X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2021
Odpowiedz

MAJ 2021

Oceń ten wątek:
  • Karola87 Przyjaciółka

Wysłany: 10 grudnia 2020, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny ja dzisiaj trudny poranek miałam wyrywany ząb. Powiem brzydko. Kurwa bolało nie mogłam dostać znieczulenia takiego mocnego. Ale na szczęście juz po. Generalnie stwierdził że dobrze że przyszlam. Bo zaczął się robić stan zapalny. Pytałam mojego ginekologa i mi pozwoliła więc usunęłam.

• Nath Ekspertka

Wysłany: 10 grudnia 2020, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zrobiłam mega błąd bo czytałam o późnych poronieniach, rodzeniu martwych dzieci no masakra teraz to znowu panikuje. U mnie było obniżone białko pappa co może powodować problemy z łożyskiem, wzrostem dziecka ale póki co jest ok. W przyszłym tyg mam już połowkowe - wcześnie ale lekarz tak zalecił żebym miała spokój bo przez to białko pappa statystyki poleciały na łeb i szyje, zwłaszcza zespół edwardsa wyszedł wysoko. I powiedział że jak na połówkowych nic nie będzie widać to nie ma ryzyka edawardsa, a jak czegoś nie będzie widać (to będzie końcówka 18. tyg) to najwyżej sobie potem jeszcze powtórze.

• squirrel Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2020, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się depiluję i w zasadzie w pierwszej ciąży wszystko wokół siebie do samego końca robiłam sama 🙂 brzuszek miałam nie za duży więc nie było problemu. My na początku kąpaliśmy co drugi dzień, ale nie wydaje mi się aby to brak codziennej kąpieli był przyczyną tego że córka ma problemy ze spaniem. Teraz kąpiemy codziennie bo córka chce i bardzo lubi się kąpać a z usypianiem mamy problem od jakiegoś miesiąca. Wcześniej zasypiała książkowo, po odłożeniu do łóżeczka w 10 min a teraz wstaje, chce na ręce i różne cuda wymyśla.
    Poza tym trochę się zaczynam martwić bo od 2 roku życia bardzo ładnie mówiła a od jakiegoś tygodnia zaczęła się jąkać. Ogólnie nic się nie wydarzyło nowego co mogłoby to spowodować. Nie ma przy tym żadnych tików a ja jak przeczytałam w necie nie zwracam na to w ogóle uwagi żeby nie uświadamiać jej w tym.. Zabroniłam też rodzicom jej poprawiać czy mówić w jej obecności że się jąka. Czytalam w necie że to w większości fizjologiczne pomiędzy 2-3 rokiem życia u dzieci ktore wcześnie mają bardzo duży zasób słów i mówią zdaniami wielokrotnie złożonymi i mija samo jeśli nie będziemy dziecka poprawić. Poobserwuję ją jak czytałam 4-6 tygodni i jeśli nie minie to chyba musimy iść do logopedy ☹️☹️ Powiem szczerze, że problemy z mową to ostatnie co by mi przyszło do głowy jeśli chodzi o córkę. O jej mowę akurat nigdy się nie martwiłam a tu coś takiego 🙁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2020, 12:30

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • Nath Ekspertka

Wysłany: 10 grudnia 2020, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I cieszę się że mam ten detektor tętna bo to mnie bardzo uspokaja.... ja ruchy pewnie bede czuc za 2-3 tyg bo to moja pierwsza ciąża, ale będzie super :D

• mother84 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2020, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nath ja jak się dowiedziałam o ryzyku łożyska przodującego to jak naczytałam się w necie to pół nocy potem nie spałam. Dodatkowo raz poroniłam, raz cb, długie starania to wszystko nie ułatwia czasem, ale postanowiłam nie czytać, myśleć pozytywnie, bo nic więcej zrobić nie mogę, a zamartwianie wcale nie pomaga a szkodzi 😉 polecam dobre seriale, książki, odmóżdżenie totalne, żeby nie myśleć 😘🤗 całkiem pewnie wyłączyć głowy się nie da, bo pewno każda z nas ma czasem jakieś myśli czy wszystko ok, ale nie przejmować się non stop 😉

Squirrel jak nie przejdzie to może faktycznie trzeba do logopedy, ale może to tylko chwilowo ✊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2020, 12:34

zem33e5egd6wxyy8.png

atdci09kiuqldke7.png

Po 6 cs I ciąża (synek 2014 r.)
    Starania o drugie dziecko od maja 2017 roku
    II ciąża 10tc/8tc [*] (20.11.2018)
    cb [*] - grudzień 2019
    mąż: teratozoospermia, ŻPN - styczeń 2020 operacja i po niej poprawa w badaniach nasienia
    Ja: Hashimoto i mutacje: MTHFR C677T i A1298C heterozygota oraz PAI-1 (4G/5G) homozygota
    08.09.2020 test ciążowy +
    29.09.2020 ♥️
  • DoMi Debiutantka

Wysłany: 10 grudnia 2020, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    squirrel wrote:
    Poza tym trochę się zaczynam martwić bo od 2 roku życia bardzo ładnie mówiła a od jakiegoś tygodnia zaczęła się jąkać. Ogólnie nic się nie wydarzyło nowego co mogłoby to spowodować. Nie ma przy tym żadnych tików a ja jak przeczytałam w necie nie zwracam na to w ogóle uwagi żeby nie uświadamiać jej w tym.. Zabroniłam też rodzicom jej poprawiać czy mówić w jej obecności że się jąka. Czytalam w necie że to w większości fizjologiczne pomiędzy 2-3 rokiem życia u dzieci ktore wcześnie mają bardzo duży zasób słów i mówią zdaniami wielokrotnie złożonymi i mija samo jeśli nie będziemy dziecka poprawić. Poobserwuję ją jak czytałam 4-6 tygodni i jeśli nie minie to chyba musimy iść do logopedy ☹️☹️ Powiem szczerze, że problemy z mową to ostatnie co by mi przyszło do głowy jeśli chodzi o córkę. O jej mowę akurat nigdy się nie martwiłam a tu coś takiego 🙁
    Nie martw się za bardzo jąkaniem na tym etapie. Mówiąc tak zwyczajnie to dzieci w tym wieku chcąc nam bardzo dużo powiedzieć ale ich możliwości przekazania swoich myśli są jeszcze ograniczone. Chcą się dobrze wyraziec ale nie wiedzą jak to ująć w słowa. To powoduje frustrację i dalej jąkanie. Mimo to polecam wizytę u logopedy. Nie zaszkodzi a być może podpowie Ci jak reagować w sytuacji gdy mała zaczyna się jąkać i jak pomoc jej wyrazić swoje myśli :) Służy do tego wiele ćwiczeń które spokojnie możesz wykonywać w domu ale jestem pedagogiem nie logopedą więc dokładnie wszystkiego nie wytłumaczę bo nie chcę wchodzić w nie swoje kompetencje. Powodzenia :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2020, 12:40

• Karenira Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2020, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nath zamiast czytać o rzeczach, które Cię niepotrzebnie denerwują zacznij sobie oglądać filmiki o pielęgnacji noworodków i może o porodzie. Skupisz się na czymś innym zamiast myśleć o negatywnych rzeczach. Myśl o wyprawce :) Mnie rozczulają filmiki, na których położne pokazują jak podnosić takie maleństwa, jak zmieniać pieluchy, kąpać itp. Skoro połówkowe masz w przyszłym tygodniu to już niedługo. Na pewno wszystko będzie dobrze :) Naprawdę nie ma co się paranoizować i myśleć negatywnie. Skoro do tej pory wszystkie usg wychodziły w porządku to trzeba brać poprawkę na ryzyka wyliczane statystycznie.

Ala_Ala lubi tę wiadomość

36 lat
    28.08.2020 ⏸️ Chłopiec
    26.04.2021 3070g, 52cm
  • Nath Ekspertka

Wysłany: 10 grudnia 2020, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Internet to wróg kobiet w ciąży:) A starsze koleżanki przestrzegały żeby nie czytać ale ja nie musiałam jak tylko natknęłam się na jeden przypadek rozkopać cały internet.

Ala_Ala lubi tę wiadomość

• Nath Ekspertka

Wysłany: 10 grudnia 2020, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem wam że mam taką schizę że ostanio lekarz mi mówi że dziecko ma złączone nóżki a ja panika że jak to - myslalam że to jakaś wada :D

• squirrel Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2020, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DoMi wrote:
    Nie martw się za bardzo jąkaniem na tym etapie. Mówiąc tak zwyczajnie to dzieci w tym wieku chcąc nam bardzo dużo powiedzieć ale ich możliwości przekazania swoich myśli są jeszcze ograniczone. Chcą się dobrze wyraziec ale nie wiedzą jak to ująć w słowa. To powoduje frustrację i dalej jąkanie. Mimo to polecam wizytę u logopedy. Nie zaszkodzi a być może podpowie Ci jak reagować w sytuacji gdy mała zaczyna się jąkać i jak pomoc jej wyrazić swoje myśli :) Służy do tego wiele ćwiczeń które spokojnie możesz wykonywać w domu ale jestem pedagogiem nie logopedą więc dokładnie wszystkiego nie wytłumaczę bo nie chcę wchodzić w nie swoje kompetencje. Powodzenia :)

Niby wiem, że tak właśnie może być, ale prędzej bym to zaakceptowała gdyby to się wydarzyło na samym początku jej mówienia, a ona już od jakiś 3 miesięcy pięknie mówiła, a teraz zacina się na wyrazach które wcześniej nie sprawiały jej żadnego problemu. Np. kiedyś normalnie mówiła mi kocham cię mamusiu, a teraz mówi ko-ko-kocham się mmmmmm-amusiu :( Z drugiej strony też nie chcę za szybko lecieć do specjalisty bo to też dla dziecka stres i jakaś stygmatyzacja. Poczekam jeszcze troszkę, poobserwuję ją ale naprawdę ostatnio ta sytuacja spędza mi sen z powiek :( Jak się nie poprawi w ciągu 2-3 tygodni to na pewno pójdziemy do logopedy.

Uspokaja mnie tylko trochę to że po wpisaniu tego problemu w google własnie sporo osób to tak opisywało jak jest u nas. Że najpierw płynna piękna mowa a potem regres, ale że po ok miesiącu minęło. Poza tym nie znam się ale 2 lata to chyba za wcześnie na jąkanie się dziecka takie patologiczne, bo ten aparat mowy jest jeszcze niedostatecznie wykształcony, tak samo jak pamięć i zdolność do przekladania w słowa swoich myśli.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2020, 13:38

Mania12 lubi tę wiadomość

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2020, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Squirrel, mój bratanek miał identycznie z jąkaniem. Minęło samo dość szybko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2020, 13:38

squirrel lubi tę wiadomość

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • Kora88 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2020, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaśka28 wrote:
    A ja się tak głupio zapytam...depilujecie się przed wizytą? Bo nie ukrywam zaczyna się robić coraz niewygodnej hehe
    Ja różnie, zależy od sytuacji. Jak muszę leżeć jak teraz, to tylko trochę. Jak był moment, że było źle, to musiałam wyprzeć wstyd z głowy, bo to przecież mój lekarz. Fajnie się mamaginekolog wypowiada w tym temacie.
    To chyba zależy od kobiety po prostu, jak chce to to robi a jak nie chce to nie robi.

Starania od 2017, Medart od grudnia 2019
    8.08 transfer
    7dpt: beta 45
    9dpt: beta 136
    11dpt: beta 263
    13dpt: beta 595
    6t2d❤️♀️
    202104274956.png
  • squirrel Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2020, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami.91 wrote:
    Squirrel, mój bratanek miał identycznie z jąkaniem. Minęło samo dość szybko.

Pocieszające :) Ale dla mnie to o tyle nowość, że żadne z dzieci w naszej rodzinie tak nie miało. Ale żadne też nie mówiło szybko tak płynnie jak Helenka ;)

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2020, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z 4 latkiem w domu słabo z czasem u mnie. Ale udało mi się zrobić albumy zdjęciowe więc praktycznie finito z prezentami. Starszak właśnie padł i nie wiem czy na dobre czy jak wcześnie wstali nocka średnia więc pewnie zmęczony.
    U nas sporo śniegu udało się zrobić sanki 😂 starszak dosłownie 2 minuty a młodszy wrócił z przedszkola sankami.
    Co do golenia się to ja mam na bakier ostatnio zapomniałam przed wizytą ale jakoś w ciąży to raz na miesiąc się gole i w obu ciążach do końca i paznokcie u nóg i golenie byłam w stanie ogarniać sama mimo sporo go brzucha.
    Ja dziś tak czułam ruchy maluszka że aż lekko pod ręką było czuć ale M nie czuł nic.

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• mała_ruda Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2020, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też chce śnieg!!! AJrin weź chociaż paczkomatem wyślij 😁

AJrin lubi tę wiadomość

dqprqtkfhpxpsq33.png
    9f7jj44jziqsssss.png
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2020, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w ciąży z synkiem było tak, że jak tylko mąż przyłożył rękę do brzucha to od razu był spokój jak makiem zasiał, chociaż chwilę wcześniej fikał. Ale to na początku. Później jak się przytulałam do męża to aż czuł kopniaki na swoim własnym brzuchu😁.

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • Emimi Przyjaciółka

Wysłany: 10 grudnia 2020, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie, no nadal wygląda na dziewczynkę 😁 wszystko w porządku, dzidzia ma 170 g. Oczywiście zapomniałam zapytać o to usg piersi... 😑
    Następna wizyta 5.01. i powiedział, że to będą połówkowe... no i jestem zaskoczona. Bo w sumie jakoś byłam przekonana, że z połówkowymi jest jak z prenatalnymi - że lekarz musi mieć certyfikat🤔
    Ale tak myślę, że skoro tak to w sumie dobrze. Bo u lekarza, który mi robił prenatalne badania połówkowe mam umówione dopiero 12.01 (21+6). Więc pewnie też pójdę, ale nie będę miała takiego stresu, że trochę za późno.

mother84, Daar, Angelaaaa, wisienka94, malami.91, megimeg, Malinka33, Emimo lubią tę wiadomość

34bwyx8dgabmtoyk.png
  • Daar Przyjaciółka

Wysłany: 10 grudnia 2020, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, mój synek ma 10,5cm (od głowy do pupy 😉) , łożysko na tylnej ścianie, szyjka ładna 🙂 więc ogólnie wszystko ok 😁 mam na razie odstawić luteinę i zobaczymy czy coś się będzie działo 🙂 termin mi teraz z usg pokazał na 22.05 😱 więc mały rośnie jak na drożdżach 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2020, 19:16

Angelaaaa, wisienka94, malami.91, Emimi, mother84, Emimo lubią tę wiadomość

oar8vfxmslauailw.png
  • wisienka94 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2020, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super dziewczyny, że wszystko dobrze na wizytach 😍
    My od początku kapalismy Grzesia co drugi dzień. Jak miał 5 miesięcy to wyszły mu jakieś zmienay na ciele. Alergolog stwierdziła że to AZS. No i tak się z tym bujamy cały czas, na przemian mu wychodzą a później jak zastosujemy steryd i nawilżanie to znika. Nie wiem od czego to zależy, te okresy wychodzenia plamek🤷‍♀️
    No ale też przy tym mamy zalecenie żeby nie kąpać często i żeby długo nie siedział w wodzie.
    Ja byłam dzisiaj na wizycie na nfz. Dostałam skierowanie na usg polowkowe. Jutro się zapisze. I dała mi też już na krzywą cukrowa.
    Pracujące mamy czy wiecie już mniej więcej do kiedy zamierzacie pracować?

ex2be6ydx4ywz9g3.png
    gg64qtkf6j6uj0vc.png
  • megimeg Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2020, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, co do kąpania Mikołaj urodził się tuż przed 16 a o 19 jazgot wykąpało, teraz nie pozwolę na kąpanie w szpitalu a nawet nie wiem czy nie doczekam 2tyg, będę przemywać woda. Mikołaja kąpalam od poczatku w emolium a dostał suchych okacków, maści pd dermatologa niewiele pomogły, kapalam go w momme itd aż w końcu w szarym mydle i przestałam go czymkolwiek nawilżać i placki zniknely, szare mydło do dziś stosujemy ;)
    Ja mam gorszy czas dlatego się nie odzywam, szczerze mówiąc nie wiem jak przetrwam jeszcze 22tyg może będzie lepiej w marcu jak już będzie bliżej niż dalej :(
    Ruchy czuje codziennie pojedyncze kopnięcia na razie niewidoczne przez brzuch;)

oar83e3k7nkpecth.png
‹‹ 241 242 243 244 245 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ