X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 30 maja 2022, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, czyli coś jest na rzeczy z tą nieregularna laktacja. Chyba muszę popracować nad wydłużeniem okresu między karmieniami w dzień. Tylko nie wiem jak, bo jak młoda otworzy ta swoją paszcze i włączy alarm to szybko się poddaje... ;)

Zresztą w nocy też się skracają te przerwy, dzis nie spała dłużej niż 1. 5 h. A do tego musiałam karmić w jakiejś złej pozycji bo mnie teraz krzyże bolą.

Ana.Ta,wspolczuje poranków, u nas są wyjątkowo dobre, bo mała myśli że noc jest tak do 10,wiec rano mogę się spokojnie ogarnąć i zrobić śniadanie.

U nas mm jeszcze nie wiechalo, nawet nie kupiłam. Pamiętam jak czekałam z podaniem synowi kaszki, że będzie lepiej spał, bo budził się co 3 godziny. Miał może z 5 miesięcy, po pierwszym podaniu przespał 4 godziny, a później wszystko wróciło do 3-godzinnej normy na następne kilka miesięcy (nawet jak nie dawałam mu już jeść w nocy to i tak się budził). Takie pechowe dziecko...

Megsi lubi tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Vende Autorytet

Wysłany: 30 maja 2022, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsi, to nawet nie wiedzialam ze to moze tak działać, ja poki co nie mam wyboru, sutki dalej płaskie. Jutro podetniemy malej wędzidełko zobaczymy, moze to pomoże w dostawianiu bez.
    Ana.ta u nas tez dzisiaj dzien wazenia. Msla jakby wiedziała i za wszelka cene chciała dojeść cenne gramy bo co chwilę chce do piersi :P ja nie wiem kiedy mam z nia ćwiczyć te jej bioderka bo ona ciagl Albo je albo jest zaraz po jedzeniu xD A wtedy moze ulewać. Ech. Jutro mamy tez rehabilitację to moze sie poradzę. Jeszcze mamy jakas wysypke w okolicach pampersa. I bie wiem czy to potowki czy uczulenie... Pod tym względem to akurat dobrze ze dzis wizyta poloznej. Przynajmniej sie cos dowiem. Troche jest przerażająca ta ilosc rzeczy na które człowiek musi zwracac uwage przy dziecku... Az sie boje jutra i tych lekarzy.
    U nas ranki sa takie średnie, ale zazwyczaj dostaje od Malej godzinkę na zjedzenie śniadania i ogarniecie siebie.
    Dziewczyny, pijecie kawe? Mi sie marzy a nie pilam od porodu.

Megsi lubi tę wiadomość

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 30 maja 2022, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende ja bym chciała odejść od kapturka, bo mam wrażenie, ze niejednokrotnie mała się bawi zamiast jeść z piersi, ale nie odejdę, bo bez jest jeszcze gorzej.
    W ogóle mam wrazenie, ze Olga z dnia na dzien gorzej je z piersi. Zamiast jeść to przysypia, a o zmienię piersi w trakcie karmienia to mogę sobie pomarzyć, bo zaraz śpi i nie da się jej w ogóle przystawić.

Megsi lubi tę wiadomość

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2022, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsi, właśnie też to samo mnie wstrzymuje przed mm, nie chce żeby brzuszek bolał 😔 ale może swoje zacznę ściągać, bo do tej pory tylko na początku przy nawale użyłam laktatora.
    Pije kawe codziennie, jedną rano 🙂 w zaleceniach przy wypisie ze szpitala mam napisane ze mogę 3 lekkie kawy dziennie 😊

Megsi lubi tę wiadomość

PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
    08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
    12.05.22 👶Wojtuś💙
  • Vende Autorytet

Wysłany: 30 maja 2022, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa, moja je ładnie, bez kapturka nawet nie ma mowy. Natomiast od kiedy karmie ciezko mi ja uspic inaczej niz przy piersi.... I to mnie trochę denerwuje szczerze bo ile mozna ciamkać.
    Ok, w takim razie dzisiaj sie napije kawy jak tylko uda mi sie Mala wlozyc do lozeczka xD

Kasjanna, Megsi, Ana.Ta lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2022, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech mały dostal mleko po 4h snu i mało zjadł, poszedl spać dalej, teraz sam się obudził na jedzenie. 10 min possal i znowu śpi. Martwi mnie, że nie chce jeść. Może mu nie smakuje dzisiaj 🤔 na pewno będę musiała zaraz ściągnąć mleko, bo cycki prlne a dziecko leniwe

• Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2022, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyszła mi dzisiaj sukienka z Chelsea Clark do karmienia, rewelacja 😊 dzięki Vende za polecenie 😊

Ana.Ta lubi tę wiadomość

12.05.22 👶Wojtuś💙
  • Vende Autorytet

Wysłany: 30 maja 2022, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsi, moze jadlas jakiś czosnek albo cebule? Niektore rzeczy zmieniaja smak mleka. A moze to tylko chwilowe.
    Malinka pochwal sie która zamówiłaś bo ja nie moge sie zdecydować :D

• Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2022, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://allegro.pl/oferta/sukienka-ciazowa-z-funkcja-karmienia-wygodna-12028914535?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr&utm_campaign=5557e13d-a534-4217-a8dd-ca22684e21f1#

Tą wzięłam 😊 wezmę też jeszcze jakiś inny kolor 😄

12.05.22 👶Wojtuś💙
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2022, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende właśnie nie, chociaż trochę czosnku mąż do zupy dodał wczoraj, ale raczej nie na tyle, żeby zaszkodziło. Młody robi kupy i siku wiec bierze to mleko.
    Z mężem się cały czas dziecka uczymy i zauważyliśmy już, że po kapturkach i butelce gorzej się czuje mały. Rozpoznajemy trochę rodzaje płaczu, zawsze jak mu się daje cyca to się uspokaja, ale nie zawsze głód jest powodem. Na szczęście mały narazie nie ulewa za bardzo, ani nie ma kolek, ale robimy masaże brzuszka od razu jak czujemy, że jest twardy.
    Mąż tez zawija małego w kokon i wtedy śpi spokojniej, a na noc wkładamy gp w śpiworek i też jest lepiej.
    Ja musze zamówić jakieś koszulki do karmienia, bo mam już dosyć chodzenia w koszulach cały dzień, a inaczej się nie da narazie

Ana.Ta lubi tę wiadomość

• Vende Autorytet

Wysłany: 30 maja 2022, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsi, moze z tymi kapturkami nałyka sie powietrza co? Wiesz, to sie jednak inaczej ciągnie. Ale ja sie nie znam.
    My wlasnie mamy pierwsze uczulenie na pieluszki, wiec wracamy do pampers premium care na jakis czas, mam nadzieje ze na nich bedzie ok bo dostalam ich chyba ze 3 duze paczki. W ogole wychodzi na to ze moje dziecko kocha świeże powietrze. Zupelnie inaczej spi na dworze a nawet jak otworze okno to jest lepiej. Ja nie umialam jej przerzucic na brzuch bez krzyku a polozna zrobiła to w chwilę i Mala tak spi juz godzinę, jeju kiedy człowiek sie dorobi wprawy ;)

Ana.Ta lubi tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 30 maja 2022, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende, a które pieluszki ci uczuliły mała?

Wprawy położnych to chyba nigdy nie będziemy mieć. Ale mnie się wydaje że dzieci (te starsze na pewno, ale noworodki chyba też) po prostu przy rodzicach pozwalają sobie na więcej, bo mają pełne zaufanie. A przy obcych aniołki :)

Malinka2021, Leksa, Ana.Ta lubią tę wiadomość

• Vende Autorytet

Wysłany: 30 maja 2022, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna, pieluszki firmy hipp, szczerze wcześniej o nich nie slyszalam ale to jedyne zerówki jakie dostałam, a sama kupilam tylko jedna mala maczke zerowek z pampersa do szpitala i w sumie wiekszosc tam zużyłam. Tak czy inaczej zostaly mi ponad dwie paczki. Trudno. Mam tu jeszcze inne firmy z jedynek, ale stwierdziłam ze moze najbezpieczniej wrocic do tego co bylo na początku.
    Malinka, wlasnie zrobilam zamówienie na prawie 500zl, nie wiedzialam jakie rozmiary brac wiec stwierdzilam ze najwyzej część odesle a nie mam nastroju lazic po sklepach i szukac. Zamowilam w sumie glownie bluzki, zobaczymy jak sie sprawdza, do tego dwie sukienki. No ja nie mam w czym chodzić przez te dodatkowe 10 kg :( ciesze sie bo znalazlam jedne spodnie w ktore sie mieszcze i dwie koszule to przynajmniej będzie w cyzm jutro wyjsc do lekarza, bo po domu to latam w dresie i koszulce męża - dalej...
    Jak ubieracie teraz dzieciaczki na dwor? U mnie dzisiaj 18 stopni a chce wyjść z Mała jak sie naje. I mam rozkmine co powinnam jej zalozyc.

Malinka2021 lubi tę wiadomość

• justka87 Przyjaciółka

Wysłany: 30 maja 2022, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny kupujecie spiworek do spania?termin mam na połowę sierpnia i kupiłam spiworek o grubości 2,5 tog i chciałem o ile maluszkowi będzie pasować ubierać już we wrześniu. Mam tylko problem bo spiworek 2,5 tog nie jest ocieplony i wydaje mi się że może być za cienki,jakie macie doświadczenia?może wymienić na ten grubszy 3,5 tog,?byłby na zimę. OGÓLNIE W DOMU JEST CIEPŁO.

• Zosiek Autorytet

Wysłany: 30 maja 2022, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej 🙂

Nadrobiłam Was, a było tego sporo.😁
    Przeżyliśmy komunię... Stres miałam okropny ale młoda spała wyjątkowo dużo czasu, śmiejemy się, że oddała starszej ten jej wielki dzień.

U mnie mleka jakby więcej, mniej dojada mm więc cieszę się. Mamy problem jednak z ulewaniem, jak nie pójdzie od razu po jedzeniu spać to leje się czasami co chwilkę bo tańcuje. Ogólnie w dzień mało śpi, zwłaszcza popołudniu i wieczorem, chyba coś z brzuszkiem mamy problemy. Nocki za to mamy naprawdę ok, czasami prześpi naraz 4h do 4 rano i później po samym cycu dośpi 2/3h. Z tym mm na noc u nas nie jest wyznacznikiem, że lepiej śpi, bo czasami to długie spanie jest po samym cycu. Po prostu chyba taka ma swoją porę. Starsza też tak nawet ładnie spała, jak miała 2 miesiące to potrafiła już z 6/7h przespać, ciekawe jak z młodą będzie.

Wczoraj wieczorem miałam już kryzys, bo byłam padnięta po komunii, gościach, nie spałam w nocy ze stresu itd... płakałam co 5 minut po akcjach ulewanie przebieranie steki kweki i wiszenie na cycu, dobrze że mój mąż jest cierpliwy i stara się odciążyć jak może.

Mnie też coś migrena męczy i niestety wróciło mi zmarzlactwo sprzed ciąży 🤣

Te dzieciaczki nasze widzę, że wszystkie podobnie świrują przy cycusiach. Mąż usłyszał ostatnio od sąsiadki: a moje dzieci to po tygodniu już przesypiały nockę. 🤣 No cóż jeśli tak było to szczęściara.

Jak u Was z podnoszeniem główki? Mam uczucie że moja za bardzo ją dźwiga.

Rany wreszcie mogę już się cieszyć macierzyństwem na 100%...🙃

Motyl trzymam kciuki i mam nadzieję, że szybko zobaczysz swojego skarba😘

Malinka2021, Kasjanna, Ana.Ta lubią tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2022, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek, cieszę się, że już masz komunię za sobą. W tak krótkim czasie po porodzie to naprawdę szacun. Dobrze, że młodsza była wyrozumiała.

Dla mnie dzien bez kawy, dzień stracony. Mąż mi robi rano w kubku termicznym i popijam jak karmię młoda.

My mamy tydzień pełen wizyt. Dzisiaj była położna. Jutro będzie dziewczyna od chustonoszenia, w środę pediatra. Hania przybrała przez tydzień 240 g, także olbrzymią ulga, bo ostatnio miałam wrażenie, że cycki mam notorycznie puste.

Ogarnialyscie już temat szczepień? Muszę się coś zorientować w temacie.

Justka, moja córka śpi w rożku póki co, śpiworków używam na spacer. Mam cienki welurowy i puchowy na zimę.

Zosiek lubi tę wiadomość

• Vende Autorytet

Wysłany: 30 maja 2022, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek, ciesze sie ze sie udało z ta komunia:) a teraz jak to piszesz ciesz sie macierzyństwem :)
    U mnie tez byla polozna waga malej na dzis 3220g czyli przez te 4 dni mamy wzrost o 70g, polozna powiedziala ze jest dobrze, teraz wazenie dopiero za tydzień :) Oprocz tego uczulenia wszystko elegancko powiedziala nawet ze te bioderka wydają jej sie lepsze i pochwalila moj wybor rehabilitantki dla Malej, wiec tym bardziej sie ciesze i mam nadzieję, ze jutro sie jakos pouklada. Tylko nie wiem jak to logistycznie wszystko rozegrac jutro. Ile przed jazds autem karmicie dzieciaczki ?

Zosiek, Ana.Ta lubią tę wiadomość

• Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2022, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakawe uwielbiam i pilabym litrami ale boję się przesadzić wiec skromnie pije tylko jedna rano🙂
    Z ubieraniem na spacer tez mam zawsze problem i nigdy nie wiem co małej ubrac😏
    Dzis ubrałabym to co ma na sobie czyli body krotki Rękaw plus pajacyk długi, kurteczkę i kocyk🤔

oar89n73njsm8gcn.png
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 30 maja 2022, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek, super ze sie wszystko udało, wielki szacunku bo to nie lada wyzwanie.

Vende, my dopiero raz jechaliśmy autem z małą i to niedaleko, ale karmiłam przed samym wyjazdem, żeby jak najdłużej wytrzymała (szlam z synem do logopedy więc wolałam żeby mi nie wisiała na cycu w tym czasie). A to ma znaczenie ile przed się karmi?

Ja nie ubieram małej specjalnie na wyjście, tylko wkładam czapkę grubsza/ciensza/opaskę albo nic i biorę kocyk albo flanelowa pieluszkę do okrycia. Ewentualnie mam taką nakładkę na gondole w razie deszczu/wiatru. Tam w środku mala ma raczej ciepło.
    Ta pogoda się tak zmienia że tylko tym kocykiem odkrywam i przykrywam...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2022, 14:36

Malinka2021, Zosiek, Ana.Ta lubią tę wiadomość

• Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2022, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jechaliśmy na weekend do moich rodziców 120km i karmilam przed samym wyjazdem. W aucie grzecznie spał cała drogę 🙂
    Vende zrobiłaś solidne zakupy 😄
    Zosiek dobrze ze już za Wami cała impreza, podziwiam 😊
    Z tym ubieraniem to tak jak Kasjanna. Bo jak założyłam małemu sweterek to cały czerwony zaraz się robił, więc już mu było za gorąco. Jedynie co to pod szyję chyba coś muszę kupić, bo te wszystkie body takie w serek i taki rozgogolony jest. Macie jakieś takie chusteczki pod szyję?

Zosiek lubi tę wiadomość

12.05.22 👶Wojtuś💙
‹‹ 426 427 428 429 430 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ