X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Vende Autorytet

Wysłany: 5 marca 2022, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka, ja mam dobry przepis na beze ale taka cala doschniętą (bez pianki z białka w srodku). Zawsze mi sie udaje, wprowadzilam ją nawet jak prowadziłam na studiach kawiarnie i do dzis jest deserem popisowym w tym miejscu, mimo ze ja nie pracuje juz tam od kilku lat :).
    U mnie mąż sam z siebie sie nie angazuje w wyprawke , ale lapie latwo temat jak mu o czyms mowie. Albo jest zamow podam ci blika, albo pyta np o nazwe czy firme czegos tam co wybralam i sam szuka ofert i zamawia to co ja wybrałam. On ma smykałkę do wynajdowania jakis fajnych okazji cenowych, wiec niektore rzeczy z zalozenia mu zostawiam. Stosunek do brzuszka tez ma fajny, ale dopiero od niedawna. Mam wrazenie, ze potrzebowal czasu zeby przyzwyczaić sie do mysli, ze zostanie ojcem, mimo ze staralismy sie ponad rok. Dotyka brzucha sam z siebie, mowi dzien dobry Malutka zawsze i dobranoc tak samo :) zagaduje czasem, moze nie całuję i nie podsluchuje jej tam za często, ale zaznacza jej obecność w naszym zyciu :). Moj mąż to jest w ogole 'ten najlepszy wujek' dla innych dzieci w rodzinie, bo jemu zawsze glupoty i wygłupy w głowie i troche sie obawiam czy bedzie umiał zmienic ten stosunek, bo to jednak jego dziecko ktore nie tylko trzeba rozpieszczać ale tez wychowac. :)

Megsi, Motyl12, Merci92, Malinka2021, Zosiek lubią tę wiadomość

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 5 marca 2022, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odkupilam od koleżanki wanienkę ze stojakiem i matę edukacyjna za 99 zł :D ale jestem zadowolona. Także mała będzie miała co robić pomiędzy jedzeniem, a spaniem 😆 bujaczek i dwie maty. Będzie mogła wybierać 🤪

Motyl12, Merci92, Soleil, Malinka2021, Ana.Ta lubią tę wiadomość

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Motyl12 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2022, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co, pomimo nie jedzenia słodkiego przez tydzień i tak przytyłam🤨wkurzyłam się i wciągnęłam 2pączki z nadzieniem karpatkowym🙈😆
    W pon idę do lek rodzinnego po kwalifikację do szczepienia na krztusiec, ciekawe czy będę mogła przyjąć szczepionke boostrix 3w1 ona nie jest refundowana🤔
    Mój mąż czasami pogada do brzucha,podotyka... albo mówi pokaż brzuch...chyba nadal nie dowierza że tam w środku jest jego syn🤭

Merci92, Leksa lubią tę wiadomość

Udane 2IVF-Zdarzył się cud😍
    Maj 2022r-rodzi się synuś🤱💙
  • Merci92 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2022, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny dawno nie pisałam ale podczytuje na bieżąco wasze tematy ☺

Ale bym zjadła taka beze 😀 Mniam ☺

Mój mąż też na początku się nie angażował w wyprawke. Teraz raczej nadal ja jestem osobą która kieruje tym przedsięwzięciem 😃 Natomiast ostatnio bardzo jest kochany i pomocny w tych sprawach. Oczywiście tylko w tematach bardziej męskich jak mebelki, dywan, fotel czy wózek ☺ W życiu bez niego nie złożyłabym mebli ☺ Tym bardziej podziwiam samotne mamy jak to wszystko ogarniają w pojedynke.
    A jeżeli chodzi o męskie czułości do brzuszka to są takie raczej sporadyczne ale takie zabawne typu jak tam moje dziewczynki albo idziemy dziewczyny na zakupy 😄 Całuje i dotyka brzuszek nie często bo mówi że nie można niepokoić Laurę i mówi to poważnie 😆

Zaczęłam ostatnio szkole rodzenia jeszcze mi tydzień został bo są codziennie po 2 h. Natomiast to taka stara szkoła rodzenia bo prowadzi ja Pani w wieku 75 lat no i wiecie o nowych rzeczach sama muszę się douczyć ☺ Niesamowite Pani jest położna od 47 lat ☺ Pewnie już nie jest taka aktywna jak dawniej ale jednak 🙃

Ostatnio oglądam seriale w tematyce macierzyństwa i bardzo mi się podobają takie kółka wsparcie dla świeżo upieczonych matek tak jak to wygląda w USA ☺ Kurcze szkoda że w moim mieście nie ma takich spotkań albo przynajmniej nie znalazłam ☺ A u was jest coś takiego? ☺

Leksa, Zosiek lubią tę wiadomość

6056198c02.png
  • Merci92 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2022, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motyl12 Też tyje a nie jem słodyczy oby to rosły nasze maluszki 😀🤭

Ja miałam wystawiona przez gina receptę i skierowanie na zakup szczepionki w aptece na krztusiec i nie była ona refundowana kosztowała około 120 zł i z nią poszłam do przychodni. Lekarz mnie zbadał a pielęgniarki podały szczepionkę ☺

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2022, 18:55

6056198c02.png
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 5 marca 2022, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merci, nie wiem czy u nas są takie spotkania tak po prostu (nie wiem co jest w USA), ale są takie dedykowane mamom maluszków typu fitness z dziećmi np do roku. Zawsze można zarzucić temat w domu kultury jeśli jest, może coś mają albo zechcą mieć. Całe szczęście mieszkam na wielkim osiedlu gdzie mieszka dużo młodych ludzi i na spacerach z wózkami sporo osób poznałam, bo faktycznie w tym pierwszym roku takie wsparcie mam jest na wagę złota (szczególnie w te długie przedpołudnia kiedy wszyscy pracuja).

A co do mebli- ja uwielbiam skręcać! Jak mnie kiedyś wyrzuca z pracy to chętnie się najmę jako skręcacz z w Ikei :) ostatnio dokupiliśmy półkę dla córci i trzeba było przykręcić w szafie syna, z wielkim żalem delegowała mężowi ;)

Merci92 lubi tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2022, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende, super! Poproszę o ten przepis 🥰

PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
    08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
    12.05.22 👶Wojtuś💙
  • Soleil Autorytet

Wysłany: 6 marca 2022, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem jakie spotkania są w USA, ale w moim rodzinnym mieście takowe są dla świeżych mam. Prowadzi je coach, trenerka, motywatorka, na zupełnym luzie można pogadać przy kawie (spotkania mają nazwę mamy przy kawie) , oczywiście kobietki biorą swoje bąbelki 😀 z opinii wynika że dają dużo mocy i wsparcia :)
    Pewnie w każdym większym mieście coś można takiego znaleźć, ja bym nie wiedziała o tym.. Gdyby nie prowadziła tego moja dalsza znajoma 😀

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2022, 09:19

Merci92 lubi tę wiadomość

• Vende Autorytet

Wysłany: 6 marca 2022, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka, przepis bardzo prosty, na jedno białko przypada 50g cukru zwyklego, bialego kryształu. Wbijasz sobie białka do miski (najlepiej szklana lub metalowa miska, zauwazylam kiedyś ze beza nie lubi plastikowych misek :P) i ubijasz bialka ze szczypta soli, dodajac po lyzce cukru, az masa będzie gęsta i skonczy Ci sie cukier a nie bedziesz widziala juz ziarenek. Na taki tort mniej więcej 24-26cm powinno Ci wystarczyc 6 białek (chociaz zdarzalo mi sie robic i z 5, albo z 8, zalezy jak duze jajka i jak duze spody chcesz uzyskać). Do wyrobionej masy dokladasz przesiana łyżkę mąki ziemniaczanej i sok z okolo 1/2 cytryny, mieszasz lyzka lub szybko mikserem (tak tylko zeby skladniki sie złączyły). Z tej masy powinny Ci wyjść dwa spody. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni i wkladamy do rozgrzanego piekarnika najpierw na 30 minut, a potme przykręcamy na 100 stopni i pieczemy uwaga 3h :) do tego czasu powinna sie ladnie wysuszyc jesli spody nie sa za grube. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia a i sama temperature zbijamy powoli, mozna np najpierw lekko go uchylić po skonczeniu pieczenia i dopiero wyjac po tym jak przestygnie. Ja do bezy preferuje krem z bitej smietany i mascarpone, juz nie za slodki. U gory daje owoce jakie mam pod ręką i czasem jak mi sie chce to robie jeszcze sos owocowy najlepiej dla mnie gra malina albo mango :D
    Jak cos nie doprecydowalam to pytaj :)

Soleil, Malinka2021, Zosiek, Ana.Ta lubią tę wiadomość

• Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2022, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende bardzo dziękuję 😍 a sos owocowy to po prostu blendujesz owoce, czy coś jeszcze dodajesz do niego? 🙂

12.05.22 👶Wojtuś💙
  • Vende Autorytet

Wysłany: 6 marca 2022, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zalezy co masz. Do malin czy truskawek trzeba dodać cukru, do mango niekoniecznie. Jakbys miala za rzadki dodac troszke rozpuszczonej żelatyny i tez da rade. Maliny mozna przez sitko przetrzec jesli masz czas, wtedy jest sa najlepsze :). Juz mam ochote tez sobie zrobić :P

Malinka2021 lubi tę wiadomość

• Soleil Autorytet

Wysłany: 6 marca 2022, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende ja Twój przepis sobie zapisałam 😀 uwielbiam bezy ale mam dwie lewe ręce. Tak czy siak w końcu zmobilizuję się i kiedyś spróbuję 😀

Dobrej niedzieli wszystkim ❤️ nie wiem jak u Was, u mnie słonecznie, ale ponoć to 3 ostatnie dni takie i znowu ma być zimno 🥶 a już jutro wizyta 🤰

Vende, Ana.Ta, Leksa lubią tę wiadomość

• Vende Autorytet

Wysłany: 6 marca 2022, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecam. :) Mam jeszcze kilka innych przepisów w kieszeni jak coś :P haha
    Beze męczyłam dlugo... Moja szefowa kiedys przyniosła właśnie kawalek z innej kawiarni i powiedziala, ze taka chce miec... I sie uparlam i nasze potem byla jeszcze lepsza :D.
    U mnie tez slonecznie ale ja od dwoch dni jestem jakas taaaaaka ciężka ze za nic nie moge sie zabrać tak porządniej, mam coraz wiekszy problem z podnoszeniem sie, przekrecaniem z boku na bok... Nie wiem co bedzie w 9 miesiacu...
    Trzymam kciuki za wizyte!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2022, 13:19

Soleil, Ana.Ta lubią tę wiadomość

• Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2022, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo dziękuję Vende 🙂🥰

Vende lubi tę wiadomość

12.05.22 👶Wojtuś💙
  • Vende Autorytet

Wysłany: 6 marca 2022, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, kiedy zaczynacie pakowac torbe? Jutro przyjdzie mi paczka z apteki i sie zastanawiam czy juz to w torbe wrzucać czy jest za wcześnie. ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2022, 14:42

• Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2022, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba zacznę pakować po 14 marca. Teraz będziemy mieć malowanie, to później wypiore ubranka, pieluszki, itp. i już spakuję torbę, żeby czekała na swoje 5 minut 😄 więc u mnie to będzie jakiś 31 tc.

Ana.Ta lubi tę wiadomość

12.05.22 👶Wojtuś💙
  • Zosiek Autorytet

Wysłany: 6 marca 2022, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej 😉

Vende fajnie, że wrzuciłaś przepis, też z chęcią skorzystam. Nie miałam jeszcze okazji bezy robić. 😉 W piątek na siedząco robiłam tort na córki urodziny, ale w miarę się udał.🤣

Mi też jest coraz ciężej, najgorzej po nocy wstać. Z tym tyciem w tym czasie to się nie przejmujcie, zleci później, a teraz taki okres "robienia masy" maluszka i wody, łożysko itd...
    Ja torbę do szpitala spakuje początkiem kwietnia, teraz mam wszystko przygotowane w szufladzie, tak, że można to wrzucić do torby jakby coś.

Miłego popołudnia 😘

Kasjanna, Leksa lubią tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 6 marca 2022, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka:)

Ależ się słodko Tu u nas zrobiło- trzeba wypróbować przepis 🙂

U mnie dziś buro i ponuro. Dosładzam się ciastem i pije kakao😇 ubrałam się w wesoły różowy sweter i pstryknęłam kilka fotek na pamiątkę 🙃
    ja z torby do szpitala wyprałam tylko swoje koszule. Z reszty nie mam nic. Walczę na razie z dokupowaniem akcesoriów do domu🙉 też myślę ogarnąć początkiem kwietnia.

Jeden plus, że lista wyprawkowa pomniejszyła się o wanienkę i bujaczek, bo teściowa postanowiła kupić Oliwce 🙃 miło z jej strony. :)

Soleil to jutro wizytujemy razem, ależ to „zleciało” 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2022, 15:42

Soleil, Leksa lubią tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Vende Autorytet

Wysłany: 6 marca 2022, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dajcie dziewczyny koniecznie znac jak ktoras upiecze jak wyszlo i czy smakowalo :)
    I po wizytach tez prosimy o informację! :)
    Ja jeszcze nic nie prałam. Ogólnie wszystko co mam jeat takie rzucone w kąt, musze zrobić przeglad czego jeszcze brakuje i chyba opróżnić w koncu komode dla Malej (do tej pory my z niej korzystaliśmy, a nie zmieszcza nam sie w sypalni dwie).
    Przez te szyjke mam schize z tym pakowaniem zeby nie bylo za późno, bo nie wyobrazam sobie mojego męża który mnie pakuje :P A tak jak mowie, sił coraz mniej i lepiej nie będzie.
    Ja teraz tez piekę, gotuje... Ale sil mi juz brakuje momentami i to co wcześniej ogarnelabym w godzinę teraz robie dwie, bo musze odpoczac... W potem bola plecy i wszystko. Mam wrażenie, ze w drugim trymestrze rzeczywiście czulam sie jak mlody Bog w porównaniu do tego, co jest teraz ;)

Ana.Ta, Malinka2021 lubią tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 6 marca 2022, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende, ja też przez tą szyjkę mam większą schizę i jestem spakowana, ale tylko dla siebie, na wypadek jakbym nagle musiała jechać, dla dziecka jeszcze nie (ale mam wszystkie rzeczy w jednym miejscu, więc jakby była potrzeba poproszę kogoś żeby mi dowiozl) .
    Wychodzę z założenia ze szpital ma podstawowe rzeczy i w razie nagłej sytuacji ogarną i mnie i dziecko. Ubranka planuje poszykowac tak początkiem kwietnia, czyli na miesiąc przed. Na razie jada do mnie 2 paczki od kolezanki z ubrankami, nie mogę się doczekać :)

29.04 - moja kochana córeczka :)
‹‹ 234 235 236 237 238 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ