X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Olenkaa Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2021, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, święta miałam odwyk od telefonu 😀 dopiero dziś wróciliśmy do domu, u mnie +4.5kg, ale mam wrażenie że wszystko poszło w brzuch, jakiś wielki się zrobił 😜

miissia bądź dobrej myśli, lekarze często na wyrost wola powiedzieć i trochę nastraszyc ale sprawdzić dokładnie, często na dokładniejszym badaniu wychodzi ze jest wszystko dobrze i trzymam kciuki żeby w Waszym przypadku tak właśnie bylo 😘

Malinka asiulka Vende gratuluję udanych wizyt ❤️

Myślę że wyprawkami na pewno zdążymy, my zamówimy większość przez internet. Do sklepu tylko po fotelik żeby dobrali do samochodu (nie wiem jeszcze w czym jeżdżą takie maluchy 😜) i wózek :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2021, 19:20

Malinka2021, Ana.Ta lubią tę wiadomość

eiktflw1q59xy68t.png
    09.09.2021 ⏸️
    5.11 - 1 prenatalne, synek 💙
    31.12 - polowkowe ✊🙏
    26+0- 996g
    30+5- 2010g

Euthyrox, Clexane, Acard

04.2021 17tc 💔
  • Olenkaa Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2021, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soleil też miałam chwilowy problem... Wypiłam szklankę wody po kisoznych ogórkach i pomogło od razu 😀 Teraz codziennie jem mandarynki i one mi jakoś regulują jelita. Może spróbuj kiszonek? :)

Soleil, Ana.Ta lubią tę wiadomość

eiktflw1q59xy68t.png
    09.09.2021 ⏸️
    31.12 - polowkowe ✊🙏
    26+0- 996g
    30+5- 2010g

Euthyrox, Clexane, Acard

04.2021 17tc 💔
  • 5ylwian Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2021, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende wrote:
    Ja juz po kontrolnej wizycie, dziewczynka została dziewczynką, dzisiaj waży już 325g, lozysko bez zmian, dalej nisko ale nie niebezpiecznie nisko, szyjka długa 4.7cm. Podobno bole brzucha na tym etapie są normalne, a u mnie mogly sie nasilić od mocnego kaszlu. Tak czy inaczej najważniejsze ze z Malutką dobrze :). Połówkowe 12.01 :)

Ja jeszcze nie mam nic, czekam w sumie nie wiem na co ale dalej nie mam na to siły ani weny.
    To mnie trochę też pocieszyłaś. Ja właśnie pisałam do lekarki odnośnie mojego niskiego łożyska. Od kilku dni czuję co jakiś czas w ciągu dnia takie jakby rozpychanie chyba przy szyjce macicy, podobne do wrażenia przy miesiączce kiedy jest rozpulchniona. Nie boli mnie podbrzusze, nie mam plamień, ani twardego brzucha,czuję normalnie ruchy. Dziecko obrociło się do pionu. Dużo odpoczywam,bądź leżę, nie dźwigam nic. Nie wiem czy to wrażenie "w srodku" jest normalne np.przez rozrastającą macicę czy to coś złego związanego np.z niskim łożyskiem. Dzisiaj jest 18+3. Mi mówiła na wizycie 22.12,że jest nisko Ale mam się nie denerwować. Po wizycie doszedł mi kaszel i katar od syna.nie wiem czy to ma wpływ na to co czuje teraz. Zobaczymy czy każe mi przyjść na wizytę czy każe dalej odpoczywać. No i mi mówiła tylko,że jest nisko,ale ma prawo jeszcze tak byc,za to w książeczce wpisała "brzeżne,co już mnie zmartwiło

a97e8a0113.png
    *14.09.2021- II kreski
    *18.05. - 38+5, 3675 g
  • Soleil Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2021, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olenkaa wrote:
    Soleil też miałam chwilowy problem... Wypiłam szklankę wody po kisoznych ogórkach i pomogło od razu 😀 Teraz codziennie jem mandarynki i one mi jakoś regulują jelita. Może spróbuj kiszonek? :)

Ja zrobiłam dokładnie to samo i nic!!! Wypiłam prawie cały sok z ogórków 😭 a mąż doradził, żebym jeszcze mlekiem doprawiła 😂 Ale nie odważyłam się 😄
    Ja codziennie rano piję olej lniany, wieczorem śliwki jabłka w ruch, mandarynki też chociaż z umiarem i ten płesznik piję też...i efekt taki ze jak się kładę to pękam 😅 Nie wiem może powinnam się cieszyć ze w ogóle mi się udaje 🤔 chociaż jedno z moich małych marzeń na chwilę obecną to żeby mnie pogoniło 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2021, 19:46

• Vende Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2021, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    5ylwian, nie martw się, u mnie to łożysko naprawde od początku jest nisko, kaszel teraz przy zapaleniu oskrzeli miałam tragiczny, leciałam na sterydach bo się dusiłam :(. A jest okej i nic sie nie zmieniło w tym temacie, tez powiedziała ze jest czas na to aby ono sie jeszcze podniosło i póki nie jest przodujące jest ok. Podobno od kaszlu naprawde mogą sie wzmocnić bóle. Takze nie denerwuj sie, a jesli sie denerwujesz lepiej sie przejść i upewnic (jak ja dzisiaj). :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2021, 19:48

5ylwian lubi tę wiadomość

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Merci92 Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2021, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Owsianka z płatek górskich na mleku 3,2% z bananem i cynamonem powoduje u mnie z rana tzw. ładna zdrowa kupkę 😀

Soleil, Ana.Ta lubią tę wiadomość

6056198c02.png
  • Zosiek Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2021, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny super, że na wizytach wszystko ok 😘🥰

Na zatwardzenia śliwki suszone, ale tak więcej ich zjeść, nawet pół paczki. W Rossmanie są bez konserwantów 😉 chleb odstawić, zamiast tego owsianka z jabłkami. Na czczo woda z miodem. Kompot z jabłek sobie ugotować i dużo dużo pić. Ja po porodzie miałam koszmar.🤣
    Lactulosum jest ok, ale trzeba uważać, żeby organizmu do niego nie przyzwyczajać. U mojej córki super się sprawdził jak była mała. 😉

My kupiliśmy fotelik i wózek. Chciałam żeby najdroższe rzeczy już były z głowy, a i tak już mieliśmy wybrane. 😉

U mnie waga +3,5, ale przed świętami.🤣🤣🤣

Ja się dzisiaj kiepsko czuje, na żołądku tak mi ciężko, chyba po tym mieszaniu jedzenia na świętach. Dziewczyny też już męczycie się bardziej? Ostatnio ciężej oddycham, trochę za szybko chyba 🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2021, 20:44

Soleil lubi tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • 5ylwian Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2021, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende wrote:
    5ylwian, nie martw się, u mnie to łożysko naprawde od początku jest nisko, kaszel teraz przy zapaleniu oskrzeli miałam tragiczny, leciałam na sterydach bo się dusiłam :(. A jest okej i nic sie nie zmieniło w tym temacie, tez powiedziała ze jest czas na to aby ono sie jeszcze podniosło i póki nie jest przodujące jest ok. Podobno od kaszlu naprawde mogą sie wzmocnić bóle. Takze nie denerwuj sie, a jesli sie denerwujesz lepiej sie przejść i upewnic (jak ja dzisiaj). :)
    No właśnie tak trochę to sprzecznie wygląda,bo mówiła o niskim A wpisała "brzezne",co oznacza przodujące. Tyle,że czytałam,że nie diagnozuje się przodującego przed 20 tygodniem. A masz jakieś szczególne zalecenia?

a97e8a0113.png
    *14.09.2021- II kreski
    *18.05. - 38+5, 3675 g
  • Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2021, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek no powiem Ci, że ja już to zauważyłam 😋 mieszkamy w bloku na 3 piętrze bez windy i wchodząc do mieszkania zadyszkę mam jak nie wiem😛

Zosiek lubi tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 grudnia 2021, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie waga od początku o 5.5 kg. Zamierzam wrócić do ćwiczeń i jak wyzdrowieję, to do spacerów. W pierwszym trymestrze nie miałam ani siły ani czasu, za to apetyt ogromny. Teraz jestem na zwolnieniu i chce dobrze wykorzystać ten czas. Czekam tylko jak na szpilkach na połówkowe, żeby potwierdzić,że wszystko jest ok.

O wyprawkę się nie martwię, bo większość rzeczy mam po córce i siostrzenicy. Na pewno chce kupić podwójny laktator, sterylizator i chustę.

• Vende Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2021, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    5ylwian, nie mam żadnych zaleceń na ten moment. Na tym etapie kazala sie w ogole tym nie przejmować.

Ana.Ta lubi tę wiadomość

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Soleil Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2021, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dzięki za wszystkie rady!!!! Większość stosuje ale muszę się bardziej przyłożyć 😄

A co do położenia łożyska ja też mam nisko, ale tylko na prenatalnych lekarz o tym wspomniał bez uczuć i tyle. Internety przeczytałam i rozumiem czemu tak jest (w sensie czemu lekarz o tym nie mówi) , dopiero po połówkowych chyba lekarz takie 'diagnozy' powinien stawiać żebyśmy za bardzo do głowy nie brały. Nie miałam zadnych zaleceń, żeby bardziej uważać

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2021, 22:02

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2021, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende ależ dobrze, że wszysyko ok 😘

Wychodzi na to, że poprostu tak ma być i tyle z tymi naszymi chwilowymi bólami.

Potwierdzam osianka np. z ziarnami słonecznika, pestkami dyni, żurawnią jest mega pomocna na wypróżnianie- ja jem codzinnie z jogurtem naturalnym na śniadanie (wcześniej zaparzam wrzątkiem) i nie mam póki co większych problemów. I też wprowadziłam dużo owoców i picie, picie, picie... czasem już mam dość tej wody - dobrze ze mam ten sok z winogrona🙉

Olenkaa też mam wrażenie że mi poszło w brzuch - jakiś taki z dnia na dzień większy.. i obserwuje tylko, czy to chwilowe, czy jednak dzidzia już tak rośnie 🙈

Takie to wszystko nowe, ciekawe 😍

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2021, 22:37

Soleil, Olenkaa lubią tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Zosiek Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2021, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanko jeszcze z innej beczki, bierze któraś z Was witaminę D3 dodatkowo? Z jakiej firmy? 😁 Doktorka moja mówiła że w tych ciążowych mogą być niższe wartości niż na opakowaniu bo to suplement oczywiście, ale zapomniałam zapytać z jakiej firmy mam dokupić witaminę 😁

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 grudnia 2021, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja narazie mam +1kg, a zachowuje się jak ludzki odkurzacz, ale też w pracy się sporo ruszam wiec to mnie ratuje. Co do witaminy d3, biorę tylko z supli, ale mam zamiar zacząć brać jeszcze extra tabletkę. Nie podam ci marki, bo ja za granicą wiec jakieś tutejsze, ale to chyba dawka ważniejsza niż producent. Pamiętam kiedyś w Polsce musiałam kupić to w aptece powiedziałam ilość jednostek i wybrali mi odpowiednie

Zosiek lubi tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2021, 00:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsi, odnośnie przewijaka to u nas bardzo się sprawdził przewijak na pralce. Miałam na początku na łóżeczku, ale bardzo ograniczał dostęp, do tego ciągle wynoszenie pieluch, jakoś mi się to nie sprawdziło, a w łazience pasował idealnie, bo i po kąpieli szybko dziecko mogłam ubrać, a jak mlody zapaskudzil to szybko umyć (któregoś dnia przy przewijaniu tak wystrzelił, że miałam brudna umywalkę, prysznic i toaletę, i oczywiście przewijak. Nie mam pojęcia jak to zrobił, ale gdyby to się wydarzyło w sypialni to już sobie współczuję).

A co do witaminy d3 to ja nic dodatkowego nie biorę.

Zosiek lubi tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2021, 05:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek wrote:
    Mam pytanko jeszcze z innej beczki, bierze któraś z Was witaminę D3 dodatkowo? Z jakiej firmy? 😁 Doktorka moja mówiła że w tych ciążowych mogą być niższe wartości niż na opakowaniu bo to suplement oczywiście, ale zapomniałam zapytać z jakiej firmy mam dokupić witaminę 😁
    Biore Vigalex 2000,jest to lel a nie suplement. Co prawda dr kazała brać 1000 ale już kupiłam 2000 więc skończę opakowanie. Biorę mamadha premium + :)

Zosiek lubi tę wiadomość

PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
    08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
    12.05.22 👶Wojtuś💙
  • Merci92 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2021, 06:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też biorę vigalex ale 1000 jednostek + femibion (suplementy dla kobiet w ciąży) lekarz powiedział że tyle wystarczy przy moim niedoborze ☺

Malinka2021, Zosiek lubią tę wiadomość

6056198c02.png
  • Olenkaa Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2021, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek wrote:

Ja biorę z prenatalnych, ale badałam poziom i mam ok :)

A jak chcesz dodatkowo to Zosiek najlepiej kup vigantol w kroplach, jest lekiem. Ewentualnie vigantoletten tabletki też są lekiem :)

Zosiek lubi tę wiadomość

eiktflw1q59xy68t.png
    09.09.2021 ⏸️
    31.12 - polowkowe ✊🙏
    26+0- 996g
    30+5- 2010g

Euthyrox, Clexane, Acard

04.2021 17tc 💔
  • martynkaa87 Ekspertka

Wysłany: 28 grudnia 2021, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,
    Mi endokrynolog kazał brać 2000j witaminy D, do tego femibion.
    Jeśli chodzi o laktator to u mnie przy dwóch synach w zupełności wystarczył ręczny. Ale ja używałam w zasadzie tylko sporadycznie jak chciałam gdzieś wyjść i odciagalam trochę na wszelki wypadek. Jeśli któraś zamierza dużo odciągać to zdecydowanie elektryczny.
    U mnie już 10kg na plusie , tak było przed świętami, teraz boję się wejść na wagę. Brzuch mam już tak ogromny że ciężko samej założyć buty.. A jem normalnie i regularnie ćwiczę, spaceruje i chodzę na basen. Strach pomyslec co będzie później:P No ale ja się nie przejmuje bo wiem że nic z tym nie zrobię i szybko zrzucę, chociaż nie powiem, jest to mocno upierdliwe.

‹‹ 143 144 145 146 147 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również: