X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2022, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotos wrote:
    Mały właśnie zasnął. Mam nadzieję że teraz trochę pospi i że ten sen będzie spokojny. Ja zabieram się za pranie i prasowanie.

A tak z innej beczki...zaprosiłam w piątek do siebie na kawę 4 koleżanki z pracy. Mamy taki zwyczaj że po urodzeniu dziecka się odwiedzamy. I dzisiaj mi napisały że wszyscy chcą mnie odwiedzi i w piątek ma być u mnie 15 osób! Jestem w szoku! Po pierwsze nie wiem gdzie ja tyle osób uwadze a po drugie jak ja to ogarnę jak będę sama z małym na ręku. Dziwne że zaprosiłam je a one przekazały zaproszenie następnym osobom. Już dostaje wiadomości od tych dodatkowych osób gdzie dokładnie mieszkam i czy będzie gdzie zostawić samochód bo jadą cała ekipą. Powiem Wam że nawet nie wiem jak się w tej sytuacji zachować...

O kurde, ale slaba akcja... ja bym od razu napisala do tych kolezanek, że co to ma byc🤦‍♀️ A lubisz wgl te osoby co to sie wprosily? Jak nie to ja bym jednak byla na nie. Troche takie wchodzenie na siłe w twoją prywatność....

Albo jak juz chcą to przeloz to i spotkaj sie kiedys ale w innym neutralnym gruncie....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2022, 12:02

Leksa, Lotos lubią tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2022, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta a jak kładziesz mała na mate to czy ona leży na płasko? U nas leżenie na płasko nie wchodziło w grę przez te częste ulewania. Teraz tez zdarzy jej się ulać, ale to n ile jest takie jak było. Ona pije mleko hipoalergiczne i jest naprawdę poprawa, ale leżenie na płasko nadal nie wchodzi w grę.

Ana.Ta lubi tę wiadomość

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2022, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek koniecznie daj znać czy Avent sprawdzi sie bez espumisanu!
    U mnie lovi/bibs z nim jest w buźce max 1 minutę hahaha ale zaWyczaj jest to tylko kilka sekund i plucie

Zosiek lubi tę wiadomość

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2022, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa wrote:
    Ana.Ta a jak kładziesz mała na mate to czy ona leży na płasko? U nas leżenie na płasko nie wchodziło w grę przez te częste ulewania. Teraz tez zdarzy jej się ulać, ale to n ile jest takie jak było. Ona pije mleko hipoalergiczne i jest naprawdę poprawa, ale leżenie na płasko nadal nie wchodzi w grę.

Na przewijaku na plasko i macie też... i moze dlatego czesto wrzeszczy jak tylko położe, a ty cos podkladasz? 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2022, 12:07

• Lotos Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2022, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
    próbuje Was czytać do tyłu ale tego jest mnóstwo 😉
    Co do butelek....może którejś z Was się to przyda.
    Mój Piotruś był wogole niebutelkowy. Od początku szukaliśmy jakiejś butelki z której mogły pić ale tak mocno ciągnął że większość prób kończyła się wymiotami. W akcie rozpaczy kupiłam nawet Calme i też nie spasowała.
    Testowałam jeszcze lovi (bardzo szybki przepływ), temmi toppe (była w miarę ok ale jak dla mnie za dużo elementów do złożenia w wersji bezkolkowej) i wkoncu trafiłam. U nas sprawdza się Avent natural ale dokupilam osobno smoczek w rozmiarze zero, niby dla wcześniaków. W standardzie jest jedynka, ale z niej wg mnie leci szybko a sam smoczek jest trwały. Przy zero męczy się podobnie jak na piersi, a sama butelka łatwa w myciu. U nas się sprawdza aczkolwiek rzadko z niej korzystamy.

Ana.Ta, Merci92 lubią tę wiadomość

• Merci92 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2022, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny po 7 dniach poszły dwie duże zdrowe kupy! 😄 Laura nawet przy nich nie stekala tylko bawiła się i gaworzyla a jak poszły bąki z kupa to zrobiła taka minę w stylu ojej i dalej sobie gadala do zabawek 😃

Leksa, Zosiek, Soleil, Ana.Ta, Malinka2021, Kasjanna, Misiaa lubią tę wiadomość

6056198c02.png
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2022, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta tak, poduszeczkę, żeby głowę miała wyżej od reszty ciała. Z reszta przy tych jej ulewaniach to pediatra kazał. Zwłaszcza w łóżeczku gdzie śpi, żeby nie daj Boże się nie udusiła. Misiaa poleciła ta poduszke klin i taka właśnie mam w łóżeczku pod materacem i widze różnice. Do tego karuzela i sama zasypia w łóżeczku.

A tak poza tym … dziewczyny ! Jest poniedziałek, jest i kupa 🙈💪🏻

Zosiek, Soleil, Merci92, Ana.Ta, Malinka2021, Misiaa lubią tę wiadomość

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Soleil Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2022, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta wrote:
    Na lezaco wszystkie ściany by popękaly

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

• Soleil Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2022, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa wrote:
    Ana.Ta tak, poduszeczkę, żeby głowę miała wyżej od reszty ciała. Z reszta przy tych jej ulewaniach to pediatra kazał. Zwłaszcza w łóżeczku gdzie śpi, żeby nie daj Boże się nie udusiła. Misiaa poleciła ta poduszke klin i taka właśnie mam w łóżeczku pod materacem i widze różnice. Do tego karuzela i sama zasypia w łóżeczku.

A tak poza tym … dziewczyny ! Jest poniedziałek, jest i kupa 🙈💪🏻

Zazdroszcze wam ze te dzieci tak same zasypiaja... U nas zdarzylo sie 1raz ze karuzela dziecko zamulila a tak to wielka ekscytacja, u mnie usypianie tylko na cycu albo kolysanie. Juz wymiękam. Jak wy to zrobiłyście?, jak mnie nauczycie to zapłacę 😙🤣

Merci92, Malinka2021 lubią tę wiadomość

• Vende Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2022, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soleilz u mnie tez nie zasypia sama, w ogole jak nie spi to bardzo rzadko robi cos sama, jeszcze jak ma kogos w zasiegu wzroku to moze polezy ale jak sie skapnie ze jest sama to jest drama.
    Nie pamiętam zeby sama zrobila kupe od kiedy nie robi jej przez sen. Zawsze jest wtedy afera i tez biore ja na nogi ;).
    Ja juz dawno przestalam byc perfekcjonistka, juz samo kpi zabiera mi tyle czasu, ze teraz juz naprawde prasuje raz na tydzień jak juz nie mam zadnej wyprasowanej pieluchy. Staram sie dalej to robic ze wzgledu na te alergie malej - mielismy dlugo wysypke, zniknęła ale od czego co i jak to nie wiem. Jedyne co to zaczelam zamiast oliwki używać kremu z emolientem do smarowania Malej i zniknęło. Slyszalam ze oliwka zatyka pory, moze akurat.
    Mala znowu przysypia i jak sciagne mleko a dalej bedzie spac to chyba tez sie położę. Normalnie nie mam sily.
    Przesuneli mi rehabilitację z Mala na ten czwartek, pierwszy raz bede musiala wybrac sie gdzies dalej z Mala bez męża, do tej pory ciagle z nami jeździł i jakos bylo mi razniej.
    Kasjanna daj znac jak nad jeziorem.
    My chodzimy czasem wieczorami z mężem do sąsiada, ktory ma fajny duzy basen zewnętrzny. On wyjechał i nie ma go cale wakacje a my opiekujemy sie domem i mozemy korzystać. Zastanawialam sie ostatnio czy moge Mala wziac do wody, co o tym myslicie? Próbowała ktoras? Moze stopy jej dzisiaj pomocze i zobaczę reakcje :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2022, 12:53

Ana.Ta, Soleil, Zosiek lubią tę wiadomość

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2022, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zawsze sie dziwiłam czemu temat kupy to taki ważny temat przy dzieciach-teraz juz wiem! 🥳 gratuluje wyczekanych kup hihi

Ps. Odciągam jakąś tam małą porcje w butli i mam nadzieje ze zdarZe wystawic nogi na taras 😂

Wlasnie poduszka klin u mnie tylko w lozeczku. Ok to sprobuje faktycznie na przewijaku i macie. Tylko u mnie mala na macie juz tak zmienia pozycje że musialabym ciagle jej przekładać😂

Soleil Ja tez zaplace. U mnie tylko raz mala usnela na przewijaku, drugi na macie. Ale zeby tak w wozku czy w lozeczku- nie ma szans 😂 ale planuje kupic projektor bo podobaja jej sie diody w pozytywce. Moze to cos da....
    A ile Wam srednio dzieci tak lezą zAnim usną?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2022, 12:59

Merci92, Soleil, Leksa lubią tę wiadomość

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2022, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende Ale super macie opcje z tym basenem.! Jesli woda nie za zimna j bym sprobowala pomoczyc jej nóżki 😍

Ja tez dalej tylko z mezem- tymbardziej trzymam za ciebie kciuki!

U mnie na bujaku pogaworzy sama, czasem macie, ale zdecydowanie dluzej jak nas widzi. Ale akurat kuchnie mam polaczona z salonem to nie ma z tym problemu. Staram sie ją zostAwiac samą i caly czas do niej nie gadac zeby nie przyzwyczaic

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2022, 13:02

• Lotos Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2022, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem jak to u Was wygląda ale my jak kąpaliśmy Piotrka tak że byla ok 1/3 wanienki wody to krzyczał w niebogłosy bo nie był zaniżony caly. Położna poleciła nam lać pełna wanienkę i zanurzać go całego bez głowy. Od tego czasu uwielbia kąpiele więc niedługo planuje wziąć go na basen. Więc Vende mnie się wydaje że to super pomysł byle woda nie była za zimna

Ana.Ta lubi tę wiadomość

• Merci92 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2022, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotos dokładnie tak samo miałam z Laura i ta wanienka 😃

My juz po wizycie z fizjo ☺ Ogólnie nie jest źle ale może być lepiej. Tylko ćwiczyć i ćwiczyć ☺ Więc już ćwiczenia na szyjke i leżenie na brzuchu odhaczone a jeszcze dwa razy trzeba to powtórzyć ☺ Płaczu było bez końca bo po pierwsze przebieranie i zmiana pieluchy była bleee no i leżenie i ćwiczenie główki na brzuchu też jest bleee 😄 Po tym wszystkim twardo usnela 🥰

Ana. Ta Tak zdrowa kupka to teraz podstawa 😃
    Mam nadzieję że teraz po prostu będzie to dla niej norma że raz na tydzień kupka i to bez boleści ☺ Może już ten układ pokarmowy się jakos normuje ☺

Ana. Ta A powiedz jak Ty teraz karmisz? Raz butelka raz pierś? Bo ja też tak bym chciała jak Ty bo u mnie jest masakra z karmieniem. Wiesz moja Laura jak nie śpi to w żaden sposób nie mogę jej nakarmić. Tylko na śpiocha lub po dobrym senku łaskawie zje 😜🙆‍♀️ Żadna pozycja jej nie pasuje. A pierś nie może być ani za miękka ani za twarda 🤪 Myślałam że jak dam butelkę to problem się rozwiąże a tu wygląda że ani cycek nie jest fajny ani butelka. No już nie wiem co mam robić. Kiedyś myślałam żeby tylko cycka dawać a teraz przy moim egzemplarzu niejadkowym pragnę aby tylko jadła i to już bez różnicy w jaki sposób 😌🙆‍♀️

Lotos, Zosiek, Soleil, Leksa lubią tę wiadomość

6056198c02.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lipca 2022, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotos, u nas w nosie cały czas coś furczy, raz mniej raz więcej.Teraz więcej i stąd też kaszel. Lekarka mi dzisiaj powiedziala, że gorszy refluks utajony. Przy narmalnym uleje i po wszystkim, a przy utajonym część wraca albo do żołądka albo część idzie w drogi oddechowe. Stąd mogą być właśnie zachlystowe zapalenia płuc. Dlatego musimy bezwzględnie pilnować odbijania, pionizować, kłaść po kątem. Dostaliśmy jeszcze nutrikon do zagęszczania. Dziś póki co osluchowo czysto, ale to jak siedzenie na bombie.

Lotos, Merci92 lubią tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2022, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotos, zdecydowanie nie zgodzilabym sie na przyjazd tylu gosci, niezaleznie czy to bliskie osoby czy nie. Albo bym zasugerowala inny temin i podzielila towarzystwo na czesci, a jesli trudno ci tak sprawe postawic (nie wiem jakie macie relacje), to wymowilabym sie czymkolwiek, zeby juz lepiej nikt nie przyjezdzal, a zapraszajac kolejny raz jasno postawilabym sprawe kogo tego dnia zapraszam. Bez przesady... A jeszcze pewnie jak przyjda to będą sobie chcialy dluzej posiedziec...

Ana.Ta ja mam za daleko do kosciola żeby jechac wozkiem, ale chyba go w koncu wezmiemyza najwyzej będziemy małą nosic na zmianę, trudno.
    Pytalas o tulenie, ale mysle ze nie ma reguły. Moj syn nie chcial sie tulic bardzo dlugo, ani mnie, ani przytulanek, mysle ze nie sklamie ze mial ponad rok. Ale za tontulenie lubi do teraz i dalej spi z kroliczkiem :) A Nisia juz teraz sie tuli jak jest zmeczona czy jak sie wystraszy.

Vende, moja mała nie sypia na brzuchu wiwc nie mam dylematu, ale chyba juz na tym etapie nie balabym sie jej zostawic. Nad jeziorem bylo super, moczylam malej nogi i byla zachwycona. A teraz w domu smacznie śpi. Na basen tez na pewno pójdziemy, tylko u nas w miescie dzikie tlumy w takich miejscach, wiec chyba poczekam do wrzesnia z bardziej regularnymi wyjsciami. Myslalyscie o jakimś zorganizowanym kursie baby swim?

A z wanienka to u nas odwrotnie. W sensie Nisia lubi sie kąpać tak ogólnie, byle nie wieczorem, natomiast mniej wody dziala o tyle lepiej, że nie muszę jej trzymać, jak sama lezy to sie bardziej cieszy (oczywiście jestem obok i lapie główkę jakby bardzo kręciła).

Tez zazdroszcze jak dzieci smae zasypiają. Sprzedajcie patent :)

Lotos, Ana.Ta, Leksa lubią tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Lotos Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2022, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nie, zapisałam wiadomość i kliknelam anuluj 😕
    W skrócie, napisałam do pracy coś w stylu że bardzo mi miło że tyle osób chce mnie odwiedzić ale w tym momencie mogę zaprosić tylko 5-osobowa delegacje bo jestem sama z dzieckiem i więcej osób nie ogarne. Zobaczymy jaki będzie odzew. Nie będę się tym ani trochę przejmować.
    Pracuje z tymi ludźmi ponad 7 lat ale wiadomo jak to jest. Są lepsze i gorsze dni. Z jednymi jestem bliżej a o drugich mimo tylu lat niewiele wiem

Soleil, Leksa lubią tę wiadomość

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2022, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Merci92 ja sobie ściągam cały czas na bieżąco pokarm jak mała mi usypia albo jak jej aktywność pozwala - na następne karmienie lub na zapas na jakiś spacer, czy tak poprostu żeby coś mieć. U mnie zdarza się walka z cycem i wtedy mam wyjście awaryjne w lodówce, po mm żygała dużo i nie chcialabym wracac.

Ogólnie zazwyczaj podaje najpierw 60-90ml, a pozniej przystawiam ją do piersi. I już spokojna albo nie je, albo je od 5-10 min aktywnie. Pozniej to tylko ciumkanie. Obrałam taki schemat bo takie karmienie mniej mnie męczy i jakoś tak spkojniej przebiega
    🙈wcześniej to byla jedna wielka walka i córka przysypiała, nie najadala sie 🤷‍♀️ Teraz mam pewność że sobie poje👍

Ale nie ukrywam że jak mam czas lubie dawac tylko cyca i robie sobie zapas. I czasem tak jest jak nie mam sesji laktatorem.

Zosiek, Merci92 lubią tę wiadomość

• Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2022, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny szalejecie tu na forum widze😀
    Nadrobiłam ale już połowę tematów nie pamietam😆
    Co do wagi to ja już od miesiąca mam mniej niż przed ciążą ale wcześniej muqlam 4 kg mniej a teraz już tylko 2kg😋 poza tym schudły mi chyba tylko nogi bo brzuch właśnie robi się coraz wiekszy😏dosyc ze został jeszcze taki po ciazy to w ogóle rośnie bo za dużo słodyczy jem a nie potrafię się powstrzymać niestety 🙈
    Na wypadanie włosów wyczytałam gdzies ze dobre są te tabletki https://allegro.pl/oferta/kerabione-mama-60-tabletek-12327063597
    Albo
    https://allegro.pl/oferta/biotyna-10-od-twoj-cel-to-wlosy-paznokcie-10015376931
    Mi też coraz bardziej wychodzą ale jeszcze nie kupilam😏

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2022, 15:50

oar89n73njsm8gcn.png
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2022, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a po jakim cZasie Wasze dzieci sie z reguły męczą i chca isc spac bądź marudzą. Moja spała sobie 2.40 min, pokarmilam, siedzialam z nią na kupe ale nic nie wyszlo, a juz trze oczy i uszy. Z reguly po godzinie juz marudzi ale nie zawsze da sie uspać. Jak jest u Was?🤔

‹‹ 538 539 540 541 542 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ