X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2022, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta u nas tez torbiel w główce. Uspokajają, ze sama się wchłonie, tylko tez mamy kontrolować. Także nie martw się za dużo, będzie dobrze 😘

Ana.Ta lubi tę wiadomość

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Misiaa Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2022, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do usypiania to ja małego kładę w łóżeczku, chwilę przetrzymuję mu buźkę całą dłonią zlale tak po boku i po chwili głaszczę po główce i oku.. a jak kładę na brzuszek to kładę i sam zasypia a jak ma problem to włączam melodie z dziecko+ i śpi..
    Ja Bartka jeszcze sama nie kąpałam ale mam tski zamiar bo dotychczas kąpaliśmy go 2-3x w tygodniu z zalecenia położnej ale uważam że to za mało i od dzisiaj mam w planach kąpać go codziennie

Co do włosów to ja zauważyłam że nie tyle co wypadają a są mega przesuszone,matowe..i teraz się zastanawiam czy immunosupresja jeszcze działa czy to tak po porodzie po prostu się dzieje..

W ogóle tak czytam ile Wasze dzieci potrafią...mój to ani guga ani nie odpowiada uśmiechem na uśmiech..tzn uśmiecha się ale tak świadomie to pojedyncze razy, na karuzele nie zwraca uwagi w ogóle... choć ostatnio jest progres i siedział może z 10 minut w bujaczku bo tak to też nie chce i żadne zabawki go nie interesują..

Soleil lubi tę wiadomość

24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
    26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
    IV.2019 CB
    24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
    9tc... VI.2021 😇💔
    05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤

"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
    - przypominam sobie kto mi się przygląda..."
  • Misiaa Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2022, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a powiedzcie...bo ja lubie planowac w przod..i tak sie zastanasiam czy we wrzesniu,pazdzierniku bedziecie ubieraly maluchy w kurteczki czy lepiej kupic kombinezon?

Soleil lubi tę wiadomość

IV.2019 CB
    9tc... VI.2021 😇💔

• ola1 Koleżanka

Wysłany: 7 lipca 2022, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taka sukienka do chrztu jest piekna ale kosztuje 160zl

biala-sukienka-do-chrztu-lato.webp

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2022, 15:41

ubranka dla niemowląt
  • Soleil Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2022, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka2021 wrote:
    Od dłuższego czasu już kąpie sama. Nie mam żadnej gąbki czy lezaczka. Położna poleciła trzymac małego tak, że główka leży na moim przedramieniu blisko nadgarstka a dłonią chwycić go za rączkę pod paszkę. Wiem że wtedy mi sie nie wyśliźnie a druga ręką mogę spokojnie go umyć 🙂
    Śmiać mi się chce jak myje mu buzie ręką a on reaguje tak jakbym go pod wodę zanurzala, wstrzymuje oddech a jak zabiorę rękę to robi głęboki wdech 😄

Mnie tak kąpać uczyli w szpitalu.nawet polozna nagrała filmik na pamiatke. Sama bylam w szoku jak go trzymalam 2 palcami pod paszka a druga reka mylam 😅

Byliśmy u fizjoterapeuty i powiem wam ze każdy rodzic powinien dostać przykaz pójścia na taką kontrolę po urodzeniu dziecka. Niby problemu z bioderkami nie ma po usg i wizycie u ortopedy, a sie okazuje ze jednak jest. Mamy lekka asymetrie cialka ale jak nie rozciągniemy nozek to bedzie ciezko zrobić reszte.
    Pocieszajace jest to ze na prawdę kilka spotkań i fizjo robi duża robotę i można wszystko naprawić. A i pani kazala nagrywac żebyśmy mogli go ćwiczyć w domu sami. Jestem bardzo zadowolona z wizyty

A najlepsze jest to właśnie jak mówiła ze jak my byliśmy dziećmi to nikt z nas problemów niby nie miał a teraz wszyscy mają problemy z kręgosłupami lub biodrami 😀

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2022, 16:00

Zosiek, Leksa, Malinka2021 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2022, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek, aż się boję pytać, bo u nas też wyszedł refluks, ale jaką masz dietę zaleconą?

• Soleil Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2022, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.ta nie przejmuj sie torbielami. Na pewno do roku zniknął. Kilka koleżanek miało to samo :)

A co do refluksu dzisiaj fizjo nam zasugerowała że mały ma, po jego głosie i tym że mówiłam że mało ulewa ale z drugiej strony czesto ma dużo śmietany na języku i to miele

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2022, 16:05

• Misiaa Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2022, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj rozmawiałam z neonatologiem i tez zasugerowalam ze moze Bartek ma refluks to mi powiedziala ze dziecko ktore go posiada nie moze zasnac, jest marudne,płaczące,ulewa, jest rozdrażnione wiec u mnie to akurat odpada..

IV.2019 CB
    9tc... VI.2021 😇💔

• Zosiek Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2022, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klara mam odstawić wszystko co z mlekiem krowim, tj. jogurty, serki, masło, ciasta, ciasteczka itd... na 3 tygodnie i zobaczyć czy to powód.

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2022, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiaa nie przejmuj się. Ja tez jak czytam jak Ana.Ta pisze jak jej córka się przekręca z brzucha na plecy to jestem w wielkim szoku, a moja tylko dzień młodsza i jedynie co potrafi to przekręcić główkę z jednej strony na druga, a mowy nie ma o przekręcaniu sie 🙈 ale nie przejmuje sie, bo każde dziecko rozwija sie w swoim tępie, a Ty tym bardziej nie powinnaś, bo przecież Bartus to wcześniak.

My właśnie przymierzałyśmy strój na chrzest. Sama go nie kupiłam, bo dostałam od babci w prezencie i jestem zachwycona jak niunia pięknie wyglada. Tiul mnie powala 🥰😅

Misiaa, Soleil lubią tę wiadomość

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2022, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek wrote:
    Klara mam odstawić wszystko co z mlekiem krowim, tj. jogurty, serki, masło, ciasta, ciasteczka itd... na 3 tygodnie i zobaczyć czy to powód.

Oho.... u mnie nic o tym nie wspomnial. Mówil tylko że po pół roku mozna sie martwic, a nie teraz, bo takie dzieci tak mają i juz.. 🤔 doradzil tylko wczesniej te masaże plus każdorazowe odbijanie, no i spanie przy podniesionym lozeczku z jednej strony, wgl takie lezenie aby cale cialko bylo pochylone. Tylko pod lozeczko jeszcze cos podstawie ale nie mam pomyslu co wykombinowac w gondoli bo mam podniesienie ale na glowke tylko.
    Daj znac po diecie czy to cos pomoglo🙈 - ja juz widze mine mojego męże na diete, ktory uwielbia nam dogadzać i wpycha we mnie wszystko 😂
    Moj wspomnial ze powodem moze byc to ze dziecko je łapczywie i duze porcje. No i u Mnie raczej to to. Bo wysypek żadnych nie ma, a jak karmie butlą i zje w nocy nieraz tylko 60-70 ml nic jej nie jest. A jak 120 w dzien i co godzine to sie wlasnie zaczyna

A i kazal nosić dziecie coraz częście pleckami do mnie tak żeby ćwiczylo przednie mięśnie główki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2022, 16:57

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2022, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z kąpielami u Mnie jednak rutynowo codziennie miedzy 19:15-20.00.
    Mąż to uwielbia, mi leci jakies 30 min a dziecko bardziej sie zmeczy (hihi) więc nie narzekam 😂
    Ale robimy to we dwojke ja trzymam glowke i cialko a mąż ją myje i trzyma za rączke🙈
    Taka rozpieszczona ta Nasza dziewczynka 😆 ale plus jest taki ze 3 kąpiele juz bez placzu przy wyciąganiu ufff jesc raczej od razu nie chce bo cos tam ją dokarmiam przed. Także po schodzimy jeszcze chwile do salonu, jak przypomni sobie o jedzeniu karmie ją i lulamy... ale czasem to dluga droga... przez kupy na nie wiem ktorym zakrecie😂

Aaa pieluszka u mnie też do usypiania! specjalnie przykladam tak do czółka i wkladam w rączke. Wgl do wszystkiego / dzis nawet w foteliku ją miętolila. Też zdarza mi sie usypiać na siedząco, czasem jak ma juz szparki wystarczy kolysanie glowy. I zawsze w sumie jej spiewam. I jak na mnie patrzy to przymykam oczy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2022, 17:04

Soleil lubi tę wiadomość

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2022, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiaa wrote:
    Dziewczyny a powiedzcie...bo ja lubie planowac w przod..i tak sie zastanasiam czy we wrzesniu,pazdzierniku bedziecie ubieraly maluchy w kurteczki czy lepiej kupic kombinezon?

Misia ja kupilam kiedys większą wiatrówke z kapturkiem za całe 3 zl w idealnym stanie. Ale dostalam tez kombinezony takie z polarku lub bawełny. Myśle ze i to i to sie przyda... choć wydaje mi sie ze kombinezony będą lepsze bo nie trzeba kombinowac z obuwiem i grubszymi portasami 👍

Temat ubioru na zime mnie przeraza/ nie wyobrazam sobie tego 😂 jeden plus ze na ulicach bedzie mniej osob jak bedzie ryk bedzie swobodniej. A minus ze w zimnie nie nakarmimy🤷‍♀️ A chce spacerowac zimą.. trzeba pewnie bedzie chodzic blisko domu lub tarasowac.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2022, 17:10

• Misiaa Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2022, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta do wozka mozna kupic poduszke klin:) ja kupilam teraz taka ale do lozeczka ;)

Ana.Ta lubi tę wiadomość

IV.2019 CB
    9tc... VI.2021 😇💔

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2022, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa wrote:
    Misiaa nie przejmuj się. Ja tez jak czytam jak Ana.Ta pisze jak jej córka się przekręca z brzucha na plecy to jestem w wielkim szoku, a moja tylko dzień młodsza i jedynie co potrafi to przekręcić główkę z jednej strony na druga, a mowy nie ma o przekręcaniu sie 🙈 ale nie przejmuje sie, bo każde dziecko rozwija sie w swoim tępie, a Ty tym bardziej nie powinnaś, bo przecież Bartus to wcześniak.

My właśnie przymierzałyśmy strój na chrzest. Sama go nie kupiłam, bo dostałam od babci w prezencie i jestem zachwycona jak niunia pięknie wyglada. Tiul mnie powala 🥰😅

Dziewczyny co do przekręcania ona jak miala dzień zadzierala juz glowe do góry. W brzuchu robila mi takie akrobacje że glowa mala- pewnie dlatego tak. Na leżąco zmienia pozycje. Ale za to na macie jest mega slaba. Jak ją kłade na brzuch raczej przybiera pozycje pelzającą, ciezko jej sie przemiescic do przodu.. nie wiem jak u Was🤔

Ja to mam przez jej przemieszczanie sie stresa z lozeczkiem dzisiaj np znalazla sie na boku i każdą kończyne miala w innej dziurze od szczebelkow... oczywiscie wystawaly poza.. jakby szla po drabinie... a jak robi kupe to nogi opiera na szczebelki tak wysoko ze sama zastanawiam sie jak ona to robi 😆

Malinka2021 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2022, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiaa wrote:
    Ja dzisiaj rozmawiałam z neonatologiem i tez zasugerowalam ze moze Bartek ma refluks to mi powiedziala ze dziecko ktore go posiada nie moze zasnac, jest marudne,płaczące,ulewa, jest rozdrażnione wiec u mnie to akurat odpada..

Misiaa, u mojej stwierdzono refluks na usg. Miała epizod bogatego ulewania przez tydzień, teraz raczej sporadycznie w małych ilościach. Wcale nie jest marudna i płacząca. Leżymy w szpitalu z zapaleniem płuc, a ona przez większość czasu cieszy michę. Gdyby nie to odparzenie, byłoby naprawdę znosnie. A czemu podejrzewasz refluks o Bartka?

Zosiek, będziesz się stosować do tych zalecen dietetycznych? Jak dobrze pamiętam dajesz mleko kozie córce, jeśli byłaby tylko na takim mm, a nie na piersi, to problem by ustąpił?

Solei, a jaki ms głos, że to sugeruje refluks?

• Misiaa Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2022, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klara bo co prawda ulewania od razu po jedzeniu nie mamy ale po ok 1-1.5h sie dusi ma odruch wymiotny i czasami mu wyleci takie sfermentowane mleko a czasami nic i dlatego sie zastanawiam czy to nie utajony refluks..

Bartek też już się czasami przekręci z plecków na brzuszek ale sporadycznie, za to non stop się kręci w kółko w łóżlu, ostatnio się obudziłam z jego nogami między oczami 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2022, 17:35

IV.2019 CB
    9tc... VI.2021 😇💔

• Leksa Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2022, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiaa ta poduszka klin jest świetna. Kupie dla małej taka do łóżeczka :)
    Moja ma, ze ulewa zaraz po jedzeniu, a po 1-1,5 h tez sie zdarza. Ale wczoraj był dzień, ze ani razu nie ulala, a dziś chyba nadrabia za dwa dni :/

Ana.Ta lubi tę wiadomość

• Misiaa Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2022, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa jak kupisz ta poduszke to sie ja wklada pod materacyk, pisze bo ja nie wiedzialam ;)

Leksa lubi tę wiadomość

IV.2019 CB
    9tc... VI.2021 😇💔

• Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2022, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po szczepieniu. Serce mi pękło. Wojtkowi pierwszy raz tak łzy leciały. Prawie płakałam razem z nim.
    A tu tyle jeszcze szczepień przed nami..

Aż mnie głowa teraz rozbolała od tego wszystkiego.

PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
    08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
    12.05.22 👶Wojtuś💙
‹‹ 503 504 505 506 507 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ