X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2022, 06:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak miałam problem z zatkanym kanalikiem i dzwoniłam do położnej laktacyjnej, to mówiła mi, że można wygaszać laktację w jednej piersi, stopniowo coraz mniej pprzystawiać lub ściągać. Szczerze, to ciężko mi to sobie wyobrazić. U mnie to wygląda tak, że jak dłużej nie nakarmię, to w tej jednej od razu robi się zastój.

Vende, rozumiem Cię i współczuję. Ja poprzednio wygasiłam laktację farmakologicznie po wszystkich przejściach. Była to bardzo trudna decyzja i długo się z nią gryzłam. Po wszystkim jednak poczułam wielką ulgę, że ten jednocześnie przywilej i ciężar karmienia juz na mnie nie spoczywa. Chyba tak naprawdę wtedy dopiero macierzyństwo zaczęło mnie cieszyć. Także rozumiem przez co przechodzisz teraz.

Malinka2021 lubi tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2022, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende, i jak, poprawiło sie?

Ana.Ta, moja sie kreci po łóżeczku, ale z brzucha na bok czy plecy to nie dokonala tej sztuki. Na brzuchu utyka.

Jak czesto teraz kąpiecie? Moja dalej nie lubi wieczornej kąpieli, wiec staram sie co drugi dzień kąpać ją wcześniej, natomiast jak nie kąpię to wsuwam ją pod umywalkę (sporą mam). Nie ważne jakie marudzenie, jak sie na nią poleje woda to od razu zapada cisza. Widocznie rośnie fanka prysznica :)

Malinka2021, Zosiek lubią tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Vende Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2022, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie widze roznicy niestety, poki co powstrsymuje sie zeby jechac na na IP bo mamy dzisiaj bioderka z Mala a nienwiqdomo ile by mi tam zeszlo...
    Klara dziękuję za te slowa, chyba potrzebwoalam uslyszec ze nie jestem jedyna i ze go nic nie normalnego.

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2022, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende mnóstwo mam karmi mm 😘 jesteś mega dzielna, że tyle walczysz, niejedna dawno by się już poddała. A teraz jeszcze ropień.
    Wydaje mi się, że może być tak jak Klara pisze, że jak przejdziesz na mm to odetchniesz, nie będziesz musiała się już zamartwiać i zaczniesz się w pełni cieszyć macierzyństwem 🙂

PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
    08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
    12.05.22 👶Wojtuś💙
  • Vende Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2022, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna my kąpiemy codziennie, ale zmala to lubi. Musze ja smarowac tymi kremami na uczulenie, a to raczej lepiej na czysta skórę, wiec wydaje mi sie ze tak jest lepiej w naszym przypadku. Ale dalej nie ogarnelam jak to zrobic zeby kąpać samej, zawszd potrzebuje malej asysty musze sie przemóc :) Ja czasem wkladam Mala do umywalki jak zrobi przesada kupe xD
    Malinka wiem, nastomiast czuje sie jakas niespełniona w tym temacie i szkoda mi tego bardzo. A najbardziej czasu ktory poswiecilam na rozkrecanie tej laktacji. Teraz jak podłączam laktator chce mi sie plakac bo ten ropien jest jeszcze pod lejkiem i niestety go ciągnie... No nic. Postanowiłam dzisisj nie jechac jeszcze na IP, dam antybiotykowi działać. Jak rano bedzie tak samo lub gorzej to pojade. A tam zobaczymy.

Kasjanna lubi tę wiadomość

• Leksa Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2022, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna u nas kapiel codziennie :)

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Soleil Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2022, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny sa jakies nowe zalecenia odnosnie zatkanych kanalików. Widzialam Post na Facebooku u hafija.pl dzis lub wczoraj dodany

Dziewczyny mam Problem
    Moze to i nie problem ale rece mi opadaja moze macie jakieś porady. Moje dziecie od jakiegos tygodnia jest niemozliwe. Walczy zeby nie usnac, widze ze zmeczone staram sie nie przegapić pierwszego sygnału, od razu proboje uspac. Ale wieczory to udreka. Wydaje mi sie ze rozpoznaje kiedy płaczę przez brzuszek a kiedy nie. Teraz ewidentnie jest zmeczone a nie moze usnac. A jak usnie i proboje odlozyc(nawet po prawie godzinie) to i tak sie budzi :( w dzień bywa podobnie chociaż jest troche lepiej, ale ile razy uspalam i wstalo po 3 minutach od odlozenia to nie zliczę. A zasnac wcale nie tak łatwo. Trzeba kołysać albo z nim chodzic.
    Jak wy sobie radzicie z tym? Jezeli w ogole ktoras ma taki sam Problem... Czytałam ze dla dziecka zmienia sie temperatura jak je sie odklada ze lepiej uspać w różku i odłożyć ale nie mam rozka. I faktycznie na mnie ma cieplutko a jak odkladam to lozeczko moze byc chlodniejsze. Moze sproboje je spowijac zanim jeszcze usnie. Ale wieczorami tak wyje, ze mi Go szkoda
    Nawet mezowi juz ciężko nosić, mi plecy napieprzaja, wezme wszystkie Wasze wskazowki!!! 💕

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2022, 11:06

• Merci92 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2022, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soleil Mi się udaje uspac Laurę na piłce gimnastycznej tak mi doradca laktacyjny poradził i dobrze to działa na brzuszek te podskakiwania ☺ Jest trochę lżej dla kręgosłupa. Nawet jak Ci się nie przyda można z nią ćwiczyć jogę na kręgosłup lub używać zamiast krzesła siedzac przy laptopie ☺

Soleil lubi tę wiadomość

6056198c02.png
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2022, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soleil, u mnie nie ma tego problemu teraz, ale mialam z synem, odkladalam go miliardy razy, a usypialam na rekach, jeszcze taki mały to pikus, pozniej było coraz ciezej, a dalej nosilam w pozycji leżącej, ręce odpadały. Małą profilaktycznie od razu nosze w pionie na ramieniu żeby było lżej.

Ja po odlozeniu jeszcze chwile trzymam małą i ręce wysuwam stopniowo. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale zawsze odkladam na drugi bok niz ten ktory trzymam. I jesli sie wierci, przytrzymuje jej rączki, bo jak nimi macha to sie chyba najbardziej wybudza, i masuje plecki.
    Z tym rozkiem pewnie dobry pomysł , ale u nas jest za cieplo, mimo ochlodzenia dalej mamy w domu 25 stopni. Moze samo okrycie pieluszka by pomoglo?

Jeszcze co kojarzę z porad z neta, ale nie stosowalam, to zostawiac w lozeczku cos o zapachu mamy, albo polozyc na dziecku cos cięższego, żeby myślało że mama dalej go trzyma (pieluszka czy kocyk nie odda ciężaru dloni)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2022, 11:46

Soleil lubi tę wiadomość

• Soleil Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2022, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merci92 wrote:
    Soleil Mi się udaje uspac Laurę na piłce gimnastycznej tak mi doradca laktacyjny poradził i dobrze to działa na brzuszek te podskakiwania ☺ Jest trochę lżej dla kręgosłupa. Nawet jak Ci się nie przyda można z nią ćwiczyć jogę na kręgosłup lub używać zamiast krzesła siedzac przy laptopie ☺

Miałam zamiar kupić piłkę, ale mam taką poduszke balansującą ktora dziala podobnie i też na niej siadam i kołysze. Ale najgorsze jest to ze jak już odkladam do łóżka to automatycznie maluch sie budzi 😭 spanie na rękach mnie wykończy

Merci92 lubi tę wiadomość

• Soleil Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2022, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna dziękuję, wypróbuje po 'Twojemu'
    Sproboje owinąć pieluszka i odlozyc, sproboje tez odlozyc na drugi bok. Mój mąż jak odklada to robi to w taki komiczny sposob ze az musze nagrać 🙈 trzyma go jakby stał ale jednak leży, udaje ze nic sie nie zmienilo. Staram sie odkladac tak zeby te raczki wlasnie sie nie machaly i nie rozbudzaly ale nie zawsze to dziala

Merci92 lubi tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2022, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia Soleil :)
    A tak z innej beczki, jak kondycja waszych włosów? U mnie dawaly radę, ale ostatnio widze ze zaczynają już mocno wypadać, macie jakieś sposoby na wzmocnienie?

Pisałyście wczesniej o ubrankach na chrzest. Mam dziedziczoną sukienkę, ktora by sie nadała. Może nie mój typ, bo za elegancka i za złota, ale darowanemu koniowi nie zagląda sie w zęby 😉
    Tyle że ma rozmiar 74,moja nosi 68,nie zapowiada sie żeby w 3 tygodnie aż tak urosla, ale zobaczymy.
    A kupujecie też cos na zmianę? Bo wiadomo, dzieci mają dar brudzenia kiedy nie powinny 😁

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2022, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soleil też mam problem ostatnio z usypianiem. Z odkładaniem nie, bo nie odkładam.
    Mały strasznie walczy z zasypianiem. Dzisiaj w nocy po karmieniu godzinę go usypialam, najgorsze właśnie, że już śpimy a on się zaczyna buntować i płakać. Rano musiałam taka niedospana wychodzić z pokoju, bo mąż po nocce... skakanie na piłce pomaga zdecydowanie.
    Czytałam też, że powolne oddalanie się tak jak kasjanna pomaga, żeby nie za szybko.
    Mój mały też klocek i ciężko mi go nosić, staram się bujać na siedząco i to pomaga.

Vende myślę, że powinnaś dać szansę antybiotykowi, bo możesz się później obwiniać dalej, zwłaszcza że widzę jak ci zależy, a jak nie pomoże to wtedy będziesz wiedziała, że zrobiłaś wszystko co mogłaś i odetchniesz z ulga dając mm. Co do kąpieli ja też się bardzo bałam sama kapać. Zastanawiałam się co zrobię jak mąż nocki będzie robić. Pomogło mi przygotowanie kąpieli samej jak mąż wracał do domu ostatnio z pracy z dniowki jeszcze. Jak wszedł do domu to ja już rozbierałam małego, zapytał tylko czy dam radę sama czy poczekam. Powiedziałam, że zrobię to sama. W razie czego był w pobliżu, ale wszystko sama zrobiłam. Wiedziałam po tym, że dam radę no i wczoraj jak sama z małym byłam to przygotowałam kapiel i byłam w szoku, bo było bez awantury. Ciężko mi trochę myć mu plecy, bo on 5.5kg waży, ale małymi krokami będzie lepiej.

Soleil lubi tę wiadomość

• Zosiek Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2022, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende trzymaj się 😘 pociesze Cię, że mam podobne myśli. Tyle kasy ile wydalam na specyfiki pobudzenia laktacji, ile godzin z laktatorem i wiszenie na cyckach a dalej jakieś 50% dokarmiamy. Pogodziłam się już z tym, ile dobrego dałam i dam to będzie i tak ok. Ważny dla dziecka jest nasz spokój. 😘 Trzymam kciuki żeby Ci to przeszło.

Soleil u nas z rożkiem nie działa. Jedyne co to śpi dłużej na mnie, taki mam typ. I chusta. Zasypiamy wieczorem tuląc się na łóżku i karmiąc na leżąco. Później wstaje zostawiam ja na łóżku z 20 minut i odkładam do łóżeczka. Działa nawet ok.🙃

Kasjanna my kąpiemy się co 2 dni. A strój na zmianę mam po starszej będzie jak ulał.🙃 Sukienkę tylko muszę na chrzest kupić.

My po szczepieniu, plakalysmy obie🤦 mam odstawić białko mleko krowiego przez to ulewanie i płacze, co ja będę jeść 😁

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2022, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od dłuższego czasu już kąpie sama. Nie mam żadnej gąbki czy lezaczka. Położna poleciła trzymać małego tak, że główka leży na moim przedramieniu blisko nadgarstka a dłonią chwycić go za rączkę pod paszkę. Wiem że wtedy mi sie nie wyśliźnie a druga ręką mogę spokojnie go umyć 🙂
    Śmiać mi się chce jak myje mu buzie ręką a on reaguje tak jakbym go pod wodę zanurzala, wstrzymuje oddech a jak zabiorę rękę to robi głęboki wdech 😄

Soleil, Kasjanna lubią tę wiadomość

12.05.22 👶Wojtuś💙
  • Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2022, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też niestety lecą mi włosy. Na razie nic nie robię, ale chyba zacznę stosować wcierke lady banfi. Przed ciąża stosowałam i faktycznie nowe włosy się pojawiały. Ponoć co ma wypaść po ciąży to i tak wypadnie więc postaram się o wzrost nowych włosków 😄

12.05.22 👶Wojtuś💙
  • Vende Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2022, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w sumie nie mam żadnego sprawdzonego sposobu na usypianie bo roznie to u nas bywa... Takze nie pomoge za bardzo. Sposob na rozek tez stosowalam ale to sie sprawdza jak dla mnie przy malutkim dziecku ktore nie jest takie ciężkie...
    Ja jeszcze sie nie rozgladalam za ubrankiem na chrzest bo u nas dopiero wrzesien. Moja mama będzie miala teraz na poczatku sierpnia operacje i chce zeby doszla do siebie. Mam jskies sukienki ktore moglby sie nadac ale tak jak u Kasjanny trochę nie sa w moim stylu i zobaczymy, jak nic nie znajde to pewnie ich uzyje. W ogole smialam sie ze szafa malej jest pełna strojnych sukienek i bodziakow. Spodenek nie mam prawie w ogóle a co smieszne zakladam je zawsze i jak mi pobrudzi te dwie pary co ma dobre to mam problem :P Zakladacie dziewczynka juz takie sukieneczki? Ja zkaladam tylko w upaly. Co teraz by trzeba bylo zalozyc na nozki jak nie jest tak cieplo?
    U mnie z myciem moze byloby i spoko ale jakoś sama ta organizacja, bo w sumie mąż to tylko przynosi to czego ja potrzebuje. Musialabym sie spróbować zorganizować jakos raz sama moze tak jak Megsi.
    Ach ta laktacja, a karmienie piersia mialo byc takie proste i naturalne ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2022, 13:45

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2022, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soleil u mnie w usypianiu pomaga cieply termofor z pestek wiśni na brzuszku. Mała zawsze obserwuje mikrofalówke i czesto sie uśmiecha. Raczej trzymam w rozku i w nim odkladam, ale tylko zostawiam usztywnioną czesc na plecach, nie otulam.

Robie tak jak dziewczyny że po odlozeniu przytrzymuje za rączke albo trzynam na glowce. Czesto Mnie podgląda po czym zamyka oczy, wiec to dobry ruch 😂

U nas tez dzis byly bioderka. Oprocz tego badanie glowki i mamy dwa torbiele na 0,6 cm do kontroli za pól roku:( lekarz stwierdzil ze dziecko blade, mamy wprowadzic wit z grupy B.bioderka i reszta dobre. Jest lekki refluks - mam przed jedzeniem praktykowac masaze brzuszka ale tak niżej... robic takie wibracje. No nic zobaczymy. Oczywiscie u lekarza aferka to jest charakterek, teraz z wymeczebia spi. Dobrze ze dojezdzamy do domu

Soleil lubi tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2022, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Solei, ja stosuje patent z pieluszką. Poza tym jak ją odkładam, załączam szumisia i chwilę trzymam na niej rękę, do czasu aż widzę, że robi się spokojna. Poza tym ostatnio zastosowałam Wasz patent z poklepywaniem po pupie. Poklepywanie plus szumiś dają radę, gdzie do tej pory była ciężko odkładalna.

Soleil lubi tę wiadomość

• Zosiek Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2022, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna polecają kolagen dla ciężarnych na wypadanie 😉 u mnie wypadaja póki co standardowo ale ja mam dużo włosów.

Ana.Ta to u mnie na refluks dieta, co lekarz to inaczej 🙃 torbielami nie martw się, często się wchłaniają.😘

Sama boje się kąpać bo mam problemy z plecami, a ona trochę waży, mąż młodą trzyma w wanience i myjemy razem. Ale on lubi towarzyszyć jara się jej każdą miną, reakcją. Chyba zakochuje się w mężu na nowo.🤣 Ale tak jak mówiłam u mnie pracuje zdalnie więc może sobie na to pozwolić, a jak u Was zmiany w pracy to inaczej. Starszą dość szybko ogarniałam sama, ale to było inne dziecko.🙃

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2022, 14:54

Kasjanna lubi tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
‹‹ 502 503 504 505 506 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ