Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja się w nocy w ogóle nie budzę, a mała faktycznie też ma jakieś spowolnione te ruchy, i duzo delikatniejsze.
Jejku, ja też marzę żeby się porozciągać, mam wrażenie że większość z moich dolegliwości wynika z braku ruchu. Jak już wyjdę że szpitala po porodzie to z tej euforii zrobię wszystkonie spodziewałam się że aż tak będę czekać na poród
Soleil, Ana.Ta lubią tę wiadomość
29.04 - moja kochana córeczka -
nick nieaktualnyWiec tak, mój mały w nocy kopniakami mnie nie budzi, ale często wstaje na sikanie i on się zazwyczaj budzi ze mną i trochę później buszuje w brzuchu, przeszkadzać mi to nie przeszkadza, ale szkoda mi go, bo raczej wtedy nie reaguje, bo albo mąż wstaje rano do pracy, albo oboje wiec wracam szybko spać.
Co do ruchów teoretycznie ma jakiś tam swój rytm, ale ja też nie do końca go znam jeszcze.
Bardziej jednak dla mnie chaotyczny jest mały, potrafi jednego dnia ciągle kopac i się wiercić, a później następnego odpoczywa i jest spokojniej.
Co do czkawki to kilka tygodni temu były regularne, teraz rzadko się zdarza, ale też on ma brzuszek przy łożysku wiec nie zawsze mogę to czuć.
Zazwyczaj jak jestem w pracy to mały śpi, bo ja go nie zaczepiam a też szumy sprzętu chyba go uspokajają, natomiast teraz akurat pisze do was jedząc lunch i wjechała cola i pikantne curry i mlody mnie atakuje z każdej strony 😁
A co do spania, to noc tragiczna miałam właśnie przez biodra, do tej pory budziłam się i przewracałam na drugi bok i było dobrze, ale tej nocy już miałam taki moment, że oba na raz bolały i musiałam poleżeć trochę na plecach żeby odpoczęły. Zaczynam od dzisiaj ćwiczyć.
Co do twardego brzucha to mój też taki jest, ale lekarka mowi, że to normalne w ciąży zwłaszcza już na tym etapie, więc nie zwracam uwagi na to już. Czasem się położę jak mi źle i zazwyczaj jest lepiej.Ana.Ta, 5ylwian lubią tę wiadomość
-
Soleil super, że wszystko ok 😘 z przybieraniem na wadze nie martw się, jeśli z małym jest wszystko ok, po prostu masz dobrą przemianę materii i tylko pozazdrościć 🥰
Z biodrami też mnie zaczęło męczyć kilka tygodni temu, teraz gorzej plecy. Po nocy nie mogę wstać.🤣🤦
Też muszę przyznać, że nie mogę doczekać się maja i porodu...
U mnie ruchy o stałych już porach, w nocy czuję małą jedynie jak się obudzę i nie mogę już spać bo np. mam jakieś stresy, więc w sumie nie wiem czy normalnie śpi.🤣 Czkawki już dawno nie czułam, albo nie potrafię poznać. 😉
A oddychacie już gorzej? Ja nawet jak leżę to potrzebuje głębszych oddechów. Czuje taki jakby ucisk.Soleil lubi tę wiadomość
Nasz mały cud 15.05.22 🥰 -
Soleil super, ze wizyta udana 😘
Moja mała kreci się w nocy jak ja się obudzę, a może robi to tez, gdy śpię, ale może tego nie czuje.
Z jej aktywnością jest rozniezazwyczaj fika jak dotknę ręka brzuszka 🥰
A w ogóle dziewczyny jestem chora. Dzis dostałam skierowanie na wymaz na covid i właśnie czekam na wyniki. Oby był negatywny. W grudniu 2020 miałam covid to straciłam bardzo dużo włosów. Chodziłam do trychologa, bo bałam się, ze będę w końcu łysa i ona uratowała moje włosy.Soleil, Ana.Ta lubią tę wiadomość
Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️ -
Soleil Twój maluch rośnie i to jest najważniejsze 😊 też chciałabym zobaczyć na usg taka wagę (ostatnio mój bobo ważył niecałe 700 g), ale muszę poczekać do 15 marca.
Z dolegliwości nocnych to mnie męczy drętwienie rąk, nie ważne na której stronie śpię a staram się na lewej. Innych dolegliwości brak. Plecy i biodra nie bolą mimo iż mam dyskopatie. Czas mija szybko i trochę mi żal, że już bliżej niż dalej. Dobrze się czuje, więc ciąża nie przeszkadza mi.
Mój mały jest aktywny o różnych porach ale jego ruchy nie są aż tak mocne by miało mnie coś zaboleć. Widzę i odczuwam drgania oraz uwypuklenia 😁 w nocy śpimy obydwoje 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2022, 14:21
Soleil, Ana.Ta lubią tę wiadomość
Starania od kwietnia 2020 roku
👫 OBOJE 35+
Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
DHEA-SO4: 281,60 ✅
FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
Drożność jajowodów ✅
Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK
3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży
Sierpień 2021r. IN VITRO
06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.
-
To ja nawet nie wiem czy moja malutka miewa czkawki czy nie🙈
W nocy śpię raczej spokojnie, zawsze na lewym boku bo to ogolnie moja ulubiona pozycja od zawsze🙂czasem się budzę w nocy i przekręcam się na plecy bo biodro boli faktycznie🙂
A malutka raczej w nocy spi bo nie wybudza mnie jej szalenstwo😋
W dzien to tak różnie, też mi się wydaje że raz ruszą się częściej i bardziej intensywnie a innego dnia jakos jest spokojniej🙂
Leksa zdrowka!Leksa, Ana.Ta lubią tę wiadomość
-
Leksa dużo Zdrówka, oby to było jakieś zwykle przeziębienie 😊
Zazdroszczę Wam, że was te twarde brzuchy nie ruszają w żaden sposób. Mnie w sumie też by nie ruszał gdyby nie to, że lżej mi jest chodzić od połowy dnia w pół zgiętej pozycji 😅😅 ostatnio nawet odkryłam jak się fajnie prasuje ciuchy na siedząco, przecież deska do prasowania ma różne poziomy wysokości 😎 wymyślone pod ciężarne jak nic 😀 i też bardzo nie mogę się doczekać porodu
tak samo jak Kasjanna mam ochotę zrobić wszystko, już planuje spacery i bieganie, ćwiczenia w domu. No i żeby na to wszystko mieć siłę kupno porządnego ekspresu do kawy 😀
Dostałam dzisiaj również skierowanie do fizjoterapeutki uroginekologicznej na 9 spotkań. Myślicie ze warto skorzystać przed ciąża? Chyba się wybiorę, tylko nie wiem czy już teraz powinnam czy jeszcze poczekać trochę
Aaa i również ciężko mi oddychać! Najgorzej leżąc na plecach ale i na boku czasami łapie jakąś zadyszkęWiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2022, 15:58
Leksa, Ana.Ta, Megsi lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa też zadyszki juz mam i głęboki oddechy łapię. Dzisiaj byłam składać papiery na macierzyński to nie mogłam sie wysłowic zanim nie złapałam dobrze kilku oddechów i nie uspokoiłam pulsu po wędrówce po schodzach
Soleil mój w 28+2 ważył 1300g także równo nam maluchy idą.
Zepsuła nam się lodówka i nowa w środę będzie dopiero więc jak od soboty lecę na zamawianym jedzeniu, coś czuję, że podładowałam małego tak, że teraz pewnie juz ponad 1.5kg będzie miałWiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2022, 17:09
Leksa, Soleil lubią tę wiadomość
-
Ja też jeśli chodzi o oddech ciężej mi zdecydowanie leżąc na plecach, ale muszę tak chwilami, bo lewej strony mam już dość. Też odczuwam biodro. Ogólnie ostatnio przeszkadza Mi drętwienie nóg / takie mini skurcze mnie łapią. Staram się też leżeć w nocy na prawej stronie, czytałam gdzieś że powinno się zmieniać- to ponoć jest dobre dla dziecka.
Ja się nie mogę doczekać jak wrócę do spanka na brzuchu i będę mogła lekko ćwiczyć wymachy nóg na macie ! Raz w ciąży próbowałam to później dwa dni czułam bardziej napięty brzuch, jego ból i czułam się jak emerytka więc to wróci ale po porodzie 💛 i wgl nie mogę się doczekać „lekkości” przy schylaniu, będę mogła zająć się ogródkiem. Fajny letni czas przed Nami😘
Mam nadzieje, że Nasze szkraby dadzą coś porobić i je ogarniemy 🙈
A tak wgl to jestem po wizycie. Moja córcia waży 1 400g. Lekarka pochwaliła Mi brzuch, powiedziała że malutka obróciła się już główką w dół, wody płodowe prawidłowe, serduszko, szyjka (nie wiem ile ma) ale prAwidłowa zamknięta🤷♀️
Oczywiście była pobrana biocenoza czekam z niecierpliwością na wyniki - oby było już po infekcji✊
Za 9 dni mam 3 prenatalne, a za 3 tyg kolejną wizytę. Czyli wyjdą Mi 3 wizyty w marcu 😬
Ps. Dostałam kartę ruchów ciąży. Od 33 tyg. mam zapisywać🙉Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2022, 17:12
Leksa, Zosiek, Soleil, Motyl12, Megsi, Malinka2021 lubią tę wiadomość
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
Megsi wrote:Ja też zadyszki juz mam i głęboki oddechy łapię. Dzisiaj byłam składać papiery na macierzyński to nie mogłam sie wysłowic zanim nie złapałam dobrze kilku oddechów i nie uspokoiłam pulsu po wędrówce po schodzach
Hmm.. to powinnyśmy wcześniej załatwiać? 🙉🤔
Leksa życzę zdrówka! Ja po covidzie w styczniu nie odczułam wypadania włosów. Ale obawiam się , że po ciąży może byv tragicznie:/ teraz mamy witaminki i hormony robią swoje. Nie wiem jak Wy ale ja nigdy nie miałam takich ładnych paznokci. 🙃Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2022, 17:14
Leksa lubi tę wiadomość
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
Ana.Ta ooo super, ze malutka już główka w dół leży 😊 i jak ładnie wazy 😊😊
A co do paznokci to tez mam dosyć ładne 😀
I dziękuje dziewczyny za życzenia zdrowa 🤗 czekam za tym wynikiem jak na szpilkach.Ana.Ta, Klara_1985 lubią tę wiadomość
Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️ -
nick nieaktualnyAna.Ta wrote:Hmm.. to powinnyśmy wcześniej załatwiać? 🙉🤔
Ana, ja za granicą u nas macierzyński jest płatny przez państwo, ale moja firma wyrównuje mi pieniądze z tym, że muszę podać im oficjalna datę porodu i zgłosić kiedy chce iśc na urlop macierzyński. Ze wzgledów bezpieczeństwa to musi być co najmniej 2 tyg przed porodem, ale może być wczesniej. Więc wybrałam sobie datę i byłam dzisiaj im dać,a oni załatwiają resztę dla mnieW Polsce chyba to inaczej wygląda
Ana.Ta lubi tę wiadomość
-
Soleil, zdecydowanie warto isc do fizjoterapeutki urologicznej przynajmniej na pierwsze spotkanie, duzo się mozna dowiedzieć, też o tym co i jak robić po porodzie, bo wtedy możesz nie mieć czasu na takie spotkania.
Moje włosy też w ciąży odżyły. Niestety po poprzednim porodzie leciały masowo i obawiam się że teraz będzie podobnie.
Leksa, trzymaj się, może nie będzie tak źle!Leksa, Soleil, Ana.Ta lubią tę wiadomość
29.04 - moja kochana córeczka -
Ana.ta ale kawał baby już masz w brzuszku😅 super☺️
Dzisiaj taki przemyslunek mam heh ogolnie nie mogę narzekać bo cala ciążę tfu tfu znoszę dosyc dobrze ale zaczynam mieć problem ze spacerami które są przeciez tak polecane w ciąży 🙂myslalam ze będę reraz z mężem kilometry robic a tu się nie da🙈 to brzuch boli, to coś naciska, to spięty jest...dzis troche się przeszliśmy to musialam stawać co jakiś czas i schylać się do przodu bo jakoś tak kręgosłup mnie bolał jak szłam 🤔 coraz mniej mam ochotę na te spacerki chodzic przez to😋 mąż rez mnie zaczyna wyciągać, że nie możemy tak ciagle w domu siedziec, a dla niego spacer to nie 1 km i tyle tylko z 5 km np a ja nie daje rady😛 ale oczywiście mąż mnie rozumie i tylko się stresuje jak zaczynam odgłosy rozne z bólu czy nacisku wydawac😜 -
Megsi wrote:Wiec tak, mój mały w nocy kopniakami mnie nie budzi, ale często wstaje na sikanie i on się zazwyczaj budzi ze mną i trochę później buszuje w brzuchu, przeszkadzać mi to nie przeszkadza, ale szkoda mi go, bo raczej wtedy nie reaguje, bo albo mąż wstaje rano do pracy, albo oboje wiec wracam szybko spać.
Co do ruchów teoretycznie ma jakiś tam swój rytm, ale ja też nie do końca go znam jeszcze.
Bardziej jednak dla mnie chaotyczny jest mały, potrafi jednego dnia ciągle kopac i się wiercić, a później następnego odpoczywa i jest spokojniej.
Co do czkawki to kilka tygodni temu były regularne, teraz rzadko się zdarza, ale też on ma brzuszek przy łożysku wiec nie zawsze mogę to czuć.
Zazwyczaj jak jestem w pracy to mały śpi, bo ja go nie zaczepiam a też szumy sprzętu chyba go uspokajają, natomiast teraz akurat pisze do was jedząc lunch i wjechała cola i pikantne curry i mlody mnie atakuje z każdej strony 😁
A co do spania, to noc tragiczna miałam właśnie przez biodra, do tej pory budziłam się i przewracałam na drugi bok i było dobrze, ale tej nocy już miałam taki moment, że oba na raz bolały i musiałam poleżeć trochę na plecach żeby odpoczęły. Zaczynam od dzisiaj ćwiczyć.
Co do twardego brzucha to mój też taki jest, ale lekarka mowi, że to normalne w ciąży zwłaszcza już na tym etapie, więc nie zwracam uwagi na to już. Czasem się położę jak mi źle i zazwyczaj jest lepiej.Megsi lubi tę wiadomość
*14.09.2021- II kreski
*18.05. - 38+5, 3675 g -
Dopiero dziś zrozumiałam o co wam chodzi z tymi biodrami. Jak normalnie przesypiam cała noc, tak dziś syn mnie rozbudził na tyle że nie mogłam zasnąć i faktycznie, biodra bolą okropnie, i mogę też potwierdzic że mała w brzuchu buszuje chyba bardziej niż w dzien, tylko widocznie przez sen tego nie czuje.29.04 - moja kochana córeczka
-
Ja to mam typowo nocne dziecki chyba
Jak zaczyna sie od 21 tak cala noc co dotkne brzucha to mała jest aktywna. W dzień moge ja zaczepiać i cisza albo jedbo kopnięcie od niechcenia
.
Ale sie dzisiaj zdenerwowalam, mąż mial teraz nocki po 12h, dzisiaj wraca rano do domu i mowi mi, ze dzisiaj ma popołudnie. Dzien kobiet, a moj maz w nocy go nie ma, wstanie i wyjdzie i wroci jak ja bede spala
Dziewczyny gratuluję udanych wizytzycze wszystkim milego dnia kobiet
Ana.Ta, Soleil lubią tę wiadomość
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Dzień dobry 🙂 też życzę Wam udanego Dnia Kobiet, ja właśnie patrzę na tulipany i zajadam czekoladę. Próbuje sobie pomóc, bo nieprzespana noc.. po spacerze do wc nie szło usnąć. Milion myśli w głowie plus co? Bioda 😂 a przy przekręcaniu z boku na bok niesamowity ból
No ale.. koniec marudzenia idę sprzątać i gotować zupę.
Ps. Byłam dziś po proszki lovela (jakoś nie mogę się przekonać do płynów do prania 🤷♀️). Także pranie już bliżej niż dalej.
Dobrze tak jak któraś z Was pisała deski do prasowania mają różną wysokośćtakie małe ciuszki też będę ogarniać na siedząco 😂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2022, 10:52
Soleil lubi tę wiadomość
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍