Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Ana.Ta, jak się mała nauczyła spać z dźwiękami to tym lepiej, tak jej pewnie już zostanie.
U nas Nisia dziś pierwszy raz śmiała się w głos, leżała na macie i chichotala
Natomiast przez sen raczej popłakuje niż gada...Leksa, Megsi, Ana.Ta, Soleil lubią tę wiadomość
29.04 - moja kochana córeczka -
nick nieaktualnyLeksa przykro mi z tym katarem, bo to męczarnia dla maluszka, dla rodzica zresztą też. Ja robiłam nebulizacje z soli fizjologicznej dwa razy dziennie. Na bieżąco zakrapialam nos solą i odciągałam katar Katarkiem. W nocy fajnie przetylaly jej nos plasterki Aromactive, nakleiłam na łóżeczku. Zdrowia Wam życzę!
Leksa, Ana.Ta lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKurde mój mały leci na rekordy, 5h spał bez jedzenia, trochę za długo. Później zjadł 20 kin z 1 piersi i dostawiam go na 10 do drugiej, żeby chociaż trochę mi oproznil, bo kamienie, musiałam laktator uruchomić. Wczoraj dzwoniła do mnie pielegniarka i ma przyjść do zważyć. Pytałam czy takie długie spanie jest okej. Mówiła, że jak wrocil do wagi urodzeniowej to jak najbardziej nie będę musiała go budzić na jedzenie już. Problem jest taki, że jak on w nocy nie je to później w dzień co godzinę wisi. Z dwojga złego nie wiem co gorsze... Teraz niby super się czuje, miałam 5h snu w miarę solidnego, ale za to 1.5h zeszło z karmieniem i odciąganiem...
W ogóle mój mąż to jest niesamowity przy dziecku. Mały nam coś ciężko oddychał przed snem ja już panika, a mąż dupa obrócony już zasypia, ale po chwili sam się zaniepokoił i zaczął obserwować małego I mówi, że trzeba go odpowietrzyć i tyle. 5 min robił mu masaż na zmianę z rowerkiem i klepaniem po pleckach, aż poszedl solidny bek, od razu oddech się poprawił i dziecko zasnęło.
Wstyd przyznać, ale ja nawet nie myślałam, że to może być to 😬
Raszusia, Kasiek, Motyl jak u was?Ana.Ta, Soleil, Leksa lubią tę wiadomość
-
Leksa wrote:Noc dziś dramat. Nie wiem ile razy do niej wstawałam, no i pierwszy raz trochę spała ze mną.
Łączę się w bólu 😕 głowa mi pęka. Oby w dzień było lepiej.
Kasjanna nie mogę się doczekać uśmiechu jak u Ciebie, moj robi takie miny po jedzeniu że aż wierzyć się nie chce ze sa nieswiadome.
Dziewczyy które dokarmiaja mm, czy laktacja przez to się pogorszyła? U nas wagowo mały rośnie na minimum te 20g dziennie, ale wszystko sprawdzone , ładnie ssa, ma dobrą pozycje itd. Przez to że potrafi cały dzień wisiec na cycku to i laktatorem się nie bawię a jak wezmę to na raty ściągnę 30 ml. Mówią mi żeby się nie martwić a z drugiej strony sugerują że może faktycznie przez niedoczynność tarczycy mam mniej pokarmu. Nie chcę szkody narobić mojej laktacji ale Kurcze czy on nie jest głodnyWiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2022, 08:01
-
Asiulka87 wrote:
Mała moja dzis znowu ma szalony dzien...nocka była lepsza to w dzien ciagle na cycu by siedziała, poje 5 minut i spi i jie idzie jej dobudzić, to ją tak potrzymam z 15 minut, odkładam do łóżeczka spi 20 minut i budzi się z szalonym placzem🤦♀️ i tylko cyc ją uspokaja...nie wiem o co chodzi, czy jej cos dolega czy to ten skok rozwojowy bo ponoc tak może to wygladac😒
Wczoraj po wizycie u położnej w szpitalu, która sprawdzała i mnie i maluszka, powiedziała że będą takie dni, będą lepsze i gorsze i będę się czuła że nie robię nic innego jak tylko trzymam dziecko i je karmie. Ze wszystkie mamy tak mają i to nic złego, że dzieci kochają nasz zapach i czują się z nami najspokojniej. Bo też zalilam jej się na taki dzień -
Soleil wrote:Wczoraj po wizycie u położnej w szpitalu, która sprawdzała i mnie i maluszka, powiedziała że będą takie dni, będą lepsze i gorsze i będę się czuła że nie robię nic innego jak tylko trzymam dziecko i je karmie. Ze wszystkie mamy tak mają i to nic złego, że dzieci kochają nasz zapach i czują się z nami najspokojniej. Bo też zalilam jej się na taki dzień
Leksa, a może u ciebie by to podziałało?Leksa, Soleil lubią tę wiadomość
U nas też średnia noc, dzieciaki nasze się dogadały telepatycznie czy co? Teraz młoda śpi a ja nie mogę usnąć, bo ptaszki mi swiergola za oknem 🤣
Kasjanna u nas z przesikiwaniem lepiej jak dałam 2 albo lupilu albo pampers. U nas rekord przebierania to było 8... Ale przez ulewanie też. Musiałam dziecku 68 ubrać bo nie miałam co🤣
Leksa współczuję kataru, trzymam kciuki, żeby malutka szybko wyzdrowiała 😘
Soleil u mnie mimo dokarmiania mm laktacja lepsza, ale walczę ciągle femaltikerami, Inkami i karmi. Przystawiam też jak najczęściej. Dużo mam musi dokarmiać w 1 miesiącu, byle cyca nie dawać rzadziej.
To tak, dzień dobry 🙃Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2022, 08:37
Leksa, Soleil lubią tę wiadomość
Nasz mały cud 15.05.22 🥰 -
Kasjanna jak mała ze mną spała to było trochę lepiej, ale nie jestem do końca pewna czy to chodziło o moj zapach czy po prostu dlatego ze ja w czasie ciąży nauczyłam się spać w ten sposób, ze głowę mam wyżej (zawsze spalałam na płasko) i ja położyłam obok siebie i tak trzymałam żeby równo leżała i spała. A może podziałało jedno i drugie, bo mała była wtulona.
Rozmawiałam z położna, miała dziś przyjechac, ale coś tam wypadło i właśnie mówiła, ze mam tez zrobić inhalacje dla malutkiej, sól do noska i odciągać katar. Oby to wystarczyło, żeby sie jej nie pogorszyło.Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️ -
U mnie mała też chwile śpi w nocy na mnie w rożku jak jej niedobrze jest i nie moze usnąć, czasem tak z nią usnę i potem się zastanawiam która 1 odleciala🙈
Ja stwierdzilam ze ranki takie ciezkie-co chwila wiszenie na cycu i jedzenie z butki bo w nocy byly odstepy prawie co 4h🙈
Od 23-3 i od 3-7. Z godzine uciekalo na jakies tam lulanie ale jakby nie bylo mialam 6h snu.. daleko jeszcze do odespania ale zawsze to coś.
I
Powiem Wam że z niecierpliwością czekam jak będĄ jakieś uśmieszki i zabawy. U dluzsze przerwy w jedzeniu/jakas rytyna. Bo u teraz nie ma szans zeby zaplanowac coś na godzinę / taka troche walka z czasem🙈
Megsi faktycznie masz duze wsparcie💛 ja na nocki i ranki nie moge liczyc niestety, ale dobrze ze choc popoludniu jej przypilnuje albo ulula jak ja juz wymiękam 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2022, 09:35
Klara_1985 lubi tę wiadomość
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
nick nieaktualnyLeksa, u nas katar prawie przeszedł po tygodniu. Wczoraj może z dwa razy odciągałam Katarkiem.
Zosiek, a Twoja córa często ulewa teraz? Moja od wczoraj chlusta na zmianę przetrawionym i świeżym pokarmem. Nie wiem czemu, widzę, że brzuszek troszkę boli i bąki lecą. Do tej pory było ok. -
nick nieaktualny
-
Mi siostra polecila zeby kupić sól morską do psikania na taką zaschniętą wydzielinę w nosku bo zauważylam,że u małej jest.
Leksa inhalacje napewno pomogą- zobaczysz. Tylko rób systematycznie 💛
Jeju ale zaliczylam dluuugi spacer. 2 cudowne godziny. Ale malutka je po 3h i nie może się najeść. Plus taki że drugą serie nie marudzi na cyca. Ale jak to sie mowi... nie chwal dnia 🙈
Moja też zaczela ulewać. Podejrzewam że je do oporu, niepotrzebnie dojada i później sie meczy 😬
A tak wgl polecam strone www 1000 pierwszych dni- położna mi polecila i czytam sobie różne artykuly przy karmieniuWiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2022, 12:58
Leksa lubi tę wiadomość
Klara u mnie też spanie na mnie jest zbawienne w nocy kiedy mala ewidentnie boli brzuch, czy jest niedobrze. Ściska mnie wtedy za palca i jakoś usypia. Te małe bezbronne istotki coraz bardziej się do Nas przywiązują💛
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2022, 13:00
Leksa, Klara_1985 lubią tę wiadomość
Klara u nas ulewanie cały czas jest, chyba że zaśnie na jedzeniu to nawet nic nie poleci. Najgorzej jak tańcuje po jedzeniu rączkami nóżkami albo czkawka ją złapie to wtedy chlusta nawet i to po kilka razy i tak chodzimy się przebierać na przewijak.🙃 Lekarka i położne mówiły, że póki ładnie przybiera tak może być.
Waga dzisiaj 4300g. Ale mam klocka 🤦🤣
Ana.Ta zazdroszczę spacerku 🥰 ja póki co koło domu tylko wychodzę, nie mam sił.🤦Leksa, Klara_1985 lubią tę wiadomość
Nasz mały cud 15.05.22 🥰 -
nick nieaktualnySoleil jak 20g dziennie przybiera to jest extra. Ogólnie wyznacznikiem najedzenia nie jest waga, a ilość pieluszek. Dzisiaj miałam wizytę pielęgniarki i mój przybrał od piątku 100g i ona mi powiedziała, że tyle w tydzień jak dzieci przybierają to jest dobrze i też mówiła, że jak jest od 6 do 10 brudnych pieluchy dziennie to znaczy, że dziecko je. Nie kazała się sugerować czasem spędzanym na piersi tylko tym czy przełyka. Mówiła, że niektóre dzieci poprostu jedzą efektywnie i nie potrzebują dlugo wisieć, ale częściej. Mówiła, żeby nie ściągać mleka, bo za bardzo pobudzę laktacje. Również powtarzała, że dzieckon inaczej je z piersi niż laktator.
Ogolnie tutaj nie ma presji z waga.
Wiec to zależy od ciebie czy chcesz dokarmic, ale jak mały sika i robi kupy to znaczy, że je.
My dzisiaj zaliczyliśmy 10km spacer, mlody spał jak leniwiec 😁
A i tak chwaliłam męża, a się okazało, że tak kiepsko założył pieluchę dziecku, że kupa wyleciała na plecy 😁 a tego się łatwo nie przebiera.
Udało nam się dzisiaj też odstawić trochę kapturki, bo nas pielegniarka namawiała. Mały jadl pięknie przez kilka minut, a później mu sutek wypadł i nie mógł złapać i się strasznie denerwował. Normalnie wtedy zakładam kapturek, ale ona nie pozwoliła kazała go uspokajać i przystawiać i tak walka przez 5 min, aż złapał znowu... Jak wyszła to oboje z mężem stwierdziliśmy, że nie będziemy walczyć tak zaciekle, żeby mały złapał cycka, bo to czas łzy i energia... ale na pewno jest poprawa z lapaniem bez.
W nocy spał 5h ciągiem, jak wspomniałam pielęgniarce o tym to mówiła, że za długo i mam budzić, ale jak budzę to on nie chce jeść... Wiec nie wiem jaki sens, budzić siebie i dziecko, żeby walczyć o 10 min ciumkania cycka, bo jedzenie to to nie jestZosiek, Soleil lubią tę wiadomość
-
Megsi, to że wyleciała nie znaczy że źle założył. Mam taką nadzieję, bo u nas siuchy lecą na potęgę, właśnie kupiłam dady, bo już pampers i rossmanowskie przerobiłam w rozmiarze 1 i 2 i szukam dalej, może coś powstrzyma tę dziewczynę
naprawdę za chwilę zacznę zakładać na lewą stronę, żeby tylko znaleźć jakiś sposób
Do południa dziś mała miała straszne zatwardzenie, okropnie się męczyła i przed chwilą nawaliła konkret. Wczoraj i przedwczoraj jadłam kapustę, myślicie ze to ma związek?Zosiek, Klara_1985 lubią tę wiadomość
Kupiłam aspirator haxe. Jesteśmy po pierwszym odciąganiu kataru. Malutka bardzo płakała, a ja razem z nią taki mi jej żal
póki co aspirator wydaje się ok.
Zosiek najważniejsze, ze mala odpowiednio przybiera na wadze
Kasjanna ja tez jadłam kilka razy kapustę i u nas było ok, ale każdy maluch jest inny.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2022, 15:16
Zosiek lubi tę wiadomość
Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️ -
U nas brzuszek codziennie boli pod wieczór 😔 była u nas położna i mówi, że coś pewnie jem co mu szkodzi.. Już nie wiem co o tym myśleć.
W każdym razie ponoć ładnie przybiera na wadze, ma już 4050g 🙂 brzuszek jest duży 😄 pięknie śpi dzisiaj wózku na podwórku u babci 🥰 ale niedługo musimy wrócić do naszego mieszkania w bloku 😩Leksa, Klara_1985 lubią tę wiadomość
PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
12.05.22 👶Wojtuś💙