X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Klaudia24 Przyjaciółka

Wysłany: 20 września 2021, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :)
    Ja mam teoretycznie 12 maj.
    Ale mi się na pewno przesunęła owulacja, bo w sobotę na usg było widać tylko pęcherzyk 7mm.

Wizyta kolejna za tydzień:).

👩🏻26 👦🏻35
    24.09.2020 🤰🏻⏸
    Maj 2020 - 🎉🎀👨‍👩‍👧
    Ponowne starania od sierpnia 2021
    7.09 - ⏸🤰🏻
    18.09 - puste jajo
    07.10 - zabieg
    Ponowne starania od listopada 2021

💊euthyrox 100
  • aswariatka Ekspertka

Wysłany: 20 września 2021, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam PTP na 10 maja

2fwas65gx6qqidvv.png
    Hanka 6,5 l
    Emilka 3 l
  • krakowianka Przyjaciółka

Wysłany: 20 września 2021, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madzix wrote:
    @krakowianka ja mogę Ci odpowiedzieć, bo właśnie dzisiaj miałam wizytę. Moja Gin zrobiła mi wymaz z pochwy, ale jeszcze nie ma wyniku i wystawiła od razu recepte na globułki dopochwowe + lactovaginal jako probiotyk.

natalia1354, Malinka2021, miissia, Majetta

Dziewczyny, dziękuję Wam za wszystkie odpowiedzi, dopiero dziś odczytałam wszystkie.
    Ponieważ nie udało mi się znaleźć terminu do lekarza, skorzystałam z opcji jaką mam w Medicover - czat z położną. Opisałam objawy i pani zaleciła mi maść Clotrimazol, oczywiście nie chciała mimo mojej prośby dać mi skierowania na wymaz, żeby się upewnić co to jest. Po rozmowie od razu sprawdziłam ulotkę tej maści a tam jest informacja: "Nie należy stosować produktu w pierwszym trymestrze ciąży." Oczywiście jeszcze podczas rozmowy zapytałam ją, czy to jest bezpieczne w ciąży, odpowiedziała, że tak. Co Wy na to? Ja przeczytałam ulotkę zanim wykupiłam lek ale czy wsztyscy tak robią? Aż strach pomyśleć!
    No i dalej jestem bez leków, choć dziwny jest mój przypadek, bo dwa dni miałam bez objawów, dziś znowu swędzenie... Chyba zapłacę i sama sobie zrobię wymaz, dowiem się co to jest przynajmniej. Ale wkurza mnie, że opłacam składki NFZ, prywatną opiekę z zakładu pracy a i tak za wiele badań muszę sama płacić :/
    Też gdzieś czytałam, że w ciąży może być takie swędzenie spowodowane zmianą pH i niekoniecznie to musi oznaczać infekcję, więc po co niepotrzebnie zażywać leki? Sama już nie wiem...

preg.png
  • Tysia :) Autorytet

Wysłany: 20 września 2021, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wpisałam już wszystkie terminy w pierwszego posta , jeśli ktoś jeszcze nie napisał to dajcie znać lub jeśli kogoś pominęłam to tez dawajcie znać ❤️

Tysia :) eiktflw12fwpveux.png
  • Zosia1111 Autorytet

Wysłany: 20 września 2021, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy któraś z Was jest z Warszawy i prowadzi ciąże u dr Hameli Olkowskiej w SONOFEM na Atenskiej?

28.08 ⏸️ 10dpo
    30.08 Bhcg 37.87 mIU/ml 12dpo
    1.09 Bhcg 92.98 mIU/ml, prog. 22.04 ng/ml 14dpo
    3.09 Bhcg 228.24 mIU/ml 16dpo
    21.09 człowieczek 0.89 cm z ❤️
    8p3os65gh6w3ylkv.png
  • Paula Paula Debiutantka

Wysłany: 20 września 2021, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny:)
    Jeszcze jaaa :) PTP 9maj 😍

• Zosia1111 Autorytet

Wysłany: 20 września 2021, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krakowianka wrote:
    natalia1354, Malinka2021, miissia, Majetta

Dziewczyny, dziękuję Wam za wszystkie odpowiedzi, dopiero dziś odczytałam wszystkie.
    Ponieważ nie udało mi się znaleźć terminu do lekarza, skorzystałam z opcji jaką mam w Medicover - czat z położną. Opisałam objawy i pani zaleciła mi maść Clotrimazol, oczywiście nie chciała mimo mojej prośby dać mi skierowania na wymaz, żeby się upewnić co to jest. Po rozmowie od razu sprawdziłam ulotkę tej maści a tam jest informacja: "Nie należy stosować produktu w pierwszym trymestrze ciąży." Oczywiście jeszcze podczas rozmowy zapytałam ją, czy to jest bezpieczne w ciąży, odpowiedziała, że tak. Co Wy na to? Ja przeczytałam ulotkę zanim wykupiłam lek ale czy wsztyscy tak robią? Aż strach pomyśleć!
    No i dalej jestem bez leków, choć dziwny jest mój przypadek, bo dwa dni miałam bez objawów, dziś znowu swędzenie... Chyba zapłacę i sama sobie zrobię wymaz, dowiem się co to jest przynajmniej. Ale wkurza mnie, że opłacam składki NFZ, prywatną opiekę z zakładu pracy a i tak za wiele badań muszę sama płacić :/
    Też gdzieś czytałam, że w ciąży może być takie swędzenie spowodowane zmianą pH i niekoniecznie to musi oznaczać infekcję, więc po co niepotrzebnie zażywać leki? Sama już nie wiem...

Ja w pierwszej ciąży brałam nystatyne z tabletkami clotrimazolum na zmianę i do tego miałam clotrimazolum w maści, więc chyba jest to bezpieczne, skoro lekarz mi to przepisał 🙂

krakowianka lubi tę wiadomość

28.08 ⏸️ 10dpo
    8p3os65gh6w3ylkv.png
  • Leon Przyjaciółka

Wysłany: 20 września 2021, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majetta wrote:
    Ja mam bardzo podobnie, wczoraj wstałam i myślałam, że jest ok, zjadłam śniadanie a potem miałam takie wymioty, że masakra. Potem w ciągu dnia senność i na wieczór mdłości, połozyłam się bo jakbym sie kręciła to bym wymiotowała na bank.

Dzisiaj od rana też :/ lekarz powiedział, żeby jeść to na co ma się ochotę a ja po odprowadzeniu córki do pkola zachodzę do sklepu i patrzę po czym nie będę wymiotować :P pracuje z domu ale jeśli do środy nie minie to proszę o L4.

Ja nie mogę wg jeść rano. Nie to, że jest mi niedobrze ale po prostu nie dam rady nic zjeść. Może psychicznie. Za to od pory obiadowej to mogłabym jeść do nocy. Mdłości nie mam praktycznie wg. Od czasu do czasu lekko tylko. Brzuch boli ale też z umiarem. Za to właśnie takie uczucie wziętego brzucha mi towarzyszy od pierwszych dni. Piersi też mnie bolą na zmianę z lekkim opuchnięciem.

3jgxdqk3x1a7rmoo.png
  • katwie27 Autorytet

Wysłany: 20 września 2021, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam termin na 23 maja. Ja z wizytą się specjalnie nie śpieszę. Rozmawiałam dziś z moim ginekologiem, Mam dostać jutro do niego kod ma receptę ponieważ przyjmuje zastrzyki z clexane i mam dostać duphaston. Wizytę chciałabym mieć w październiku między 7 A 8 tygodniem ciąży.

Kasia
    d7fd0b1459f6d2c1b2ab33a2c8bad5e1.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

• madzix Koleżanka

Wysłany: 20 września 2021, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Mamusie :) Mój termin wypada na 6 maja :) także proszę mnie wpisać :)

Ja ma tak różnie z mdłościami. Jednego dnia wstaje bez mdłości, a drugiego ledwo wstaje i nie ma mowy nawet o wejściu do kuchni... Jakimś mitem jest też to ze ciążowe mdłości nazywane są "porannymi mdłościami". Ja czasem mam nawet przed pójściem spać.

Ja jestem w trakcie leczenie infekcji globulkami. Czy któraś z was stosowała i po tym antybiotyku infekcja zniknęła?

w57v3e3kp17ks3s5.png
  • natalia1354 Autorytet

Wysłany: 20 września 2021, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tysia, mój termin teoretycznie lekarz wyliczył na 8 maj 😂 wcześniej nie rodzę, córka z 10 maja, i druga dzidzia tez musi być majowa ❤️

Krakowianka, ja tez mam clotlimazor w domu, ale nie używam, czekałam na globulki jednak

Zosia, ja jestem z okolic Warszawy, ale u nas w mieście przyjmuje lekarz ze szpitala na żelaznej? Mogę się mylić, ale na badani genetyczne jeździłam do dr. Makowskiego na Żytnią, wspaniały człowiek ❤️

Ja w środę robię wszystkie badania krwi i moczu, a w poniedziałek wizyta, żeby potwierdzić serduszko :)

Wczoraj mnie tak ciągnęło na dole jak na okres, może nie był to ból ale nieprzyjemne uczucie… czytałam ze to dobra oznaka bo dzidzia rośnie i wszystko inne 😂

Witajcie wszystkie majowecZki ❤️

3jgx9n73quzmc6p6.png
    👧 05.2017r.
    👶 05.2022r.
  • madzix Koleżanka

Wysłany: 20 września 2021, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katwie27 wrote:
    Ja mam termin na 23 maja. Ja z wizytą się specjalnie nie śpieszę. Rozmawiałam dziś z moim ginekologiem, Mam dostać jutro do niego kod ma receptę ponieważ przyjmuje zastrzyki z clexane i mam dostać duphaston. Wizytę chciałabym mieć w październiku między 7 A 8 tygodniem ciąży.

@katwie27 od jakiego czasu stosujesz zastrzyki? pytam z ciekawości, bo ja myslalam ze tez mam tą chorobę dotyczącą krzepliwości krwi, ale po tescie na mutację genu v leiden i po tescie na mutacje protombiny wyniki wyszły ok. Czy Ty robiłaś jeszcze jakieś inne badania na wykrycie teg0?

Dziewczyny a duphaston w zasadzie stosuje sie w jakich przypadkach? bo ja w poprzedniej ciazy dostałam , bo mialam plamienia i ciąża była zagrożona. Ciągle leżałam. Duphaston pomógł, ale jak go odstawiłam to znowu plamiłam. Później to przeszło. Doczekałam 24 tyg. i mialam przewczesny poród bo okazało sie ze dziecko ma poważną wadę letalną.. odeszło <3.
    Po długim czasie od tego, od innego lekarza usłyszałam, że czasem lepiej duphastonu nie stosować, bo ciąża musi się sama obronić... W moim przypadku lepiej jakbym go nie stosowała, bo poroniłabym szybciej, a tak żyłam ze świadomością, że wszystko jest ok aż do badań połówkowych...

Teraz tylko odliczam do 10 tyg. i od razu robię test nifty. Póki co nie mam żadnych plamień tylko tę infekcję i mam silną myśl pozytywną, że tym razem będzie dobrze.

Ściskam Was mocno.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2021, 13:17

w57v3e3kp17ks3s5.png

Wysłany: 20 września 2021, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madzix wrote:
    Cześć Mamusie :) Mój termin wypada na 6 maja :) także proszę mnie wpisać :)

Ja ma tak różnie z mdłościami. Jednego dnia wstaje bez mdłości, a drugiego ledwo wstaje i nie ma mowy nawet o wejściu do kuchni... Jakimś mitem jest też to ze ciążowe mdłości nazywane są "porannymi mdłościami". Ja czasem mam nawet przed pójściem spać.

Ja jestem w trakcie leczenie infekcji globulkami. Czy któraś z was stosowała i po tym antybiotyku infekcja zniknęła?

Ja mam mdłości i lecę na kibelek po jedzeniu , jak jestem na czczo to nic się nie dzieje , wystarczy ze coś zjem to już mi w brzuchu się przewraca a jak poczuje jakiś zapach np mięsa to latam do toalety dodatkowo , ciężko trochę przy dwójce dzieci ale korzystam z łóżka ile się da 😊

• Zosia1111 Autorytet

Wysłany: 20 września 2021, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalia1354 wrote:
    Tysia, mój termin teoretycznie lekarz wyliczył na 8 maj 😂 wcześniej nie rodzę, córka z 10 maja, i druga dzidzia tez musi być majowa ❤️

Krakowianka, ja tez mam clotlimazor w domu, ale nie używam, czekałam na globulki jednak

Zosia, ja jestem z okolic Warszawy, ale u nas w mieście przyjmuje lekarz ze szpitala na żelaznej? Mogę się mylić, ale na badani genetyczne jeździłam do dr. Makowskiego na Żytnią, wspaniały człowiek ❤️

Ja w środę robię wszystkie badania krwi i moczu, a w poniedziałek wizyta, żeby potwierdzić serduszko :)

Wczoraj mnie tak ciągnęło na dole jak na okres, może nie był to ból ale nieprzyjemne uczucie… czytałam ze to dobra oznaka bo dzidzia rośnie i wszystko inne 😂

Witajcie wszystkie majowecZki ❤️

Ogólnie ja mam do Warszawy ok 100 km, w pierwszej ciąży od 30 tyg leżałam w szpitalu na Karowej i z racji tego że moja ciąża była zagrożona i byłam ciężkim przypadkiem usg robiła mi właśnie dr Hamela, która wykryła mi wiele nieprawidłowości, których nie wykrył żaden inny lekarz i dlatego chciałabym żeby prowadziła moja ciąże tym razem, ale właśnie dowiedziałam się ze koszt wizyty to ok 500 zł plus dojazd 100 zł, więc to bardzo dużo jak dla mnie i zastanawiam się czy przyjmuje gdzieś na NFZ, bo nie mogę nigdzie znaleźć tej informacji, na Karowej z racji tego że leżałam w szpitalu usg miałam za darmo, nie wiem jak jest z innymi pacjentkami, a dodzwonić się tam nie mogę ☹️

Pojadę chyba do niej tylko na prenatalne, bo jest jedną z najlepszych lekarzy w tym temacie, oczywiście jeśli dotrwam do tego czasu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2021, 13:23

28.08 ⏸️ 10dpo
    8p3os65gh6w3ylkv.png

Wysłany: 20 września 2021, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madzix wrote:
    @katwie27 od jakiego czasu stosujesz zastrzyki? pytam z ciekawości, bo ja myslalam ze tez mam tą chorobę dotyczącą krzepliwości krwi, ale po tescie na mutację genu v leiden i po tescie na mutacje protombiny wyniki wyszły ok. Czy Ty robiłaś jeszcze jakieś inne badania na wykrycie teg0?

Dziewczyny a duphaston w zasadzie stosuje sie w jakich przypadkach? bo ja w poprzedniej ciazy dostałam , bo mialam plamienia i ciąża była zagrożona. Ciągle leżałam. Duphaston pomógł, ale jak go odstawiłam to znowu plamiłam. Później to przeszło. Doczekałam 24 tyg. i mialam przewczesny poród bo okazało sie ze dziecko ma poważną wadę letalną.. odeszło <3.
    Po długim czasie od tego, od innego lekarza usłyszałam, że czasem lepiej duphastonu nie stosować, bo ciąża musi się sama obronić... W moim przypadku lepiej jakbym go nie stosowała, bo poroniłabym szybciej, a tak żyłam ze świadomością, że wszystko jest ok aż do badań połówkowych...

Teraz tylko odliczam do 19 tyg. i od razu robię test nifty. Póki co nie mam żadnych plamień tylko tę infekcję i mam silną myśl pozytywną, że tym razem będzie dobrze.

Ściskam Was mocno.

Duphaston jest na podtrzymanie i w zasadzie stosuje się go w większości kiedy ktoś ma zbyt niski progesteron a o tym mogą śledczyc plamienia wiec ginekolog zapisuje bo on nie zaszkodzi a może pomoc , ja tez mam teraz zapisany progesteron ale nie mam brać , chyba ze wystąpią plamienia bo w poprzedniej ciąży miałam plamienia i krwawienia wiec zapisała mi na zaś , mam nadzieje ze nie będę musiała go używać 😊

• Majetta Autorytet

Wysłany: 20 września 2021, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madzix wrote:

Teraz tylko odliczam do 19 tyg. i od razu robię test nifty. Póki co nie mam żadnych plamień tylko tę infekcję i mam silną myśl pozytywną, że tym razem będzie dobrze.

Ściskam Was mocno.

Przykro mi madzix :(
    Ja miałam przeboje z duphastonem w pierwszej ciąży - miałam lekkie plamienia i co lekarz to inne zalecenia co do dawek a jak trafiłam w końcu na mojego lekarza prowadzącego to kazał odstawić. Byłam już w okoli 14tc. Powiedział, że medycznie nie ma żadnych dowodów, że pomaga ale lekarze przepisują i czasem organizm daje się oszukać a lepiej, żeby natura zadecydowała - wiem, że to ciężkie ale po czasie to widzę...

też się zastanawiam nad nifty sama nie wiem... niby to 2,5 tysiąca a spokój jest bezcenny pfff

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2021, 13:19

07/2017 💕 Misia
    07/2021 💔7tc Aniołek
    04/2022💕Gaja 🌈
  • krakowianka Przyjaciółka

Wysłany: 20 września 2021, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majetta wrote:
    też się zastanawiam nad nifty sama nie wiem... niby to 2,5 tysiąca a spokój jest bezcenny pfff

A robicie PAPP-A? Ja się zapisałam wstępnie ale trochę się obawiam :/

preg.png
  • Zosia1111 Autorytet

Wysłany: 20 września 2021, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krakowianka wrote:
    A robicie PAPP-A? Ja się zapisałam wstępnie ale trochę się obawiam :/

Ja nie robię, według mnie to tylko statystyka. W pierwszej ciąży robiłam i nic to nie wniosło do mojego życia 😊

28.08 ⏸️ 10dpo
    8p3os65gh6w3ylkv.png
  • natalia1354 Autorytet

Wysłany: 20 września 2021, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nie robię :)

Zosia, o której jutro masz wizytę ?

3jgx9n73quzmc6p6.png
    👧 05.2017r.
    👶 05.2022r.
  • Zosia1111 Autorytet

Wysłany: 20 września 2021, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalia1354 wrote:
    Ja tez nie robię :)

Zosia, o której jutro masz wizytę ?

O 9:00, a Ty chyba też jakoś tak? :)

28.08 ⏸️ 10dpo
    8p3os65gh6w3ylkv.png
‹‹ 19 20 21 22 23 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ