X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2021
Odpowiedz

MAJ 2021

Oceń ten wątek:
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 23 października 2020, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to przez to wszystko zastanawiam się czy później robić następne badania prenatalne... Jak i tak będę musiała urodzić to nie wiem czy chce żyć z wiedzą że dziecko jest chore i może umrzeć.. nie wiem co myśleć o tym wszystkim 🥺

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Agnieszka34 Autorytet

Wysłany: 23 października 2020, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieję że zmądrzeją ci którzy to wymyślili.nie każda rodzina chce wychować chore dziecko i pewnie będą je zostawiać w szpitalu lub oddadzą do domu dziecka 😔
    Podobno jeszcze chcą zakazać badań prenatalnych, ale nie wiem czy to prawda 🙄
    Spałam całą noc a się nie wyspałam, masakra. Jaka jestem padnięta 🤪

74dij44jzgxvh1lt.png
    3jvzanli55nmnxem.png
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 23 października 2020, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi badaniami prenatalnymi to sądzę, że plotka jakaś poszła. Są przecież wady, które można leczyć np. zaraz po porodzie a nawet w ciąży wykonuje się operacje płodu.

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • Kala139 Autorytet

Wysłany: 23 października 2020, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się wczoraj zdenerwowałam tak samo jak Wy...Jak można w czasie pandemii ogłaszać cichaczem tak ważne decyzje. Władza się bała wprowadzić wprost ustawę antyaborcyjną to skierowali pytanie o zgodność z konstytucją do swojego TK z sędziami pisowskimi...żal, naprawdę żal. A jak się chore dziecko urodzi to wtedy pomocy państwa nie ma...A nie przepraszam 500+ jest😂

qdkki09kzl1i271j.png
  • KaroInka Autorytet

Wysłany: 23 października 2020, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obawiam się, że to wstęp do całkowitego zakazu aborcji. W dalszej kolejności Ordo Iuris przepchnie coś na kształt Salwadoru... a PIS będzie wmawiał, że to nie oni tylko TK wydało taki wyrok i rząd musi zmienić przepisy. Banda hipokrytów, którzy w trakcie protestów rodziców i opiekunów niepełnosprawnych zmieszali ich z błotem. W tym kraju opieka nad niepełnosprawnymi jest na żenującym poziomie. Placówki są niedofinansowane, koszty opieki są ogromne a rodzice radzą sobie ze wsparciem różnych fundacji bo zasiłki są niskie. Pracując z dziećmi niepełnosprawnymi w różnym stopniu ale także chorymi np. onkologicznie widziałam co przeżywają ich rodziny. Te matki i ojcowie to bohaterzy, ledwo widzący na oczy. Część z tych matek miała wybór czy urodzić i zdecydowały się na to, część dowiedziała się po urodzeniu, u innych niepełnosprawność/choroby pojawiły się później. Kolejnym problemem jest to jak społeczeństwo traktuje chorych i niepełnosprawnych. Spotykałam się z durnymi i chamskimi komentarzami w trakcie spaceru z dzieciakami, a co dopiero matki muszą przeżywać. No i dorośli niepełnosprawni i niesamodzielni- oni przestają już całkiem interesować system. To jest jakieś chore, w mojej opinii, żeby zabierać się za ochronę życia od dupy strony. No ale łatwiej krzyczeć o mordowaniu uszkodzonych płodów niż podjąć się opieki nad rodziną z niepełnosprawnym i niskofunkcjonującym dzieckiem. I nie przekonuje mnie to, że ktoś broni życia poczętego i szczyci się tym, że wpłacił parę złotych na fundacje. Przekonują mnie tylko tacy, którzy ciężko harują w ośrodkach, szkołach specjalnych i otaczają opieką całą rodzinę, włącznie z rodzeństwem bo ono też bardzo na tym cierpi. Wśród ludzi pracujących z niepełnosprawnymi, których znam, bardzo mało jest takich osób, które poparłoby to co się dzieje, nikt nikogo nie zmusza do aborcji ale humanitarne jest pozostawienie wyboru rodzicom a potem zapewnienie im jak najlepszej opieki bez względu na ich decyzję.

Karenira, malami.91, Kaśka28, Kala139 lubią tę wiadomość

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • Rio Autorytet

Wysłany: 23 października 2020, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff , przed chwilą miałam USG i małe rośnie i ma się dobrze. Krwawienie ustało to może jutro wyjdę do domu.

Karenira, megimeg, KaroInka, Kamsza, Angelaaaa, malami.91, Kaśka28, Ala_Ala, AJrin, Malinka33, AmazonkA29, liwi, niebieska, Bruised, Miiniala, Kala139, wisienka94, Lusi91, Emimo lubią tę wiadomość

• Agnieszka34 Autorytet

Wysłany: 23 października 2020, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rio, super wieści :)
    I od poniedziałku zacznie się zdalne nauczanie,porażka 🙄

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2020, 12:37

74dij44jzgxvh1lt.png
    3jvzanli55nmnxem.png
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 23 października 2020, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rio super wiadomość ❤️

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• Miiniala Ekspertka

Wysłany: 23 października 2020, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Polsce ciężko o pomoc państwa dla osoby niepełnosprawnej oraz jej rodziny/opiekuna. Nie wiem jak w innych krajach. Większość rodziców czy opiekunów musi prosić o pieniądze na leczenie, rehabilitację, terapie osoby niepełnosprawnej. Co potem? Nie żyją rodzice wiecznie. DPS? Wspaniała przyszłość, naprawdę.

Rio cieszę się, że wszystko w porządku. :)

ug37upjyobsofvny.png

⏸️ 03.09.2020 - 3+0 22dc
    🅱️ 04.09.2020-3+1, 18.55 23dc
    🅱️09.09.2020- 3+6, 426.16 28dc

17+0, 206g.❗Won, hipotrofio. 🖕

Pai homo
    Mthfr hetero
    Obniżone białko S

Leki:
    Encorton 10mg
    Neoparin 0.6, od 7.12 - 0.4
    Luteina
    Letrox
    Kelp (jod)

Córka 2014. ❤️
    Córka 2021. ❤️

cb439623ad8e2425527c26b17f65e5c7.png
  • Kala139 Autorytet

Wysłany: 23 października 2020, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaroInka lepiej bym tego nie ujęła!👏
    Rio super wiadomości!
    A ja mam takie pytanie do Was. Czy któraś z Was rozmawiała ze swoim lekarzem odnośnie potencjalnego wpływu covid19 na płód? Ciekawi mnie czy lekarze mają już jakąś wiedzę na ten temat. Z drugiej strony nie wiem czy chcę wiedzieć. Pytam bo dostałam dzisiaj telefon z przedszkola, że od poniedziałku POŁOWA zerówki mojego syna idzie na kwarantanne bo jedna Pani ma pozytywny wynik. Mój syn na szczęście w tym tygodniu nie chodził, więc nas to ominęło. Druga Pani miała kontakt z ta chorą ale sanepid uznał, że kontakt nie przekraczał 15 minut więc jest ok. Najpierw powiedziałam, że syn będzie w poniedziałek, a później ustaliłam że do środy zostanie w domu bo mam wizytę u lekarza w środę. Dla mnie cała grupa powinna iść na kwarantanne a nie jakieś podziały są tworzone. No i teraz boję się, że druga Pani się rozchoruje i wtedy będę się zastanawiać co z nami...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2020, 17:35

liwi lubi tę wiadomość

qdkki09kzl1i271j.png
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 23 października 2020, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rozmawiałam z ginem i też czytałam dużo publikacji generalnie póki co ma to wpływ jak każda większą infekcja czyli grypa największe ryzyko to pierwszy trymest bo organizm może poronić i też duże ryzyko wczesnego porodu ale nie ma póki co wpływu na wady płodu czy też śmiertelność.

Kala139 lubi tę wiadomość

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• Monikakap Koleżanka

Wysłany: 23 października 2020, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was odebrałam wyniki morfologii krwi i się zalamalam takie kiepskich wyników nigdy nie miałam😢

rfxgk0s3hyk4e196.png
  • Kala139 Autorytet

Wysłany: 23 października 2020, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monikakap wrote:
    Witam Was odebrałam wyniki morfologii krwi i się zalamalam takie kiepskich wyników nigdy nie miałam😢
    A może miałaś jakąś infekcje ostatnio? Bierzesz jakieś witaminy?

qdkki09kzl1i271j.png
  • Kala139 Autorytet

Wysłany: 23 października 2020, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na spokojnie, może wynik będzie do powtórzenia.

qdkki09kzl1i271j.png
  • Kaśka28 Autorytet

Wysłany: 23 października 2020, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika ja też mam słaba morfologię ale nie marr wie na zapas lekarz przepisze leki i będzie ok...
    Ja dzisiaj znowu dostałam lekkiego plamienia...ale staram się nie martwić bo lekarz mówił że to może być częste przez tegopplipa....ale dzisiaj ponownie zaczął mnie ciągnąć brzuch -jak na okres więc mam nadzieję że to tylko macica rośnie
    Oby wszystko było dobrze...

Dluuuuga historia...ale warto było walczyć !!!
    9dpt 84.51 :D
    11dpt 210
    14 dpt 765.9
    18dpt 4270
    32dptmamy ❤️
    w4sq3e3kaoemk4zn.png
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 23 października 2020, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monikakap wrote:

Co Cię zaniepokoiło?

Monikakap lubi tę wiadomość

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • Monikakap Koleżanka

Wysłany: 24 października 2020, 06:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo niskie płytki i bardzo podwyzszone pdw,p-lcr,mpv. Pewnie znowu anemia

rfxgk0s3hyk4e196.png
  • Karenira Autorytet

Wysłany: 24 października 2020, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Ja to przez to wszystko zastanawiam się czy później robić następne badania prenatalne... Jak i tak będę musiała urodzić to nie wiem czy chce żyć z wiedzą że dziecko jest chore i może umrzeć.. nie wiem co myśleć o tym wszystkim 🥺
    Angelaaaa nie warto rezygnować z badań prenatalnych. Weź pod uwagę, że część rzeczy które na tych badaniach są wyłapywane mogą być pomocne już w trakcie prowadzenia ciąży. Niektóre rzeczy lekarze mogą korygować jeszcze w trakcie ciąży, inne tuż po porodzie. Także badania prenatalne to bardzo ważne narzędzie diagnostyczne. Poczytaj sobie co na ten temat pisze mamaginekolog.pl https://mamaginekolog.pl/badania-prenatalne-sa-dla-kazdego/

36 lat
    28.08.2020 ⏸️ Chłopiec
    26.04.2021 3070g, 52cm
  • Karenira Autorytet

Wysłany: 24 października 2020, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AJrin czy poza NIFTY robiłaś też test Pappa? Mój lekarz mi koniec końców nie dał skierowania na to z uwagi na to, że NIFTY obejmuje większy zakres chorób niż Pappa. U mamy ginekolog czytam jednak, że Pappa bada też łożysko. Zastanawiam się czy kombinować skierowanie czy już to olać. W poniedziałek mam usg prenatalne, ale na tej wizycie lekarka nie będzie mogła mi skierowania dać, bo w Luxmedzie mają takie dziwne podziały, że skierowania, zwolnienia itp to tylko na wizycie, która się nazywa konsultacja.

AJrin lubi tę wiadomość

36 lat
    28.08.2020 ⏸️ Chłopiec
    26.04.2021 3070g, 52cm
  • mała_ruda Autorytet

Wysłany: 24 października 2020, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karenira Co do luxmed. Ja mam w pakiecie usg płodu. A w moim mieście, gdzie jest przychodnia współpracująca z luxmed nie mają podpisanej umowy z luxem na usg płodu. Muszę iść prywatnie, zapłacić, wziąć fakturę i zwrócić się do Lux po zwrot kosztów. Też tak masz? Wysłałam fakturę do zwrotu ale nie miałam skierowania na to usg. Zrobią zwrot? I skąd mam wziąć takie skierowanie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2020, 12:48

dqprqtkfhpxpsq33.png
    9f7jj44jziqsssss.png
‹‹ 128 129 130 131 132 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ