X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 3 marca 2022, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rozmawiałam z położna ze swojej przychodni jakiś czas temu. Potrzebowałam jej danych i podpis do karty ciąży. Pytania miała jak kosmosu 🤦🏼‍♀️ Ogolnie to jest inna położna niż przy pierwszym dziecku. Wrażenia NEGATYWNE. Nie wiem jak dalej mam z nią „współpracować”.

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 3 marca 2022, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego się zastanawiam, czy nie lepiej przed porodem poprostu to odpuścić 🤷‍♀️
    Moja siostra po porodzie po 1 wizycie zrezygnowała, bo też była nie za fajna...

Wgl szukam mebelków, jakiegoś fajnego regału (nie za miliony) na zabawki do pokoju małej. Chciałabym takie kwadrAtowe półki żeby w to włożyć kilka fajnych dziecięcych pudełek. Macie może jakieś polecajki? 🤔

Leksa lubi tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Provitamina Autorytet

Wysłany: 3 marca 2022, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ikea ma meble Kallax, proste, klasyczne, białe. Są różne konfiguracje.

Megsi, Ana.Ta lubią tę wiadomość

Starania od kwietnia 2020 roku
    👫 OBOJE 35+

Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
    AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
    Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
    Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
    Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
    TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
    FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
    FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
    Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
    DHEA-SO4: 281,60 ✅
    FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
    LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
    Drożność jajowodów ✅
    Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK

3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży

Sierpień 2021r. IN VITRO
    06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
    09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
    11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
    Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.
    7470ugpj1funw5wd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2022, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalax jest super ja jestem bardzo zadowolona i do pokoju dziecięcego na pewno będę brać

Ana.Ta lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2022, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna wrote:
    Klara, to ja pytałam, daj znać po wizycie co właściwie na niej się dzieje. Jeszcze swojej nie wybralam, ale zastanawiam się czy w ogóle czegoś potrzebuje przed porodem od takiej położnej przy drugim dziecku.

Dam znać. Ja stwierdzilam, że pójdę na jedno spotkanie i zrobię sobie taką pigulkę wiedzy przed porodem. Do filmików w internecie jakoś nie mogę się zabrać. Zamowie sobie jeszcze książkę Magdaleny Komsty Czwarty trymestr, bo mam do niej zaufanie i ma rewelacyjne treści na blogu. To będzie na tyle z przygotowania.

Bardziej obawiam się, że córka będzie bardzo zazdrosna, bo nie będę miała dla niej tyle czasu, co zwykle. Nie pamiętam, czy mamy tu mamusie dwójki dzieci. Może macie jakieś patenty?

Leksa, a może jeszcze masz możliwość zmiany położnej? To duże wsparcie, jak przychodzi ktoś, do kogo masz zaufanie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2022, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze mam pytanie: szczepiła się któraś z Was immunoglobuliną w ramach NFZ? Zapisałam się na jedną wizytę na fundusz i zastanawiam się, czy będzie mi lekarz robił problem, że to taka jednorazowa akcja. Jeszcze mnie w tym miesiącu czeka usg 3-go trymestru i szczepienie na krztusiec.Sporo jak na jeden miesiąc.

• Provitamina Autorytet

Wysłany: 3 marca 2022, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klata_1985 to zależy jaka jest różnica wieku. Jeśli do tej pory dziecko było jedynakiem, mimo radości z posiadania rodzeństwa życie trochę się zmieni. Myślę że, warto tutaj zaangażować Tatusia, nie dla tego starszego dziecka, ale właśnie dla tego które dopiero się pojawi. Niech bierze jak największy udział w opiece i wychowaniu, o ile to możliwe.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2022, 20:37

Zosiek lubi tę wiadomość

👫 OBOJE 35+

Drożność jajowodów ✅

Sierpień 2021r. IN VITRO
    06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
    11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
    7470ugpj1funw5wd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2022, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Provitamina, jak najbardziej tatuś jest bardzo zaangażowany i będzie, nie ma innej opcji. Obawiam się jedynie momentów, kiedy będę z dziewczynami sama, mąż pracuje na zmiany dwunastogodzinne. Poza tym damy radę. Nie my pierwsi i nie ostatni:)

Zosiek lubi tę wiadomość

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 4 marca 2022, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faktycznie fajny ten regał. Znalazłam jeszcze jeden w BRW.

Klara u mnie to będzie pierwsza pociecha, więc nie mam doświadczenia. A ile Twoje dziecko ma lat? Jeśli trochę więcej i jest samodzielne może będzie też chciało pomagać i „zakocha się” w rodzeństwie. Dobrze że masz wsparcie męża 😘

Ja na razie nie byłam informowana o szczepionkach, zobaczę na wizycie czy prowadząca teraz na nie nakieruje 🙃

Też w tym m-cu popodglądam małą więcej razy, w poniedziałek mam wizytę i w połowie m-ca 3 prenatalne. Apropo wizyt śniło mi się dzisiaj że dostałam skurcze i miałam jechać do kliniki na 3 dni na obserwacje ktg (prywatnie) i zabulilam 800 zl 😂 a to i tak byl falszywy alarm 😂😂😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2022, 08:31

Zosiek, Klara_1985, Leksa lubią tę wiadomość

• Zosiek Autorytet

Wysłany: 4 marca 2022, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej 😉
    U mnie niby córka już duża, bo kończy niedługo 10 lat, ale czuję, że będzie ciężko. Byłyśmy zawsze nierozłączne, babskie wypady, gry, spacery i pogaduchy. A teraz trochę się zmieni... Właśnie mąż przejął trochę pałeczkę jak ja nie mam siły. Ale jak mała się urodzi to jest tak trochę, że dziecku wywraca się świat do góry nogami. Byle to zaakceptowała, a nie przerodziło się to w jakaś niechęć do siostry. Mam takie obawy trochę. Mimo wszystko jak mała różnica wieku dziecku łatwiej jest się dostosować, jest bardziej podatne na zmiany, niż dziecku starszemu, które już ma swoje nawyki i przyzwyczajenia, lubi spokój.😂 jeszcze weszła ostatnio w naprawdę trudny okres w stylu "jaka jestem mądra", "nie zgodzę się z tobą choćby nie wiem co"...🤦

Biorę się dzisiaj za torta i zaczynam żałować, że nie zamówiłam. 😂 Plecki dokuczają i brzuch już coraz cięższy. Będziemy sobie razem tutaj stękać.😁😁😁😂

Racja kallax z pojemnikami jest super. 😉

Miłego dnia.😘

Soleil, Klara_1985 lubią tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2022, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po USG 🙂 w 29+3 tc Maluszek waży 1413g 😊 wszystko prawidłowe, ale do zdjęcia znowu się zasłonił 😅

Ana.Ta, Zosiek, Soleil, Leksa, Klara_1985, Motyl12, 5ylwian, Megsi lubią tę wiadomość

PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
    08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
    12.05.22 👶Wojtuś💙
  • Provitamina Autorytet

Wysłany: 4 marca 2022, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o sytuację zw. z rodzeństwem, to u mnie jest o tyle łatwiej, że już są dwie dziewczynki pomiędzy którymi jest różnica dwóch lat. Najmłodsza ma 4. Razem się bawią i potrafią zorganizować sobie czas. Są w miarę samodzielne. Mają też dobre nastawienie do nienarodzonego. Mówią do brzucha, pytają jak się czuje braciszek (jest to słodkie) no i odliczają dni do cyt. "późnej wiosny". Myślę, że będą mi pomagać, a czy pojawi się zazdrość? Hmm zawsze się pojawia, w różnych sytuacjach, to naturalne. Najważniejsze, by miały świadomość że są tak samo ważne i kochane a ich troska będzie miała również duże znaczenie w wychowaniu tego małego szkraba. Wszystko i tak wyjdzie w praniu 😊

Powoli kończę pranie i układanie ubranek. Będę jeszcze weryfikować listę wyprawkiwą pod względem kompletności 😉

Coraz gorzej śpię i chyba zdaje sobie powoli sprawę, że wszystko może się wydarzyć, włącznie z przyspieszonym porodem. Nie wiem skąd takie myśli w mojej głowie. Chyba zwyczajne lęki.

Będziecie robić sesję ciążową? To chyba ten czas na uwiecznienie naszego stanu 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2022, 08:46

Klara_1985, Zosiek lubią tę wiadomość

👫 OBOJE 35+

Drożność jajowodów ✅

Sierpień 2021r. IN VITRO
    7470ugpj1funw5wd.png
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 4 marca 2022, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek mam chrześnicę w tym wieku więc wiem co to znaczy 😂 10 latki mają swój mały świat i często się buntują hehe
    Ale właśnie jak Provitamina pisze pewnie jakaś zazdrość zawsze się pojawi w mniejszym czy większym stopniu. Na pewno sobie poradzicie w tej kwestii 💪💪💪

Ja przepiorę choć raz, ale osteteczne układanie rzeczy małej będzie u mnie możliwe dopiero na początku kwietnia... mam nadzieje, że wszystkie ze wszystkim się wyrobimy bo też pojawiają się u Mnie takie myśli 😘

Ja typowej sesji nie będę robić. Ale pstrykam sobie sama zdjęcia. A w nowym domku planuje zrobić sobie taką sesję we dwoje - samowyzwalaczem 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2022, 09:15

Zosiek lubi tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 4 marca 2022, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sesji nie robię, chyba musieliby mnie w lozku sfotografowac ;) Wczoraj poczułam palcami przez ściankę pochwy główkę dziecka (tak myślę, bo cóż innego by to mogło być, wielkie i twarde). Dziwne uczucie. Ale to mi uzmysłowiło jak nisko ona jest i naprawdę się przestraszyłam. Jeszcze mądra ja czytam na forach że to początek porodu i naprawdę szlam spać z myślą że rano wyladuje na porodówce. Oczywiście nic się nie działo w nocy i już tego nie czuje po leżeniu. Miała któraś tak?

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 4 marca 2022, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny 😘

Malinka gratuluje udanej wizyty. Maluszek jak ładnie wazy 🥰

Zosiek między mną, a bratem jest 13 lat różnicy 🤦🏼‍♀️ Rodzice z wyboru tak późno zafundowali mi brata. Ciężko było … ale mimo to i tak go kocham 😂 teraz raczej to on jest jak brat dla mojego syna niż dla mnie 😂

Kasjanna przeraził mnie teraz Twój post :o

Sesji ciążowej nie robie. Mam jakies zdjęcia w ciąży i to wystarczy do rodzinnej pamiątki :)
    A ja od rana chodzę zadowolona. Zamówiliśmy z mężem łóżeczko z materacem i leżaczek bujaczek 🥰 czuje ze cały dzień będę się dziś z tego cieszyć 😊😊 dwie rzeczy z listy wyprawkowej już mniej do kupienia :)

Zosiek, Soleil, Malinka2021, Klara_1985, Ana.Ta lubią tę wiadomość

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Soleil Autorytet

Wysłany: 4 marca 2022, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. W sprawy rodzeństwa się nie wtrącam bo u nasz synuś będzie póki co jedyny bardzo wyczekany i boję trochę jak to wywróci życie do góry nogami jak spisze się tatuś, który teraz mówi że we wszystkim pomoże itd.. Ale póki co tak się średnio czuję, często pobolewa mnie brzuch plecy, ciężko mi znaleźć pozycje do spania. Dzisiaj rano miałam uczucie jakby pieczenia, momentami jakieś delikatne kłucia w brzuchu, mam nadzieję, że to mój maluszek coś tam rozrabia. Wstaje 6-7, potem drzemka koło 12, ogólnie mam wrażenie że mogłabym przespać cały dzień. W nocy za to ciężko. Pogoda u mnie jest super, ale każde chodzenie na zewnątrz powyżej 10 minut kończy się twardnieniami, więc za bardzo nie skorzystam. Aż żałuję że nie dostałam nakazu leżenia, bo tylko poczuje się lepiej i chce coś nadrobić albo w domu, albo chociaż wyjść po bagietke do sklepu, co jest niemałym wyczynem wracając po schodach na 3 piętro. Także czy można już rozpocząć sezon stękania? 😀

Co do mebli Kallax również się zgadzam w zupełności, w dodatku że można je fajnie dopieścić, podwiesić, zrobić nóżki, wybrać inny kolor niż biały itd, sa takie uniwersalne, że co raz można zmieniać im funkcje :)

Kasjanna moje dziecię również jest nisko. Ogólnie czuję, że się wierci, kręci. Czuję czasem ruchy od lewej do prawej i na odwrót. Ale czuję i widzę również ruchy od góry do dołu 😅poniżej pępka oraz czuję i widzę poruszające się majtki.. To trochę utrudnia też chodzenie przez ten ucisk, czasami muszę się zatrzymać, już nie mam myśli, że mi zaraz"wypadnie" ale jednak sprawia mi to ból na tyle, że ogranicza chodzenie. Codziennie aplikuje Utrogestan dowcipnie ale nigdy tam nie smyralam palcem, żeby coś poczuć więcej, a teraz tam i tak wszystko tak ukrwione, czasami ciężko się dostać.
    Staraj się nie czytać żadnych forum.. Ja tyle się naczytałam, że ograniczam trzymanie telefonu w ręku, trafiam chce czy nie chce, na same najgorsze historie i panicznie się boję tego co może jeszcze się przydarzyć

Dziewczyny dobrego weekendu najlepiej bez żadnych dolegliwości 💕

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2022, 10:20

Leksa, Klara_1985, Zosiek, Megsi, Ana.Ta lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2022, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie różnica będzie 3,5 roku. Też dużo czasu spędzam z córką, jest bardzo mamowa:) póki co bardzo czeka na siostrę, tuli się do brzucha, mówi że kocha siostrzyczkę, zagląda mi w dekolt i mówi :no pokaż mi ją, gdzie ona się schowała.

Zamawiam chustę z nadzieją, że trochę odciąży mi ręce i będzie łatwiej się dwoma zająć.

Ja myślałam o sesji, ale ten miesiąc pełen wydatków, więc chyba sobie odpuszczę. Poproszę brata, żeby nam zrobił rodzinne zdjęcie. Kiedyś zajmował się zawodowo fotografią, więc pamiątka będzie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2022, 10:26

Soleil, Kasjanna, Malinka2021, Zosiek, Ana.Ta lubią tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 4 marca 2022, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, staram się odciąć już od wszystkich informacji, ale brałam naprawdę późny prysznic (śpię pół dnia to i późno chodzę spać) i to było tak dziwne ze musiałam sprawdzić czy to w ogóle możliwe. Powiem wam że jak mnie lekarka nastraszy albo coś takiego się wydarzy to karnie leże, ale z drugiej strony czuje się dobrze i jest trochę tematów które muszę załatwić na już (syn zaczął mieć objawy astmy i jeździmy po lekarzach, dni otwarte w szkołach bo będę miała ucznia od września i chce coś rozsądnego wybrać, a to naprawdę niełatwe), i tak całe dni w rozterce, bo chce dobrze dla obojga dzieci. A do tego skoki nastroju takie że czasem nie mogę na siebie spojrzeć w lustro.

Tyle dobrze ze mój syn coraz bardziej na siostrę czeka i jakiś większych obaw o to nie mam. Oczywiście swiat też mu się wywróci, ale myślę że sobie z tym poradzimy. Jest naprawdę kochany. Na pomoc mojego męża nie liczę, ale zachodziłam w ciążę ze świadomością tego (co nie zmienia faktu że dalej mnie to dołuje).

Zosiek, Ana.Ta lubią tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Soleil Autorytet

Wysłany: 4 marca 2022, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oo 3.5 roku, aż mi się przypomniała sytuacja, jak moja siostra urodziła druga córę, różnica między panienkami właśnie koło 4 lat. Pewnego dnia starsza powiedział do mojej mamy:
    "babciu, czy możesz zabrać do siebie do domu Lenkę na zawsze?" z oczami kota ze Shreka 🤣

Malinka2021, Leksa, Zosiek, Ana.Ta lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2022, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soleil wrote:
    Oo 3.5 roku, aż mi się przypomniała sytuacja, jak moja siostra urodziła druga córę, różnica między panienkami właśnie koło 4 lat. Pewnego dnia starsza powiedział do mojej mamy:
    "babciu, czy możesz zabrać do siebie do domu Lenkę na zawsze?" z oczami kota ze Shreka 🤣

Hehe, tak to sobie po cześci wyobrażam. Syn koleżanki, u której też jest 3,5 roku różnicy, wyprowadził się ostatnio do babci i wrócił dopiero po dwóch tygodniach:)

Soleil lubi tę wiadomość

‹‹ 231 232 233 234 235 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ