X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2021
Odpowiedz

MAJ 2021

Oceń ten wątek:
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2022, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolinaaa28 wrote:
    Nas kolki z Mikołajem odpukać ominęły 🙂 co do spania to od 5 m.ż Mikołaj przesypia od 19 do 7 rano, jemy mleko i kładziemy się jeszcze na 1h-2h ☺️ także jeśli o to chodzi to chyba mamy złote dziecko 🙂 wiadomo, że zdarza się że w nocy się przebudza ale to bardzo bardzo rzadko.
    Dziś miał chyba taki swój pierwszy naprawdę gorszy dzień. Wychodzą mu górne jedynki i bardzo dziś marudził i poplakiwal. Nawet nie dał sobie dotknąć dziąseł jak chciałam mu posmarować żelem 😔
    Wasze dzieci lubią się kąpać?
    Miki uwielbia ☺️ wczoraj byliśmy z nim kolejny raz na basenie i szalał jak rybka ☺️
    Miki siada chociaż tak jeszcze nie super stabilnie. Pełza już bardzo długo, a ostatnio coraz częściej przybiera pozycję czworacza i zaczyna się bujać do przodu 🤭 najlepiej idzie Mu w wannie 😁

Nasza córcia też uwielbia kąpiele, od jakiegoś tygodnia kąpie się w dużej wannie razem z bratem i jest super zabawa. Na basenie byliśmy na razie 1x i czuła się jak ryba w wodzie. Planujemy chodzić.

Angela, moja nie mówi jeszcze 😂. Coś tam sobie gaworzy, nic zrozumiałego 😉.

A jak tam u Was rozszerzanie diety? Moja mała ma niezły apetyt, zawsze jej wszystkiego mało, no i uwielbia jeść sama, nawet zupę z miski wyjmuje ręką i wkłada do buzi. Niby to fajnie, że chce być samodzielna, ale sprzątanie po tym jej jedzeniu mnie dobija.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2022, 20:53

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • Karolinaaa28 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2022, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miki też tylko "tata" i "tata"..🙃 nie raz przy przewijaniu mówię do Niego: powiedz chociaż raz mama. A on wtedy patrzy na mnie tak rozkosznie i: "tata" 🙄😜 także chyba szybko "mama" nie usłyszę 🙂

Co do rozszerzania diety to Mikołaj miał tylko raz kryzys po chorobie że nie chciał jeść żadnych warzyw ani mięs, ale teraz je wszystko ze smakiem co mu przygotuje :) poznał już naprawdę bardzo dużo 🙂
    Wczoraj próbowaliśmy dać mu do rączki kawałek banana żeby sam jadł, ale kompletnie tego nie ogarnął 🤦 a nawet zaczął się już denerwować że jest banan a nie może go zjeść.
    A tak to kilka razy dawaliśmy mu lyżeczkę do rączki i żeby jadł to to nawet mu szło.

• squirrel Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2022, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas naokrągło ,,mama,, i ,,baba,, czasam ,,niania,, albo to chodzi o slowo nie 😃 i tak w kolko powtarza nia nia nia. U córki pierwsze słowa to było tata wiec sie ciesze 🙂 Ze dwa tygodnie temu to cały dzień było tylko mama i baba ale ostatnio jakoś przestał i zaczął tak jakby śpiewać. Znowu wydłużać same litery typu aaaaa, eeeee, dużo krzyczeć i piszczeć jakby sam sprawdzał swoje mozliwosci głosowe 🙂 zazdroszę tym co dzieci im śpią. Chyba nawet nie zdajecie sobie sprawy jakie macie szczęście. Ja naprawde jestem już na granicy wyczerpania z tym wstawaniem w nocy. W dzień na szczęście daje troche odetchnąć bo ma dwie drzemki po ok 2 godz. Ale te drzemki to konieczność bo widać po nim że jest zmeczony

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2022, 13:17

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • KaroInka Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2022, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj u nas Mikołaj usiadł sam! Bardzo, bardzo się cieszę🤗. Jeśli chodzi o kąpiele to Mikołaj uwielbia się kąpać. Od urodzenia, mimo innych trudności to było zawsze coś co dawało mu ukojenie. Kąpiemy go jeszcze w wannience, chlapie tak, że wanienka musi stać w normalnej wannie bo wszystko jest mokre. Lubimy sobie pośpiewać i puszczać bańki mydlane w trakcie kąpieli. Na basen wybieramy się na wiosnę.
    "Słownictwo" całkiem bogate. Mama, baba, dada, tata, nene:D oprócz tego wydaje inne śmieszne dźwięki np. Brrrr albo tsss, czasem też szepce albo piszczy na zmianę:D. Grucha jak gołabek. Ogólnie gaduła straszna. No i mógłby cały dzień spędzić na rękach. Wtedy jest wniebowzięty. Lubi też się przytulać i dostawać całuski:D Ostatnio mamy kryzys na spacerze i nie chce być w wózku. Dzisiaj wsadziłam go w nosidlo i nawet nie pisnął przez 40 min:D tylko się rozglądał na wszystkie strony.
    A i idzie nam wreszcie pierwszy ząbek- lewa, dolna jedyneczka 😀.
    Squirrel dzielę Twój los:D Dzisiaj w nocy myślałam, że już całkiem się wykończę. Mój Mikołaj nie dość, że budzi się co 1,5-2h (a często i co 40 min) to w dzień ma 3 drzemki po 40 min. Rzadko się zdarza żeby któraś z nich trwała ponad 1h. Ostatnio też potrafi obudzić się w środku nocy np. o 3 i świetnie się bawić do 4.30 😵. Z jedzeniem nie mamy problemu. Jest coraz lepiej, zaczęłam mu dawać kawałki i fajnie sobie radzi. Wiadomo, że większość leci na podłogę ale coś tam do brzuszka zawsze trafi:).

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2022, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie zauważyłam że wychodzi nam druga dolna jedynka 🤗🤗 chyba czekają nas ciezkie dni póki nie wyjdzie 😬😬

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Karolinaaa28 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2022, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś dopiero dojrzałam, że Mikołajowi wychodzą na górze cztery zęby na raz.. już wiem, skąd takie złe dni u nas 🙄😔

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2022, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolinaaa28 wrote:
    Ja dziś dopiero dojrzałam, że Mikołajowi wychodzą na górze cztery zęby na raz.. już wiem, skąd takie złe dni u nas 🙄😔

Oo wow.. musi być ciężko 🤯
    Może trochę dłużej będzie spokój jak wyjdą na raz.. u nas dopiero pierwszy ząb wyszedł i nawet nie odpoczęłam to już kolejny wychodzi 😤

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Karolinaaa28 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2022, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Oo wow.. musi być ciężko 🤯
    Może trochę dłużej będzie spokój jak wyjdą na raz.. u nas dopiero pierwszy ząb wyszedł i nawet nie odpoczęłam to już kolejny wychodzi 😤

Nie spodziewałam się tego. Fakt, że nie dawał sobie nawet posmarować żelem dziąseł. A dziś jak mi zasnął na rękach to z ciekawości zajrzałam żeby zobaczyć czy się już przebiły, bo cały czas sądziłam że idą mu dwie jedynki górne. Patrzę, a tam już zarysy jedynek i dwójek. Od soboty jest taki marudny i płaczliwy, jak nie On także już wiadomo skąd takie dni..

Nam jedynki dolne wychodziły 3 miesiące i wyjść nie mogły 🙄 teraz o tych jedynkach na górze to doktor nam mówiła jak miał 6 miesięcy że coś się zaczyna dziać. Ma już praktycznie 9 miesięcy i dopiero je widać jak przebijają się przez dziąsła..

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2022, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maja teraz też marudek na drugiego zęba ehh 😫
    A jutro mamy bilans 😊

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Karolinaaa28 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2022, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Maja teraz też marudek na drugiego zęba ehh 😫
    A jutro mamy bilans 😊

My dziś też byliśmy na bilansie 🙂 ile waży Twoja Maja? Mikołaj waży 8300 chociaż wydawało mi się, że więcej. I dziś wsiadamy do spacerówki bo gondola już za mała, a i Miki z niej zaczyna wychodzić 🙂

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2022, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolinaaa28 wrote:
    My dziś też byliśmy na bilansie 🙂 ile waży Twoja Maja? Mikołaj waży 8300 chociaż wydawało mi się, że więcej. I dziś wsiadamy do spacerówki bo gondola już za mała, a i Miki z niej zaczyna wychodzić 🙂

8900 i 71cm 🤭🤭

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Karolinaaa28 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2022, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    8900 i 71cm 🤭🤭

U nas doktor nie mierzy długości.. 🙄 sprawdza wagę, obwód klatki piersiowej i głowy

• squirrel Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2022, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też tylko waga, obwód głowy i klatki piersiowej. Dwa dni temu stuknęło 8 miesięcy i dokładnie wczoraj usiadł stabilnie bez podparcia a dzisiaj raczkuje już po całym domu. Wieczorem podjął próby wstawania na oparciu rogówki 🙈łóżeczko obniżyliśmy właśnie na sam dół 🙂 Miesiąc temu ważył 8,3 kg. A za 2 tygodnie mamy szczepienie ale wychodzi mi jak się waże razem z nim, że waży ok 9 kg.

Córka to mi zaczęła raczkować po skończeniu 10 miesiąca , prawie 11 i byla dużo rozumniejsza niż synek aktualnie, bo to przedież prawie 3 miesiące różnicy. Oczy muszę mieć dookoła głowy. No wszędzie go pełno a najlepsze są kable. Na szafkach i gnizdkach od dzisiaj blokady, a mam wrażenie że NIE WOLNO jeszcze za bardzo nie rozumie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2022, 19:59

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2022, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzisiaj po pierwszej rehabilitacji w innym mieście i kamień z serca jest wszystko w porządku.. Maja jest leniuszkiem 🙈🙈 ale kilka razy będziemy jeszcze jeździć .
    W poniedziałek ważna wizyta u neurologa 😟

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Karolinaaa28 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2022, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam przedłużyli rehabilitację do 28.04, a w połowie kwietnia kończy mi sie macierzyński.. teoretycznie mam jeszcze zaległy urlop do wykorzystania. Ale nie wiem jak to będzie. Muszę podjechać do swojej firmy i porozmawiać z przełożonym. Najgorsze jest to, że podczas mojej nieobecności zmieniła się cała kadra kierownicza (mój przełożony (a nawet dwóch), a także cała dyrekcja). Nie wiem czego mogę się spodziewać. Mąż dwa dni temu mówił, że już wypytują o mnie w firmie kiedy wracam do pracy.
    Lekarka z centrum rehabilitacji na kontroli z jednej strony stwierdziła, że z Mikołajem jest wszystko w jak najlepsz porządku, ale bardzo chciałaby żeby raczkował (i na tym się głównie skupiamy na zajęciach), a z drugiej strony przedłużyła nam rehabilitację na dość długi okres. Mówiła, że jeśli skończyi się macierzyński to może wystawić mi L4 na max. 60 dni tylko że z tego co się orientuję jest to zwolnienie (a raczej zasiłek), który jest do wykorzystania na chorobę dziecka przez okres całego roku. I chyba trochę 'szkoda' wykorzystywać go teraz na zajęcia dwa razy w tygodniu..

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2022, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro wizyta u neurologa 😟 trzymajcie kciuki ✊

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Agnieszka34 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2022, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,dawno mnie tu nie było,jakoś nie miałam czasu 😒
    U nas ok,mały nie raczkuje tylko skacze na pupie jak coś chce,ale jak leży na brzuszku to kombinuje więc moze w końcu się ruszy 😁 mamy 2 zęby całe,jeden się przebił i idą jeszcze 3 🙈😳
    Wczoraj mieliśmy bilans i Misiu waży 9040i ma 70 cm.Przez to,ze jest pulchny nosi ciuszki 80..
    Starszak chodzi do przedszkola i jak on był chory to Michał też coś od razu łapał.Mąż mówi,że jak teraz się wychoruje to nie będzie chorować jak pójdzie do żłobka 😜
    Angelaaa,jak u lekarza??

74dij44jzgxvh1lt.png
    3jvzanli55nmnxem.png
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2022, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też mamy 2 ładne zęby i chyba 2 kolejne idą więc dzisiaj była bardzo ciężka nocka 😭

A u lekarza ehh... Niby kamień z serca spadł ale nie do końca.. okazało się że Maja była niedotleniona po porodzie i krew dostała się do głowy.. w szpitalu nie zrobili usg.. na dzień dzisiejszy że powiększone komory i przestrzeń między nimi.. jeżeli nic nie będzie się już powiększać to będzie ok a najlepiej jakby się wszystko zmniejszało.. Rozwowojo stanęła trochę w miejscu więc potrzebne są rehabilitację ☹️
    Jedynie co się mogę cieszyć że będzie normalnym dzieckiem a mogłaby być warzywem..

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Karolinaaa28 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2022, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy której maluch przechodził lub przechodzi lęk separacyjny?

• KaroInka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, co tam u Was? Angela wszystko będzie dobrze! Maluchy mają wspaniałą zdolność nadrabiania wszystkiego :). Nam też przedłużyli rehabilitację. Przez ostatni miesiąc Mikołaj zaczął czworakować i podciągać się do klęku przy meblach. Popyla po całym domu, majstruje przy gniazdkach i kablach. Włazi pod stół i wszędzie tam gdzie nie wolno. Otwiera szuflady i wyciąga wszystko z półek🤯 😀.
    Karolina28 a jak u Was wyglada lek separacyjny? U nas zaczyna się płacz u obcych na rękach, ale tu bardziej u mężczyzn niż u kobiet. A tak to raczej nie płacze jak straci mnie z oczu (w domu). Pomijając fakt, że to raczej rzadki przypadek bo ciągle jest koło mnie albo na mnie:D najczęściej na rękach.
    Jak Wasze pociechy zachowują się na rehabilitacji? Bo u nas pierwsze 5min ok a potem to już coraz gorzej:D.
    A i przeszliśmy na 2 drzemki. Jedna 40 min a druga 1h20 min. Noce bez zmian-tragedia 😅.
    Na bilansie na 9 msc Mikołaj ważył 10kg 130g i mierzył 78cm. Kawał chłopa:D.

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
‹‹ 541 542 543 544 545
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ