X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • PattisonBM Autorytet

Wysłany: 22 marca 2020, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z biroco kupilam dziennik dnia i nocy malucha...to na ok 6mc jest notes wlasnie tego o czym Fru mowisz...

Fru tu masz za free szkole rodzenia...
    https://szkolarodzeniaprenalen.pl/szkolenia/etap/14

Artykul

https://www.medonet.pl/koronawirus/koronawirus-w-polsce,koronawirus--cesarskie-ciecie--sepsa--pytamy-ginekologa--czy-ciezarne-powinny-sie-bac,artykul,59802309.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2020, 21:18

Frufru lubi tę wiadomość

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
    29.06.2019 🤵👰
  • Korna Autorytet

Wysłany: 22 marca 2020, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi1987 wrote:
    Dzisiaj pstryknęłam fotkę swojego brzuchala. No patrząc na Wasze to ja mam giganta 🤰🤰🤰🤰

95faabf81203.jpg
    Wcale nie jest taki duzy 😜😊

PattisonBM, Mimi1987 lubią tę wiadomość

1usa20mmtgu51ruh.png
    👶Nicolas Dominic 31.05.2020
    👶Kasper 21.05.2015
    👶Szymon 10.11.2008
    👶Tomasz 08.04.2006
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2020, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frufru wrote:
    Może ja źle to napisałam, położna mówiła, by pisać kiedy jak długo z której piersi karmienie i zmiany pieluchy jak często jaka kupa...
    Ja miałam apke na telefon. 👍🏻

Cdl zawsze wysyłałam skany tego wszystkiego. Super sprawa. Mniej straty czasu na gadanie.

Ale już gdy przestała mieć córka problemy to ani myślałam by to kontrolować. 😅 Teraz Nawet przy dwójce maluchów nie wyobrażam sobie tego. Każda wolna chwila = odpoczynek. 😊😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2020, 21:21

• Kira91 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2020, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fru, już rozumiem :D nic takiego nie robiłam i nie będę robic. Może to ma sens, ale nie wiem jaki :D

suvmjw7.png
    5d4026t.png

03.2017- Aniołek,poronienie septyczne
    Potworniaki, torbiele
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2020, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja gin mi w pt powiedziała, że będzie przyjmować do momentu kiedy sama nie zachoruję. A gabinet naprawdę zachowuje fajne teraz standardy. 👍🏻

U mnie ktg jest pod koniec lub gdy jej się coś nie podoba gdy te sondę do brzucha przykłada. 😊
    Pewnie znowu zalapie się tylko na 1ktg. Bo jeśli nie będzie mała chciała wyjść sama. To i tak zakończą mi ciążę na 7-10 dni przed terminem.

Ogólnie nie ma sensu robić ktg zbyt wcześnie bez wskazań.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2020, 21:45

lilly. lubi tę wiadomość

• Niki2803 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2020, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi piękny brzuszek 🥰

Dziewczyny współczuję strat bliskich osób, Wam musi być jeszcze trudniej teraz😕

Mam w środę wizytę i mam mieć robione gbs, na razie nikt nie dzwonił żeby odwołać wizytę. KTG miałam już 2 razy robione i teraz znowu mam mieć. A co do zapisywania karmienia i kup to nie myślałam o tym, choć raczej nie będę pisać z racji braku czasu i zmęczenie.

Mimi1987 lubi tę wiadomość

iv09sg18eb4gszsc.png
  • Kakarli Ekspertka

Wysłany: 23 marca 2020, 04:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frufru wrote:
    Może ja źle to napisałam, położna mówiła, by pisać kiedy jak długo z której piersi karmienie i zmiany pieluchy jak często jaka kupa...
    Będziesz sama czuła, która pierś potrzebuje opróżniania.

• Frufru Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 06:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę że tu nie chodzi o mnie, tylko w tej sytuacji gdy położna nie będzie się pojawiać, by dać jej znać jak to wygląda wszystko. Już usłyszałam, że warto kupić wagę z 3 miejscami po przecinku, bo mogą nie dojeżdżać potem...

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
  • Kakarli Ekspertka

Wysłany: 23 marca 2020, 06:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Łucja nie potrafiła ssać piersi. Z wagi urodzeniowej 3250 zeszła w domu do 2850. Dawała bardzo wyraźne sygnały, że jest głodna. W końcu przestałam słuchać położnej, która kazała dostawiać - bo pozycję miałam bardzo dobrą. Zaczęłam ściągać pokarm i podawać w butelce. Gdy już widziałam, że je, zaczęłam podejmować próby powrotu do bezpośredniego kp. Wtedy młoda już załapała o co chodzi. Waga to dobry pomysł, ale wiem po sobie, że wszelkie nieprawidłowości widać bardzo szybko. Tak samo z tym kamieniem z każdej z piersi z osobna. Jak nie nakarmisz to druga eksploduje ;-) będzie dobrze. Dla mnie to właśnie laktator był czymś cudownym. Gdy mała nie ściągnęła z piersi na tyle, żeby ustąpił zgrubienia w piersi ( dotyczy to tylko pierwszych tygodni kp), robiłam ciepły okład, sciągałam ( ale tylko tyle, żeby zgrubienia/ guzki ustąpiły) i robiłam chłodny kompres. To mnie uratowało przed jakimkolwiek zapaleniem piersi.

• Kakarli Ekspertka

Wysłany: 23 marca 2020, 06:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kakarli wrote:
    Moja Łucja nie potrafiła ssać piersi. Z wagi urodzeniowej 3250 zeszła w domu do 2850. Dawała bardzo wyraźne sygnały, że jest głodna. W końcu przestałam słuchać położnej, która kazała dostawiać - bo pozycję miałam bardzo dobrą. Zaczęłam ściągać pokarm i podawać w butelce. Gdy już widziałam, że je, zaczęłam podejmować próby powrotu do bezpośredniego kp. Wtedy młoda już załapała o co chodzi. Waga to dobry pomysł, ale wiem po sobie, że wszelkie nieprawidłowości widać bardzo szybko. Tak samo z tym kamieniem z każdej z piersi z osobna. Jak nie nakarmisz to druga eksploduje ;-) będzie dobrze. Dla mnie to właśnie laktator był czymś cudownym. Gdy mała nie ściągnęła z piersi na tyle, żeby ustąpił zgrubienia w piersi ( dotyczy to tylko pierwszych tygodni kp), robiłam ciepły okład, sciągałam ( ale tylko tyle, żeby zgrubienia/ guzki ustąpiły) i robiłam chłodny kompres. To mnie uratowało przed jakimkolwiek zapaleniem piersi.
    Przy czym na dłuższą metę nie dałabym rady ściągać laktatorem i podawać tak pokarm dłużej niż te pierwsze kilka tygodni. Kp jest wygodniejsze

• PattisonBM Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 06:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez sie zastanawialam czy wagi nie bede musiala kupowac...tylko co potem robic z tym sprzetem...

Kakarli czyli na poczatku lepiej sciagac pokarm po karmieniu? I te jak piszesz guzki latwo wyczuc? Kolezanka mowila ze np np rozruszanie laktacji jest jakis tryb 3 5 7 z kazdej piersi...ale jak to jest jak dziecko ciagnie? I np je te 20min dobrze i co mam sciagac laktatorem ta druga czy nie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2020, 06:36

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    29.06.2019 🤵👰
  • Kakarli Ekspertka

Wysłany: 23 marca 2020, 06:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PattisonBM wrote:
    Tez sie zastanawialam czy wagi nie bede musiala kupowac...tylko co potem robic z tym sprzetem...

Kakarli czyli na poczatku lepiej sciagac pokarm po karmieniu? I te jak piszesz guzki latwo wyczuc? Kolezanka mowila ze np np rozruszanie laktacji jest jakis tryb 3 5 7 z kazdej piersi...ale jak to jest jak dziecko ciagnie? I np je te 20min dobrze i co mam sciagac laktatorem ta druga czy nie?
    Laktator może rozbujać laktację. Pierś dostaje informację, że potrzeba dużo pokarmu i zaczyna go produkować więcej. Dlatego przy unikaniu zapalenia piersi lepiej nie ściągać na zapas, bo tylko człowiek sobie pobudza laktację. Zawsze starałam się karmić z obu piersi. Tyle, że ja ten pokarm miałam. Są skrajne sytuacje dziewczyn, które tego pokarmu nie mają i wtedy fajnie, żeby pojawił się doradca laktacyjny.

Żeby pokazać skalę, na początku sciągałam z obu piersi 15 / 30 ml pokarmu ( gdy karmiłam tylko laktatorem). Czyli malutko A starczało.

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2020, 07:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie waga to podstawa. Przeszłam swoje z córką z zaburzeniami ssania. Która nigdy, Nawet teraz nie sygnalizuje że jest głodna. 😊

W obecnej sytuacji położne nie chodzą. Ale też wiem że nie wszystkie mają wagi

Ja według rad cdl po każdym karmieniu bawiłam się z laktatorem 15 min. 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2020, 07:52

• PattisonBM Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 07:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli laktator na poczatku to albo zeby rozbudzic laktacje albo na wypadek W i karmienia przez Tatuska z butelki a tak jak wszystko gra i buczy to nie sciagac.

Kakarli lubi tę wiadomość

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    29.06.2019 🤵👰
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2020, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PattisonBM wrote:
    Czyli laktator na poczatku to albo zeby rozbudzic laktacje albo na wypadek W i karmienia przez Tatuska z butelki a tak jak wszystko gra i buczy to nie sciagac.
    Dokładnie. 👍🏻

Aaaa i fajna rada. Przed karmieniem ciepłe okłady. Po karmieniu zimne. Chodzi właśnie o kolejność 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2020, 07:51

PattisonBM lubi tę wiadomość

• PattisonBM Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula czyli takie zelowe oklady sie przydaja?

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    29.06.2019 🤵👰
  • Carla Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak maluch jest ułożony ...🤔

Dziewczyny, czy wiecie może jak można naocznie zaobserwować/sprawdzić czy dziecko jest ułożone główkowo? Jestem na początku 32. tc i ostatnio tj. 10 marca tak właśnie było. Jest zagrożenie, że jeszcze się nie daj Boże obrócił nóżkami w dół ? Bardzo chce urodzić SN jak pierwsze dziecko i łapie schizę. Wypinania czuje głównie nad pępkiem a kopania po bokach tez raczej na gorze pod żebrami. Wizyta za 7 kwietnia zaplanowana i nie wiadomo czy się odbędzie a wolałbym wiedzieć.

Carla
  • Niki2803 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak będę dziecko ważyć
    https://naforum.zapodaj.net/d7f52ae81899.jpg.html

lilly. lubi tę wiadomość

iv09sg18eb4gszsc.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carla wrote:

Dziewczyny, czy wiecie może jak można naocznie zaobserwować/sprawdzić czy dziecko jest ułożone główkowo? Jestem na początku 32. tc i ostatnio tj. 10 marca tak właśnie było. Jest zagrożenie, że jeszcze się nie daj Boże obrócił nóżkami w dół ? Bardzo chce urodzić SN jak pierwsze dziecko i łapie schizę. Wypinania czuje głównie nad pępkiem a kopania po bokach tez raczej na gorze pod żebrami. Wizyta za 7 kwietnia zaplanowana i nie wiadomo czy się odbędzie a wolałbym wiedzieć.
    u mnie jest główkowo, najbrdziej czuję to jak ma czkawkę bo podskakuje mi podbrzusze, na samym dole.
    A co do wypinań tez są nad pepkiem, nózki kopią po bokach. Mysle ze jest u Ciebie główkowo ułożony.

Fajna stronka do wyliczenia na którym centylu jest Nasze dziecko, pokazuje tez normy dla przepływow itd
    https://fetalmedicine.org/research/assess/growth

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2020, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carla wrote:

Przy przyjęciu do szpitala robią szybkie USG

PattisonBM lubi tę wiadomość

‹‹ 659 660 661 662 663 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ