X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2021
Odpowiedz

MAJ 2021

Oceń ten wątek:
  • Karenira Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AJrin ogromnie współczuję. Na razie tylko sobie wyobrażam jaki to stres martwić się o chore dziecko. Sama mam za sobą złą nockę, ale ja po prostu obudziłam się przed 3 na siku, a potem bardzo długo nie mogłam ułożyć się wygodnie i zasnąć.

Wczoraj wieczorem spędziłam mnóstwo czasu na spisywaniu list wyprawkowych z podziałem na kategorie. Bardzo lubię korzystać z tablic na Trello. To świetne narzędzie, które pomaga mi utrzymać porządek we wszystkich rzeczach do zrobienia. Można sobie założyć własną tablicę, tworzyć nowe karty, grupować je, przenosić itp. Coś jak tablica z kolorowymi karteczkami tylko wirtualna, no i można też dodawać listy zadań itd. Za każdym razem jak szukam informacji np. na temat kremów z dobrym składem do pupci maluszka to zakładam sobie na to kartę i zapisuję nazwy czy linki. Tak to u mnie wygląda na chwilę obecną:

66761fe4bec2.png

98dbec9debfd.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2020, 09:42

36 lat
    28.08.2020 ⏸️ Chłopiec
    26.04.2021 3070g, 52cm
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karenira wygląda super 👌
    Ja korzystam z Google docs głównie excele a dostęp na komórce też masz czy to tylko w laptopie?

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• Rio Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AJrin wrote:
    Ja się witam po mega słabej nocce starasz miał ataki szczekającego kaszlu i trudności z oddychaniem to już któryś raz kiedy ma zapalenie krtani ale nigy tak źle nie było, jako 4 latek jest bardziej świadomy i spanikował, że nie może oddychać zaczął płakać i krzyczeć co nasiliło tylko duszności i tak kilka razy w nocy. Sama czuje się marnie mam nadzieje, że to niewyspanie.
    Koleżanka miała takie same objawy i po teleporadzie została wysłana na kwarantannę i test na corone.

• AJrin Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mieliśmy teleporade dostał leki do inhalacji na zapalenie krtani to ewidentnie to ten szczekajacy kaszel jest bardzo charakterystyczny a pierwszy raz tak źle bo do tej pory się nie budził i nie miał świadomości teraz jako 4 latek wpadł w panikę ze nie może oddechu zlapac

8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• Karenira Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AJrin wrote:
    Ja korzystam z Google docs głównie excele a dostęp na komórce też masz czy to tylko w laptopie?
    Jest aplikacja na komórkę. Można też dzielić tablice z innymi użytkownikami jeśli się chce. Też korzystam z Google docs, ale tam raczej mam dokumenty i exele właśnie.

36 lat
    28.08.2020 ⏸️ Chłopiec
    26.04.2021 3070g, 52cm
  • Rio Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dziecko ma dzisiaj 4 urodziny. Dopiero co się urodził a już taki kawaler.

AJrin, Angelaaaa, Kamsza, malami.91, Karenira, Kala139, mother84, Ala_Ala, wisienka94, Emimo lubią tę wiadomość

• Karola87 Przyjaciółka

Wysłany: 9 grudnia 2020, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My w zeszłym roku mieliśmy ostre zapalenie krtani. Synek obudził się z kaszlem krtaniowym i się dusił. Pojechalismy do szpitala dostał zastrzyk i tlen. Teraz już wiem co robić żeby nie jechać do szpitala i mam w domu sterydy do inhalacji. Na szczęście nie były już potrzebne. Wczesnej też miał kilka razy zapalenie krtani. Ale się nie dusił. Straszne przeżycie.

• AJrin Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No my właśnie w lodówce mamy zawsze sól i steryd w zapasie i w nocy poszedł w ruch do inhalacji. Ogólnie to zimne okno albo zamrażalnik najlepiej dziecko wystawić opatulone tak aby zimne powietrze chłodziło i obkurczało drogi oddechowe. Ja wiedziałam niby co robić ale pierwszy raz synek spanikował i krzyczał płakał co pogarszało sytuacje i ciężko było go uspokoić aby złapał oddech. Zawsze myślałam, że u mniejszych dzieci jest wieksze ryzyko takich napadów a tu widać ze 4 latek jeszcze potrafi tak mocno reagować.

8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rio, 100 lat dla synka!

Czas szybko płynie, po dzieciach to widać najbardziej. Mi to w ogóle w tej ciąży czas tak zasuwa, że szok. Dopiero co test robiłam a tu już zaraz będzie połowa za pasem.

Rio lubi tę wiadomość

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • squirrel Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Choroby dzieci to coś co mnie zawsze mega stresuje 🙁 Córka tak poważnie chorowała mi ostatni raz na początku tego roku. Chyba 3 tygodnie walczyliśmy z nawracającą gorączką 🙁 Najgorsze było to że wtedy była mała i nie chciała brać leków. Groził nam szpital gdyby nie udało się jej podwć antybiotyku. Czasami nawet po kilka razy dawałam jedną dawkę, bo mi od razu zwymiotowała to co podałam. Od tego czasu odpukac tylko jakiś katar się czasem trafi. Generalnie wszyscy wtedy chorowaliśmy i gdyby to było teraz to byłabym pewna że to covid..

Z tymi ruchami to spokojnie. Ja w pierwszej ciązy czułam dopiero w 20 tyg. Teraz już czuję od kilku dni. Jak siedzę to głównie czuję takie rozpieranie od środka bardzo nisko, a jak leże to takie lekkie stuknięcia, ale też nisko 🙂

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • Kala139 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rio wszystkiego najlepszego dla synka!
    AJrin zdrówka dla Was! Mój też krtaniowiec więc wiem jaki to strach jak dziecko spanikuje. Odpukac teraz mamy już rok bez zapalenia krtani ale jak młody łapie chrype na wieczór to się zawsze boję, że w nocy mnie ten szczekajacy kaszel obudzi. Akurat tego kaszlu nie da się porównać do innej choroby.
    Mi też tak szybko czas mija w tej ciąży, że się śmieje, że nie zdążę się z niej nacieszyć. Z resztą ta ciąża jest inna, ciągle się o coś martwię, że coś będzie nie tak, często jestem zmęczona i nic mi się nie chce. Dzisiaj mam taki dzień, miałam sprzątać w szafkach ale nie mam siły się z kanapy podnieść..

Rio lubi tę wiadomość

qdkki09kzl1i271j.png
  • Iloo Nowa

Wysłany: 9 grudnia 2020, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AJrin wrote:
    Ale super Wiadomość Gratulacja! Mam chłopaków w podobnym wieku ale u mnie będzie 3 chłopak :D

Też już nawet nie nastawiałam się na dziewczynkę, bo wszyscy wokół mówili, ze pewnie chłopiec.
    Ps. w poprzedniej ciąży czułam, że dziewczynka i mocno się zdziwiłam na połówkowych :P

Plus taki, że imię zostało będzie Liliana, bo z imieniem dla 3 chłopca byłoby już trudniej.

AJrin będzie Rodzinka.pl :)

• Karenira Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też coraz szybciej czas leci. Na szczęście nie mam już takich momentów, żebym się martwiła o przebieg ciąży czy malucha. Wierzę, że wszystko będzie dobrze. Też jestem ciągle zmęczona, w pracy bardzo ciężko mi się skupić.
    Dodatkowo zaczynam się czuć przytłoczona ilością potrzebnych, wyprawkowych rzeczy. To wczorajsze ogarnianie list do kupy odrobinę mnie przeraziło. Nagle zaczęło mi się wydawać, że pół roku to wcale nie tak dużo na zakup tego wszystkiego :P

36 lat
    28.08.2020 ⏸️ Chłopiec
    26.04.2021 3070g, 52cm
  • Biotech Ekspertka

Wysłany: 9 grudnia 2020, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AJrin wrote:
    My mieliśmy teleporade dostał leki do inhalacji na zapalenie krtani to ewidentnie to ten szczekajacy kaszel jest bardzo charakterystyczny a pierwszy raz tak źle bo do tej pory się nie budził i nie miał świadomości teraz jako 4 latek wpadł w panikę ze nie może oddechu zlapac

Ajrin nie chce straszyć ale u nas syn też ma skłonność do zapalenia krtani a taki kaszel niestety oznaczał u niego covid. Przyniósł go że żłobka i zaraził wszystkich domowników i 89 letnia prababcia😟

xnw43e3k4taypt5z.png

860ix1hphehgqbbg.png
  • AmazonkA29 Przyjaciółka

Wysłany: 9 grudnia 2020, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karenira wrote:
    AJrin ogromnie współczuję. Na razie tylko sobie wyobrażam jaki to stres martwić się o chore dziecko. Sama mam za sobą złą nockę, ale ja po prostu obudziłam się przed 3 na siku, a potem bardzo długo nie mogłam ułożyć się wygodnie i zasnąć.

Wczoraj wieczorem spędziłam mnóstwo czasu na spisywaniu list wyprawkowych z podziałem na kategorie. Bardzo lubię korzystać z tablic na Trello. To świetne narzędzie, które pomaga mi utrzymać porządek we wszystkich rzeczach do zrobienia. Można sobie założyć własną tablicę, tworzyć nowe karty, grupować je, przenosić itp. Coś jak tablica z kolorowymi karteczkami tylko wirtualna, no i można też dodawać listy zadań itd. Za każdym razem jak szukam informacji np. na temat kremów z dobrym składem do pupci maluszka to zakładam sobie na to kartę i zapisuję nazwy czy linki. Tak to u mnie wygląda na chwilę obecną:

66761fe4bec2.png

98dbec9debfd.png
    Z Oleśnicy jesteś??

w57vpc0z9g0bye3h.png
  • Karenira Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AmazonkA29 wrote:
    Z Oleśnicy jesteś??
    Nie, mieszkam we Wrocławiu. Jednak myślę o porodzie w Oleśnicy. Bardzo dużo dobrego słyszałam o tamtejszej porodówce. Moja koleżanka rodziła tam miesiąc temu z wykupioną położną i gorąco polecała. Tak jeszcze tylko dumam cały czas czy wykupować indywidualną położną czy nie. Mój plan B na porodówkę do Borowska we Wrocławiu.

36 lat
    28.08.2020 ⏸️ Chłopiec
    26.04.2021 3070g, 52cm
  • Kamsza Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AJrin zdrówka dla Was 🌺😘

Rio najlepszego dla synka

Malami.91 mi też tak szybko czas leci że szkoda gadać. Mała zabiera cały czas i nie ma czasu nad rozmyślaniem który to tydzień 😁

Rio lubi tę wiadomość

km5s8u69jm7ox3pn.png
    Larissa(35tc) 41cm 2490g :*
    1usa20mm80mnr9u9.png
    Jonathan(36tc) 2960g:*
    Nicole(*) nasz Aniołek(34tc)
    16.02-21.02
  • Ala_Ala Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karenira wrote:
    Mnie też coraz szybciej czas leci. Na szczęście nie mam już takich momentów, żebym się martwiła o przebieg ciąży czy malucha. Wierzę, że wszystko będzie dobrze. Też jestem ciągle zmęczona, w pracy bardzo ciężko mi się skupić.
    Dodatkowo zaczynam się czuć przytłoczona ilością potrzebnych, wyprawkowych rzeczy. To wczorajsze ogarnianie list do kupy odrobinę mnie przeraziło. Nagle zaczęło mi się wydawać, że pół roku to wcale nie tak dużo na zakup tego wszystkiego :P

Trzeba podejść do zakupów na spokojnie. Wszystko przecież można kupić na bieżąco, z dostawą do domu. Najważniejsza torba do szpitala, tym bardziej że sytuacja jaka będzie panowała też jest niepewna i nie wiadomo czy będziemy w szpitalu same czy z osoba towarzyszącą. Ciuszki, butelki, środki do pielęgnacji tak naprawdę nożna uzupełniać na bieżąco 😉

Luty 2015 - 👧❤️
    Maj 2021 - 👧❤️
    3jvze6ydq2u0xd31.png
  • Agnieszka34 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też bym chciała rodzic na Borowskiej, jeżeli nie będzie covidowa 🙈
    Zmywarkę zamówiliśmy nową, starej się nie uda już naprawić, ale miała 10 lat to trochę pochodziła 😊
    Ajrin, życzę zdrowia dla synka
    Rio, 100 lat dla synka 🎂🎉🎉🎉
    Ja,sobie zdałam sprawę, że jak Karolek będzie miał 3 urodziny to będzie już nas 5 w domu 🙈 nadal to do mnie nie dochodzi 😋

74dij44jzgxvh1lt.png
    3jvzanli55nmnxem.png
  • Karenira Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ala_Ala jasne, że trzeba podejść na spokojnie. Po prostu jak zaczęłam o tym myśleć to nagle wydało się tego strasznie dużo. Poza tym sporo z tych zakupów wymaga zrobienia wcześniejszego rozpoznania. Np. nie kupię pierwszego lepszego kremu z półki dopóki nie sprawdzę czy nie zawiera szkodliwych substacji. Na takiej samej zasadzie czytam etykiety produktów spożywczych. Niestety otacza nas cała masa chemii i środków, które wcale nie są dla nas dobre. Wszystkiego się nie da uniknąć, ale niektore można. Wózek wymaga porządnego zastanowienia i przejechania się chociaż raz w sklepie. Fotelik to głównie testy bezpieczeństwa i dobranie do auta, a nie kwestie wyglądu, przynajmniej dla mnie, więc z górki. W każdym razie chodzi mi o to, że przy obecnej dostępności i ilości marek oraz produktów z reguły każda jedna rzecz wymaga sprawdzenia. Jaki laktator? Jakie butelki na wszelki? Jaki smoczek? Kupić można szybko, ale wybiera się długo :P

Ala_Ala lubi tę wiadomość

36 lat
    28.08.2020 ⏸️ Chłopiec
    26.04.2021 3070g, 52cm
‹‹ 238 239 240 241 242 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ