Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Ana.Ta wrote:Dziewczyny które mają dziewczynki polecacie jakies cienkie opaski bezuciskowe np z kokardą? Szukam czegos na chrzciny. A niestety moja mała mi szarpie każdą czapeczkę albo grubszą opaskę. 🤷♀️
Ana.Ta lubi tę wiadomość
29.04 - moja kochana córeczka -
Megsi Na wizytach u doradcy Laktacyjnego Pani powiedziała że wystarczy od 8 razy dziennie karmić a jak tyle je w dzień to nawet w nocy nie trzeba budzić na karmienie . Może on teraz zjada tyle samo ale w szybszym tempie przez te 7-8 karmien bo jest starszy 🤷♀️☺
Megsi, Ana.Ta, Malinka2021 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKasjanna współczuję tyłu karmien, chciałabym powiedzieć ci, że będzie lepiej ale twój dzidzuch prawie miesiąc starszy 😘
Merci to dobrze wiedzieć faktycznie mój czasem je 7 min a czasem i 25 wisi, ale większe odstępy są, bo cycka daje już w ostateczności. Chociaż w dzień je co 2-3h a w nocy raz tylko.
Trzymajcie kciuki dzisiaj kładę małego do łóżeczka. Jest piekielnie gorąco zbyt niebezpiecznie spać tak razemAna.Ta, Zosiek lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMisiaa wrote:Robiliśmy morfologię, ponieważ na wypisie ze szpitala była suplementacja od 8tż z racji rego że jest wcześniakiem...hemoglobina była w dolnej granicy normy jeśpi chcesz to Ci podam dokładna wartosc jak bede w domu
Megsi ja karmie Bartka 8-9 razy na dobe , obecnie zjada średbio 110-120ml na raz
Misiaa, nie sprawdzaj. Byłam ciekawa, bo u nas po ostatnim pobycie w szpitalu hbg też jest na dolnej granicy i mamy powtórzyć badanie za dwa tygodnie.
Megsi, u nas około 11-12 karmień ba dobę.
-
Ja od jakiegos czasu walcze o laktacje na kpi bo brakowało mi mleka dla Malej i mam wrazenie ze wlasnie przechodzę znowu nawał, nie sciagam jakos duzo bo kolo 100 do 140ml max ale czuje pelne piersi juz po 1,5h od poprzedniego odciagania. Z jednej strony ała a z drugiej sie ciesze bo przekraczam juz 900ml na dobe wiec moze zaczne sie wyrabiac a nawet robić jakies zapasy. Dzisiaj w ogóle mialam przeboje z mlekiem bo mimo tej ilosci wjechało raz mm- mleko z jednej sesji cale rozlalo mi sie na blacie bo mialam Mala na rekach i sie akurat wystraszyla czegos... Myslalam ze sie poplacze. Ale co do laktacji, przy kpi na utrzymanie ilosci jest sciaganie 8 razy dziennie, wiec Megsi poki nie schodzicie nizej nie powinno sie nic wydarzyć.
Ja dzisiaj na spacerze zaliczylam dwa karmienia. Znowu Mala wyczula jak kupilam sobie loda, od razu placz i memlanie. Normalnie jdst zazdrosna
Wlasnie sie usypiamy (nasza magiczna 22 kiedy ją odcina) i pierwszy raz od dawna zjadla mi pełna porcje przed snem wiec o ktorej sie wybudzi. Moze wytrwa trochę dłużej niz do 2
Co do opasek tez prosze link jak sie sprawdza
My mamy problem z data chrzcin, zadna nie paauje... Az do polowy października. Nie wiem jak to ogarnac.
Czy Wasze dzieci spia dalej w rozkach? Dziecko mi sie nie miesci a inaczej nie lubi...Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2022, 22:05
Ana.Ta lubi tę wiadomość
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Vende to sie nie przejmuj i zrob w polowie pazdziernika chrzciny, ja robie 23.10
Ana.Ta lubi tę wiadomość
24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
IV.2019 CB
24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
9tc... VI.2021 😇💔
05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤
"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
- przypominam sobie kto mi się przygląda..." -
To u nas ciemieniucha jest po bokach głowy ale taka niewielka wiec nic z tym nie robilam oprócz wsmarowania oliwki tyle ze po kąpieli a widze ze piszecie ze robi się to przed🤦♀️
U nas najczęściej 8 karmien na dobę lub 9. Karmie ok 10 minut ale mała je mega lapczywie. Próbuję jej wydłużać przerwy jak jest spokojna bo kurcze ciagle za dużo mi przybiera i juz jest klocek ciezki jak nie wiem😋 dzisiaj mąż pierwszy raz karmił mała z Butelki ( moim odciągniętym mlekiem) bylismy na pizzy we trójkę a potem na dłuuugim spacerze😀mała na początku nie umiała sobie z butelka poradzić hah siesznie to wyglądało ale po chwili ogarnęła i pieknie jadła a mąż byl mega dumny ze ją karmi i ciągle o zdjęcia prosil😆
Nasza mała mam wrażenie że też już ma za ciasno w foteliku hmm już chwile temu mąż mowil ze musimy tw wkladki chybq wyciągnąć ale my tak rzadko jeździmy z małą autem ze moze następnym razem ogarniemy temat🙂Soleil, Ana.Ta lubią tę wiadomość
-
Pytam o ta wkladke bo ona tak dobrze glowke trzyma, mam obawy czy bez niej nie bedzie jej za bardzo latala (ale nie mierzylam, moze przesadzam).
Vende, a z jakiegos powodu chcesz chrzcic wczesniej? Czy po prostu wolalabys miec z glowy? A na czym stanelo z chrzestnym?
My mamy chrzciny za 2 tygodnie i wlasnie musze sie wybrac do spowiedzi, mam nadzieje ze Nisia chociaz tyle wytrwa bez płaczu. Jeszcze w kosciele nie była, musimy zrobić próbę...
Asiulka, a co to znaczy że za dużo przybiera? Ile waży?29.04 - moja kochana córeczka -
Wydaje mi sie ze im mniejsze dziecko tym łatwiej je ogarnąć w kościele. I w pewnym sensie tak, chcialabym miec to juz z glowy Z chrzestnym stanęło na tym ze ma isc do ksiedza osobiscie i pogadac, a jak cos mamy 'rezerwowego' ale wolalabym aby padlo na pierwszy wybor, wiadomo.
U mnie tez sie zaczyna ciemnieniucha... Nasmarowalam dzisiaj kremem, umylam glowke... Do oliwki jestem uprzedzona bo wydaje mi sie ze zaognila nam wtedy to uczulenie... Jutro bede czesac.17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
U Mnie od 7-11 karmień, są jeszcze przeróżne dni i noce jeśli chodzi o drzemki. A córka po każdej drzemce albo kupie domaga się jedzenia 😂 Średnio w dzień co 2h chce jeść, choć nie wisi jak na początku po 40 min, uff
Ale może to to że mieszam jej też butle i je pewne ml. Kiedyś może nie dojadała... ale na raz zje max 100 ml, nieraz nawet po 60 ml już nie chce🤷♀️ Albo nie chce butli, bo dziś mnie wieczorem zaskoczyła i butla po 20 ml byla BE, a do cyca mruczała 😂
Malinka dzięki za polecajke 💛
Kasjanna super, czekam na recenzje. 😇
Merci92 oooo to mnie pocieszylas z tymi karmieniami, w takim razie gdyby mała łaskawie chciala przesypiać większosc nocki moge spokojnie czekać, bo karmie często jeszcze powyżej dziesięciu. 👍
Megsi ✊✊✊ oby bobaskowi sie spodobalo. Gorzej z Nami- ja mega tęsknilam jak zdecydowałam sie na łożeczko 🙈tera jak juz jestem wyspana nad ranem z nią po karmieniu zostaje 💛
Vende wspólczuje rozlanego mleka- ja kiedyś w nocy rozlalam na podloge bo źle zakręcilam 🤭 zapasy jest ciężko zrobić, u mnie kilka razy dziennie wjezdza cyc, gdyby nie to ciężko by bylo ciągle odciągać ;/ u mnie od wczoraj wrocilam do szybszego zasypiania tzn usprawnilam malej robienie kupy pokazując karty kontrastowe- odlatuje o 21. Oby tak zostalo 🙏 przynajmniej mam czas na laktator i schowanie porcji na jakiś spacer...
U mnie noszę tylko w rozku jak chce uspac bo jest usztywnienie i tak mi wygodnej, ale często juz jest rozpięty- dlugie nogi mojej corki wiszą 🤣 wkladam ją w nim do lozeczka,zostawiam rozpięty i albo jej niczym nie nakrywam albo kocykiem jak nie ma upalow. Ale też zauwazylam ze lubi ciepelko - od momentu przykrywania dluzej mi śpiMalinka2021 lubi tę wiadomość
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
Asiulka87 piękne wyjście 💛 butle się przydają. My zawsze (wstyd sie przyznać) oszukujemy młodą podając butle w wozku aby spokojnie ją dowieźc do domu 😂
U mnie fotelik też w tej wkladce, to co na glowke u Nas musi byc bo strasznie kręci glową.
Jakiś mam przykry wieczór. Smutno mi że mąż nie angażuje sie wiele by odciążyć mnie
przy małej- wlasnie wieczorami w jego wolne dni. Dzisiaj to nawet zaczelismy wypominac sobie co kto robi. Aż mi napisal epopeje smsem bo oczywiscie jak poszlam do sypialni z małą bał sie wejsc. A wkurzyl mnie bo on ciagle ma czas na telefony do rodziny, rower, saune. a ja zapitalam i nawet musialam dzis z mala na rekach szykowac sie na grila. Bo pojechal cos zalatwic w tym czasie a pozniej sobie dzwonil... no i po powrocie nie wytrzymalam jak po ciężkim uspaniu malej chcialam mu ją dac a ten „to poloz do kokonu”. No co jak co, ale jeden wieczor moglby z nią polezec...jak ewidentnie cos jej nie siedzialo... a i tak ogladal tv.... no i wkurzylam sie zabralam dziecko i chyba koniec wspolnych wieczorow. Tylko mnie irytuje tym że leży jak lord a ja sie gimnastykuje
Niestety zamiast o tej 21 -22 cieszyc sie wolnym czasem jest spina... ech... a dzien za dniem mija, dziecko coraz starsze, a on nie ma z nią innej relacji niż gadanie gdy siedzi na bujaku i chwilowe noszenie.
Tak sobie myśle co poszlo nie tak że z super dogadujących sie ludzi jakiś tam etap luzackiego dogadywanie się miną... ale chyba duzo zawazylo jego zamykanie sie w tygodniu w innym pokoju na noc. Kiedy ja na początku przezywalam koszmar bo nie moglam rozgryzc malej - jego nie bylo.
No i wyszla epopeja.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2022, 23:09
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
Ana.Ta, z tym "poloz do kokonu" to troche to rozumiem, bo po co ma sie urobic jak moze sobie ulatwic (ale w zadnym wypadku nie usprawiedliwiam). Moj mąż jak zostawał ze starszym juz wtedy synem jak raz na ruski rok urwalam sie z domu, to mlody cały wieczór ogladal bajki i jadl tylko platki z mlekiem. I niby bez tragedii, nic mu sie nie dzialo i mąż byl z siebie zadowolony, bo przeciez ja tez daje platki i puszczam bajki, ale u mnie to jest jakis ulamek czasu ktory spedzamy razem, a nie 100%.
Dzis mi sie rzucil w oczy jakis artykuł że 2/3 pary mają kryzys po pierwszym dziecku, a 13% kończy się rozwodem, ale juz nie doczytałam skąd te dane.
Ale jak ci zalezy to lepiej zawalczyc od razu, bo bedzie tylko gorzej. Ja sie tak łudziłam ze mąż z niemowlakiem ma slaba relacje bo to takie jeszcze malo ciekawe dziecko, ale z przedszkolakiem to juz tyyyyle rzeczy można porobic. I z perspektywy czasu to te pierwsze miesiace mieli najlepszą relacje
A z tym wiszeniem na telefonie - jakbys opisywala mojego męża. A mowi sie ze to kobiety duzo gadają przez telefon...
Ja rozka nie używam w ogole, ale jak piszesz ze to ciepełko tak dobrze dziala to może sprobuje Nisie lepiej przykrywac. Tylko w domu mamy tak cieplo... Ale wszystko zeby troche ten sen wydluzyc. Zaczyna mi to doskwierac.29.04 - moja kochana córeczka -
Ana.Ta ja z moim mam to samo dlatego wczoraj o 7 zanioslam malego do niego do salonu, polozylam i powiedzialam zw ma wstawac bo ja wychodze i przez 2h ma mnie nie budzic i malo mnie interesuje jak on to zrobi aby maly z nim nie plakal...okazalo soe ze potrafi sie nim zajac bo rzeczywiscie sie przespalam i placzu slychac nie bylo..
Kasjanna, Leksa, Asiulka87, Zosiek lubią tę wiadomość
24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
IV.2019 CB
24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
9tc... VI.2021 😇💔
05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤
"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
- przypominam sobie kto mi się przygląda..." -
nick nieaktualnyAna.ta przykro mi, że taki wieczór kiepski, mój mąż mnie też wkurzył dzisiaj, bo wie, że odkładamy pierwszy raz małego to zostawił mnie z tym sama i siedział na dole I grał...
Jak przyszedł to dostal orzchan, ale w prost powiedział, że przecież nic by nie mógł i tak zrobić i ja to w sumie wiem, ale liczyłam na wsparcie moralne 😛
Co do odkładania to hmm normalnie zasypiamy między 22 a 23, zależy kiedy dokładnie się położymy.
Dzisiaj 23.40 jeszcze stęki w łóżeczku były, zasnął sam jak go głaskałam, 3x musiałam go wyjąć zanim zasnął, plecy mnie tak od tego bolay, że sama nie koglam zasnąć.
Zamiast 5.5h snu było 2.5h powiem wam, że przykro mi było jak on sam zasypiał. Tak mnie to ukłuło, że mnie nie potrzebuje.
Wiem, że lepiej bym spala bez niego na dłuższą metę, ale chyba odpuszczę łóżeczko narazie.
Karmie małego jak zombie. Spalam bez niego dużo gorzej niż z nim, nie dość, że zasnąć nie mogłam to jeszcze oboje z mężem co chwile patrzyliśmy do łóżeczka.
Swoją drogą mąż bardzo był za tym, żeby mały sam spał, a dzisiaj mówił, że mu głupio i dziwnie jak Maks sam leży.
Widzę, że u wszystkich podobnie z karmieniami to już nie panikuje.
Mały jadl 10 min tylko i zasnął, odkładam go znowu. Jak się obudzi na kolejne nocne jedzenie to już zostaję ze mną, bo mi się nie chce wstawać 😁Leksa lubi tę wiadomość
-
Misiaa, brawo! Tym większe że zadziałało
Megsi, przynajmniej spróbowaliście, wiec wiesz jaki masz wybór. A z tym zasypianiem - jeszcze sie doczekasz, że bez mamy nie zaśnie (i nie zrobi tysiaca inych rzeczy, nawet jeśli w teorii mógłby).29.04 - moja kochana córeczka -
Moja corka spala od 22 do 4:30 gdybym nie wstawala w nocy na laktator to byłabym mega wyspana ale i tak było niezle.
Ja co chwilę wciskam Mala mężowi jak tylko jest w domu ale on nie protestuje na szczescie. Chyba ze zrobi kupe to juz troche maruda No i w nocy nie wstaje. Nie ma szans. Ale czasem budze go rano jak noc byla kiepska, a on nie idzie do pracy, to bierze Mala do drugiego pokoju i daje mi dospac.
Misiaa i bardzo dorze zrobilas!
Megsi, to jest Twój wybor. Jak jest ci z tym dobrze czy tesknisz to spij z nim. Chociaz ja Cie podziwiam bo jak jak przysne na kanapie z Mala to budze sie przerazona.Kasjanna lubi tę wiadomość
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Wczoraj prosiliśmy na chrzciny. Cała moja rodzina okrzyknęła, że mały jest podobny do męża. I trochę mnie zazdrość wzięła 😆
W dodatku od kilku dni uśmiecha się na jego miny i zaczepki jak szczerbaty do sera, a jak ja robie niby to samo to zazwyczaj tylko mi się przygląda 😅 mąż szczęśliwy a ja się wkurzam 🥴 już razem skubańce trzymają sztamę 😋
PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
12.05.22 👶Wojtuś💙