MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Napisze teraz coś ... dziwnego
Od 8 dni mam w domu noworodka, a naszło mnie dziwne uczucie (bo więcej niż aktualną dwójkę dzieci nie planowałam), że strasznie mi smutno, jeśli to miała by być moja ostatnia ciąża. Już jak opuszczałam porodówkę, to jakiś mi się smutno zrobiło, że miałoby się to już nie powtórzyć ... kończę 35 lat za miesiąc, mąż jest absolutnie przeciwny większej ilości dzieci. Dziwne uczucie ... że już nigdy miałabym nie mieć brzucha, nie poczuć ruchów czy czekać na maleństwo ... ach te hormonyCarla -
nick nieaktualnylilly. wrote:Jaki hamak i poduszkę do karmienia polecasz?
Hamak, koala Amazonas
Pozycja dziecka ? Super. 👍👍
Miałam leżaczek kinderkraft przy pierwszej córce. Katastrofa.
Mialam okazję też u kogoś korzystać z baby Bjorn.
Niby ok. Ale ta pozycja wcale mnie nie zachwyciła. I mało stabilny.
Mamy teraz też masywny: Ingenuity
Plusy: buja się sam, melodyjki, masywny, ciężki
Minusy: pozycja dziecka. 🤦🏻♀️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2020, 20:01
szatanka, lilly. lubią tę wiadomość
-
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2020, 16:00
-
nick nieaktualny
-
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2020, 16:00
-
Carla, ciąża była najlepszym co mnie spotkało, najlepszym okresem w życiu ale wiem, że więcej dzieci świadomie mieć nie będę. Za dużo mnie kosztowały starania. Młoda też już nie jestem... I po tej cesarce już się boję, bo ponoć mnie tam w środku konkretnie poszyli...
-
nick nieaktualnyAndzia86 wrote:Rozumiem. Ten jest rozłożony na płasko i mały śpi w ciągu dnia żebym mogła go mieć na oku 😉 a czy później będzie chciał w nim siedzieć to nie wiem
Ta o dziwo potrafi ładnie pospać i odłożyć się do łóżeczka. Mam dostawke. Więc z sypialni przyjeżdżam do salonu. -
Ajka wrote:Hej, ktoś tu sie chyba na chustach i nosidłach znał... Po przetestowaniu na pożyczonej chuscie już wiem że motanie przerasta mnie i moje dziecko... bardziej mnie i zastanawiam się czy są jakieś alternatywy... nosidła, ala chusta czy coś...
Znalazłam na stronie tuli...chusty z kółkiem i nosidła od urodzenia... nadaje sie cos takiego
Czy widziałaś się z doradcą noszenia, czy próbowałaś sama?
Generalnie zasada jest, że w nosidle nosimy dzieci, które samodzielnie siadają. Odwiedzenie nóżek w nich jest dość duze, co za tym idzie kręgosłup jest wyprostowany a nacisk głowy zbyt duzy. Oczywiście producenci piszą i nosidlach od urodzenia, ale jest to raczej chwyt marketingowy bardziej.
Może dla Ciebie dobrym rozwiązaniem byłaby chusta kółkowa? -
szatanka wrote:Korna, super wieści, gratulacje! To mamy komplet i możemy wszystkie wejść na inny level.
Swoją drogą, wychodzi na to, że chyba większość z nas miała super szybkie porody, czy się mylę?
Ja na plus wymienię też komodę KUPŚ z przewijakiem, przestała śmierdzieć i super się sprawdza, nawet dla wysokiego taty. Łóżeczko Chicco Magic też u nas się nie sprawdza, szkoda tysiaka. Ani go nie otwieramy i nie zamykamy za często, więc łatwe otwieranie jest tutaj zbytkiem, a funkcja bujania w ogóle nie robi na małej wrażenia, tak że tańsza wersja też byłaby bardzo ok.
Nie mam jeszcze patentu, jak uniknąć obsikiwania wszystkiego łącznie z ubrankiem podczas przewijania. Może jakieś rady? Niby otwieram pieluchę i czekam trochę, aż poleci zapomniane siku, ale czasami trwa to tak długo, że i ja i młoda tracimy cierpliwość, więc zaczynam ablucje, a tymczasem ona oczywiście postanawia zrobić siusiu i zasikuje się aż po pachy...
No i od wczoraj mamy problem, gdyż na pupie pojawiły się czerwone kropki, nie wiem, czy to odparzenie czy raczej uczulenie na pieluszkę. Czym najlepiej to potraktować? Na razie zacznę od mąki ziemniaczanej, sudocrem to chyba za gruby kaliber, co?
To może teraz, jak już mała przyzwyczaiła się do kąpieli spróbujemy jeszcze raz tej wanienki shnuggle. BTW, odkryliśmy, że u nas bardziej się sprawdza 38 stopni niż 37.
A tak w ogóle, to wczoraj był w miarę super dzień, wieczór trochę gorzej, ale o 1.00 udało się ją uśpić, za to dziś już od 8 rano jest walka, dopiero godzinę temu usnęła na dłuższą chwilę, gdy wyszliśmy z nią na spacer. Tak że, co dzień to inna historia, nie ma nudy
Laski, a leżaczek babybjorn od kiedy można? Bo mam kupiony od kuzynki, ale jeszcze mi nie wysłała, myślałam, że za wcześnie. My dojrzewamy do zakupu huśtawki z opcją bujania na boki, może możecie polecić jakiś fajny, w miarę ergonomiczny model?
No mój siedzi już w tym leżaczki A urodziłam po Tobie
Codziennie tak po 20 minut w nim jest.
Rozłożony na płasko20.10.2012 👰🤵💍
21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
20.05.2020 👶 Leon 🤱👨👩👦👦 4230 g 💪
25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪 -
Carla wrote:Napisze teraz coś ... dziwnego
Od 8 dni mam w domu noworodka, a naszło mnie dziwne uczucie (bo więcej niż aktualną dwójkę dzieci nie planowałam), że strasznie mi smutno, jeśli to miała by być moja ostatnia ciąża. Już jak opuszczałam porodówkę, to jakiś mi się smutno zrobiło, że miałoby się to już nie powtórzyć ... kończę 35 lat za miesiąc, mąż jest absolutnie przeciwny większej ilości dzieci. Dziwne uczucie ... że już nigdy miałabym nie mieć brzucha, nie poczuć ruchów czy czekać na maleństwo ... ach te hormony
Oooo a myślałam, że tylko ja tak mam ;)Też mam obecnie dwójkę i to była zawsze moja górna granica (długo mówiłam ze 1 i koniec, sama jestem jedynaczką) ale miałam dokładnie to co Ty jak wychodziłam z porodówki, że to już koniec, że więcej tam nie wrócę, nie będę miała takiego maleństwa, że coś się skończyło...smutno mi się zrobiło, może to też dlatego, że mam dwie córki i brakuje mi tego syna do pełni szczęścia, ale nie wiem czy się zdecyduje.Carla lubi tę wiadomość
⚡ PCOS, Celiakia, Oligozoospermia⚡
🤱 Marta 30.04.2017 r. 💜 36+1 tc
🤱 Antosia 24.05.2020 r. 💜 38+1 tc
-
Zieziulka wrote:Oooo a myślałam, że tylko ja tak mam ;)Też mam obecnie dwójkę i to była zawsze moja górna granica (długo mówiłam ze 1 i koniec, sama jestem jedynaczką) ale miałam dokładnie to co Ty jak wychodziłam z porodówki, że to już koniec, że więcej tam nie wrócę, nie będę miała takiego maleństwa, że coś się skończyło...smutno mi się zrobiło, może to też dlatego, że mam dwie córki i brakuje mi tego syna do pełni szczęścia, ale nie wiem czy się zdecyduje.
Ja mam tak samo. Choć mi do szczęścia brakuje tej córeczki.
Chciałabym 3 ale nie wiem czy podołam 😪😪😪 ja miałam mega ciężką ciążę;( wszystkie objawy chyba przerobiłam Plus wymioty do 4 miesiąca.
Zobaczymy ... co przyniesie los...
W lipcu wskakuje na 33
Więc jeszcze mam czas na 3 ciążę ewentualnie 🤗Carla lubi tę wiadomość
20.10.2012 👰🤵💍
21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
20.05.2020 👶 Leon 🤱👨👩👦👦 4230 g 💪
25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪 -
Hamak spoko ale do łazienki się już nie podjedzie
więc u nas łóżeczko wiklinowe na kółkach bajka.
Ajka chusta kółkowa właśnie się nada jest łatwa.
Szatanka ja sudocremem traktuje i znika ale też chciałam ten krochmal kupić bo robić mi się nie chce
Ej czyli w tych bujaczkach to już można? Bo ja mam od kumpeli ale rzuciłam go gdzieś rozmontowany jest (taki jak ten zielony na zdjęciu Pauliny) myślałam, że to ja później.szatanka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa nie Targam faktycznie córki zbyt często ze sobą do łazienki. 😁😁
Uważam, że ten czas relaksu na dłuższą kąpiel to tatuś ma się zająć dziewczynkami i tyle.😊
A jak już będę musiała to najpierw hamak - potem dziecko wsadzę by ciężko nie było.
Lub z dostawką wjadę. 😅
Ale co to za kąpiel z dwiema córkami w łazience. 🤦🏻♀️🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2020, 23:08
-
nick nieaktualnySzczerze to jak chcę się robić tak jak można to w tych bujaczko-lezaczkach wcale nie można.
Bo są po prostu nie zdrowe.
Ale wiadomo, że czasami trzeba zrobić pewne rzeczy wbrew tym wszystkim zaleceniom.
Napewno warto czekać do 3 msc. To taka granica rozwoju maluchów. Wtedy też wykrywa się problemy np z napięciem.
My przy pierwszej córce nie używaliśmy że względu na wzmożone napięcie. a podejrzenie poszło szybko. Więc leżaczek poszedł do garażu. Wrócił gdy córka sama siadała. Po 5msc. Ale przewracała się z nim. I poszedł do śmieci.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2020, 23:10
-
Mimi, czyli leży w tym bujaczku i co robi? Bo ja jakoś swojej sobie na razie nie wyobrażam, zaczyna się drzeć już po minucie jak zostaje sama.
Wybaczcie, ale ja nie wiem, co Wy macie z tym krochmalem 😀 Mnie zrobienie go dzisiaj zajęło jakieś 2 minuty. Zalałam łyżeczkę mąki szklanką wody, zrobiłam kisiel, a później uzupelnilam wodą do konsystencji krochmalu. Ot i cała filozofia, chyba, że ja czegoś nie rozumiem, to mnie oświećcie.
Fru, a ile masz lat? Ja we wrześniu kończę 39 i gin w piątek pokazał palcem na mój pesel i powiedział, żebym za długo nie czekała, że za kilka miesięcy mogę już być w ciąży. Ja mu na to, że chciałam rok pokarmić, a on żebym karmila pół roku i zachodzila. Sama nie wiem... Fajnie było być w ciąży, dla mnie to też był super czas mimo zlego 1. trymestru i ociezalosci w 3., ale chyba muszę jednak trochę odsapnąć i ponosić normalne ciuchy. -
nick nieaktualny
-
PLPaulina wrote:Ja nie Targam faktycznie córki zbyt często ze sobą do łazienki. 😁😁
Uważam, że ten czas relaksu na dłuższą kąpiel to tatuś ma się zająć dziewczynkami i tyle.😊
A jak już będę musiała to najpierw hamak - potem dziecko wsadzę by ciężko nie było.
Lub z dostawką wjadę. 😅
Ale co to za kąpiel z dwiema córkami w łazience. 🤦🏻♀️🤣
Nie no jak tatuś jest to ja nawet na spa mam czas ale jak sama jestem to z psem dziecka nie zostawię. -
nick nieaktualnyKarolllla wrote:Nie no jak tatuś jest to ja nawet na spa mam czas ale jak sama jestem to z psem dziecka nie zostawię.
A teraz przy maluszkach to wiele da się zrobić wokół.
Zanim człowiek dobrze mrugnie oczami to trzeba mieć nowe pomysły jak co zrobić w domu. Bo już w leżaczek nie wsadzisz. Do łóżeczka bez ruchu też się nie da. 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2020, 00:23