X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 lipca 2022, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta, Hania jest z 13 maja.

Merci, liczy się od najniższej wagi, do jakiej spadła po urodzeniu. Najlepiej poradź się pediatry. Ja tak zrobiłam jak miałam wątpliwości, że gorzej wzrasta. Miała takie dwa gorsze tygodnie. Teraz myślę, że to już pewnie zapalenie płuc się rozkręcało. Trochę nadrabia teraz w szpitalu. Od najniższej masy przybrała do teraz 1,5 kg. Ma 7,5 tygodnia.

Ana.Ta lubi tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2022, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas 9 tygodni, urodzila sie 3030, spadla jakos do 2900 a teraz bedzie z 5.5 kg. Takze raczej duzo niz malo przybiera, ale tez widac ze szybko rosnie, przez chwile wygladala jak pulpet, ale ja wyciągnęło.

Z nowych umiejetnosci to zaczela ssac swoja gorna wargę. A banki ze śliny to już puszcza na okrągło.

Ana.Ta, Soleil, Asiulka87, Zosiek lubią tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Vende Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2022, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny my dzisiaj po szczepieniach, Mala jest mocno nieswoja, spi i placze i placze przez sen. Szkoda mi jej :( Dlugo u Was trwalo rozdrażnienie po?
    Zastoj dalej mam jak sie nie ogarne to chyba jutro wyląduje u lekarza bo jest tylko gorzej :(
    U nas spadkowa byla 3050g a teraz mamy 4500g :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2022, 17:51

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2022, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U córki bańki ze śliny już jakiś tydzień. A od ok. 3 dni namiętnie ssie palce i często wkłada pięści do buzi. 🙈

Vende ja jeszcze przed szczepieniami,bo przez urlopy tylko przekladaj ale chętnie sie dowiem jak to u was wygladalo. Oby szybko bobaskowi minęło.

Dziewczyny przy wadze ok 5kg uzywacie juz pampersy dwojki?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2022, 17:44

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2022, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta, zdecydowanie, ja jestem juz na 3. Ale to chyba nie tylko kwestia wagi ale budowy dziecka. Ja zmieniam jak pieluchy zaczynaja sie odciskac.

Vende, wspolczuje, u nas po 6w1 i rota mala byla tylko bardziej senna, a pneumokoki dopiero przed nami. Kazde dziecko reaguje inaczej, oby szybko minelo...

Ana.Ta lubi tę wiadomość

• Majetta Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2022, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już od kilku dni na 3 ale to dlatego, że musielismy wykończyć dwójki :)
    Nie wiem ile waży moja gwiazda, ur się 2910, potem spadkowa 2670. Miesiąc temu na szczepieniu ważyła 4600, teraz odstawiam powyżej 5kg jak nic. Ubrania "już" 62 i 68. Jesteśmy w trakcie 3 skoku rozwojowego (wczoraj skończyła 11 tyg). Piąstki non stop w buzi.

Pierwsze szczepienia, które Gaja miała 5/06 to 5w1, wzwb, rota, pneumo i zniosła bardzo dobrze. Przespała w gruncie rzeczy póltorej doby z przerwami na jedzenie :) A następne szczepienia jakos za póltora tygodnia i będzie 5w1, meningo, pneumi i w sumie nie wiem jak z drugą dawką rota...

Ana.Ta lubi tę wiadomość

07/2017 💕 Misia
    07/2021 💔7tc Aniołek
    04/2022💕Gaja 🌈
  • Vende Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2022, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem tylko na ile u nas to kwestia szczepienia a na ile braku kupy... Zawsze byla rano a dzisiaj jak na zlosc nie ma. No coz. Powiem Wam ze dopiero 8h jesteśmy po i ona tak w sumie ciagle spi oprocz przerw na marudzenie i jedzenie i ja normlanie juz tęsknię za ta moja córeczka co sie do mnie smieje i wpatruje. No nic mam nadzieję ze to tylko ta pierwsza dobra.
    My mieliśmy 6w1, rota i pneumo, takze wszystko od razu, moze to byl moj blad ale w przychodni nie za bardzo chcieli mi to rozbic.

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2022, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende mam to samo z tą tęsknotą🙈 jak spała ostatnio w dzień 4h pod rząd nie moglam sie doczekac jak wstanie🙈 u mnie dziś zmiana z uśmieszkami/ bylo ich zdecydowanie więcej i to nawet w gondoli.... aaaa ale na to czekałam :)

Wlasnie i mnie 1 odciskaly troche ale chcialam je dokonczyc 👍

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2022, 19:21

Soleil lubi tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 lipca 2022, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie waga urodzeniowa 3750 spadkową 3450, a teraz 6.5tyg waży 5350 czyli prawie 2kg do przodu 😬 wydaje się dużo, ale wszyscy mówią, że okej i nie przejarmie.
    Szczepienie mamy za 2 tyg I juz się boję.

Mały może w nocy przespał 5h, teraz w dzień też śpi, ale na zmianę u mnie i u męża no i w wózku na spacerze, ale w domu standard.
    Złożyłam zamówienie na 2 chusto nosidło, mam u siebie wypożyczalnie i jak małemu się będzie podobać to kupimy nowe 😀

Malinka2021 lubi tę wiadomość

• Misiaa Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2022, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta ja tez juz jestem na 3 od jakiegos dobrego tygodnia bo w te upaly wole zeby pampers byl luzniekszy :) no imy uzywamy dady a one sa mniejsze np.od Pampersa, bo pampers premium care izywalismy ostatnio 2 i rozmiarowo odpowiadaly wlasnie dada 3

Ana.Ta lubi tę wiadomość

24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
    26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
    IV.2019 CB
    24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
    9tc... VI.2021 😇💔
    05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤

"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
    - przypominam sobie kto mi się przygląda..."
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2022, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesteśmy po wizycie u pediatry, tego mojego zaufanego. Stwierdził, ze tamta pani dr powinna nam polecić mleko dla dzieci, które ulewaja. Nie kazał nam zmieniać mleka po raz kolejny, bo stwierdził, ze mała w końcu szału dostanie, chyba, ze będzie według mojej oceny bardzo zle z tym ulewaniem to wtedy podjąć się zmiany. Zostajemy przy Nan, a jak będzie zle to Nan ten na ulewania.
    Torbiel w główce mamy kontrolować. Ważył dziś mała, ale w pampersie i waga 4600g, nie mam pojęcia jak wczoraj wazyla ja tamta pani dr, ze stwierdziła, ze za mało przybrała na wadze. Najniższa jej waga była 2790g, przy wyjściu ze szpitala miała 2806. Także wazy ładnie. Powinna wypijać min 500 ml na dobę, wiec ten warunek tez spełniamy. Wypija średnio na dzień 530 ml.
    Jedyne do czego się „przyczepił”, ze czasem za długie przerwy w jedzeniu pomiędzy dniem, a nocą. Dziś miała przerwe 10,5 godz. Kazał po ok. 5 wybudzać. Także jestem spokojna i zadowolona z wizyty, ufam temu lekarzowi i jeszcze porozmawialiśmy na temat szczepień, także tez będziemy szczepic 6w1.

A co do chrztu … ksiądz nie wystawił zaświadczenia dla naszego ojca chrzestnego, a nie mamy kogo innego, wiec raczej Olga będzie miała tylko matkę chrzestna. Jestem wściekła i zarazem jest mi cholernie przykro.

Soleil, Malinka2021 lubią tę wiadomość

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2022, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa, fajnego macie tego pediatre.
    Szkoda ze jest problem z zaświadczeniem, ale nie macie nikogo innego? W ogole tak może być że nie będzie ojca chrzestnego?

Misiaa, nie wiedzialam ze pampersy sa takie duże, mi sie wydawało że podobne do dady. Tez chcialam wykonczyc dwojki, ale kurcze, pampersy do samego konca sie nie sprawdzily, juz cisnely w nozki, a i tak przesikiwala bokiem..

• Majetta Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2022, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende wrote:
    Nie wiem tylko na ile u nas to kwestia szczepienia a na ile braku kupy... Zawsze byla rano a dzisiaj jak na zlosc nie ma. No coz. Powiem Wam ze dopiero 8h jesteśmy po i ona tak w sumie ciagle spi oprocz przerw na marudzenie i jedzenie i ja normlanie juz tęsknię za ta moja córeczka co sie do mnie smieje i wpatruje. No nic mam nadzieję ze to tylko ta pierwsza dobra.
    My mieliśmy 6w1, rota i pneumo, takze wszystko od razu, moze to byl moj blad ale w przychodni nie za bardzo chcieli mi to rozbic.

a czemu błąd? Dla malutkiej jeden stres i jedno marudzenie dzisiaj (i moooże jutro). A tak to więcej wizyt w przychodni gdzie różne rzeczy można złapać, więcej stresu dla malutkiej i więcej możliwości NOPa.

07/2017 💕 Misia
    07/2021 💔7tc Aniołek
    04/2022💕Gaja 🌈
  • Majetta Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2022, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem na etapie "odliczania" do końca 3 mcy (zostały 2 tyg) i wtedy schodzę z liczby sesji z laktatorem do 6 i szykuje się na spory spadek mleka więc mrożonki i pewnie jedna porcja mm pójdzie w ruch. Gajce dałam na spróbowanie kilka i piła tylko Bebiko Comfort (mam nadzieję, że się jej nie odwidziało :P )

Na chwilę obecną produkuję dalej spory nadmiar dobowy mleka w stosunku do tego co je (dziennie mrożę około pół litra) i mam już dosyć "uwiązania" ale przy 7 sesjach (w tym dwie nocne) można już w ciągu dnia coś zaplanować i gdzieś wyskoczyć :D ale i tak czuję, że już dość. Czekam na te magiczne 3 miesiące żeby brzuszek młodej lepiej zareagował na mm. Tragedii nie było ale miała kilka takich epizodów (w sumie to nie mam pewności, że to po mm), że wolałam chwilę jeszcze się pomęczyc.

Soleil, Ana.Ta lubią tę wiadomość

07/2017 💕 Misia
    07/2021 💔7tc Aniołek
    04/2022💕Gaja 🌈
  • Vende Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2022, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majetta, nie wiem, polozna zasugerowała ze moze za duzo na raz.
    Mala sie obudzila i walneła tę kupe w koncu ;) no i jestem trochę spokojniejsza bo nie spala ponad 1,5h i bylo troche itnerakcji wiec nie ma tak zle. Zobaczymy jak w nocy. Teraz miala 37,5 stopnia temperatury, wczeniej miala ponizej 37 wiec zobaczymy czy przypadek czy jednak idzie nam cos do góry.
    Leksa super z ta wizyta. Będzie dobrze, a do tego nan jakby zagestnik dodac, próbowałaś? A jesli chodzi o chrzest, ech tez sie twgo boje. Moze inny kościół albo dwie chrzetsne? Podobno mozna.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2022, 20:59

• Soleil Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2022, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.ta nie slyszalam o tym zeby przy usypianiu dzieci nie lapac kontaktu wzrokowego ale sama jak karmie i mały na mnie spojrzy to zamykam oczy i udaje ze spie 😂😂😂
    tak sie ciesze ze jestesmy w Polsce. Mieliśmy drzemke w wózku w ogródku az milo, ale od jutra ponoć ma byc deszczowo.
    U nas z wagą było 4050 spadek na 3670 a mieliśmy juz 2 tyg temu ponad 5100. W domu uzywam pampers premium rozmiar 2 a w Pl kupilam dade 3 i sa praktycznie podobne. Żałuję ze nie wzielam pampersów które zostały mi w belgii bo pewnie po powrocie z wakacji okaza sie za male. Ciekawe jak waga teraz. Cieszcie sie z drobnych dzieci bo nawet mojemu mężowi robi sie ciężko a on usypia na rękach kołysząc 😀
    U nas pierwsze szczepienie dopiero w sierpniu.
    Leksa ale jaja.. A może chrzciny w innej parafi gdzie ksiądz przymruży oko na brak jakiegos papierka?

Malinka2021 lubi tę wiadomość

• Majetta Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2022, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende wrote:
    Majetta, nie wiem, polozna zasugerowała ze moze za duzo na raz.
    Mala sie obudzila i walneła tę kupe w koncu ;) no i jestem trochę spokojniejsza bo nie spala ponad 1,5h i bylo troche itnerakcji wiec nie ma tak zle. Zobaczymy jak w nocy. Teraz miala 37,5 stopnia temperatury, wczeniej miala ponizej 37 wiec zobaczymy czy przypadek czy jednak idzie nam cos do góry.
    Leksa super z ta wizyta. Będzie dobrze, a do tego nan jakby zagestnik dodac, próbowałaś? A jesli chodzi o chrzest, ech tez sie twgo boje. Moze inny kościół albo dwie chrzetsne? Podobno mozna.

Przy pierwszej córce, żeby jej nie męczyć łączyłam co się tylko dało. Dla niej wizyta w przychodni to była masakra i płacz i rozbieranie, mierzenie, ubieranie itp to dla niej był stres dużo większy niż samo szczepienie. Jedyny "NOP" (piszę w cudzysłowie bo jest to dosyć standardowa reakcja) jaki miała to wysypka i stan podgorączkowy książkowo 10 dni po szczepieniu mmr (odra, świnka, różyczka). Teraz polęcę tym samym schematem tylko dodatkowo rota :)

07/2017 💕 Misia
    07/2021 💔7tc Aniołek
    04/2022💕Gaja 🌈
  • Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2022, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja malutka dzisiaj aniolek❤miala tak pozytywny dzień ze az cos pieknego☺️a wczoraj za to była mega marudna i smutna hmm nie wiem od czego to zalezy🙂
    Byliśmy dzis na usg bioderek i wszystko na szczescie ok🙂
    Nasza mała urodziła się z wagą 2850 a teraz ma 5800 bo ważyłam ją dzis na naszej wadze😳 ale co zrobic, niebede dziecku bronić jesc🙂i tak wczesniej jadla co 2h a teraz próbuje ją przetrzymywać do 2,5h 😋

Soleil lubi tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
  • Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2022, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mieliśmy szczepienie 6w1 +pneumokoki i rota ale tak naprawdę była marudna tylko w dxien szczepienia i tyle🙂

oar89n73njsm8gcn.png
  • Vende Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2022, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majetta, trochę mnie pocieszyłaś :) Ja ogolnie jestem z tych pro szczepiennych ale u Malej to ja sie wszystkiego boje.
    Dobra, wlasnie mieliśmy trzecia kupe w ciagu 2h i tym razem nawet ja bylam w kupie ;) Ale Mala juz chyba odpadła po tym wysilku, rzucila sie na butle ale juz tylko na chwilke i usnela w trakcie picia.

‹‹ 498 499 500 501 502 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ