X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Iwonaa27 Ekspertka

Wysłany: 8 marca 2022, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wszystkiego dobrego z okazji dnia kobiet❤

Lekarza dużo zdrówka! Ja też miałam covid teraz w ciąży i wszystko jest ok. Mam nadzieję, że łagodnie przejdziecie❤

Że spaniem i biodrami mam to samo co wy, dzisian o 2 w nocy się zastanawiałam czy nie wstać, bo zupełnie spać nie mogłam...

Soleil, Merci92, Leksa, Motyl12, Malinka2021 lubią tę wiadomość

• Soleil Autorytet

Wysłany: 8 marca 2022, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merci92 wrote:
    Soleil a to ciekawe ☺ To może nie warto ich tak tłumić magnezem 🤷‍♀️🤔

Magnez jak magnez, duże zapotrzebowanie w ciąży mamy na niego, Ale środkami typu nospa to chyba tylko w ostateczności. Moja gin wczoraj też jak zapytałam o nospe w 3cim trymestrze to mówiła, że zależy od długości szyjki bo działa nie tyle co na sama macicę à rozluźnia wszystko. Oczywiście jak mus to mus, również się ratuję.
    Ale też Musi być jakiś powód czemu nie przepisują na skurcze w krajach zachodnich środków rozkurczających typu nospa 😅 paracetamol lekiem na wszystko..

tak czy siak książka bardzo ciekawa 😀

Merci92 lubi tę wiadomość

• Marmis Autorytet

Wysłany: 8 marca 2022, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa wrote:
    Megsi nie nastraszylas mnie. To co napisałaś o tym serduszku to już gdzieś natknęłam się na taka informacje. Chyba przy tym jak ogolnie czytałam o detektorach. Wiem, ze nie można „wierzyć” w 100 procentach, ze jest dobrze, ale mimo wszystko uspokaja mnie to gdy usłyszę jej serduszko. A Olga jakby czuła, ze ja podsłuchuje, bo wtedy daje kopniaki i się kręci 😋

A co do szefowej to, aż się uśmiałam jak czytałam post 😄 oczywscie w pozytywnym znaczeniu 😋
    Kurcze trochę sie wystraszyłam jak pisałas o tym detektorze- ze bicie serduszka nie potwierdza, ze jest ok. Ja właśnie też w dni kiedy Małą mniej czuje i ma długie przerwy w ruchach to ratuje się detektorem i to mnie uspokaja, ze u niej wszystko dobrze. A pamiętasz co ogolnie w tych info było?

Marmis
  • Merci92 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2022, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to nie chodzi o to że nawet gdy bije serce prawidłowo to nie znaczy że np. przepływy są dobre, łożysko czy szyjka macicy, które powodują przedwczesny poród? 🙂 Niektóre kobietki wtedy są spokojne a powinny do lekarza jechać ☺ Kiedyś czytałam o tym ale to jakieś skrajne przypadki nie ma co się źle nastawiać do tego urządzenia ☺

Soleil, Leksa lubią tę wiadomość

6056198c02.png
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 8 marca 2022, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marmis dokładnie to co wyżej napisała Merci. Jak ja czytałam to za przykład podali człowieka nieprzytomnego na ulicy. Serce mu bije, ale jest nieprzytomny i przejdziesz obojętnie dalej, bo jego serce bije? Ale nie panikujmy, przecież od tego jest ten detektor żeby sprawdzać bicie serca dziecka. A myśle, ze jakby naprawdę było coś nie tak to każda z nas będzie wiedziała, ze to już ten moment żeby udać się do lekarza.

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2022, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa dużo zdrówka

A dla nas dziewczyny wszystkiego naj z okazji dnia kobiet 🌷🌷🌷🌷

Leksa, Merci92, Motyl12, Malinka2021 lubią tę wiadomość

• Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2022, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również dołączam się do życzeń dla Was kobiet!☺️
    Ja właśnie się zbieram i idę z mężem na kolację I na gofra jak dam jeszcze rade bo już od dawna za mną chodzi🙈
    Pierwszy raz od dawna w końcu zrobilam pełny makijaż i się wystroiłam bo w ostatnich czasach lenistwo brało górę 😀

Soleil, Leksa, Merci92, Motyl12, Malinka2021 lubią tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2022, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak dokładnie tak jak dziewczyny piszą z tym detektorem on nie jest taki zły jak go lekarze malują, ale moja mi powiedziała poprostu, że od teraz mam uważnie obserwować ruchy i zachowanie dziecka I każde odstępstwo od normy konsultować. U mnie to bardziej ciężko robić, bo pracuje ciągle i nie mogę dokladnie się skupić na ruchach, ale jak je czuje to wiem, że jest okej.

Faktycznie z detektorem mi lekarka tłumaczyła, że to poprostu pokaze bicie serca tylko, a osłabione ruchy mogą być spowodowane złymi przepływami, bądź mała ilością wód.
    Ja np żałowałam, że wspomniałam lekarce o tym detektorze, bo mały się ruszał tylko bardziej leniwie. Bardziej dla przyjemności z mężem włączyliśmy wtedy.

Leksa lubi tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 8 marca 2022, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soleil wrote:
    Magnez jak magnez, duże zapotrzebowanie w ciąży mamy na niego, Ale środkami typu nospa to chyba tylko w ostateczności. Moja gin wczoraj też jak zapytałam o nospe w 3cim trymestrze to mówiła, że zależy od długości szyjki bo działa nie tyle co na sama macicę à rozluźnia wszystko. Oczywiście jak mus to mus, również się ratuję.
    Ale też Musi być jakiś powód czemu nie przepisują na skurcze w krajach zachodnich środków rozkurczających typu nospa 😅 paracetamol lekiem na wszystko..

tak czy siak książka bardzo ciekawa 😀

Moja lekarka powiedziała że nospa w ostateczności i nie za dużo, bo tak jak piszesz może za bardzo rozluźnić.

Z tymi skurczami to ja myślę że zależy, pewnie same w sobie są ok, ale jak dochodzi do tego skracanie szyjki to już nie do końca, i wtedy trzeba brać tak dużo magnezu.

Soleil, Megsi lubią tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 8 marca 2022, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa, Merci dużo zdrówka 💛 ja też się kurowałam podczas covid domowymi specyfikami i dwa razy w ostetcznosci paracetamol, przy 38 pomagał chłodny prysznic i zimne okłady. Polecam Prenatal do ssania i syrop. Ale kaszel/flegma nie od razu, ale po tygodniu męczył bardzo długo.

Na dzidziusia zupełnie to nie wpłynęło, nie martwcie się.

Ja detaktor zupełnie odstawiłam odkąd czuje ruchy. I to prawda ważne są również przepływy i ilość wód płodowych, ale to mamy sprawdzane na każdej z wizyt 💛 trochę się już zachartowałam na dziwne bóle bo kurcze nam wszystko w środku rośnie- tak musi być 🙈

Merci92, Leksa lubią tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 8 marca 2022, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta a czy brzuszek bolał Cię od kaszlu ?
    Mnie boli cały. Czasem tez aż boli podbrzusze i mam wrażenie, ze czasem jak kaszle to czuje moja szyjkę. To takie dziwne.

• Vende Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 05:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa, ja co prawda nie mialam covidu a zapalenie oskrzeli, ale kaszlalam jak stary gruźlik. I niestety przy tym kaszlu bolał mnie brzuch. Dostalam inhalacje ze sterydem, takim ktory bierze sie przy astmie, trochę pomagało a im mniej kaszlalam tym brzuch mniej bolal. Ale u mnie to bylo na wcześniejszym etapie, wiec tez bylo mi troszkę lzej. Po chorobie poszlam na komsultacje do ginekologa od razu i na szczęście wtedy nic sie nie zmienilo mimo mocnych leków i beznadziejnego samopoczucia.

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende ja tez mam inhalacje ze sterydem, ale lekarz mówił żeby ostrożnie z tym lekiem. Mam go robić razem z solą fizjologiczna 1:1. Wczoraj tak już było zle, ze zrobiłam, ale pół ampułki tego leku o pół ampułki soli. Dziś tez tak zrobie. Bije się, ze jak nie będę robić to będzie gorzej dla NAS, niż jakbym robiła.

A najbardziej martwi mnie fakt, ze mój syn zaczął tez tak kaszleć i do tego ma tez ból gardła. Za chwile mąż z młodym jadą na wymaz 🤦🏼‍♀️

• Merci92 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej współczuję Leksa ja też super się nie czuje 🙁 Jak już trzeba brać to trzeba myślę że dobrze robisz ☺ Ja to w poniedziałek trafiłam na takiego lekarza który mi przepisal tylko Gardimax ale przestraszyłam się tego leku i biorę te tabletki do ssania o których pisała Ana.Ta. Super nie pomagają ale lepsze to niz nic. Inhalacje robie trochę pomaga ale chyba do ginekologa zadzwonie może on coś lepszego doradzi. ☺

6056198c02.png
  • Vende Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam inhalacje 2x dziennie prsez dwa tygodnie, ale ja miapam chyba cos innego bo to bylo jakos 10 kropli na ampułkę soli.
    Dziewczyny duzo zdrowia! Mam nadzieję, ze wyzdrowiejecie szybko.

Merci92, Leksa lubią tę wiadomość

• Iwonaa27 Ekspertka

Wysłany: 9 marca 2022, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na ból gardła można też Tantumverde albo Uniben.

Powiedzcie mi proszę jak to jest teraz z wyborem położnej, która później przychodzi na wizyty po porodzie. To nie musi być położna z przychodni, do której jestem zapisana, może być z innej?

• Vende Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze byc inna położna, jak sie z nią dogadasz. U mojej wymaganiem bylo uczestwnictwo w jej szkole rodzenia ale nie wiem jak to bywa w innych przypadkach. Ale na pewno nie musi byc ta z przychodni.

Iwonaa27 lubi tę wiadomość

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa podczas kaszlu tak odczuwałam go trochę, ale nie niepokojąco. Ja ogólnie przez pierwsze dni tylko leżałam praktycznie. A w tych „napadach” kaszlu kiedy on tylko został kombinowałam tylko jak się skulić żeby jak najmniej się napinał.

A jak się dziś czujesz?

Iwona raczej można z innej :)

U mnie dziś powrót zimy 😬🙈 biorę się dziś jak nic za szukanie kolejnch rzeczy wyprawkowych.
    Aropo.. dużo pieluszek kupujecie?... 🤔

Leksa lubi tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.ta wczoraj kolezanka mi napisała że jej córeczka ma 3 tygodnie i już wzrosła z pieluch 1 🙂wiec nie ma co kupować niewiadomo ile🙂ja kupie 2 lub 3 opakowania 1 tak mysle🙂

Ana.Ta lubi tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
  • Zosiek Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na ból gardła w ciąży pomagało mi też Tantum Verde ale w tabletkach, można w ciąży. 😉

Leksa i Merci dużo dużo zdrówka dla Was! 😘 Co do kaszlu współczuję, spróbuj jeszcze inhalacji z samej soli, ale hipertonicznej. W pierwszej ciąży miałam taki kaszel pod koniec, strasznie brzuch mi skakał i bolał. Będzie dobrze 😘

Ja się troszkę dzisiaj podłamałam, przeglądałam ubrania i miałam takie sukienki odłożone na koniec ciąży, w żadną nie wchodzę w biuście 🤦 jakoś nie widze tych większych piersi więc po prostu chyba się też "oblałam" w plecach. 🤣 Ehhh będę spalać po porodzie 🤣 Idę dalej się toczyć, byle do maja...

Ana.Ta ja kupuję około 70 sztuk 1 narazie. Może jakieś 2.😉

Leksa, Ana.Ta lubią tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
‹‹ 238 239 240 241 242 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ