X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2021
Odpowiedz

MAJ 2021

Oceń ten wątek:
  • Ala_Ala Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Apropo pielęgnacji, to podobno zmieniły się trochę wytyczne? Dziewczyny, które macie młodsze dzieci, potwierdzicie? Bo 5 lat temu córkę jak przywieźliśmy do domu to kąpaliśmy codziennie, a teraz podobno się tego nie zaleca?

My nie używaliśmy żadnych płynów typu Oilatum itp. Pamietam, że korzystaliśmy na przykład z Linomag, a ciałko smarowaliśmy tylko jak się coś działo.

Luty 2015 - 👧❤️
    Maj 2021 - 👧❤️
    3jvze6ydq2u0xd31.png
  • Venice Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ala ja kąpałam codziennie. Różne są opinie, ale moje dziewczyny obie przesypiały całe noce bardzo szybko (pierwsza jak miała 3 miesiace, a druga dwa - obie na piersi). Wydaje mi się, że właśnie przez codzienny rytuał kąpieli nie miały problemów ze spaniem.

p19us65gm2vs5uf6.png
  • AmazonkA29 Przyjaciółka

Wysłany: 9 grudnia 2020, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karenira wrote:
    Nie, mieszkam we Wrocławiu. Jednak myślę o porodzie w Oleśnicy. Bardzo dużo dobrego słyszałam o tamtejszej porodówce. Moja koleżanka rodziła tam miesiąc temu z wykupioną położną i gorąco polecała. Tak jeszcze tylko dumam cały czas czy wykupować indywidualną położną czy nie. Mój plan B na porodówkę do Borowska we Wrocławiu.
    Aha. Ja chodzę do Ginemedica we Wrocławiu a Pani doktor pracuje na Chałbińskiego. Ale nie czytalam opinie tylko słyszałam że pacjentki covidowe tam też rodzą. Z tym ze ja na pewno będę miała cesarke przez oczy

w57vpc0z9g0bye3h.png
  • Skowronek Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amazonka a jaką masz wadę w oczach, że jest to wskazaniem do cesarki?

05.05.2021 TP chłopiec Piotruś ♥
    28.08.2020 (17dpo)⏸️💚🍀
    xnw4lbetfygpudwk.png
  • mother84 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasz synek ma 6 lat to też codziennie kąpaliśmy. Zresztą i teraz to tylko zimą co któryś dzień, ale wiosną, latem kiedy biega na dworze to codziennie, bo przepocony, brudny. A taki noworodek właśnie moim zdaniem codziennie jak jest kąpany to dla niego to jest rytuał i bez problemu zasypia 😊 no, ale każdy wiadomo robi jak uważa 😉
    My sporo mamy po synku, ale muszę właśnie kiedyś przysiąść i zobaczyć co jest, a co trzeba dokupić. Ciuszki poprzeglądać, ale nie mam na to sił.ostatnio na telefonie to wiecznie w poszukiwaniu prezentów, więc może w styczniu po połówkowych ruszę z kopyta 😉 żebym jeszcze sił miała więcej i nie musiała tyle leżeć 🙏

zem33e5egd6wxyy8.png

atdci09kiuqldke7.png

Po 6 cs I ciąża (synek 2014 r.)
    Starania o drugie dziecko od maja 2017 roku
    II ciąża 10tc/8tc [*] (20.11.2018)
    cb [*] - grudzień 2019
    mąż: teratozoospermia, ŻPN - styczeń 2020 operacja i po niej poprawa w badaniach nasienia
    Ja: Hashimoto i mutacje: MTHFR C677T i A1298C heterozygota oraz PAI-1 (4G/5G) homozygota
    08.09.2020 test ciążowy +
    29.09.2020 ♥️
  • Ala_Ala Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Venice wrote:
    Ala ja kąpałam codziennie. Różne są opinie, ale moje dziewczyny obie przesypiały całe noce bardzo szybko (pierwsza jak miała 3 miesiace, a druga dwa - obie na piersi). Wydaje mi się, że właśnie przez codzienny rytuał kąpieli nie miały problemów ze spaniem.

Wiem, że temat kontrowersyjny, ale karmiłaś naturalnie czy mm? Bo naprawdę dziewczynki ładnie spały w takim wieku 😉

Luty 2015 - 👧❤️
    Maj 2021 - 👧❤️
    3jvze6ydq2u0xd31.png
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o analizę składu kosmetyków to polecam bloga srokao.

Dla takiego malucha to w zasadzie tylko krem do pupy i jakiś płyn do kąpieli jest potrzebny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2020, 13:38

AmazonkA29 lubi tę wiadomość

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • mother84 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami.91 wrote:
    O tak😊 ja również 👍

malami.91 lubi tę wiadomość

zem33e5egd6wxyy8.png

atdci09kiuqldke7.png

cb [*] - grudzień 2019
    mąż: teratozoospermia, ŻPN - styczeń 2020 operacja i po niej poprawa w badaniach nasienia
    Ja: Hashimoto i mutacje: MTHFR C677T i A1298C heterozygota oraz PAI-1 (4G/5G) homozygota
    29.09.2020 ♥️
  • AmazonkA29 Przyjaciółka

Wysłany: 9 grudnia 2020, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skowronek wrote:
    Amazonka a jaką masz wadę w oczach, że jest to wskazaniem do cesarki?
    Nie mam dużej wady tylko inne problemy związane z jaskra i akomodacja oka. Miałam już kilka laserów. Ale to chyba genetyka bo moja mama straciła całkiem wzrok rodząc mnie (wcześniej miała już problemy) więc ja nigdy bym się nie zgodziła na poród naturalny..

w57vpc0z9g0bye3h.png
  • Venice Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ala_Ala wrote:
    Wiem, że temat kontrowersyjny, ale karmiłaś naturalnie czy mm? Bo naprawdę dziewczynki ładnie spały w takim wieku 😉
    Tylko piersią do 9 miesiąca...obie tez same odstawiły jak tylko dostałam pierwsza miesiączkę ...mam nadzieje, ze z synkiem będzie podobnie i tez będzie tak łatwo.

Ala_Ala lubi tę wiadomość

p19us65gm2vs5uf6.png
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie chłopaki dopiero po odstawieniu nocnego karmienia po 14 miesiącach zaczęli przesypiać noce obaj KP choć starszak po roku był MM odrzucił pierś jak byłam w ciąży.
    My nie kapalismy codziennie starszak miał problemy skórne od urodzenia i zalecania co 2 dzień aby nie przesuszać. No i nadal tak robimy prócz lata gdzie to jednak i biegają w piasku itp. No i u nas nie było kąpieli w szpitalu mimo że byłam 5 dni nie zalecają teraz.

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• Rio Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od początku kąpałam mojego syna co drugi dzień.

• Karenira Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami.91 wrote:

Dla takiego malucha to w zasadzie tylko krem do pupy i jakiś płyn do kąpieli jest potrzebny.
    Zgadzam się. Srokao jest super. Ostatnio właśnie tam sprawdzałam składy i wczoraj przyszły mi z MomMe kosmetyki, niby wszystkie z serii dla dzieci, ale na razie mam zamiar sprawdzać na sobie: aksamitna oliwka do pielęgnacji, zimowy krem do zadań specjalnych i żel do mycia 2w1.
    Inna fajna strona do sprawdzania składów to Piggypeg.

Podoba mi się to podejście, żeby stosować jak najmniejszą ilość kosmetyków i tylko kiedy są potrzebne, a nie tak na wyrost.

AJrin, malami.91 lubią tę wiadomość

36 lat
    28.08.2020 ⏸️ Chłopiec
    26.04.2021 3070g, 52cm
  • mała_ruda Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja swojego dziecia kąpie codziennie od urodzenia. Do kąpania od pierwszych dni używamy nivea 2w1 i tak jest do tej pory. Za malucha do ciała po kąpieli i po zmianie pieluchy używaliśmy oliwki z rossmanna w żelu. Teraz też jej będę używać. Była super.

Mąż dzisiaj pierwszy dzień w pracy. Ja z młodym jeszcze tydzień w domu.. w poniedziałek moja mama dostała wynik pozytywny. Tata jedzie jutro. Ale u nich przebieg już jest gorszy. Mama strasznie się dusi, ma kaszel i gorączkę. Dzisiaj miała saturacje nie ciekawą aż pielęgniarka do niej dzwoniła (ma pulsoksymetr, który wysyła wyniki do pielegniarki) jak spadnie dzisiaj do 93 to ma dzwonić po pogotowie. I weź się człowieku nie martw..

dqprqtkfhpxpsq33.png
    9f7jj44jziqsssss.png
  • DoMi Debiutantka

Wysłany: 9 grudnia 2020, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie :) Chciałabym dołączyć do Waszego grona. Jestem w swojej pierwszej ciąży a termin porodu mam wyznaczony na 26 maja. Długo staraliśmy się o nasz maleństwo i koniec końców pojawi się dzięki in vitro. Na własną prośbę zrobiłam test pappa i niestety bardzo tego żałuję bo wyszło wysokie ryzyko zd z powodu wysokiego wolnego beta-hcg. Ta informacja wręcz wbiła mnie w podłogę. Na szczęście od razu zrobiliśmy test sanco który potwierdził, że noszę w brzuchu zdrowego chłopca. Potwierdzają to też idealne USG :)

Angelaaaa, malami.91, Emimo, Venice, Emimi lubią tę wiadomość

• mała_ruda Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DoMi czuj się jak u siebie 😁
    Co do pappa to chyba już tak jest, że niektórzy nie stworzeni do wykonywania tego testu. Np. Ja. 1 ciąża amniopunkcja, druga też - czekam na wyniki.

dqprqtkfhpxpsq33.png
    9f7jj44jziqsssss.png
  • mother84 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DoMi witaj 😊 najważniejsze, że wszystko ok 😉

DoMi lubi tę wiadomość

zem33e5egd6wxyy8.png

atdci09kiuqldke7.png

cb [*] - grudzień 2019
    29.09.2020 ♥️
  • DoMi Debiutantka

Wysłany: 9 grudnia 2020, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mała_ruda wrote:
    DoMi czuj się jak u siebie 😁
    Co do pappa to chyba już tak jest, że niektórzy nie stworzeni do wykonywania tego testu. Np. Ja. 1 ciąża amniopunkcja, druga też - czekam na wyniki.
    Mi też proponowano amniopunkcję ale strasznie bałam się ryzyka poronienia więc zrezygnowałam i zrobiłam sanco. Trzymam kciuki za twój pozytywny wynik amnio.

• Karenira Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała ruda trzymam kciuki, żeby Twoi rodzice wrócili do zdrowia. Wyobrażam sobie, że musisz się mocno martwić. Oby wystarczyły im leki i dochodzenie do siebie w domu.

36 lat
    28.08.2020 ⏸️ Chłopiec
    26.04.2021 3070g, 52cm
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie. Mój prowadzący potwierdził płeć z prenatalnych - będzie dziewczynka, nie ma wątpliwości 🙂. Położna oceniła mój brzuch na 25tc...trochę mi się przykro zrobiło w pierwszym momencie, ale potem stwierdziłam, że mam to gdzieś. Od ostatniej wizyty 4tyg. temu przytyłam 2kg, no ale apetyt mi dopisuje teraz bardzo, ciągle chodzę głodna.

29 grudnia połówkowe USG 🙂

Mala_ruda, zdrowia dla rodziców.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2020, 20:11

Emimo, mother84, Angelaaaa, wisienka94 lubią tę wiadomość

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
‹‹ 239 240 241 242 243 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ