X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2021
Odpowiedz

MAJ 2021

Oceń ten wątek:
  • Emimi Przyjaciółka

Wysłany: 10 grudnia 2020, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zamierzam do końca lutego. Bo w sumie planują kogoś zatrudnić od lutego więc nie będzie dla mnie miejsca jak już przeszkolę. W sumie dzisiaj zaczęłam powoli przygotowywać jakieś małe wytyczne i instrukcje. Gorzej jak się ktoś zatrudniony nie sprawdzi... bo o rektutację to się raczej nie martwię. No ale już sobie postanowiłam, że max do połowy marca w razie czego. Też chcę mieć czas na spokojne przygotowanie mieszkania, dopilnowanie wyprawki i odpoczynek.

wisienka94 lubi tę wiadomość

34bwyx8dgabmtoyk.png
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2020, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martwiłam się że dzidzi nie czuje to teraz czuję i dzidzia szaleje 🤣🤣 zauważyłam że najczęściej czuje w godzinach 19-20 😁😁
    Dopiero teraz ogarnęłam że już dawno 5 miesiąc zaczęłam 🙈🙈

wisienka94, AmazonkA29, megimeg lubią tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• AJrin Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2020, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym chciała do końca stycznia ale dopiero w styczniu przychodzi osoba za mnie więc wątpię, że w miesiąc skończymy więc liczę się że do lutego popracuje. Ja raczej w kwietniu CC więc od Marca chciała bym mieć czas na przygotowania domu plus odpoczynek.

wisienka94, Emimo lubią tę wiadomość

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• AJrin Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2020, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała_ruda obawiam się że się rozpuści cały ten śnieg u nas do jutra już na drogach nie ma lekko na chodnikach ale sanki były więc dzieciaki miały radochę.

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• mała_ruda Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2020, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja planuje pracować do końca lutego może polowa marca. No chyba, że mnie będą denerwować to pójdę szybciej 😁
    W lipcu miałam podwyżkę i chciałabym uciułać jakieś lepsze macierzyńskie. Dlatego chce pracować ile się da ale z głową. Poprzednio pracowałam do końca 7 mca i żałuję. Nerwowo było ale tylko służbowo.

dqprqtkfhpxpsq33.png
    9f7jj44jziqsssss.png
  • AmazonkA29 Przyjaciółka

Wysłany: 10 grudnia 2020, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny miałam któraś na czasie opryszczke?

w57vpc0z9g0bye3h.png
  • DoMi Debiutantka

Wysłany: 10 grudnia 2020, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AmazonkA29 wrote:
    Dziewczyny miałam któraś na czasie opryszczke?
    Niestety właśnie się z nią zmagam już tydzień i muszę już drugi raz odwołać dentystę:/ Opryszczka (wargowa) nie jest szkodliwa dla dziecka więc nie ma się czym martwić. Mnie niestety od początku ciąży męczą różne zmiany skórne głównie na twarzy i dekoldzie.

• AmazonkA29 Przyjaciółka

Wysłany: 10 grudnia 2020, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DoMi wrote:
    Niestety właśnie się z nią zmagam już tydzień i muszę już drugi raz odwołać dentystę:/ Opryszczka (wargowa) nie jest szkodliwa dla dziecka więc nie ma się czym martwić. Mnie niestety od początku ciąży męczą różne zmiany skórne głównie na twarzy i dekoldzie.
    A Czymś smarujesz? Ja właśnie jutro mam dentyste bo mi się jakieś zapalenie zrobiło i dziąslo opuchnięte boli boję się że mnie nie przyjmie :/

w57vpc0z9g0bye3h.png
  • Emimo Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak ja badałam piersi. Musicie wybrać odpowiedniego lekarza, bo nie każdy bada piersi ciążowe 😀
    Emimi wrote:
    Ja dzisiaj wizytuję o 16:00 i też depilacja wjedzie... ale faktycznie już jest niewygodnie i też się zastanawiam jak to będzie później 🙈

A jeszcze Was zapytam, jak u Was z badaniami piersi. Czy wasz lekarz coś wspominał o usg piersi w ciąży? Ja badam co roku bo mam stwierdzoną mastopatię. Ostatnio miałam usg kontrolne w czerwcu. Dzisiaj zapytam na wizycie czy trzeba powtarzać. Ale jestem ciekawa jak z tym ogólnie jest 🤔

26.10 11dpo ⏸️
    14.11 ♥️
    🙋‍♀️40 lat
    👧2003
    👦2008
    👧2010
    👧2021
    👶2024
    age.png
  • baksia Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ☺️ mam pytanie do dziewczyn które mają detektor płodu,jednak zakupiłam Jumper jpd 100 🙈 Ostatnio miałam gorsze dni i stwierdziłam, że detektor mnie uspokoi. Dzisiaj użyłam pierwszy raz. Ale bez żelu, tak na sucho. Detektor pokazywał wartość 30/40 i nagle podskoczyło do 147. Tylko, że przez chwilkę miałam taka wartość później już zniknęła i nie mogłam znaleźć. Czy to mogło być moje dziecko i np schowało się? Nie wiem czy to ma zmęczenie ale mam prawdopodobnie łożysko na przedniej ścianie 🤔

iv09ej28y92h7fp1.png
    23.03.2019 Aniołek ❤️ - 9 tc Poronienie zatrzymane
    6.06.2019 - puste jajo płodowe
    12.11.2019 Aniołek ❤️ - 8tc poronienie zatrzymane
    Problemy immunologiczne-szczepienia limfocytami
    Pomorskie
  • mother84 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baksia ja miałam ten detektor i mi akurat pokazywał dziwne wartości, nawet u mnie i męża wariował i pokazywał wysokie liczby, więc nie miałam potem pewności co jest tętnem dziecka, a co nie. Ja odesłałam i oddali kasę, za dużo stresu mnie to kosztowało 🙊 tylko ja kupowałam i próbowałam go miesiąc temu, więc na wcześniejszym etapie ciąży. Jednak wiem, że niektóre dziewczyny mają ten detektor i są zadowolone to może Ci pomogą 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2020, 10:03

zem33e5egd6wxyy8.png

atdci09kiuqldke7.png

Po 6 cs I ciąża (synek 2014 r.)
    Starania o drugie dziecko od maja 2017 roku
    II ciąża 10tc/8tc [*] (20.11.2018)
    cb [*] - grudzień 2019
    mąż: teratozoospermia, ŻPN - styczeń 2020 operacja i po niej poprawa w badaniach nasienia
    Ja: Hashimoto i mutacje: MTHFR C677T i A1298C heterozygota oraz PAI-1 (4G/5G) homozygota
    08.09.2020 test ciążowy +
    29.09.2020 ♥️
  • Nath Ekspertka

Wysłany: 11 grudnia 2020, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mother84 wrote:
    Baksia ja miałam ten detektor i mi akurat pokazywał dziwne wartości, nawet u mnie i męża wariował i pokazywał wysokie liczby, więc nie miałam potem pewności co jest tętnem dziecka, a co nie. Ja odesłałam i oddali kasę, za dużo stresu mnie to kosztowało 🙊 tylko ja kupowałam i próbowałam go miesiąc temu, więc na wcześniejszym etapie ciąży. Jednak wiem, że niektóre dziewczyny mają ten detektor i są zadowolone to może Ci pomogą 😉

Ja na poczatku miałam problem z odróżniem swojego tętna od dziecka ale dziewczyny mi tu pomogły i teraz nie mam problemu. Tętno dziecko to takie galopujący koń i jest o wiele szybsze niż nasze. Na YT są też filmiki które pomagają odróżnić. Dla mnie panikary sprawdza się :D

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przez 2 dni nie czułam dzidzi a od wczoraj wieczorem to co chwilę czuje i to co raz wyraźniej 😁😁 mąż smutny że on jeszcze nie może poczuć 🙈

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• mother84 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nath wrote:
    Ja na poczatku miałam problem z odróżniem swojego tętna od dziecka ale dziewczyny mi tu pomogły i teraz nie mam problemu. Tętno dziecko to takie galopujący koń i jest o wiele szybsze niż nasze. Na YT są też filmiki które pomagają odróżnić. Dla mnie panikary sprawdza się :D
    Być może za szybko się poddałam i odesłałam 😂 ale filmiki mi nie pomogły i jak u mnie czy męża pokazywało tętno takie jak powinno być u dziecka to stwierdziliśmy, że coś dziwnie 🙊 no już po ptakach, detektor odesłany, kasa na koncie, póki co daje radę bez, ale nie ukrywam, że czekam na ruchy😉 miałam wrazenie 2 dni temu, że czułam lekko takie motylki, ale nie mam pewności czy to nie gazy 😂 w pierwszej ciąży czułam lekkie muśnięcia w 17 TC, ale dopiero 19/20 TC to konkretniejsze.

zem33e5egd6wxyy8.png

atdci09kiuqldke7.png

Po 6 cs I ciąża (synek 2014 r.)
    Starania o drugie dziecko od maja 2017 roku
    II ciąża 10tc/8tc [*] (20.11.2018)
    cb [*] - grudzień 2019
    mąż: teratozoospermia, ŻPN - styczeń 2020 operacja i po niej poprawa w badaniach nasienia
    Ja: Hashimoto i mutacje: MTHFR C677T i A1298C heterozygota oraz PAI-1 (4G/5G) homozygota
    08.09.2020 test ciążowy +
    29.09.2020 ♥️
  • Nath Ekspertka

Wysłany: 11 grudnia 2020, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mother84 wrote:

Ja nie patrzę na wartości ale na odgłosy. Czasami jestem pewna że słyszę tętno dziecka ale nie pokazuje mi wartości lub pokazuje po jakimś czasie. Mi sam odgłos wystarczy żeby się uspokoić :) Poszperaj na YT. Nasze tętno jest takie miarowe i spokojne a tętno dziecko jest szybkie, taki galopujący koń. Ja na podstawie doświadczenia wiem kiedy tętna nie szukać np rano od razu po przebudzeniu bo ciężko znaleźć :)

• DoMi Debiutantka

Wysłany: 11 grudnia 2020, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AmazonkA29 wrote:
    A Czymś smarujesz? Ja właśnie jutro mam dentyste bo mi się jakieś zapalenie zrobiło i dziąslo opuchnięte boli boję się że mnie nie przyjmie :/
    Nie, właściwie na spokojnie można używać normalnych środków z apteki, ale ja niczym nie smaruję. Normalnie pielęgnuję twarz i trzymam kciuki że samo zniknie :) Ale wizytę u dentysty odwołaj bo oni nie przyjmują z opryszczką :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2020, 10:16

• Miiniala Ekspertka

Wysłany: 11 grudnia 2020, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, znowu tyle czasu mnie nie było, matko.. czas tak leci, a teraz jeszcze święta to człowiek wpada w wir świątecznych prezentów,potraw, sprzątania.. chociaż za to ostatnie zostałam tak skopana i pozbawiona energii, że teraz choinkę ubieramy po jednej bombce (nie pozwolę nikomu innemu, muszę ja..) 🤦😂

My mieliśmy imię dla chłopca Mikołaj, z dziewczynką bijemy się non stop, wstępnie będzie Emilia.

A właśnie. Emilka jest na 86 centylu. Płaczę z radości (pierwsza córka - hipotrofia). Młoda w 17+0 waży 206g.❗ Kawał baby. Zasługa leków, sterydów. Oczywiście ręka na pulsie, bo IUGR lubi sobie wystąpić także pod koniec ciąży... Połówkowe prenatalne mam 23.12 to będzie 18+6 ale córka jest większa, więc można spokojnie robić. Kolejne USG 14 stycznia.

Ostatnio kupiłam w Smyku body na rozmiar 50. Pamiętam, że dla pierwszej córki nawet one były za duże (idealny był rozmiar 44 i nie, nie była wcześniakiem) ale po wczorajszym USG, wiem, że dla drugiej mogą być za małe. ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2020, 10:27

Angelaaaa, mother84, Emimi, Kala139 lubią tę wiadomość

ug37upjyobsofvny.png

⏸️ 03.09.2020 - 3+0 22dc
    🅱️ 04.09.2020-3+1, 18.55 23dc
    🅱️09.09.2020- 3+6, 426.16 28dc

17+0, 206g.❗Won, hipotrofio. 🖕

Pai homo
    Mthfr hetero
    Obniżone białko S

Leki:
    Encorton 10mg
    Neoparin 0.6, od 7.12 - 0.4
    Luteina
    Letrox
    Kelp (jod)

Córka 2014. ❤️
    Córka 2021. ❤️

cb439623ad8e2425527c26b17f65e5c7.png
  • Skowronek Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wisienka jeśli chodzi o mnie to bym chciała pracować jak najdłużej, z czego mój mąż nie jest w ogóle zadowolony. Dlatego chce iść na kompromis i na zwolnienie pójść na koniec stycznia,ewentualnie w lutym. Ale to już max, termin niby mam na 5 maja, ale ze względu na cukrzyce pewnie do szpitala wezmą mnie szybciej.
    Tylko, że jest problem ze znalezieniem kogoś na moje miejsce. Pozostałe dziewczyny nie przejmą moich klientów, a nowe osoby wołają taką kasę, że głowa mała. Studenci albo absolwenci nie mają większych wymagań ale to nie czas, na przyuczanie niestety...

05.05.2021 TP chłopiec Piotruś ♥
    28.08.2020 (17dpo)⏸️💚🍀
    xnw4lbetfygpudwk.png
  • squirrel Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baksia wrote:
    Hej ☺️ mam pytanie do dziewczyn które mają detektor płodu,jednak zakupiłam Jumper jpd 100 🙈 Ostatnio miałam gorsze dni i stwierdziłam, że detektor mnie uspokoi. Dzisiaj użyłam pierwszy raz. Ale bez żelu, tak na sucho. Detektor pokazywał wartość 30/40 i nagle podskoczyło do 147. Tylko, że przez chwilkę miałam taka wartość później już zniknęła i nie mogłam znaleźć. Czy to mogło być moje dziecko i np schowało się? Nie wiem czy to ma zmęczenie ale mam prawdopodobnie łożysko na przedniej ścianie 🤔

Tak może tak być, że dziecko uciekło z tego miejsca gdzie przykładałaś sonde. Poza tym ja potrafię już odróżnić sam głos tętna dziecka od mojego i bardzo często jest tak że po przyłożeniu sondy już słyszę że to dziecko i trzymam w tym miejscu u za chwile na wyświetlaczu jest 148-150. U mnie jumper sprawdza się super. Jak przyłożę do swojego serca to pokazuje 70-80 więc wiadomo że moje. Jakby 140 i więcej to było Twoje tętno to chyba byś musiała po pogotowie dzwonić 😀

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • squirrel Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poza tym wczoraj się tak żaliłam z tym jąkaniem córki i jak ją wczoraj odebrałam od rodziców po pracy to sporadycznie tylko się zacięła. Opowiadała mi wszystko jak nakręcona. Dzisiaj z rana zanim ją odwiozłam też tylko 2 razy chyba ale to tak minimalnie. Normalnie to pewnie bym na to nie zwróciła uwagi ale że już świruję w tym temacie to wychwyciłam. Więc jest ogromna poprawa bo byl wcześniej nawet taki dzień, że prawie nie mogła nic powiedzieć, bo co zaczęła to nawet słowa nie dokończyła i sama rezygnowała.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2020, 10:43

DoMi lubi tę wiadomość

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
‹‹ 242 243 244 245 246 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ