X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 kwietnia 2020, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cer wrote:
    Dobrze wiedzieć,że wy też boicie się tego przewijania,noszenia, człowiek nie czuje się jak wyrodna matka. Boję się też tego,że w szpitalu będzie taki kociokwik,że nie będziemy mogły liczyć na pomoc w tych pierwszych czynnościach i będziemy musiały radzić sobie same czytając internety i oglądając filmiki. Oby jednak tak nie było.
    W wielu szpitalach jednak nie ma się pomocy, Nawet bez tej epidemii.
    Dają dziecko i rób co Chcesz.
    Trochę straszne.
    Ale naprawdę fajne.
    Nikt Ci nie patrzy na ręce. A też tego strasznie się bałam. Na myśl opieka nad dzieckiem, przechodziły mnie ciarki pod koniec ciąży.😱
    A okazało się, że wcale nie jest tak źle. Każdego dnia coraz idzie Lepiej. I zaczyna człowiek czuć z tego radość.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2020, 14:03

• Jeffcia Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2020, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytałam się szagierki jak tam te pierwsze przewijanie i w ogóle w tym szpitalu to tylko się śmiała że jak się jest z kimś na sali to jakoś raźniej. Ze miała dwie dziewczyny i jedna też miała chłopaka a druga dziewczynę i co ja zaskoczyło że chłopaki na początku bardzo się dra jak się ich przebiera hehe śmiały się że im zimno w te jajeczka i są bardziej wrażliwi... Może to tylko przypadek a może coś w tym jest:)

Z jednym się cieszę że moja szkoła rodzenia zrobiła grafik na szkoły on Line i można oglądać na Fb na żywo i są infolinie że specjalistami. Dziś bardzo fajny psycholog opowiadał jak sobie poradzić z niemocą po porodzie... Czyli tzw. Baby blues. Pomogło mi to bardzo bo człowiek nie jest idealny i macierzyństwo to nie tylko piękne chwilę... Tak ja sobie to wyobrażam że są dobre i złe dni...i potrzebujemy czasu też dla siebie dla zdrowia psychicznego. Żebym mogła to bym wam dała linka, ale to grupa zamknięta i nie da się tego odtworzyć.

Niedoczynność tarczycy od 2014r.
    Pierwsza ciąża-listopad 2018 - puste jajo
    3cs
    16.09.19 - pozytywny test:)
    Maksymilian 👶 28.05.2020
    Pozytywny test II 13.01.2023
    preg.png[/
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2020, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka to może zrób sobie właśnie przerwę w webinarach itd. moim zdaniem to nakręca no ale to moje zdanie 😏 Wszystkie sobie poradzimy :) To będzie naturalne ♥️

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Kat20maj2020 Przyjaciółka

Wysłany: 3 kwietnia 2020, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomóżcie z laktatorem :( już zgłupiałam. Polećcie coś dobrego i w dobrej cenie

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 kwietnia 2020, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kat20maj2020 wrote:
    Pomóżcie z laktatorem :( już zgłupiałam. Polećcie coś dobrego i w dobrej cenie
    Canpol lub lovi

• szatanka Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2020, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolllla wrote:
    Szatanka to może zrób sobie właśnie przerwę w webinarach itd. moim zdaniem to nakręca no ale to moje zdanie 😏 Wszystkie sobie poradzimy :) To będzie naturalne ♥️

Problem, że za te webinary zapłaciłam ;) Kupiłam sobie te lekcje z darmowego webinara, który polecała Fru, bo fajna jest ta babka + mam zajęcia online ze swojej szkoły rodzenia. Wczoraj nam puszczali fajny film na temat karmienia piersią, w poniedziałek piszemy plan porodu. Mnie to raczej uspokaja niż nakręca jednak, ale czuję się jak X lat temu przed maturą, kiedy maj był tuż tuż, a do przeczytania jeszcze tyle lektur... :)

Ja kupiłam laktator Canpol elektryczny, no ale co ja mogę poradzić, jeszcze go nie próbowałam :) A propos, czy ja go mam jakoś przed pójściem do szpitala wyparzać? Bo w sumie jest ryzyko, że go nawet nie użyję, jeśli nie będę miała mleka i będę chciała sprzedać. Ale czy potem będą ewentualnie warunki?

Macie też już kupiony sterylizator i podgrzewacz do butelek? Ja na razie traktuję butlę jako opcję awaryjną i kupiłam tylko płyn do ich mycia i zestaw czyścików, na większe sprzęty mam zamiar się zdecydować dopiero, gdy butla pójdzie w ruch. Ale może niesłusznie?

Karolllla lubi tę wiadomość

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2020, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a u mnie po wizycie
    waga 2500 g 35+6, mniej wiecej do 30 tc był w 80 centylu, teraz ok 20
    Przepływy dzis lepsze niż ostatnio, za tydzien znowu doppler. Chyba coraz mu gorzej u mnie w brzuchu :(

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 kwietnia 2020, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Problem, że za te webinary zapłaciłam ;) Kupiłam sobie te lekcje z darmowego webinara, który polecała Fru, bo fajna jest ta babka + mam zajęcia online ze swojej szkoły rodzenia. Wczoraj nam puszczali fajny film na temat karmienia piersią, w poniedziałek piszemy plan porodu. Mnie to raczej uspokaja niż nakręca jednak, ale czuję się jak X lat temu przed maturą, kiedy maj był tuż tuż, a do przeczytania jeszcze tyle lektur... :)

Ja kupiłam laktator Canpol elektryczny, no ale co ja mogę poradzić, jeszcze go nie próbowałam :) A propos, czy ja go mam jakoś przed pójściem do szpitala wyparzać? Bo w sumie jest ryzyko, że go nawet nie użyję, jeśli nie będę miała mleka i będę chciała sprzedać. Ale czy potem będą ewentualnie warunki?

Macie też już kupiony sterylizator i podgrzewacz do butelek? Ja na razie traktuję butlę jako opcję awaryjną i kupiłam tylko płyn do ich mycia i zestaw czyścików, na większe sprzęty mam zamiar się zdecydować dopiero, gdy butla pójdzie w ruch. Ale może niesłusznie?
    Też mam z Canpola. Wygotowalam te wszystkie części wg instrukcji, schowałam do załączonego woreczka i spakowałam już do szpitala 😊

• PattisonBM Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2020, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie zostal do spakowania...bo niby w szpitalu jest ale glownie dla wczesniakow,wiec dla mamy z ew problemem z rozruchem raczej nie bedzie...trzeba bedzie zabrac swoj...

Czy Wy tez dzis macie takie rozleniwienie? Nic mi sie nie chce...ok tylko pochlaniam czekolade i leze pod kocykiem...

Mysza1986 lubi tę wiadomość

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
    29.06.2019 🤵👰
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 kwietnia 2020, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wyparzałam wszystko w domu wcześniej. Teraz to szczerze jeszcze się za nic grubszego nie zabrałam.

Mam i podgrzewacz, sterylizator - jakoś ja szczególnie z tego nie korzystałam. 😊

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 kwietnia 2020, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    a u mnie po wizycie
    waga 2500 g 35+6, mniej wiecej do 30 tc był w 80 centylu, teraz ok 20
    Przepływy dzis lepsze niż ostatnio, za tydzien znowu doppler. Chyba coraz mu gorzej u mnie w brzuchu :(
    Oj nie mów tak, ja póki wszystko jest w normie to się nie doszukuje złego. Miałam raz dwa usg w przeciągu 4 dni i na jednym mały ważył 1500, a na drugim chyba 2100.. są bardzo duże rozbieżności, widzę ze główkę ma ciagle większa, brzuszek tez, chyba coś ma na 95 centylu. Doktor mówi ze jest dobrze, czyli jest. 20 centyl to niewielki bobas, ale to o niczym nie świadczy.

• Endi1990 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2020, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moja w 35t też waży 2500g i ja się raczej cieszę, że łatwiej się przeciśnie, końcóweczka pozostała na pewno wszystko będzie ok skoro przeplywy są lepsze i czestsza kontrola.

PattisonBM lubi tę wiadomość

3i49krhm3xdgyxl2.png
    atdc3e5ejs2gv10p.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2020, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wszystkie USG są na tym samym sprzęcie, ten sam lekarz robi. I przede wszystkim w przedziale czasowym, najmniejszy przedział 3 tygodnie. 3 usg pod rząd wskazywały 82-83 centyl. W 33tc już był na 39 teraz wg wymiarów 14. To wina przepływów mówi lekarz, one zmieniają się cały czas, teraz mogą być dobre, za godzinę złe, po wzroście widać co się dzieje, nie wnioskuję się na podstawie jednego USG. Oczywiście nie chce się nakręcać. Kontrolujemy ale nie ma co się oszukiwać że będzie lepiej. Mam problemy z łożyskiem. Skoro genetycznie ma być większy to dogoni po porodzie. A te kontrole bardzo stresują. Dziś rozpłakałam się przy lekarzu :(

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2020, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria nie martw się na zapas, bo Mały też to czuje i się stresuje :*
    Masz co tygodniowe kontrole więc monitorujesz sytuacje na bieżąco, najwyżej za tydzień zapadnie decyzja o CC i Mały będzie już bezpieczny.
    2500g to już całkiem ładna waga a i ciąża już prawie donoszona :*:*
    Staraj się myśleć pozytywnie :*:*
    Trzymam za Was mocne kciuki :*:*

Jeheria lubi tę wiadomość

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2020, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka ja będę wyparzać przed szpitalem i pakować do zabrania. Patrycja może mieć rację, że przy nadmiarze pacjentek może być różnie z dostępnością laktatorów.

Sterylizatora nie mam i nie planuje narazie zakupu, mam nadzieję, że butelka u nas będzie rozwiązaniem awaryjnym i dam rady wyparzać wrzątkiem.

Podgrzewacz do pokarmu mam bo był w biedronce za 40 zł ;)

szatanka lubi tę wiadomość

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2020, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endi1990 wrote:
    ja chciałam kupić gaziki nasączone ale chyba w czasie epidemii ludzie się tym nacierają, albo nie wiem... otwory zapychaja- no jakieś szaleństwo :]

Już na początku marca nigdzie nie było właśnie 😂

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2020, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    No ja też z kazdym dniem jestem coraz bardziej przerażona. Codziennie praktycznie biorę udział w jakimś webinarze, ale czuję się totalnie nieprzygotowana. No i mam straszne tyły w czytaniu, bo się zajmuję tym koronawirusem. W książce Mamy dka mamy jestem na 80. stronie, zostało mi ponad 500, a do porodu 36 dni 🤦‍♀️ A to i tak nie jedyna książka, którą chciałam jeszcze przeczytać.

Mi tez te wiadomości pochłaniały pol dnia ale postanowiłam ograniczyć i teraz czytam tylko 2 razy, rano i wieczorem i od razu lepiej muszę Ci powiedzieć :) czasowo i psychicznie

szatanka lubi tę wiadomość

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2020, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    U mnie wszystkie USG są na tym samym sprzęcie, ten sam lekarz robi. I przede wszystkim w przedziale czasowym, najmniejszy przedział 3 tygodnie. 3 usg pod rząd wskazywały 82-83 centyl. W 33tc już był na 39 teraz wg wymiarów 14. To wina przepływów mówi lekarz, one zmieniają się cały czas, teraz mogą być dobre, za godzinę złe, po wzroście widać co się dzieje, nie wnioskuję się na podstawie jednego USG. Oczywiście nie chce się nakręcać. Kontrolujemy ale nie ma co się oszukiwać że będzie lepiej. Mam problemy z łożyskiem. Skoro genetycznie ma być większy to dogoni po porodzie. A te kontrole bardzo stresują. Dziś rozpłakałam się przy lekarzu :(

Kochana a są rozbieżności tygodniowe między brzuszkiem a główka?

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2020, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, postaram się już o tym tak nie myśleć. Dziękuję za wsparcie :)
    Na Netflix jest film 365 dni :) obejrzę

lipcowka86 lubi tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2020, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:
    Kochana a są rozbieżności tygodniowe między brzuszkiem a główka?
    Lekarz drukuje mi tylko takie suwaczki. Ale zdążyłam zauważyć na monitorze jak mierzył AC 34w2d. On mi sam wprost powiedział że nie chce mi mówić wszystkiego aby mnie nie stresować. Za tydzień Doppler, za 2 tygodnie jak dotrwam pomiary. Bo też nie mierzy się często bo jest tolerancja. W szpitalach też nie robią USG często, najwcześniej co tydzień.

Od jutra już mam nie brać acardu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2020, 18:38

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
‹‹ 704 705 706 707 708 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ