh super 5.20 A co Ja robię siedzę w kuchni i jem 🙊🙈🙉 masakra . Za.2 godziny pobudka młodego do przedszkola.
Moja znajoma właśnie mi napisała, że jest w szpitalu. Termin porodu na 5 marca. Mąż wejść nie może. Jak ja się cieszę że mam termin na 11 maja💪💪💪💪 Oby już było po tych wszystkich grypach i koronowirusach 🙏🙏🙏🙏🙏
Co do.wagi to ja podchodzę do tego mega z rezerwą. W pierwszej ciąży non stop mi każdy lekarz mówił mała ciąża mała ciąża. Niech Pani więcej Je itd . Godzinę przed porodem sprawdzili no 3500 g Pani Młoda to da Pani radę urodzić sn. Urodziłam 4210g 😱😱😱😱 także ten u mnie te obliczenia w ogóle się nie sprawdziły.
Zobaczymy jaki teraz Młody się urodzi.
Jak patrzyłam W mojej książeczce to Ja ważyłam 3300g A mój mąż 3500g . Czyli taka normalna wagą
Ja III USG mam 11 marca. Zobaczymy co tam słychać. Na razie kopię mnie tak że czasem aż z bólu się zwijam.
Syn mi mówi no Mamooo no piłkarz będzie kolejny 🤷♀️🤷♀️🤷♀️🤷♀️Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2020, 05:32
PattisonBM lubi tę wiadomość
20.10.2012 👰🤵💍
Ja sie martwie waga,bo
1. ostatnio ta ginka na zastepstwie zrugala za te 3kg/mc
2. na szkole rodzenia fizjo mowila,ze jak mama jest nieduza i brzuszek nieduzy to dziecko nie ma miejsca i moze na jedna strone lezec i miec asymerrie.Patrycja
29.06.2019 🤵👰 -
PattisonBM wrote:Ja sie martwie waga,bo
1. ostatnio ta ginka na zastepstwie zrugala za te 3kg/mc
2. na szkole rodzenia fizjo mowila,ze jak mama jest nieduza i brzuszek nieduzy to dziecko nie ma miejsca i moze na jedna strone lezec i miec asymerrie.
W zeszłym miesiącu przytyłam około 3 kg. W tym nawet nie pół kilograma. Nic mi nie smakuje. Więc nie martw się, może akurat tego potrzebował Twój organizm.
Poza tym moja Łucja w brzuchu zawsze leżała tak samo - brak asymetrii. Bedzie dobrzeWiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2020, 07:43
lilly. lubi tę wiadomość
-
Dzieki za dobre slowo...
Oby bylo wszystko ok...zeby Lila urodzila sie zdrowo...
choc tez fizjo gadala o nabyciu asymetrii przy przeciskaniu sie dziecka przez kanal rodny...
Kurcze ten wyklad byl chyba gorszy od omawiania porodu, naciec, rożciagania powlok przy cc... albo ja taka strachliwa sie zrobilam...
Ed.
A ze smiesznych spraw wlasnie dwa razy kupilam smoczki Bibs...Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2020, 07:36
Kakarli lubi tę wiadomość
Patrycja
29.06.2019 🤵👰 -
szatanka wrote:Hej dziewczyny, ja niestety mam takie sobie wieści. Moja mała ma coś nie tak z jedną nerką
Widać tam jakieś zaleganie moczu, więc trzeba to obserwować. Za 4 tygodnie mam mieć ponowne USG w celu oceny progresji nieprawidłowości. Niby to nie jest nic wielkiego, ale jednak się podłamałam. Znowu coś nie tak
Do tego jestem dosyć wkurzona, bo rzekomo z powodu położenia dziecka nie udało się dokładnie zbadać serca, ale to, że takie wady nerek są najczęstsze po wadach serca to zdążył powiedzieć, ani rączek i nóżek, przy czym oczywiście nie omieszkał wspomnieć, że przykurcz palców może wskazywać na jakieś wady układu nerwowego. Tak że dalej nie wiem, czy moje dziecko jest zdrowe, czy nie, a nie kojarzę, żeby u którejś z was leżało tak, żeby nie dało się tego wszystkiego zbadać.
Ja chyba jutro popakuję torby też. U mnie, jeżeli za 4 tygodnie wada będzie znacznie powiększona, to trzeba będzie się szykować do cesarki w 37-38tc, a następnie operacji tej nerki. Mam jednak nadzieję, że do tego czasu to całkowicie zniknie, tak jak chyba u niektórych z Was jakieś nieprawidłowości w nerkach, jeśli dobrze kojarzę?
U nas był problem z nerkami, a dokładniej z poszerzonymi miedniczkami nerek czyli tak jak u Ciebie mocz się tam zbierał. Jednocześnie była wykryta niedomykalność zastawki trójdzielnej serduszka. Jednakże po kilku tygodniach wady znikły. Mam nadzieję że na kolejnej wizycie nie będzie śladu u Was że cokolwiek było nie takszatanka lubi tę wiadomość
-
Dzięki dziewczyny, pocieszyłyscie mnie. Jednak zaczęłam sie stresować nie tyle tą nerką, bo ponoć to nie jest jakas ciężka wada i w najgorszym wypadku trzeba będzie zrobić operację, ile tym, że nie wszystko zostało sprawdzone i co się jeszcze może okazać. Wkurzylam się, że pod naporem mojego mało empatycznego doktorka poszliśmy zrobić to badanie w jego klinice zamiast tam gdzie wcześniej, bo ten wczorajszy lekarz też empatią nie grzeszy. Pewnie pójdziemy jeszcze tam, gdzie wcześniej, ale to dopiero za około 2 tygodnie, a do tego czasu stres.
Na razie oprócz tej wady moja Lilka jest idealna, wszystkie parametry na 50. centylu, waga z wczoraj ok 1500, ale boję się, co z sercem i czy nie ma wad OUN. -
PLPaulina wrote:To o asymetrii to takie spekulacje od czego.🥴
Ja miałam duży brzuch, córka zero muśnięcia kanału rodnego i asymetria. 🤦🏻♀️
Swoją drogą co to znaczy duży/ mały brzuch? Wydaje mi się, że to bardziej kwestia temperamentu dziecka niż wielkości brzucha.
Szatanko nam na 3 usg w pierwszej ciąży wykryto zwapnienia w sercu - marker wad genetycznych m.in. ZD. Ostatecznie zwapnienia zniknęły a młoda jest zdrowa. Skąd jesteś? Mogę polecić w Łodzi fajnego lekarza z certyfikatem, wszystko tłumaczy i jest dokładny.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2020, 08:55
-
Dziewczyny temat fotelików samochodowych - macie w samochodach stację Isofix czy będziecie montować foteliki jedynie pasami ? Wie może któraś Jaki jest koszt przystosowanie fotelu samochodowego do tej stacji? Mam dylemat ponieważ w moim samochodzie nie ma elementów aby przymocować ISOFIX i Zastanawiam się ile montaż tego będzie mnie kosztował i dodatkowo sama stacja ISOFIX kosztuje różnie , dla wózków Kunert który planuję zakupić ta stacja kosztuje 380 zł
-
To Ja miałam mały brzuch. Syn zero asymetrii. Lekarz się dziwił jak On się we mnie zmieścił???? Że chyba w okół kręgosłupa się zwinął.
Nie wiem o co chodzi z tymi brzuchami może jakieś stare metody obserwacyjne 🤷♀️🤷♀️🤷♀️🤷♀️
Słyszałyście jest już pierwszy przypadek koronowirusa w PL 😰😰😰😰20.10.2012 👰🤵💍
Mimi, Słyszałam, hehe no to było nieuniknione. To dopiero teraz wybuchnie panika, róbcie zapasy dziewczyny, ludzie rzuca się na suchy prowiant 😂
Kat, ja nie mam pojęcia ile kosztuje.. mam fotelik z ISO.. -
Ja muszę dokupić tą bazę, ok 300 zł faktycznie,ale jakoś bezpieczniej i wygodniej mi się wydaje, niż tylko pasy.
Ludzie to głupi są, wczoraj byliśmy w biedrze na zakupach, brak soli, cukru, resztki kasz itd. Jakby wojna szła. A potem masowe wyrzucanie... I tak jak już wspomniałam, braki w środkach dezynfekcyjnych. Nie mogę kupić spirytusu do robienia zastrzyków
Jakiś tam strach jest, wiadomo, ale nie żeby od razu taka panika...Kira91, PattisonBM lubią tę wiadomość
-
A takie dorabianie tych hakow isofix w aucie bez isofixa to jest bezpieczne i tak samo pewne?Patrycja
29.06.2019 🤵👰 -
PattisonBM wrote:A takie dorabianie tych hakow isofix w aucie bez isofixa to jest bezpieczne i tak samo pewne?
W serwisie audi twierdzą że tak.. właśnie dzwoniłam i mówią że kosztuje to w tym modelu 700 zł... Trochę dużo.... No ale jak mam malucha przewozić? Zapinając tylko pasami? Będzie tak jeździła któraś z was?? Ale mam dylemat -
Kat20maj2020 wrote:W serwisie audi twierdzą że tak.. właśnie dzwoniłam i mówią że kosztuje to w tym modelu 700 zł... Trochę dużo.... No ale jak mam malucha przewozić? Zapinając tylko pasami? Będzie tak jeździła któraś z was?? Ale mam dylemat
Hej, z tym montowaniem części do isofixa to zależy od modelu samochodu. My mamy mercedesa z 2004 który nie miał zamontowanego isofixa,ale miał miejsce montażowe. Koszt montażu wyniósł 50 zł, część do montażu 250 zł.34 lata, starania od 2014
Wojtek - 02.05.2020 -
PattisonBM, nie mam pojęcia... Może poszukaj na necie albo popytaj w sklepie z fotelikami...
Dobra, to ja jestem spakowana (chyba). To jest takie moje widzimisię, bo jak już pisałam, w moim szpitalu mają bardzo małe wymagania. Uwzględniam też kilka rzeczy, które doradzili w szkole rodzenia. Biorę to, co dla mnie istotne, bym czuła się w miarę komfortowo.
- 2 koszule rozpinane, 1 zwykła
- szlafrok
- 3 ręczniki (duży i 2 średnie)
- klapki pod prysznic i papcie
- 2 staniki do karmienia (1 zwyczajny zapinany z tyłu, 1 o kroju sportowym)
- majtki wielorazowe siateczkowe (4 szt)
- wkładki laktacyjne (10 par)
- podkłady poporodowe (5 szt)
- kubek, sztućce
- kosmetyczka: produkty mini: szampon, żel pod prysznic, balsam (wykorzystuję próbki), suchy szampon, płyn micelarny; krem z lanoliną na brodawki, pomadka bezbarwna do ust, opaska materiałowa i gumka do włosów, mokre chusteczki, chusteczki higieniczne, kilka płatków bawełnianych, podpaska, maszynka do golenia.
Później jeszcze dołożę:
- wodę
- jakąś przekąskę
- drobne pieniądze
- telefon, ładowarka
- czytnik ebooków
- dokumenty, wyniki badań, plan porodu itd.
- leki, glukometr
Dla dziecka przygotowuję:
- 1 komplet ubranek w rozmiarze 50 (bo zakładam, że dziecko będzie raczej większe) 2 komplety w rozmiarze 56) + łapki niedrapki - u mnie w szpitalu dają ubranka, ale chcę mieć coś w razie czego
- mokre chusteczki
- kilka pampersów
- 3 pieluchy tetrowe
Na wyjście dla mnie ubrania, w które się mieściłam w 6 m-cu(taka rada ze szkoły rodzenia) więc planuję uszykować jakąś długą sukienkę oraz trunikę i legginsy (plus buty, swetr, bieliznę), w zależności od pogody. Wolę mieć gotowe, niż mi chłop ma szukać i przywieźć coś nieodpowiedniego
Dla dziecka wiadomo, fotelik, ubranka na wyjście (na zimniejszą i cieplejszą pogodę do wyboru), może kocyk, tetrę.
To chyba tyle
lilly. lubi tę wiadomość