X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2022, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje nowym mamusiom😘

U Mnie też jakiś ciężki dzień, niby się udało wyjść na spacer, ale nie mogę ogarnąć małej po karmieniu do spania. Nie dość że długo wisi przy jednym i przy drugim cycu to jeszcze później jej malo jak sie wybudza bo otwiera buzie i jak ratuje sie butlą zaczyna ulewać z przejedzenia. No i się zaczyna marudzenie póżniej, a ja nie mam cierpliwości do lulania... ktore nic nie daje

Vende dbaj o siebie- każ mężowi jak tyko ma mozliwosc aby podstawial ci posilki. Mój zawsze rano kladzie mi obok lozka, obiady ogarniam ja ale on poZniej tez kolacje. Tez polecam butelke z dziubkiem albo gdzies blisko dzbanek z wodą 🙂 na bolące piersi slysZalam ze masaze ciepla wodą pod prysznicem dają efekty.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2022, 19:41

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2022, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna szkoda, ze tego nie wiedziałam. Mój młody tez chodził do żłobka, za trzy tyg kończy 6 lat.

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2022, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie za chrzciny sie placi ale jeszcze niewiem ile. Planuje albo końcem sierpnia albo początkiem września. Chyba zdecydujemy zaraz przed, bo teraz ciezko to sobie wszystko wyobrazic... termin bedzie zalezny od terminu w restauracji. Ale wybralismy lokal gdzie maja taką mniejszą sale i nie ma tam często wesel to jest szansa :)

ZapraszAm tylko najbliższą rodzine tj. do rodzeństwA z rodzinami :)

Jutro mam wizyte patronażową więc ostatecznie zdrcyduje o szczepionce, ale raczej zdecydujemy sie na 5w1. Resztę wolę trochę rozlozyc w czasie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2022, 19:55

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2022, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na zaropiałe oczka przemywanie solą fizjologiczną i właśnie masaże pod okiem - ponoć odblokowują kanaliki.

Provitamina lubi tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2022, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa wrote:
    Kasjanna szkoda, ze tego nie wiedziałam. Mój młody tez chodził do żłobka, za trzy tyg kończy 6 lat.

Leksa, tak teraz myślę że to chyba było u nas sponsorowane przez miasto, to by wyjaśnialo czemu nie wszędzie tak jest...

U nas chrzest w kościele jest raz w miesiącu, więc musze restauracje dopasować pod kościół. Czuję że będą tłumy dzieci...

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Vende Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2022, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem, ze musze sie ogarnąć. Jakos ciężko mi idzie ale musze. Mała w końcu mi usnela, zwykle Po kąpieli fajnie szybko zasypia, a dzisiaj lulaliśmy 2h... Tak czy inaczej pojadla i mam nadzieję ze w nocy będzie łaskawa, bo ja znowu mam migrene.
    Maz wcześniej zabral mała na prawie 2h spacer i moglam trochę odpoczac. Na szczescie. Ale dalej czuje się zmęczona. Nie wiem czy ona sie nie opaliła... Czym. Smarujecie dzieciaczki na spacery?

Ana.Ta lubi tę wiadomość

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2022, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende, ja właśnie niczym nie smaruje jeszcze, zapomnialam zapytać. Któraś może pytała polozna / lekarza?
    U nas też jakoś nie zasypia. Kąpiel była już z 2 godziny temu, a ona tak wegetuje na mnie i nie daje się odłożyć.

Dzwonilam dziś do pediatry którego mam w rodzinie. Co do pneumokoków to mówi że te płatne mają 3 szczepy więcej, ale on by szczepił darmowymi. Z tymi 6w1 to jak uważam. Meningo mówi tak, ale raczej nie teraz. Niech sobie dziecko odsapnie.

Odnosnie probiotyku to mówi że jeszcze dawać i sugeruje inny niż biogaia, żeby zróżnicować florę, także jak skończę biogaie mam kupić np dicoflor. Ale te 2 lata o których ktoś pisla to mówi że przesada.

A i misiaa, pytałam o to przybieranie. Mówił że z kp da się przesadzić, ale nie jest to groźne dla dziecka, że to jakaś nadwagą czy otyłość. Natomiast to musi być monitorowane przez polozna lub pediatre, tak na telefon nie jest w stanie powiedzieć, a on mojej małej nie widział jeszcze, i w sumie jej wagi nawet nie znam na ten moment.

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2022, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech ja od 18 karmie, mały je 40 mim, drze się, nie śpi, nie mogliśmy hk uspokoić na fluzej niż 5 min. Znowu cycka musiałam dać i pi 2 min zasnął... nue wiem na jak długo no to 5 raz jak daje cycka, zasypia i budzi się z wrzaskiem.
    Rozbolał mnie od tego brzuch i glowa. Dzień buk duet ale wieczór tragedia...

• Leksa Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2022, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna ja pisałam o tych 2 latach, bo tak położna mi powiedziała ;) i właśnie podaje małej dicoflor

Kasjanna lubi tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2022, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsi, oby noc była lepsza...

Misiaa, jeszcze z ciekawości sprawdziłam wagę mojego syna. W ciągu niecałego miesiąca (bez 4 dni) przybrał trochę ponad 1100. Był pulpecikiem, ale nikt nie mówił że za szybko przybiera, raczej słyszałam że wygląda zdrowo i widać że lubi jeść. Dodam że teraz można mu żebra liczyć...

Misiaa lubi tę wiadomość

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2022, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro zapytam lekarki czy czymś smarować na slonce, ja myslalam zeby kupić coś z musteli jesli jest z filtrem. Wgl polozna polecala te kosmetyki i Sylveco- są naturalne :)

Vende super masz męża że Cię tyle odciążył. Powiem Wam że mój jest kochany jesli chodzi o prace domowe, dba o posilki, zakupy, odkurza, pomaga rozwiesić pranie, ale nie kwapi się w kryzysowych momentach, aby mi pomóc z corką... trochę zaczyna mnie to frustrować, bo nie dość, że w nocy jestem sama, w dzień, to po jego pracy też średnio mi pomaga. A ja oprócz dzidzi robie obiady i jakoś musze to robić „pomiędzy”. Ok, przyniesie o co poproszę ale nie pójdzie wymienić pampersa... Chce z nią siedzieć ale jak śpi... tak to ja też bym mogła... wprawdzie pare razy ją uspokajał, ale od kilku dni coś odpuścił... trochę taki słaby ich kontakt „z daleka”...
    Czy Wasi mężowie duzo tylą Wasze bobasy? Myślicie że to ważne już teraz?... ich więź... hmmm

Dobrze że odwiedza Mnie mama ktora ma złotą rękę do dzieci i dzisiaj dzięki niej Zrobiłam sobie prasowanie czy wczoraj usmażyłam naleśniki...

• Vende Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2022, 00:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi właśnie Mala dala super prezent i przespala ladnie 3h. Od razu trochę lepiej sie czuje. Nawet obylo sie bes placzu o cycka przy przewijaniu, jestem w szoku. Zobaczymy jak teraz szybko zasnie.
    Ana.ta, dzisiaj moj mąż wyjatkowo sie mocniej zaangazowal, przebierał Małą, usypial, zabral na spacer... No mega to dzisiaj doceniam. Oby tak dalej tylko.
    Daj znac jak sie dowiesz o tym kremie :)

• Leksa Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2022, 01:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas za to kryzys. Od 21:30 mała nie śpi. Już nie wiem co zrobić żeby poszła spać.

Ana.Ta mój mąż bardziej angażuje się w starszego syna, a ja robie się coraz bardziej nerwowa, bo na mojej głowie obiady, sprzatanie, pranie, prasowanie, syn tez potrzebuje mojej uwagi i jeszcze do tego mała. Przy małej mąż mało co pomaga :/ a w piątek wraca już do pracy to nie wiem jak sama wszystko ogarnę. Zła jestem o to :/
    Do tego drazni mnie bardzo jak mała je z piersi. Robi to tak ze je, puści, za chwile znowu złapie, puści i tak mleko na nas kapie, a ja nie lubię być brudna, a do tego jeszcze mokre ubranie od mleka, no szlag mnie trafia :/

• Misiaa Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2022, 04:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna dziekuje,uspokoilas mnie troche :*

Ana.Ta moj maz niestety nie pomaga mi prawie wcale..wezmie malego do odbocia albo pogada do niego jak jest w koszu aby.mogla sie szybko wykapac bo twierdzi ze sie boi i nie potrafi go zlapac :/ ani razu go nie przewinal czy nie przebral...wszystko jest na mojej glowie...bardzo duzo pomaga mi mama ktora przyjezdza 2 -3 x w tygodniu i mi sprzata i obiad ugotuje bo bym nie byla w stanie tego ogarnac...

Kasjanna lubi tę wiadomość

24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
    26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
    IV.2019 CB
    24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
    9tc... VI.2021 😇💔
    05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤

"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
    - przypominam sobie kto mi się przygląda..."
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2022, 05:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi mąż też nie pomaga, co więcej, jak mała płacze tak bardziej to wpada do pokoju z tekstem "czemu ona placze? Co jej zrobiłaś?" no kurcze nie wiem, chyba ją biję po kryjomu bo lubię słuchać wrzasków.

Ale się nie przejmuje, mała jest ogarnialna, dzis mały sukces, jak do tej pory spala 2 razy po 3 godziny. Jak na nas to ewenement. I muszę pochwalić dade, jeszcze ani razu nie przesiąkła (odpukac).

Tylko jak patrzę na mój salon to on jest totalnie nieogarnialny. Skądś wracamy albo mała się nagle rozplacze i zostawiam wszystko jak jest, w związku z czym wszystko jest wszędzie i nic nie idzie znaleźć. Do pedantki mi daleko, ale ta ilosc rzeczy naokoło dobrze mnie nie nastawia, a sprzątanie tego to walka z wiatrakami...

Ale jak ma ktoś przyjść (niestety tylko wtedy), mój mąż wpada w tryb porządkowania. On ma podejście bardzo na pokaz. Wtedy to jest ojciec roku, może nie przewija, ale nosi, zabawia. Rozwiązanie: przyjmować dużo gości :)

Leksa, Vende, Klara_1985, Zosiek, Asiulka87 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2022, 05:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mi pomaga ogromnie przy dziecku. W nocy on zmienia pieluchy w dzień w sumie też. Odbija małego masuje brzuszek. Ja to tylko mleczarnia jestem i pluszakiem do przytulania 😊

Początek nocy straszny był. Teraz już lepiej chociaz dosyc krotko je, bo 8 min I odpływa. Pierwszy raz mi wczoraj tak piersi oproznil. Boję się, że jakiś kryzys laktacyjny się zrobil czy coś, że on tak się drze i wisi po godzinie na cycku, ale sika normalnie, kupki tez są, więc nie wiem...

Kasjanna, Klara_1985 lubią tę wiadomość

• Vende Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2022, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dzisiaj wreszcie trochę lepsza noc, Mala sie budzila co 2h mniej więcej ale szybko dawala sie ogarnąć i odłożyć, a to zbawienie.
    Moj mąż na początku nie robil przy Malej nic, ale kilka razy jak sie popłakałam to cos musial i teraz część z tych rzeczy robi albo sam z siebie albo jak go porosze. Ale od dzis koniec tego luksusu, ma teraz mararon w pracy - 11 dni pod rząd po 12 h. Takze raczej nie bede mogla na niego liczyć.
    Z tym wiszeniem na cycu to tez mnie wkurza. Ja rozumiem te 15-20min ale u nas tez to sa czasem i godzinne sesje... Ale tez pieluszka zawsze mokra, kupa codziennie to chyba sie najada... Musze ja dzisiaj zważyć zobaczyć czy cos przybrała.
    Zawsze odbijacie po piersi? Zawsze mi sie Mala przy tym rozbudza.

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2022, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende, ale jak odstawisz po powiedzmy 20 min to placze czy nie? W szpitalu mówili że po 15 min z każdej piersi, 20 max, dłużej to nie jest efektywne i dziecko tylko się bawi. I żeby słuchać kiedy przełyka a kiedy ssie dla zabawy. Ale łatwo mówić jeśli dziecko placze...

Ja w nocy nie odbijam. W dzień póki nie ulewala to nie odbijałam, teraz staram się odbijać, ale też nie zawsze.

• Vende Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2022, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna, wlasnie teraz w nocy zaczelam robic tak ze jak czuje ze tylko sobie ciamka to podmieniam jej na smoczek... Dwa razy zadzialalo i faktycznie potem usnela. Ale ona naprawde czasem potrafi ta godzine ciagle ssac i nie usnąć.
    Wlasnie gdzies czytałam ze po piersi nie ma takiej potrzeby z tym odbijaniem a szkoda mi jej budzic czasem... Ale mimo ze w dzien ulewa to w nocy tego nie robisz?

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2022, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie, bo w nocy nie ulewa. Myślę że na wpół śpiąco je wolniej i nie nałyka się powietrza, dlatego.
    Pytałam polozna lajtacyjna w szpitalu czy muszę odbijać, powiedziała że tak bo nawet jak dziecko widocznie nie ulewa to może ulewac w środku. Ale dla mnie to właśnie bez sensu tak rozbudzać. Zresztą w dzień jeśli podnoszę do odbicia to na krótko. Najczęściej odbija od razu, ale jak nie to trudno. Nie widzę związku między odbiciem a ulewaniem w jej przypadku.

Chyba musicie znaleźć inny sposób na usypianie niż pierś, bo mała będzie coraz częściej aktywna po prosty i nie koniecznie będzie spać po jedzeniu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2022, 08:36

‹‹ 432 433 434 435 436 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ