X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2022, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwonaa27 wrote:
    Dziewczyny melduję, że dzisiaj 01.06 o godzinie 00:27 urodziłam moja Alicję SN:)
    3750g i 57cm.
    Wczoraj od 12 skurcze coraz bardziej regularne, o 21 na porodówkę i po północy była z nami :)

Gratulacje 😊 macie cudowny dzień dziecka 😊😊

Iwonaa27 lubi tę wiadomość

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Misiaa Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2022, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende ja mialam problem z lewa piersia wczorsj i przedwczoraj...bolala jak cholera..wzielam goraca wola pod prysznicem polewalam z 15 minut i pozniej porzadnie wygniatalam..bolalo jak nie wiem Le dzisiaj bolu juz nie ma wcale..
    Ja katarku uzywam juz od jakiegos czasu ale nie dlatego ze maly ma katar tylko jak mu sie czasami noskiem ulalo to mu oczyszczalam zeby nic mu nie zalegalo i aby lepiej mu sie oddychalo - tez polecam ten do odkurzala, minuta i nosek pieknie oczyszczony...

24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
    26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
    IV.2019 CB
    24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
    9tc... VI.2021 😇💔
    05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤

"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
    - przypominam sobie kto mi się przygląda..."
  • Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2022, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwona gratulacje 😊😊

PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
    08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
    12.05.22 👶Wojtuś💙
  • Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2022, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na odbijanie u nas sprawdza się coś takiego, podnoszę małego na ramię po jedzeniu jak się odbije to ok, jak nie to klade do na pleckach na minutę/dwie i znowu podnoszę na ramię i wtedy jest raczej już zawsze duuzy bek 😃
    Chrzciny też chciałabym na początku września. Wstępnie jak dzwoniłam do lokalu to 160 zl/osoba w tym 1 i 2 danie, 7 przekąsek zimnych i 2 ciepłe, tort i ciasto. Można też mniejszy wariant wybrać za niższa cenę. I tak się zastanawiam czy 2 czy 1 ciepła przekąska 😅 w każdym razie u nas najbliższa rodzina to 40 osób i chyba na tyle będziemy się szykować.. Ale już muszę się decydować, żeby mi sala nie przepadła. A jak nie we wrześniu to pewnie dopiero za rok. No ale wolałabym wrzesień 🙂

Ana.Ta lubi tę wiadomość

12.05.22 👶Wojtuś💙
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2022, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende, 18h?? Dbaj o siebie dziewczyno. Nie chcę straszyć, ale moja siostra miała przejścia, bo właśnie o siebie po porodzie nie zadbała, plus jakieś były problemy po cc, już nie pamiętam bo to dawno temu było, i po 2 dniach w domu trafiła do szpitala, a noworodka zostawiła w domu z babcią i mężem. Nic powaznego to nie było, ale mówi że to najgorsze 3 dni w jej życiu, takie oddzielenie od dziecka.

Dbajmy o siebie, bo jak zadbamy o nasze pociechy jak nam braknie sił...

Chrzciny ja na pewno robię w restauracji, na razie powysyłałam zapytania do kilku i spływają odpowiedzi, ale miejsca są. Ceny u nas tak od 150, żeby to nie był sam obiad. Rodzice naciskają żeby było na wsi u nich, bo tam chrzciliśmy syna i cena nie przekroczy 100 zł, ale ja jednak wolę u siebie. U mnie mniejsza opcja to 14 osób, wieksza 22 (+ dzieci). Sama nie wiem...

Leksa, Ana.Ta lubią tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2022, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy za chrzest coś płaci się księdzu..? W rodzinnej parafii ksiądz za chrzest nic nie bierze, a w obecnej nie mam pojęcia.

12.05.22 👶Wojtuś💙
  • Zosiek Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2022, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry 😁

U nas noc taka sobie, czułam się trochę zombie, ale właśnie wrocilysmy ze spacerku i już mi dużo lepiej. Starsza córa prowadziła wózek i taka zadowolona, później na tarasie pilnowała wózka z małą a ja poszłam na kontrolę jarzyniaka.🤣 Biedny mój mąż, ogarnął dużo, ale rabatki moje wołają spod trawsk. Jak poczuje się lepiej to w przyszłym tygodniu pójdę coś powoli ogarniać. 🙃

U nas na ból brzuszka i kupę pomagają te kółeczka nogami do góry, albo po prostu leżenie na mnie na brzuchu. Babcia moja mi polecała herbatkę koperkowa, ale teraz chyba się od tego odchodzi.

Pisałyście o ropieniu oczek, u nas przeszło po soli fizjologicznej, dzieci mają niektóre z tym większy problem bo tym zakraplaniu specjalnym roztworem w szpitalu.

Megsi ja też się pocę i zostały mi te uderzenia gorąca z ciąży.🤣

Misiaa ja chyba też skonsultowalabym to z innym pediatrą. Szkoda Bartusia. 😘

Ja chyba szczepie 6w1, rotawirus i na pneumokoki kupię prevenar, starsza nim szczepilam i byłam zadowolona. Ta na NFZ podobno nie ma na szczepy które są w Polsce, ale nie wiem ile w tym prawdy.🙃
    Starsza szczepilam 5w1 ale już nie pamiętam dlaczego. Ktoś wie która lepsza? Pediatra mówiła że 5w1 ciężko czasami dostać.

Kurcze rzeczywiście pasuje o chrzcie pomyśleć. 🤣 Ja w domu nie ogarnę, miejsce niby jest ale dla około 20 osób ciężko samej coś ugotować z maluchem.

Motyl gratulacje!😘 Najważniejsze że jest wszystko dobrze, napisz coś więcej jak będziesz mieć chwilkę 😘
    Iwona gratulacje!😘

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2022, 14:14

Kasjanna, Leksa, Provitamina lubią tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Zosiek Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2022, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende dbaj o siebie 😘 musimy dużo pić zwłaszcza teraz.
    Co do ceny u mnie komunia 190 za osobę bez ciast... Ale u nas jest drogo bo gmina podkrakowska. Mam nadzieję że na chrzest znajdę coś taniej.

Malinka zależy od księży, niektórzy co łaska a niektórzy mają stawki już gotowe...

Malinka2021 lubi tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Vende Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2022, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem ze powinnam o siebie zadbac ale brakuje mi czasu. Mała ciagle sie budzi, do mnie ciagle ktos dzwoni albo przychodzi, ze nie mam czasu dla siebie. Msla niby je z tej bolącej piersi, sle bol nie zszedl. Nie wiem co mam robić. Czy powinnam odcisgnac laktatorem do zera? I dac jej butelke jednorazowo? Po prostu brak mi sił. Mialam teraz zrobić obiad ald nie moge sie podniesc, a mąż nosi Mała bo znowu sie obudzila po godzinie od karmienia... Tak karmicie dziewczyny? U nas najpierw to było bardziej co 2h albo 2,5h, co 1h wydaje mi sie przesada...
    Chrzest chyba co łaska przynajmniej w większości przypadków. Ale nie wiem na ile co laska=ile wypada ;). U mnie z gotowaniem moze pomoglaby mama i teściowa, ale sama nie wiem czy nie wolalabym zaplacic i miec spokoj.
    Chyba łapie mnie gorączka. Jakies rady dziewczyny? W wannie juz bylam, Mala dostawialam, z kapusta siedziałam, próbowałam ściągnąć laktatorem...

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2022, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende, wydaje mi się, że kiedyś jak miałam początki zapalenia, to brałam ibuprom, żeby zadziałał przeciwzapalnie. U mnie się niestety skończyło antybiotykiem. Zadzwoń do położnej, powinna coś poradzić. Macie u siebie w mieście pogotowie laktacyjna? U mnie w szpitalu, w którym rodziłam jest coś takiego, można zadzwonic lub pojechać.

Ja chrzciny planuję na październik dla najbliższej rodziny, babcie, prababcie, rodzeństwo z dziećmi, wyjdzie około 20 osób. Ns pewno robię w lokalu. W mieszkaniu się nie pomieścimy.

Zosiek u mnie w przychodni można na miejscu kupić 6 w1. 5w1 faktycznie mówiła mi pielęgniarka, że czasami trudno dostępna. Poza tym przy 6w1 wychodzi 2 wklucia mniej w całym cyklu szczepień. I jedna wizyta szczepień na mniej, a to zawsze mniej logistyki. Mi te pneumokoki pielęgniarka mówiła, że wystarczy na NFZ. Nie dopytywałam, a na pewno chce meningokoki jeszcze.

Pytałam jeszcze pediatrę o to ulewanie. Mówiła, że dopóki przyrasta to niech sobie rzyga😂. Chyba, że przybierze to jakieś ekstremalny wymiar, to wtedy się podaje jakieś zagęszczacze przed KP lub do butli z modyfikowanym.

• Misiaa Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2022, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende dobry sposob to tez taki ze moczysz gaze w rumianku,smarujesz piers spirytusem na to ta gaza, na gaze aluminiowa folia i na to recznik wygrzewasz to ok 40 minut i wtedy porzadnie rozmasowac piers nie spotkalam jeszcze osoby ktorej by to nie pomoglo.. z zastojami trzeba szybko reagowac zeby ropien sie nie zrobil bo trzeba go przeciac i czyscic.. :(

IV.2019 CB
    9tc... VI.2021 😇💔

• Misiaa Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2022, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja mam pewnie glupie pytanie... bo my mamy 5v1 na nfz... to ja musze dostarczyc te szczepionke do przychodni?

IV.2019 CB
    9tc... VI.2021 😇💔

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2022, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiaa wrote:
    To ja mam pewnie glupie pytanie... bo my mamy 5v1 na nfz... to ja musze dostarczyc te szczepionke do przychodni?

Raczej przychodnia powinna zamówić. Jak szczepiłam na ospę (normalnie płatna, dla dzieci żłobkowych bezpłatna) to przychodnia nam organizowała.

Leksa lubi tę wiadomość

• Leksa Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2022, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klara_1985 wrote:
    Raczej przychodnia powinna zamówić. Jak szczepiłam na ospę (normalnie płatna, dla dzieci żłobkowych bezpłatna) to przychodnia nam organizowała.

Ooo no proszę. Nie wiedziałam, ze dla dzieci zlobkowych jest bezpłatna. A od kiedy tak jest?

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2022, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende ja karmie często co godzinę. Oczywiście są momenty, że karmie co 3, są takie, że co 2. Nie ma reguły. Czasem mały 10 min je, a czasem 40 min wisi.

Co do dbania o siebie i jedzenia nie pomogę, bo u mnie mąż pilnuje, żebym jadła i gotuje.
    Czasem mnie karmi jak ja karmie dziecko. Jak jest obiad i mały akurat nie spi to on go bierze, czasem zatkamy go smokiem na 5 min, żebym zjadła. Zawsze tez rano wrzucam owoce do blendera, żeby mieć na smoothie awaryjne.

Co do picia to polecam butelkę z dziubkiem, ja mam zawsze obok siebie i pije wode. Łatwo się obsługuje nawet z dzieckiem na rękach.

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2022, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa, chyba od dawna bo ja tak syna szczepiłam w żłobku a ma 7 lat.

To muszę się dowiedzieć o to 5 w 1,jutro się zmobilizuje i będę dzwonić do przychodni.

Vende, jak leżałam w szpitalu z synem to na sali miałam dziewczynę która miała piersi aż sine. Położne jej masowały bardzo często, więc to chyba jest droga. Finalnie u niej to nie pomogło i musiała dostać leki na spowilnienie laktacji.

• Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2022, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende ja też ledwo żyję już chwilami ale o jedzeniu i piciu pamiętam bo jak ja psdne to kto mi się moją niunią zaopiekuje☺️
    Teraz coraz cieplej się robi to tym bardziej pić musimy duzo🙂

Moja mała sprawdzą chyba nasza wytrzymałość...W dzień prawie nie spi, ciągle płacze a uspokaja się na rękach i to nie zawsze...jedynie jak do piersi ją daje to ciumka sobie i odpływa.
    Kocham ją nad życie ale myslalam ze to troszkę inaczej bedzue wygladac😒
    Nie wiem już czy to brzuszek, czy kolka czy tak po prostu placze😏

Najprawdopodobniej wybierzemy się z nią do osteopaty, może ma jakieś napięcia czy co i będzie można jej w jakiś sposób pomóc a tym sposobem i nam zebysmy to jakoś przetrwali🙂
    Jutro ma mi przyjsc smoczek z aventa...mam nadzieję że go zaakceptuje zebym chociaz na chwile mogla ją uspokoic

oar89n73njsm8gcn.png
  • Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2022, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też muszę o szczepieniach poczytać cos bo kompletnie nic na ich temat nie wiem🙁
    A co do chrzcin to też jeszcze bawet z mężem nie rozmawiałam ani o dacie ani o miejscu 😒
    Muszę zacząć ogarniać te rzeczy ale przez to że ciągle muszę zajmować się malutka I nie mam kompletnie czasu na nic innego to jakoś umykają mi te ważne tematy😏

oar89n73njsm8gcn.png
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2022, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie bylam nigdy u osteopaty, ale mamy w Krakowie takiego jednego, mówią na niego szaman, bo spojrzy na człowieka i już wie. Strasznie chciałam iść ale syn za zdrowy, a bez powodu kasy wydawać przecież nie będę.
    Jak masz Asiulka możliwość to na pewno będzie na plus.
    A chrzest nie zając... Ja chce w wakacje bo później zaczynamy szkole i będą nowe wyzwania, ale przecież nie ma limitu wieku...

Ja myślę że te nasze dzieci ciągle chcą cyca bo przecież im też gorąco i chce się pić...

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2022, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka, daj znać jak ten Smoczek. Mi też by się przydał taki awaryjny zapychacz chociaż na chwilę.
    Leksa, ja szczepiłam na ospę w 2019.
    Zmobilizowałyscie mnie z tymi chrzcinami. Zadzwoniłam do księdza i do restauracji.

Malinka2021 lubi tę wiadomość

‹‹ 431 432 433 434 435 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ