X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • Frufru Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba coś takiego https://allegro.pl/oferta/jukki-poduszka-do-karmienia-rogal-fasolka-bawelna-8760794630?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Ja nie biorę, mam tylko dużego i nie planuje zakupu, bo w domu dość poduszek no i mi ten duży będzie służył. Przemęczę się te kilka dni, a myślę, że jakby co zawsze można sobie zwinąć koc czy poduszkę i podłożyć

PattisonBM, Cer lubią tę wiadomość

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2020, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cer wrote:
    Mam pytanie - bo na tym webinarze była mowa by zabrać ze sobą do szpitala rogala do karmienia, na stronie mojego szpitala też jest "na liście", tylko piszą o małym rogalu. No właśnie - małym, a wszystkie rogale do karmienia jakie widziałam są duże - i ni cholery nie wejdą mi do torby. Czy możecie coś polecić?
    Biorę. Tani z Allegro. Dołączam do reklamówki dla dziewczyn z neonatologii.

Cer lubi tę wiadomość

• PattisonBM Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczyna mnie ten covid wkur*****

Nie jestem chora na tego swirusa i nie mozna sie dodzwonic do zadnej przychodni....

Czy naprawde trzeba byc chorym zeby moc cokolwiek w tej sluzbie zdrowia ogarnac...

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
    29.06.2019 🤵👰
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2020, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczęta, a jak to jest z tym czopem? Tak pytając dosłownie to jakiej wielkości on może być? Wiem ze nie ma zasady, ale pytam jak było u Was, czy to można przegapić? Czy to jest duża ilość śluzu czy coś w rodzaju kulki śluzu? Sory za dosłowność ;)

Mimi1987 lubi tę wiadomość

• Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mwm wrote:
    Dziewczęta, a jak to jest z tym czopem? Tak pytając dosłownie to jakiej wielkości on może być? Wiem ze nie ma zasady, ale pytam jak było u Was, czy to można przegapić? Czy to jest duża ilość śluzu czy coś w rodzaju kulki śluzu? Sory za dosłowność ;)

U mnie był to taki gęsty glut podbarwiony lekko krwią.
    Od razu wiedziałam, że to jest to ;)
    Więc raczej nie przegapisz.
    Od odejścia czopu minęło 3 dni jak rozpoczęła się akcja.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2020, 17:50

20.10.2012 👰🤵💍
    21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
    20.05.2020 👶 Leon 🤱👨‍👩‍👦‍👦 4230 g 💪
    25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪
  • Kira91 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mwm, mi zaczęło odchodzić takie galaretowate przezroczyste "coś", taki twardy śluz jakby, ale jakiej wielkości nie wiem bo pamiętam że ze dwa razy mnie zaskoczył w toalecie ;) Odszedł na 4 dni przed porodem...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2020, 17:53

suvmjw7.png
    5d4026t.png

03.2017- Aniołek,poronienie septyczne
    Potworniaki, torbiele
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2020, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super, dziękuje Wam, właśnie byłam ciekawa czy to można przegapić, bo tego śluzu coraz więcej. Kuzwa, dopiero sprawdzałam majtki po progesteronie w pierwszym trymestrze czy tam nic nie ma, a teraz wypatruje takich cudów 😁

Mysza1986, Kira91 lubią tę wiadomość

• Mysza1986 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frufru wrote:
    Trzeba sobie pomagać w tym ciężkim czasie :)
    no to oglądamy razem hehe
    też oglądałam ale na 2 ost punkty musiałam się wyłączyć grrr...
    nie wie czy będzie szansa jeszcze jej posłuchać czy już tylko za kasiorę,

jak ktoś coś będzie takiego miał to ja tez chętna na linki :)

PS ja od jutra będę oglądać na "Grono Wróżki Cycuszki" na FB jutro o 20:00 o laktacji, środa plan porodowy o 13:00, czwartek opieka poporodowa 10:00

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2020, 18:16

Frufru, Catlady lubią tę wiadomość

bv5tg9v.png
  • Frufru Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O 20 jest jeszcze raz ten webinar, sprawdź mail, ja dostałam info.

Mysza1986 lubi tę wiadomość

f2wl4z179qh7gg9w.png
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
  • Mysza1986 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frufru wrote:
    O 20 jest jeszcze raz ten webinar, sprawdź mail, ja dostałam info.
    A ja nie... podsyłam ci zaproszenie na priv i maila podeslesz mi?

bv5tg9v.png
  • Kakarli Ekspertka

Wysłany: 23 marca 2020, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mwm wrote:
    Super, dziękuje Wam, właśnie byłam ciekawa czy to można przegapić, bo tego śluzu coraz więcej. Kuzwa, dopiero sprawdzałam majtki po progesteronie w pierwszym trymestrze czy tam nic nie ma, a teraz wypatruje takich cudów 😁
    Ja przegapiłam;-)

• Kakarli Ekspertka

Wysłany: 23 marca 2020, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipcowka86 wrote:
    Nam położna mówiła, że jeśli z jakiegoś powodu nie dostaniesz dziecka do 2 h (max 6h) po zakończeniu porodu dobrze jest rozpocząć stymulację laktacji laktatorem.
    Są dwie metody 7-5-3 lub 5-3-2 min na zmianę z każdej piersi co 2-3 h (ona polecała 5-3-2)
    Po CC możliwe jest opóźnienie rozwoju laktacji do 3 dni.

Jeśli dziecko je to powinno się je karmić 20-30 min co 2-3 h.

Tyle wiem z teorii :)
    Dodam od siebie, że jako kujon zawsze stosuję się do rad profesjonalistów, ale...
    Młoda przystawiona była zaraz po porodzie. Potem pięknie zasnęła. Minęły 2 h a ona śpi, więc ją obudziłam na karmienie. To był mój wielki błąd. Jak już pisałam , mała nie potrafiła ssać, więc od godziny około 17 do 4 nad ranem próbowałam ją dostawiać bez skutku. Tego dnia rodzilo mnostwo dziewczyn, więc położne tylko sprawdziły, czy mam pokarm i dobrze trzymam - czasu na głębsze analizy nie miały. Zaczęłam rodzić o 23 31.01 a zasnęłam dopiero o tej 4 2.02. Czy położne wspominał, że dziecko w pierwszej dobie jest jeszcze " najedzone" i nie ma co się zanadto stresować? Mi to powiedziała położna środowiskowa. Bo ja już drugi raz tego błędu nie popelnię i jak dziecko po pierwszym "karmieniu" zaśnie, po prostu pójdę spać. Może nastawię budzik na kolejne karmienie , ale nie po 2 h.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2020, 19:22

PattisonBM lubi tę wiadomość

• Ajka Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam dziś u lekarza i moje dziecko waży już prawie 3kg... około 2900... wielkoludka... poza tym komory w główce jakoś specjalnie nie urosły, więc tyle dobrze... koncepcja wodogłowia się oddala raczej - bo taka wielkość komór około 35 tygodnia się całkiem często zdarza przy tej wadzie... więc kamień z serca. Oby juz nic nie wyszło... ja przez to wszystko w ostatnim czasie psychicznie nie wyrabiałam... ale mi ulżyło... byłam na usg u prof Dębskiej i czuje się jakby mnie ktoś psychicznie zrestartował... ostatecznie jakby co to moge rodzic w bielańskim...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2020, 19:27

mwm, Mysza1986, Frufru, Andzia86, Endi1990, PattisonBM, Kira91, szatanka, Karolllla, Bona, lilly., PLPaulina, lipcowka86, sayuri, Niki2803, Kakarli, Catlady, Jeheria lubią tę wiadomość

2020 :)
    2023 :)
  • Mysza1986 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    Byłam dziś u lekarza i moje dziecko waży już prawie 3kg... około 2900... wielkoludka... poza tym komory w główce jakoś specjalnie nie urosły, więc tyle dobrze... koncepcja wodogłowia się oddala raczej - bo taka wielkość komór około 35 tygodnia się całkiem często zdarza przy tej wadzie... więc kamień z serca. Oby juz nic nie wyszło... ja przez to wszystko w ostatnim czasie psychicznie nie wyrabiałam... ale mi ulżyło... byłam na usg u prof Dębskiej i czuje się jakby mnie ktoś psychicznie zrestartował... ostatecznie jakby co to moge rodzic w bielańskim...
    Świetna wiadmość, bardzo się cieszę <3

bv5tg9v.png
  • Takmala Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to konkretna z niej mała kobietka :) zaraz już będzie donoszonym bobaskiem :) super że na 💜 lżej:)

x9Igp1.png

Lat 36
    Hashimoto
    26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️

MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych.
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kakarli wrote:
    Czy położne wspominał, że dziecko w pierwszej dobie jest jeszcze " najedzone" i nie ma co się zanadto stresować? Mi to powiedziała położna środowiskowa. Bo ja już drugi raz tego błędu nie popelnię i jak dziecko po pierwszym "karmieniu" zaśnie, po prostu pójdę spać. Może nastawię budzik na kolejne karmienie , ale nie po 2 h.

Dzisiaj właśnie położna na tym webinarze o tym mówiła, że w pierwszej dobie dziecko wypija raptem 2ml i tyle mu wystarczy.

Ajka, super wieści i super, że się odstresowałaś.

Lipcówka, no nie zazdroszczę, ja mam nadzieję, ze po porodzie chociaż trochę to przejdzie.

Właśnie miałam webinar ze swoją położną na temat sytuacji w szpitalach. Jestem podłamana procedurami. Nie ma praktycznie żadnej sensownej weryfikacji i środków zapobiegawczych przeciwko zakażeniom między pacjentkami. Jest tylko przed wejściem na IP wywiad epidemiologiczny, tj. pytania o pobyt za granicą lub kogoś z rodziny, gorączkę i typowe objawy. Potem na sali leży się dalej w kilka osób z innymi pacjentkami i ich dziećmi, u mnie w najbardziej obleganym jest to odległość 1 m! Trzeba liczyć na to, że żadna z pacjentek naprawdę nie ma koronawirusa i nie przechodzi go bezobjawowo. :/ Jak dla mnie to standardy masakra, w gabinetach teraz odwołują wizyty albo stosują nie wiadomo jakie zabezpieczenia, a w szpitalu wolna Amerykanka.

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kakarli wrote:
    Dodam od siebie, że jako kujon zawsze stosuję się do rad profesjonalistów, ale...
    Młoda przystawiona była zaraz po porodzie. Potem pięknie zasnęła. Minęły 2 h a ona śpi, więc ją obudziłam na karmienie. To był mój wielki błąd. Jak już pisałam , mała nie potrafiła ssać, więc od godziny około 17 do 4 nad ranem próbowałam ją dostawiać bez skutku. Tego dnia rodzilo mnostwo dziewczyn, więc położne tylko sprawdziły, czy mam pokarm i dobrze trzymam - czasu na głębsze analizy nie miały. Zaczęłam rodzić o 23 31.01 a zasnęłam dopiero o tej 4 2.02. Czy położne wspominał, że dziecko w pierwszej dobie jest jeszcze " najedzone" i nie ma co się zanadto stresować? Mi to powiedziała położna środowiskowa. Bo ja już drugi raz tego błędu nie popelnię i jak dziecko po pierwszym "karmieniu" zaśnie, po prostu pójdę spać. Może nastawię budzik na kolejne karmienie , ale nie po 2 h.

Na tym webinarze od FruFru położna dziś o tym mówiła i super bo tego bym nie wiedziała. 1 doba dziecko śpi ma jeszcze wypełniony żołądek i nic się nie martwimy :)

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Frufru Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też o tym nie wiedziałam, a to super jest, bo możemy odpocząć po porodzie. Czasem warto różnych źródeł posłuchać...

Tak sobie pomyślałam, że teraz chucham i dmucham na siebie a co w szpitalu, to nie wiadomo, i z czym się do domu wróci, oprócz dziecka...

f2wl4z179qh7gg9w.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2020, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie, że cis takiego mówią.👍

Bo mnie czasami to mówienie po porodzie, że ja nie mam mleka i w ruch odrazu idzie pelna butla to przerażają po prostu.

• Karolllla Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny na L4 czy póki co dostajecie kasę z ZUS bez problemów? Jestem na zwolnieniu od 10 lutego i próbuje się doliczyć kiedy ewentualnie z ZUS coś dostanę. W marcu jeszcze firma mi płaciła.

qdkk2n0a42gt09gc.png
‹‹ 661 662 663 664 665 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ