X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa wyjełaś Mi to zapytanie z ust - już parę dni miałam pytać co najlepiej (oczywiście w zależności od pogody) ubrać dzidzie na wyjście. Cały czas mam z tyłu głowy że w pierwszych dniach tym dzieciaczkom jest zimno 🤷‍♀️

Ja na razie myślę o pajacu żeby nie ściskać kikuta np. jakimiś getrami do bodziaków. Ale czy długi rękaw przy plus 25 to doby pomysl? Bo wiadomo że awaryjnie można wziąć jakiś cienki kombinezon / kocyk 🤷‍♀️🙈

Chyba poprostu „a ten dzień” będziemy z mężem na łączach i coś wybierzemy 🤷‍♀️ Bo po pierwsze teraz nie wiadomo jaki do końca rozmiar, i po drugie ile będzie stopni.

I drugie pytanie- jaki krem na odparzenia polecacie? Mi siostra doradza sudocrem lub bepanthen🤔 i ich sie uzywa tylko gdy cos sie dzisje ze skórą nie? Czy po przewijaniu warto aplikować zawsze? Lub aplikować oliwkę... Hmm

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2022, 13:03

Leksa lubi tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsi i bardzo dobrze, masz już termin, jedna niewiadoma z głowy 😊
    Leksa ja naszykowalam rozmiar 56 body z długim rekawem i półśpiochy, do tego kocyk do fotelika i czapeczka. A jeżeli będzie dłuższy to na 62 przygotowałam pajacyk. Mam też spakowany sweterek, gdyby trafił się chłodniejszy dzień 🙂

Leksa lubi tę wiadomość

PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
    08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
    12.05.22 👶Wojtuś💙
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się właśnie zastanawiam nad kombinezonem takim sportowym/wiosennym, tyle ze takiego nie posiadam 🙈 i planuje na szybko dokupić, bo nawet jeżeli będzie ciepło to w takim kombinezonie dziecku nie będzie za ciepło, a jak będzie chłodniej to pod spod można coś ubrac jeszcze

Ana.Ta mi przy synu na odparzenia nic nie pomagało oprócz alantan z apteki, ale jako krem, a potem odkryłam, ze działa na niego tez ziajka krem na odparzenia. Dla małej jestem zaopatrzona właśnie w ta ziajke. I tak aplikuje się na skore tylko przy odparzeniach. Mówi się, ze nie trzeba za każdym razem przy zmianie pieluszki coś robić, ale ja np. zawsze wycierałam syna i delikatnie sypałam puder. Potem jak zobaczyłam w pracy w żłobku jak dziewczyny „masowo” zmieniaja dzieciom pieluszki to byłam naprawdę w mega wielkim szoku, ale co swoje dziecko to swoje. ;)

Soleil, Malinka2021, Ana.Ta lubią tę wiadomość

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Soleil Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta mi teraz dużo osób odradza sudocrem i bepanten. Ale mam to i to :p sudocrem akurat jakąś próbkę. A sama z siebie kupiłam krem pod pieluszkę z mustela oraz z Derma baby maść pod pieluszkę w sklepie bebio chodakowskiej. Ale w którymś filmiku na yt położna mówiła, że nie trzeba za każdym razem smarować pupci przy zmianie pieluszki i już sama nie wiem jak trzeba robić? Chłopcom warto mieć posypkę (tu dużo koleżanek mi poleca mąkę ziemniaczana) także mamusie doradzajcie jak traktować pupki

A ubranko dajcie spokój. Ja sama nie wiem. Wyjęłam otulacz z nosidła bo bez sensu, miałam przygotowany kocyk, ale i kocyk będzie ciepły więc ewentualnie przykryje pieluszka, mam spakowane i body długie i krótkie chyba będę pytać położne na wyjściu w co ubrać 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2022, 13:14

Ana.Ta lubi tę wiadomość

• Merci92 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie też się zastanawiałam nad tym ubiorem wyjściowym i zdecydowałam że ubiore w body na krótki rekaw, pajacyk, czapeczkę i taka bluzę -kombinezon z GAP bo na vinted kupiłam w dobrej cenie (jest taka jak troszkę grubsza bluza) ☺ U nas ma być zachmurzenie +18 i prawdopodobnie przelotny deszcz więc powinno być ok ☺ Może już wtedy z tego koca zrezygnuje 🤷‍♀️🤔

Ana.Ta lubi tę wiadomość

6056198c02.png
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i właśnie! Położna ! Zaczyna męczyć mnie ten temat. Wiem, ze był poruszany kilka razy już. Czy mogę sobie zmienić położna? Nie odpowiada mi ta, która jest z mojej przychodni. Wywiad przeprowadziła taki, ze poczułam się okropnie. To nie będzie moje pierwsze dziecko i mniej więcej wiem co do czego, a komentarz o zarobkach jaki powiedziała to jakbym w pysk dostała. Jesteśmy normalna rodzina, mamy zadbane dziecko, oboje pracujemy, utrzymujemy się, mamy swój dom i radzimy sobie. Wiadomo, ze są gorsze i lepsze chwile jak w każdej rodzine, nawet pod względem finansów, ale komentarz, ze ona musi wiedzieć czy będziemy w stanie utrzymać dziecko to zwalił mnie z nóg. Jestem ciekawa jak rozmawiają z (przepraszam za określenie) patologia, która ma głęboko w czterech literach swoje dzieci i to za co je utrzyma.

Merci92, Malinka2021 lubią tę wiadomość

• Vende Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.ta, ja mam na odparzenia sudocrem, ale taka mala probke doslownie. Do smarowania na codzień pupy mam linomag zielony i planuje smarowac profilaktycznie caly czas, a przynajmniej po kazdej kupie ;).

Ja mam spakowane rozmiar 56 bialy komplecik body z dlugim rekawem i polspiochy, cienka czapke i wrazie czego kaftanik. Do tego w foteliku mam kocyk. Mysle ze moze za ciepło ale to jednak noworodek nie? Najwyzej zamiast kocykiem przykryje pieluszka, bo to tez mam spakowane.

Ana.Ta lubi tę wiadomość

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Zosiek Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsi będzie wszystko dobrze 😘 rozumiem Twój stres bo też będę czekać na indukcje. Musi być dobrze i tyle. 💪😁

Z tym ubraniem właśnie zależy od pogody... Ja mam kocyk w foteliku wpięty i przygotowany kombinezon dresowy na pajacyk i w zależności jaka będzie pogoda to będę rezygnować z jakiejś warstwy.😉 Nie wyletnimy maluchów na wyjściu i tak. 😉

Sudocrem kiedyś był bardzo polecany, teraz bębnią żeby uważać z nim zwłaszcza przy dziewczynkach. Ja go będę używać jak nic innego nie pomoże. Mam linomag, alantan i bepanthen. Córka miała skórę jak księżniczka więc teraz jestem przygotowana 🤣💪

Malinka2021, Ana.Ta lubią tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Soleil Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To wam wychodzi chłodniejsza pogoda, u mnie zapowiadają w następnym tygodniu tropiki 26-28 stopni 🙈

Leksa serio było takie pytanie? Jestem w szoku. A co by było gdybyście odpowiedzieli, że nie? Dziwne pytanie

• Leksa Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soleil ja sama byłam w szoku po tym pytaniu. Przy synu miałam zupełnie inna położna i tamta była ok, a teraz jestem zniesmaczona powiem szczerze i nie odpowiada mi tamta kobieta.

Megsi lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 maja 2022, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa nie mam komentarza na jej pytanie...nie dziwię Ci się, że jej nie chcesz.

Pamiętam jak żona mojego brata zaczęła krwawić w pierwszym trymestrze, pojechali na sor i tam się okazało, że ciąża bliźniacza i lekarka tez im rzuciła komentarz czy oni mają warunki na 3 dzieci...

Ja mam spakowane body i pajace na to cardigan i kupiłam ostatnio kocyk do fotelika cieplutki, ale teraz sprawdziłam pogodę i ma być 17 stopni i deszcz u nas wiec nie wiem...
    Z drugiej strony trasa ze szpitala do auta jest krótka, a w aucie ciepło, więc nie wiem czy dopakowac coś cieplejszego. W sumie nawet nie mam kombinezonu 😁
    Zosiek jak samopoczucie przed jutrem?

Ana.Ta lubi tę wiadomość

• Leksa Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsi te komentarze i zachowania innych ludzi są okropne nieraz. Nie rozumiem jak ludzie mogą być tak bezczelni :/

Ana.Ta lubi tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa, masakra z taką polozna. Możesz ją zmienić kiedy chcesz, także jak masz kogoś lepszego to wystarczy podpisać u niej stosowne dokumenty.

Moja mała na wyjście miała bodziak i spiochy + czapeczka. I do tego kocyk. Na te upaly zamiast kocyka wzięłabym np pieluchę flanelowa, to już zależy jak będzie, ale chyba łatwiej operować jakimś nakryciem, bo taki maluch się jeszcze nie rozkopie i można uchylić jak trzeba, niż kombinezonami.

Mi polozna na wizycie powiedziała że smarować po każdej kupie i co najmniej co druga zmiana pieluszki, szczsgolnie jak jest gorąco.
    Bepanten mi odradziła bo ma tlenek cynku, sudocrem tylko na jakieś cięższe przypadki. Jak się nic nie dzieje to np linomag albo coś innego delikatnego.

Merci92, Leksa, Soleil, Zosiek, Malinka2021, Megsi, Ana.Ta lubią tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna to u położnej podpisuje się jakies dokumenty ? 🙈 tamta zrobiła ze mną wywiad przez tel tylko, bo jak poszłam do niej osobiście to powiedziała, ze czasu nie ma, ze zadzwoni i tak zrobiła i nic poza tym

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sensie podpisujesz dokumenty jak zmieniasz, tak jak lekarza pierwszego kontaktu. Masz ileś tych zmian w ciągu roku, nie pamiętam ile. Skąd miałaś tamtą? Nie deklarowałas nigdzie że to będzie twoja polozna? Mogłaś u niej albo w przychodni gdzie przyjmuje.

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Zosiek Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa deklaracje możesz złożyć w przychodni na inną położna spokojnie, tam jest nawet okienko czy byłaś zapisana do innej 😁
    Co do pytania to chyba powiedziałabym : oczywiście, przecież mam 500+, albo zapytałabym czy pita mam pokazać... Ręce mi opadły... Zmieniaj koniecznie 😘
    Moja ma się pojawić dopiero po porodzie, ale podobno jest super.

Megsi szczerze ciężko psychicznie, szczególnie, że musiałam część rzeczy dla małej wypakować z walizki, żeby sobie dopakować coś na kilka dni. Wiem, że nie pierwsza jestem i nie ostatnia ale stresuje się czy nie za długo w brzuchu będzie, jakiś komplikacji itd... Mąż mówi, że jeszcze jest szansa, że nam psikusa zrobi w piątek 13🤣

Leksa, Malinka2021, Merci92, Megsi, Ana.Ta lubią tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 maja 2022, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w sumie miesiąc już minął ale niuniek był ubrany w body i ciepły pajacyk czapeczka i tylko kocyk. Teraz jak jeździmy to długie body i pół śpiochy lub śpiochy i pieluszka flanelowa.
    A my byliśmy u pediatry, mieniła mleko na bez laktozy i Espumisan kazała do każdej butelki. Jak narazie drugi dzień i jest dalej tak samo. Czasami już brak sił i nie wiem co robić. Może któraś z Was podpowie. Masaże rowerek kąpiel otulony pielucha flanelową i już nie mam pomysłu.
    Co do położnej to u nas spoko. Jak przyszła pierwszy raz to już pępowiny nie było i tylko wyciągnęła resztę bo myślałam że to się trzyma jeszcze skóry a jednak tylko siedziało w pępku. Zaważyła obejrzała. Mi zbadała piersi i Blizne. A na drugiej obejrzała niunka zaważyła i kazała dzwonić jak coś. Jak mieszkaliśmy na zachodzie Polski to tam położna była co miesiąc przez pół roku. Także wszędzie jest inaczej.

Ana.Ta lubi tę wiadomość

• Leksa Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miissia u nas przy synu nie pomagał espumisan. Potem pediatra dał jakies kropelki na receptę i pamietam tylko tyle, ze były drogie i tez nie pomogły. Pomogl nam bobotic forte.

Kasjanna tamta położna mam ze swojej przychodni i w sumie nic nie deklarowałam i nic nie podpisywałam oprócz tego nieprzyjemnego wywiadu przez tel.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2022, 15:07

• Merci92 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek Ja też się przepakowuje bo po pierwsze Laura jest tak duza że napewno w "0" pampersy się nie zmieści 🤦‍♀️ No i chyba jakieś ubranka na 62 rozmiar wezmę bo te 50 i 56 to nie wiem czy nie zamale beda przy tej wadze 3900 (oczywiście waga z wtorkowych pomiarów). Chociaż liczę że to błąd pomiarów i będzie mniejsza ☺ A teraz dzwoniłam do położnej i mówiła że od razu będą działać z indukcją czyli tego 14.05. Ale w sumie też trzeba wziąć jakieś majtki dodatkowe, koszulki czy skarpetki bo nie wiadomo ile będą trzymać w takim stanie przed porodowym 🤷‍♀️ Lekarz zupełnie co innego mi mówił z ta długością pobytu ale po ostatnich akcjach bardziej położnej ufam 😀

No i położna też pocieszyła że może się jeszcze cos zadziac do tej soboty 😎 bo z tymi porodami to niewiadomo nigdy kiedy jak i gdzie 😃

Leksa, Zosiek, Malinka2021, Megsi, Ana.Ta lubią tę wiadomość

6056198c02.png
  • Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa 2 razy w ciągu roku można bezpłatnie zmienić położna 🙂
    Za takie komentarze to aż chciałoby się jej przywalić czymś bardzo ciężkim 😛 nie przejmuj się 😘
    U mnie skurcze trwają od rana i to takich jeszcze nie miałam, dość mocne. Do tej pory były co kilkanascie minut i trwały około 40s (polecam apke do liczenia, mega sprawa!).
    Powiem Wam, że jeżeli urodzi się 13 maja to ja to zrobię siłą umysłu 😅 odkąd wyliczyłam termin porodu wg OM 17.05 to sobie pomyślałam, że super jakby jednak 13.05. Moja przyjaciółka jest z 13 maja, najlepszy przyjaciel męża z dzieciństwa też 13 maja, do tego jak bylam mała to zaplanowałam ślub na 13 maja 2017 roku i niewiele się pomyliłam, bo odbył się w 2017 ale 9.09 😄 i zawsze uważałam 13 za moja szczęśliwa liczbę, nawet w szkole byłam 13 na liście 😅

Leksa, Zosiek, Merci92, Ana.Ta lubią tę wiadomość

PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
    08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
    12.05.22 👶Wojtuś💙
‹‹ 388 389 390 391 392 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ