X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • PattisonBM Autorytet

Wysłany: 22 marca 2020, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z biroco kupilam dziennik dnia i nocy malucha...to na ok 6mc jest notes wlasnie tego o czym Fru mowisz...

Fru tu masz za free szkole rodzenia...
    https://szkolarodzeniaprenalen.pl/szkolenia/etap/14

Artykul

https://www.medonet.pl/koronawirus/koronawirus-w-polsce,koronawirus--cesarskie-ciecie--sepsa--pytamy-ginekologa--czy-ciezarne-powinny-sie-bac,artykul,59802309.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2020, 21:18

Frufru lubi tę wiadomość

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
    29.06.2019 🤵👰
  • Korna Autorytet

Wysłany: 22 marca 2020, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi1987 wrote:
    Dzisiaj pstryknęłam fotkę swojego brzuchala. No patrząc na Wasze to ja mam giganta 🤰🤰🤰🤰

95faabf81203.jpg
    Wcale nie jest taki duzy 😜😊

PattisonBM, Mimi1987 lubią tę wiadomość

1usa20mmtgu51ruh.png
    👶Nicolas Dominic 31.05.2020
    👶Kasper 21.05.2015
    👶Szymon 10.11.2008
    👶Tomasz 08.04.2006
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2020, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frufru wrote:
    Może ja źle to napisałam, położna mówiła, by pisać kiedy jak długo z której piersi karmienie i zmiany pieluchy jak często jaka kupa...
    Ja miałam apke na telefon. 👍🏻

Cdl zawsze wysyłałam skany tego wszystkiego. Super sprawa. Mniej straty czasu na gadanie.

Ale już gdy przestała mieć córka problemy to ani myślałam by to kontrolować. 😅 Teraz Nawet przy dwójce maluchów nie wyobrażam sobie tego. Każda wolna chwila = odpoczynek. 😊😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2020, 21:21

• Kira91 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2020, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fru, już rozumiem :D nic takiego nie robiłam i nie będę robic. Może to ma sens, ale nie wiem jaki :D

suvmjw7.png
    5d4026t.png

03.2017- Aniołek,poronienie septyczne
    Potworniaki, torbiele
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2020, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja gin mi w pt powiedziała, że będzie przyjmować do momentu kiedy sama nie zachoruję. A gabinet naprawdę zachowuje fajne teraz standardy. 👍🏻

U mnie ktg jest pod koniec lub gdy jej się coś nie podoba gdy te sondę do brzucha przykłada. 😊
    Pewnie znowu zalapie się tylko na 1ktg. Bo jeśli nie będzie mała chciała wyjść sama. To i tak zakończą mi ciążę na 7-10 dni przed terminem.

Ogólnie nie ma sensu robić ktg zbyt wcześnie bez wskazań.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2020, 21:45

lilly. lubi tę wiadomość

• Niki2803 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2020, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi piękny brzuszek 🥰

Dziewczyny współczuję strat bliskich osób, Wam musi być jeszcze trudniej teraz😕

Mam w środę wizytę i mam mieć robione gbs, na razie nikt nie dzwonił żeby odwołać wizytę. KTG miałam już 2 razy robione i teraz znowu mam mieć. A co do zapisywania karmienia i kup to nie myślałam o tym, choć raczej nie będę pisać z racji braku czasu i zmęczenie.

Mimi1987 lubi tę wiadomość

🌷Niedoczynność tarczycy.
    🌷2018r.-2019r. dwie procedury in vitro, dwa krwiotransfery😔
    🌷2019r. ciąża naturalna
    🌷👧🏼 Judyta 26.04.2020r.
    Obecnie 35lat, ciąża naturalna ❤️
    preg.png
  • Kakarli Ekspertka

Wysłany: 23 marca 2020, 04:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frufru wrote:
    Może ja źle to napisałam, położna mówiła, by pisać kiedy jak długo z której piersi karmienie i zmiany pieluchy jak często jaka kupa...
    Będziesz sama czuła, która pierś potrzebuje opróżniania.

• Frufru Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 06:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę że tu nie chodzi o mnie, tylko w tej sytuacji gdy położna nie będzie się pojawiać, by dać jej znać jak to wygląda wszystko. Już usłyszałam, że warto kupić wagę z 3 miejscami po przecinku, bo mogą nie dojeżdżać potem...

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
  • Kakarli Ekspertka

Wysłany: 23 marca 2020, 06:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Łucja nie potrafiła ssać piersi. Z wagi urodzeniowej 3250 zeszła w domu do 2850. Dawała bardzo wyraźne sygnały, że jest głodna. W końcu przestałam słuchać położnej, która kazała dostawiać - bo pozycję miałam bardzo dobrą. Zaczęłam ściągać pokarm i podawać w butelce. Gdy już widziałam, że je, zaczęłam podejmować próby powrotu do bezpośredniego kp. Wtedy młoda już załapała o co chodzi. Waga to dobry pomysł, ale wiem po sobie, że wszelkie nieprawidłowości widać bardzo szybko. Tak samo z tym kamieniem z każdej z piersi z osobna. Jak nie nakarmisz to druga eksploduje ;-) będzie dobrze. Dla mnie to właśnie laktator był czymś cudownym. Gdy mała nie ściągnęła z piersi na tyle, żeby ustąpił zgrubienia w piersi ( dotyczy to tylko pierwszych tygodni kp), robiłam ciepły okład, sciągałam ( ale tylko tyle, żeby zgrubienia/ guzki ustąpiły) i robiłam chłodny kompres. To mnie uratowało przed jakimkolwiek zapaleniem piersi.

• Kakarli Ekspertka

Wysłany: 23 marca 2020, 06:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kakarli wrote:
    Moja Łucja nie potrafiła ssać piersi. Z wagi urodzeniowej 3250 zeszła w domu do 2850. Dawała bardzo wyraźne sygnały, że jest głodna. W końcu przestałam słuchać położnej, która kazała dostawiać - bo pozycję miałam bardzo dobrą. Zaczęłam ściągać pokarm i podawać w butelce. Gdy już widziałam, że je, zaczęłam podejmować próby powrotu do bezpośredniego kp. Wtedy młoda już załapała o co chodzi. Waga to dobry pomysł, ale wiem po sobie, że wszelkie nieprawidłowości widać bardzo szybko. Tak samo z tym kamieniem z każdej z piersi z osobna. Jak nie nakarmisz to druga eksploduje ;-) będzie dobrze. Dla mnie to właśnie laktator był czymś cudownym. Gdy mała nie ściągnęła z piersi na tyle, żeby ustąpił zgrubienia w piersi ( dotyczy to tylko pierwszych tygodni kp), robiłam ciepły okład, sciągałam ( ale tylko tyle, żeby zgrubienia/ guzki ustąpiły) i robiłam chłodny kompres. To mnie uratowało przed jakimkolwiek zapaleniem piersi.
    Przy czym na dłuższą metę nie dałabym rady ściągać laktatorem i podawać tak pokarm dłużej niż te pierwsze kilka tygodni. Kp jest wygodniejsze

• PattisonBM Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 06:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez sie zastanawialam czy wagi nie bede musiala kupowac...tylko co potem robic z tym sprzetem...

Kakarli czyli na poczatku lepiej sciagac pokarm po karmieniu? I te jak piszesz guzki latwo wyczuc? Kolezanka mowila ze np np rozruszanie laktacji jest jakis tryb 3 5 7 z kazdej piersi...ale jak to jest jak dziecko ciagnie? I np je te 20min dobrze i co mam sciagac laktatorem ta druga czy nie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2020, 06:36

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    29.06.2019 🤵👰
  • Kakarli Ekspertka

Wysłany: 23 marca 2020, 06:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PattisonBM wrote:
    Tez sie zastanawialam czy wagi nie bede musiala kupowac...tylko co potem robic z tym sprzetem...

Kakarli czyli na poczatku lepiej sciagac pokarm po karmieniu? I te jak piszesz guzki latwo wyczuc? Kolezanka mowila ze np np rozruszanie laktacji jest jakis tryb 3 5 7 z kazdej piersi...ale jak to jest jak dziecko ciagnie? I np je te 20min dobrze i co mam sciagac laktatorem ta druga czy nie?
    Laktator może rozbujać laktację. Pierś dostaje informację, że potrzeba dużo pokarmu i zaczyna go produkować więcej. Dlatego przy unikaniu zapalenia piersi lepiej nie ściągać na zapas, bo tylko człowiek sobie pobudza laktację. Zawsze starałam się karmić z obu piersi. Tyle, że ja ten pokarm miałam. Są skrajne sytuacje dziewczyn, które tego pokarmu nie mają i wtedy fajnie, żeby pojawił się doradca laktacyjny.

Żeby pokazać skalę, na początku sciągałam z obu piersi 15 / 30 ml pokarmu ( gdy karmiłam tylko laktatorem). Czyli malutko A starczało.

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2020, 07:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie waga to podstawa. Przeszłam swoje z córką z zaburzeniami ssania. Która nigdy, Nawet teraz nie sygnalizuje że jest głodna. 😊

W obecnej sytuacji położne nie chodzą. Ale też wiem że nie wszystkie mają wagi

Ja według rad cdl po każdym karmieniu bawiłam się z laktatorem 15 min. 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2020, 07:52

• PattisonBM Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 07:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli laktator na poczatku to albo zeby rozbudzic laktacje albo na wypadek W i karmienia przez Tatuska z butelki a tak jak wszystko gra i buczy to nie sciagac.

Kakarli lubi tę wiadomość

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    29.06.2019 🤵👰
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2020, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PattisonBM wrote:
    Czyli laktator na poczatku to albo zeby rozbudzic laktacje albo na wypadek W i karmienia przez Tatuska z butelki a tak jak wszystko gra i buczy to nie sciagac.
    Dokładnie. 👍🏻

Aaaa i fajna rada. Przed karmieniem ciepłe okłady. Po karmieniu zimne. Chodzi właśnie o kolejność 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2020, 07:51

PattisonBM lubi tę wiadomość

• PattisonBM Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula czyli takie zelowe oklady sie przydaja?

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    29.06.2019 🤵👰
  • Carla Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak maluch jest ułożony ...🤔

Dziewczyny, czy wiecie może jak można naocznie zaobserwować/sprawdzić czy dziecko jest ułożone główkowo? Jestem na początku 32. tc i ostatnio tj. 10 marca tak właśnie było. Jest zagrożenie, że jeszcze się nie daj Boże obrócił nóżkami w dół ? Bardzo chce urodzić SN jak pierwsze dziecko i łapie schizę. Wypinania czuje głównie nad pępkiem a kopania po bokach tez raczej na gorze pod żebrami. Wizyta za 7 kwietnia zaplanowana i nie wiadomo czy się odbędzie a wolałbym wiedzieć.

Carla

preg.png
  • Niki2803 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak będę dziecko ważyć
    https://naforum.zapodaj.net/d7f52ae81899.jpg.html

lilly. lubi tę wiadomość

🌷Niedoczynność tarczycy.
    🌷2018r.-2019r. dwie procedury in vitro, dwa krwiotransfery😔
    🌷2019r. ciąża naturalna
    🌷👧🏼 Judyta 26.04.2020r.
    Obecnie 35lat, ciąża naturalna ❤️
    preg.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carla wrote:

Dziewczyny, czy wiecie może jak można naocznie zaobserwować/sprawdzić czy dziecko jest ułożone główkowo? Jestem na początku 32. tc i ostatnio tj. 10 marca tak właśnie było. Jest zagrożenie, że jeszcze się nie daj Boże obrócił nóżkami w dół ? Bardzo chce urodzić SN jak pierwsze dziecko i łapie schizę. Wypinania czuje głównie nad pępkiem a kopania po bokach tez raczej na gorze pod żebrami. Wizyta za 7 kwietnia zaplanowana i nie wiadomo czy się odbędzie a wolałbym wiedzieć.
    u mnie jest główkowo, najbrdziej czuję to jak ma czkawkę bo podskakuje mi podbrzusze, na samym dole.
    A co do wypinań tez są nad pepkiem, nózki kopią po bokach. Mysle ze jest u Ciebie główkowo ułożony.

Fajna stronka do wyliczenia na którym centylu jest Nasze dziecko, pokazuje tez normy dla przepływow itd
    https://fetalmedicine.org/research/assess/growth

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2020, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carla wrote:

Przy przyjęciu do szpitala robią szybkie USG

PattisonBM lubi tę wiadomość

‹‹ 659 660 661 662 663 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zwiększyć szansę na ciążę? Poznaj badanie PGT wykorzystywane w leczeniu in vitro.

Starania o dziecko dla wielu par stanowią najważniejszy i najbardziej emocjonalny etap w życiu. Gdy naturalne poczęcie okazuje się trudne lub niemożliwe z pomocą przychodzi medycyna. Dzięki nowoczesnym technologiom i coraz lepszemu zrozumieniu mechanizmów genetycznych specjaliści są w stanie nie tylko wspierać proces zapłodnienia pozaustrojowego, ale także zapobiegać potencjalnym trudnościom. Coraz większą rolę w leczeniu niepłodności odgrywa diagnostyka genetyczna zarodków – a jednym z najbardziej przełomowych narzędzi w tym obszarze jest badanie PGT (Preimplantation Genetic Testing).

CZYTAJ WIĘCEJ