MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja z biroco kupilam dziennik dnia i nocy malucha...to na ok 6mc jest notes wlasnie tego o czym Fru mowisz...
Fru tu masz za free szkole rodzenia...
https://szkolarodzeniaprenalen.pl/szkolenia/etap/14
Artykul
https://www.medonet.pl/koronawirus/koronawirus-w-polsce,koronawirus--cesarskie-ciecie--sepsa--pytamy-ginekologa--czy-ciezarne-powinny-sie-bac,artykul,59802309.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2020, 21:18
Frufru lubi tę wiadomość
Patrycja
22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
23.08.2021 II na teście ❤
16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
29.06.2019 🤵👰 -
Wcale nie jest taki duzy 😜😊
PattisonBM, Mimi1987 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyFrufru wrote:Może ja źle to napisałam, położna mówiła, by pisać kiedy jak długo z której piersi karmienie i zmiany pieluchy jak często jaka kupa...
Cdl zawsze wysyłałam skany tego wszystkiego. Super sprawa. Mniej straty czasu na gadanie.
Ale już gdy przestała mieć córka problemy to ani myślałam by to kontrolować. 😅 Teraz Nawet przy dwójce maluchów nie wyobrażam sobie tego. Każda wolna chwila = odpoczynek. 😊😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2020, 21:21
-
nick nieaktualnyMoja gin mi w pt powiedziała, że będzie przyjmować do momentu kiedy sama nie zachoruję. A gabinet naprawdę zachowuje fajne teraz standardy. 👍🏻
U mnie ktg jest pod koniec lub gdy jej się coś nie podoba gdy te sondę do brzucha przykłada. 😊
Pewnie znowu zalapie się tylko na 1ktg. Bo jeśli nie będzie mała chciała wyjść sama. To i tak zakończą mi ciążę na 7-10 dni przed terminem.
Ogólnie nie ma sensu robić ktg zbyt wcześnie bez wskazań.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2020, 21:45
lilly. lubi tę wiadomość
-
Mimi piękny brzuszek 🥰
Dziewczyny współczuję strat bliskich osób, Wam musi być jeszcze trudniej teraz😕
Mam w środę wizytę i mam mieć robione gbs, na razie nikt nie dzwonił żeby odwołać wizytę. KTG miałam już 2 razy robione i teraz znowu mam mieć. A co do zapisywania karmienia i kup to nie myślałam o tym, choć raczej nie będę pisać z racji braku czasu i zmęczenie.Mimi1987 lubi tę wiadomość
-
Myślę że tu nie chodzi o mnie, tylko w tej sytuacji gdy położna nie będzie się pojawiać, by dać jej znać jak to wygląda wszystko. Już usłyszałam, że warto kupić wagę z 3 miejscami po przecinku, bo mogą nie dojeżdżać potem...
-
Moja Łucja nie potrafiła ssać piersi. Z wagi urodzeniowej 3250 zeszła w domu do 2850. Dawała bardzo wyraźne sygnały, że jest głodna. W końcu przestałam słuchać położnej, która kazała dostawiać - bo pozycję miałam bardzo dobrą. Zaczęłam ściągać pokarm i podawać w butelce. Gdy już widziałam, że je, zaczęłam podejmować próby powrotu do bezpośredniego kp. Wtedy młoda już załapała o co chodzi. Waga to dobry pomysł, ale wiem po sobie, że wszelkie nieprawidłowości widać bardzo szybko. Tak samo z tym kamieniem z każdej z piersi z osobna. Jak nie nakarmisz to druga eksploduje
będzie dobrze. Dla mnie to właśnie laktator był czymś cudownym. Gdy mała nie ściągnęła z piersi na tyle, żeby ustąpił zgrubienia w piersi ( dotyczy to tylko pierwszych tygodni kp), robiłam ciepły okład, sciągałam ( ale tylko tyle, żeby zgrubienia/ guzki ustąpiły) i robiłam chłodny kompres. To mnie uratowało przed jakimkolwiek zapaleniem piersi.
-
Kakarli wrote:Moja Łucja nie potrafiła ssać piersi. Z wagi urodzeniowej 3250 zeszła w domu do 2850. Dawała bardzo wyraźne sygnały, że jest głodna. W końcu przestałam słuchać położnej, która kazała dostawiać - bo pozycję miałam bardzo dobrą. Zaczęłam ściągać pokarm i podawać w butelce. Gdy już widziałam, że je, zaczęłam podejmować próby powrotu do bezpośredniego kp. Wtedy młoda już załapała o co chodzi. Waga to dobry pomysł, ale wiem po sobie, że wszelkie nieprawidłowości widać bardzo szybko. Tak samo z tym kamieniem z każdej z piersi z osobna. Jak nie nakarmisz to druga eksploduje
będzie dobrze. Dla mnie to właśnie laktator był czymś cudownym. Gdy mała nie ściągnęła z piersi na tyle, żeby ustąpił zgrubienia w piersi ( dotyczy to tylko pierwszych tygodni kp), robiłam ciepły okład, sciągałam ( ale tylko tyle, żeby zgrubienia/ guzki ustąpiły) i robiłam chłodny kompres. To mnie uratowało przed jakimkolwiek zapaleniem piersi.
-
Tez sie zastanawialam czy wagi nie bede musiala kupowac...tylko co potem robic z tym sprzetem...
Kakarli czyli na poczatku lepiej sciagac pokarm po karmieniu? I te jak piszesz guzki latwo wyczuc? Kolezanka mowila ze np np rozruszanie laktacji jest jakis tryb 3 5 7 z kazdej piersi...ale jak to jest jak dziecko ciagnie? I np je te 20min dobrze i co mam sciagac laktatorem ta druga czy nie?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2020, 06:36
Patrycja
29.06.2019 🤵👰 -
PattisonBM wrote:Tez sie zastanawialam czy wagi nie bede musiala kupowac...tylko co potem robic z tym sprzetem...
Kakarli czyli na poczatku lepiej sciagac pokarm po karmieniu? I te jak piszesz guzki latwo wyczuc? Kolezanka mowila ze np np rozruszanie laktacji jest jakis tryb 3 5 7 z kazdej piersi...ale jak to jest jak dziecko ciagnie? I np je te 20min dobrze i co mam sciagac laktatorem ta druga czy nie?
Żeby pokazać skalę, na początku sciągałam z obu piersi 15 / 30 ml pokarmu ( gdy karmiłam tylko laktatorem). Czyli malutko A starczało. -
nick nieaktualnyDla mnie waga to podstawa. Przeszłam swoje z córką z zaburzeniami ssania. Która nigdy, Nawet teraz nie sygnalizuje że jest głodna. 😊
W obecnej sytuacji położne nie chodzą. Ale też wiem że nie wszystkie mają wagi
Ja według rad cdl po każdym karmieniu bawiłam się z laktatorem 15 min. 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2020, 07:52
-
Czyli laktator na poczatku to albo zeby rozbudzic laktacje albo na wypadek W i karmienia przez Tatuska z butelki a tak jak wszystko gra i buczy to nie sciagac.
Kakarli lubi tę wiadomość
Patrycja
29.06.2019 🤵👰 -
nick nieaktualnyPattisonBM wrote:Czyli laktator na poczatku to albo zeby rozbudzic laktacje albo na wypadek W i karmienia przez Tatuska z butelki a tak jak wszystko gra i buczy to nie sciagac.
Aaaa i fajna rada. Przed karmieniem ciepłe okłady. Po karmieniu zimne. Chodzi właśnie o kolejność 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2020, 07:51
PattisonBM lubi tę wiadomość
-
Jak maluch jest ułożony ...🤔
Dziewczyny, czy wiecie może jak można naocznie zaobserwować/sprawdzić czy dziecko jest ułożone główkowo? Jestem na początku 32. tc i ostatnio tj. 10 marca tak właśnie było. Jest zagrożenie, że jeszcze się nie daj Boże obrócił nóżkami w dół ? Bardzo chce urodzić SN jak pierwsze dziecko i łapie schizę. Wypinania czuje głównie nad pępkiem a kopania po bokach tez raczej na gorze pod żebrami. Wizyta za 7 kwietnia zaplanowana i nie wiadomo czy się odbędzie a wolałbym wiedzieć.Carla -
Carla wrote:Jak maluch jest ułożony ...🤔
Dziewczyny, czy wiecie może jak można naocznie zaobserwować/sprawdzić czy dziecko jest ułożone główkowo? Jestem na początku 32. tc i ostatnio tj. 10 marca tak właśnie było. Jest zagrożenie, że jeszcze się nie daj Boże obrócił nóżkami w dół ? Bardzo chce urodzić SN jak pierwsze dziecko i łapie schizę. Wypinania czuje głównie nad pępkiem a kopania po bokach tez raczej na gorze pod żebrami. Wizyta za 7 kwietnia zaplanowana i nie wiadomo czy się odbędzie a wolałbym wiedzieć.
A co do wypinań tez są nad pepkiem, nózki kopią po bokach. Mysle ze jest u Ciebie główkowo ułożony.
Fajna stronka do wyliczenia na którym centylu jest Nasze dziecko, pokazuje tez normy dla przepływow itd
https://fetalmedicine.org/research/assess/growth
-
nick nieaktualnyCarla wrote:Jak maluch jest ułożony ...🤔
Dziewczyny, czy wiecie może jak można naocznie zaobserwować/sprawdzić czy dziecko jest ułożone główkowo? Jestem na początku 32. tc i ostatnio tj. 10 marca tak właśnie było. Jest zagrożenie, że jeszcze się nie daj Boże obrócił nóżkami w dół ? Bardzo chce urodzić SN jak pierwsze dziecko i łapie schizę. Wypinania czuje głównie nad pępkiem a kopania po bokach tez raczej na gorze pod żebrami. Wizyta za 7 kwietnia zaplanowana i nie wiadomo czy się odbędzie a wolałbym wiedzieć.PattisonBM lubi tę wiadomość