Planujesz zajść w ciążę jesienią?

Odkryj dopasowaną formułę z aktywnym folianem na czas starań o dziecko.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • PattisonBM Autorytet

Wysłany: 4 marca 2020, 04:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka mi chodzilo o spekulacje o ttm,ze jak nerka ma mocz to wpierw cos z sercem powinno byc nie tak...

Ale i tak swoja droga poszla bym gdzies indziej jeszcze...

Na wlasnej skorze sie przekonalam,ze nawet co laboratorium to inny wynik krwi np.,bo powtorzylam badanie w innym miejscu i wyszlo ok. Za jedno i drugie placilam nie male pieniadze,az maz kazal sie prawowac o zwrot kasy.

My na USG III trymestru idziemy 21.03,wiec w 31+6 oby nie trzeba bylo powtarzac...
    Bardzo jestem ciekawa co slychac u mojej Panny...dzieki Wam wiem o co naciskac p. doktor...

szatanka lubi tę wiadomość

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
    29.06.2019 🤵👰
  • Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2020, 05:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endi1990 wrote:
    no nie do konca da sie oszacowac po siatkach centylowych, bo na przyklad moja Tośka sobie skacze raz tak raz siak, sa tez dzieciaki, ktore rokują na ogromne wedlug pomiarow a rodza sie w standardowych rozmiarach;)
    Szatanka ja bym poszla na konsultacje jeszcze do kogos innego skoro w szpitalu nie zwrocili uwagi na zadne nieprawidlowosci.

a powiedzcie mi czy wy macie juz pokupowane te wozki i wybrane przede wszystkim? ja caly czas sie miotam jak piskorz z tym, a czas najwyzszy...

Endi ja mam wózek wybrany. W kwietniu zamawiamy. W sklepie nam powiedzieli 5 dni roboczych oczekiwania.

20.10.2012 👰🤵💍
    21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
    20.05.2020 👶 Leon 🤱👨‍👩‍👦‍👦 4230 g 💪
    25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪
  • Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2020, 05:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehhh super 5.20 A co Ja robię siedzę w kuchni i jem 🙊🙈🙉 masakra . Za.2 godziny pobudka młodego do przedszkola.

Moja znajoma właśnie mi napisała, że jest w szpitalu. Termin porodu na 5 marca. Mąż wejść nie może. Jak ja się cieszę że mam termin na 11 maja💪💪💪💪 Oby już było po tych wszystkich grypach i koronowirusach 🙏🙏🙏🙏🙏

Co do.wagi to ja podchodzę do tego mega z rezerwą. W pierwszej ciąży non stop mi każdy lekarz mówił mała ciąża mała ciąża. Niech Pani więcej Je itd . Godzinę przed porodem sprawdzili no 3500 g Pani Młoda to da Pani radę urodzić sn. Urodziłam 4210g 😱😱😱😱 także ten u mnie te obliczenia w ogóle się nie sprawdziły.
    Zobaczymy jaki teraz Młody się urodzi.
    Jak patrzyłam W mojej książeczce to Ja ważyłam 3300g A mój mąż 3500g . Czyli taka normalna wagą ;)

Ja III USG mam 11 marca. Zobaczymy co tam słychać. Na razie kopię mnie tak że czasem aż z bólu się zwijam.
    Syn mi mówi no Mamooo no piłkarz będzie kolejny 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2020, 05:32

PattisonBM lubi tę wiadomość

20.10.2012 👰🤵💍
  • PattisonBM Autorytet

Wysłany: 4 marca 2020, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie martwie waga,bo
    1. ostatnio ta ginka na zastepstwie zrugala za te 3kg/mc
    2. na szkole rodzenia fizjo mowila,ze jak mama jest nieduza i brzuszek nieduzy to dziecko nie ma miejsca i moze na jedna strone lezec i miec asymerrie.

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    29.06.2019 🤵👰
  • Kakarli Ekspertka

Wysłany: 4 marca 2020, 07:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PattisonBM wrote:
    Ja sie martwie waga,bo
    1. ostatnio ta ginka na zastepstwie zrugala za te 3kg/mc
    2. na szkole rodzenia fizjo mowila,ze jak mama jest nieduza i brzuszek nieduzy to dziecko nie ma miejsca i moze na jedna strone lezec i miec asymerrie.

W zeszłym miesiącu przytyłam około 3 kg. W tym nawet nie pół kilograma. Nic mi nie smakuje. Więc nie martw się, może akurat tego potrzebował Twój organizm.
    Poza tym moja Łucja w brzuchu zawsze leżała tak samo - brak asymetrii. Bedzie dobrze :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2020, 07:43

lilly. lubi tę wiadomość

• PattisonBM Autorytet

Wysłany: 4 marca 2020, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki za dobre slowo...
    Oby bylo wszystko ok...zeby Lila urodzila sie zdrowo...

choc tez fizjo gadala o nabyciu asymetrii przy przeciskaniu sie dziecka przez kanal rodny...

Kurcze ten wyklad byl chyba gorszy od omawiania porodu, naciec, rożciagania powlok przy cc... albo ja taka strachliwa sie zrobilam...

Ed.
    A ze smiesznych spraw wlasnie dwa razy kupilam smoczki Bibs...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2020, 07:36

Kakarli lubi tę wiadomość

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    29.06.2019 🤵👰
  • Bona Autorytet

Wysłany: 4 marca 2020, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Hej dziewczyny, ja niestety mam takie sobie wieści. Moja mała ma coś nie tak z jedną nerką :/ Widać tam jakieś zaleganie moczu, więc trzeba to obserwować. Za 4 tygodnie mam mieć ponowne USG w celu oceny progresji nieprawidłowości. Niby to nie jest nic wielkiego, ale jednak się podłamałam. Znowu coś nie tak :/ Do tego jestem dosyć wkurzona, bo rzekomo z powodu położenia dziecka nie udało się dokładnie zbadać serca, ale to, że takie wady nerek są najczęstsze po wadach serca to zdążył powiedzieć, ani rączek i nóżek, przy czym oczywiście nie omieszkał wspomnieć, że przykurcz palców może wskazywać na jakieś wady układu nerwowego. Tak że dalej nie wiem, czy moje dziecko jest zdrowe, czy nie, a nie kojarzę, żeby u którejś z was leżało tak, żeby nie dało się tego wszystkiego zbadać.

Ja chyba jutro popakuję torby też. U mnie, jeżeli za 4 tygodnie wada będzie znacznie powiększona, to trzeba będzie się szykować do cesarki w 37-38tc, a następnie operacji tej nerki. Mam jednak nadzieję, że do tego czasu to całkowicie zniknie, tak jak chyba u niektórych z Was jakieś nieprawidłowości w nerkach, jeśli dobrze kojarzę?
    Wybacz zamiast zacytować to polubiłam.
    U nas był problem z nerkami, a dokładniej z poszerzonymi miedniczkami nerek czyli tak jak u Ciebie mocz się tam zbierał. Jednocześnie była wykryta niedomykalność zastawki trójdzielnej serduszka. Jednakże po kilku tygodniach wady znikły. Mam nadzieję że na kolejnej wizycie nie będzie śladu u Was że cokolwiek było nie tak

szatanka lubi tę wiadomość

l22nl6d8e2h2xrg1.png
    INV maj 2019😟 /\ INV sierpień 2019 😃
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2020, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, pocieszyłyscie mnie. Jednak zaczęłam sie stresować nie tyle tą nerką, bo ponoć to nie jest jakas ciężka wada i w najgorszym wypadku trzeba będzie zrobić operację, ile tym, że nie wszystko zostało sprawdzone i co się jeszcze może okazać. Wkurzylam się, że pod naporem mojego mało empatycznego doktorka poszliśmy zrobić to badanie w jego klinice zamiast tam gdzie wcześniej, bo ten wczorajszy lekarz też empatią nie grzeszy. Pewnie pójdziemy jeszcze tam, gdzie wcześniej, ale to dopiero za około 2 tygodnie, a do tego czasu stres.

Na razie oprócz tej wady moja Lilka jest idealna, wszystkie parametry na 50. centylu, waga z wczoraj ok 1500, ale boję się, co z sercem i czy nie ma wad OUN.

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2020, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka, a co tam u Ciebie? Nie odzywasz się ostatnio.

PattisonBM lubi tę wiadomość

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Kakarli Ekspertka

Wysłany: 4 marca 2020, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    To o asymetrii to takie spekulacje od czego.🥴

Ja miałam duży brzuch, córka zero muśnięcia kanału rodnego i asymetria. 🤦🏻‍♀️
    Przykre, jak dlugo się rehabilitowaliscie ?
    Swoją drogą co to znaczy duży/ mały brzuch? Wydaje mi się, że to bardziej kwestia temperamentu dziecka niż wielkości brzucha.

Szatanko nam na 3 usg w pierwszej ciąży wykryto zwapnienia w sercu - marker wad genetycznych m.in. ZD. Ostatecznie zwapnienia zniknęły a młoda jest zdrowa. Skąd jesteś? Mogę polecić w Łodzi fajnego lekarza z certyfikatem, wszystko tłumaczy i jest dokładny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2020, 08:55

• Kat20maj2020 Przyjaciółka

Wysłany: 4 marca 2020, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny temat fotelików samochodowych - macie w samochodach stację Isofix czy będziecie montować foteliki jedynie pasami ? Wie może któraś Jaki jest koszt przystosowanie fotelu samochodowego do tej stacji? Mam dylemat ponieważ w moim samochodzie nie ma elementów aby przymocować ISOFIX i Zastanawiam się ile montaż tego będzie mnie kosztował i dodatkowo sama stacja ISOFIX kosztuje różnie , dla wózków Kunert który planuję zakupić ta stacja kosztuje 380 zł

• Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2020, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To Ja miałam mały brzuch. Syn zero asymetrii. Lekarz się dziwił jak On się we mnie zmieścił???? Że chyba w okół kręgosłupa się zwinął.
    Nie wiem o co chodzi z tymi brzuchami może jakieś stare metody obserwacyjne 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

Słyszałyście jest już pierwszy przypadek koronowirusa w PL 😰😰😰😰

20.10.2012 👰🤵💍
  • Kira91 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2020, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi, Słyszałam, hehe no to było nieuniknione. To dopiero teraz wybuchnie panika, róbcie zapasy dziewczyny, ludzie rzuca się na suchy prowiant 😂

Kat, ja nie mam pojęcia ile kosztuje.. mam fotelik z ISO..

suvmjw7.png
    5d4026t.png

03.2017- Aniołek,poronienie septyczne
    Potworniaki, torbiele
  • Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2020, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kat Ja też nie pomogę mam ISOfix w aucie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2020, 09:21

20.10.2012 👰🤵💍
  • Frufru Autorytet

Wysłany: 4 marca 2020, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja muszę dokupić tą bazę, ok 300 zł faktycznie,ale jakoś bezpieczniej i wygodniej mi się wydaje, niż tylko pasy.

Ludzie to głupi są, wczoraj byliśmy w biedrze na zakupach, brak soli, cukru, resztki kasz itd. Jakby wojna szła. A potem masowe wyrzucanie... I tak jak już wspomniałam, braki w środkach dezynfekcyjnych. Nie mogę kupić spirytusu do robienia zastrzyków ;)
    Jakiś tam strach jest, wiadomo, ale nie żeby od razu taka panika...

Kira91, PattisonBM lubią tę wiadomość

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
  • Kira91 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2020, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też tego nie rozumiem 😂

suvmjw7.png
    5d4026t.png

03.2017- Aniołek,poronienie septyczne
    Potworniaki, torbiele
  • PattisonBM Autorytet

Wysłany: 4 marca 2020, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A takie dorabianie tych hakow isofix w aucie bez isofixa to jest bezpieczne i tak samo pewne?

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    29.06.2019 🤵👰
  • Kat20maj2020 Przyjaciółka

Wysłany: 4 marca 2020, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PattisonBM wrote:
    A takie dorabianie tych hakow isofix w aucie bez isofixa to jest bezpieczne i tak samo pewne?

W serwisie audi twierdzą że tak.. właśnie dzwoniłam i mówią że kosztuje to w tym modelu 700 zł... Trochę dużo.... No ale jak mam malucha przewozić? Zapinając tylko pasami? Będzie tak jeździła któraś z was?? Ale mam dylemat

• Cer Autorytet

Wysłany: 4 marca 2020, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kat20maj2020 wrote:
    W serwisie audi twierdzą że tak.. właśnie dzwoniłam i mówią że kosztuje to w tym modelu 700 zł... Trochę dużo.... No ale jak mam malucha przewozić? Zapinając tylko pasami? Będzie tak jeździła któraś z was?? Ale mam dylemat

Hej, z tym montowaniem części do isofixa to zależy od modelu samochodu. My mamy mercedesa z 2004 który nie miał zamontowanego isofixa,ale miał miejsce montażowe. Koszt montażu wyniósł 50 zł, część do montażu 250 zł.

34 lata, starania od 2014

Wojtek - 02.05.2020 :)
  • Frufru Autorytet

Wysłany: 4 marca 2020, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PattisonBM, nie mam pojęcia... Może poszukaj na necie albo popytaj w sklepie z fotelikami...

Dobra, to ja jestem spakowana (chyba). To jest takie moje widzimisię, bo jak już pisałam, w moim szpitalu mają bardzo małe wymagania. Uwzględniam też kilka rzeczy, które doradzili w szkole rodzenia. Biorę to, co dla mnie istotne, bym czuła się w miarę komfortowo.

- 2 koszule rozpinane, 1 zwykła
    - szlafrok
    - 3 ręczniki (duży i 2 średnie)
    - klapki pod prysznic i papcie
    - 2 staniki do karmienia (1 zwyczajny zapinany z tyłu, 1 o kroju sportowym)
    - majtki wielorazowe siateczkowe (4 szt)
    - wkładki laktacyjne (10 par)
    - podkłady poporodowe (5 szt)
    - kubek, sztućce
    - kosmetyczka: produkty mini: szampon, żel pod prysznic, balsam (wykorzystuję próbki), suchy szampon, płyn micelarny; krem z lanoliną na brodawki, pomadka bezbarwna do ust, opaska materiałowa i gumka do włosów, mokre chusteczki, chusteczki higieniczne, kilka płatków bawełnianych, podpaska, maszynka do golenia.

Później jeszcze dołożę:
    - wodę
    - jakąś przekąskę
    - drobne pieniądze
    - telefon, ładowarka
    - czytnik ebooków
    - dokumenty, wyniki badań, plan porodu itd.
    - leki, glukometr

Dla dziecka przygotowuję:
    - 1 komplet ubranek w rozmiarze 50 (bo zakładam, że dziecko będzie raczej większe) 2 komplety w rozmiarze 56) + łapki niedrapki - u mnie w szpitalu dają ubranka, ale chcę mieć coś w razie czego
    - mokre chusteczki
    - kilka pampersów
    - 3 pieluchy tetrowe

Na wyjście dla mnie ubrania, w które się mieściłam w 6 m-cu ;) (taka rada ze szkoły rodzenia) więc planuję uszykować jakąś długą sukienkę oraz trunikę i legginsy (plus buty, swetr, bieliznę), w zależności od pogody. Wolę mieć gotowe, niż mi chłop ma szukać i przywieźć coś nieodpowiedniego :D

Dla dziecka wiadomo, fotelik, ubranka na wyjście (na zimniejszą i cieplejszą pogodę do wyboru), może kocyk, tetrę.

To chyba tyle ;)

lilly. lubi tę wiadomość

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
‹‹ 604 605 606 607 608 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Męska płodność – jakie składniki warto suplementować w czasie starań o dziecko?

Choć przez lata w procesie starania się o dziecko większą uwagę skupiano na zdrowiu kobiety, dziś wiemy, że męska płodność ma dokładnie takie samo znaczenie. Dobra wiadomość jest taka, że wiele wpływających na nią negatywnie czynników możemy poprawić, np. przez zmiany w stylu życia czy świadome uzupełnianie kluczowych składników odżywczych. Jakie suplementy na męską płodność mogą pomóc w staraniach o dziecko?

CZYTAJ WIĘCEJ