X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 01:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek u Mnie o dziwo jak dziś była jakaś nerwa wzięła smok lovi i miała aż go 5min. Mam 1 zdj ze smokiem. Oczywiście po wypluciu było zaciskanie ust i śmianie 😂
    U Mnie jako tako drzemki w dzień są. Nieraz po konkretnym lulaniu (z termoforem i rożkiem), ale jak widzę tarcie oczek i szamotanie po uszach zawsze próbuje. Zazwyczaj śpi łącznie 1,5 h do południa, 2h w południe i jakaś godzinka może sie uzbiera do 19:00, później juz przeciagamy do kąpania ok 20.00 i do 21:00 próbuje uspać jak widze oznaki zmęczenia

Fajnie wygląda ta piłeczka👍

U mnie do chwytania sprawdzają się grzechotki pluszowe, które ma w wózku, przekladam do bujaka jak jesteśmy w domu i naprawde je nieźle tarmosi. Ale grzechotki takiej twardej nie chce trzymać. W ciągu dnia kłade jej obok też takiego misia i czasem go tarmosi (albo je)😂
    Szkoda że mata dalej ją parzy, już nie wiem jak ona ten brzuszek wyćwiczy🤷‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2022, 02:03

Zosiek lubi tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 02:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.Ta, to ja mam chyba niekończący sie pms 😁 moge podjadac bez konca :)

Z tym wozkiem tez mnie to martwi, to jest super wygoda miec pewność ze dziecko w wozku padnie. A ja sie wozka po prostu boje uzywac na jakies dłuższe wypady, bo na bank będzie awantura...

Ana.Ta, ja po ostatniej wizycie u pediatry, gdzie pokazala ze pieknie potrafi lezec na brzuchu, ale przed lustrem, zmieniam jej lokalizacje zeby ja zmusic do patrzenia. Ostatnio lezy na stole, szczegolnie jak jem, bo wtedy lubi się na mnie gapic. I w wozku. Generalnie trzeba kombinować. Mam zle wspomnienia po synu, ktory wrzeszczal na brzuchu jakby go ze skory obdzierali i wydawalo mi sie ze to nic takiego, z czasem i tak glowke trzymal, ale mial klopoty z obrotami, nie pełzał, nie raczkował, nie umiał sam usiasc albo wstac. Zablokowalam mu caly dalszy rozwoj.

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Lotos Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 04:49

Cytuj  /     /  Zgłoś

Proszę pocieszcie mnie, czy któryś dzieciaczek oprócz mojego też praktycznie nie śpi w dzień?[/QUOTE]

U nas często się zdarzają dni w których są tylko tak zwane turbodrzemki czyli kilka, kilkanaście minut, zwykle na rękach i po spaniu. Na szczęście po takim dniu zawsze ładnie przesypia noc więc coś za coś.

Mój maluch dzisiaj nauczył się piszczeć. On ma niezłą zabawę bo aż śmieje się w głos ale mi głowa pęka.

Właśnie mieliśmy pobudkę bo przy zmianie piersi maluch się zakrztusił i wybudził. U nas niestety często się to zdarza mimo że piersi są w miarę miękkie więc nie sądzę żeby byly przepełnione. Czasem wręcz wydaje mi się że są puste🤷 Macie na to jakiś patent czy u Was tak się nie zdarza?

Zosiek lubi tę wiadomość

• Soleil Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek wrote:
    Do nauki chwytania polecam taką piłeczkę https://allegro.pl/oferta/bright-starts-oball-pilka-pileczka-grzechotka-11450578609
    Moja ją łapie i macha, ale chyba nie zdaje sobie sprawy że to ona ją trzyma 🤣

Też mamy taką bardzo fajna!! :)

U nas noc średnia jak zwykle, maly zaczął w nocy troszke bardziej sie rozbudzać i o 4 bierze go na zabawy 🥱 teraz oczywiście też nie śpi ale tatuś już stara się go ululać

• Iwonaa27 Ekspertka

Wysłany: 26 lipca 2022, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam podobną piłeczkę, ale bez tych kuleczek w środku. Nasza to taki bardziej gumowy gryzak.

Jutro mamy na 8.30 wizytę u fizjo, jestem ciekawa co powie. Dodatkowo się stresuje, bo mam jechać sama z mała samochodem. Jeszcze nigdy sama z nią nie jechałam, a kawałek drogi mamy do przejechania.

Za pół godzinki miałam wychodzić na spotkanie dla mam przy kawie, u nas w mieście są takie organizowane na jedenj z sal zabaw, ale teraz się zastanawiam, bo mala właśnie usnęła. I to pierwszy raz nie przy cycu, tylko jak śpiewałam, dałam smoczek, który po minucie wyplula i zasnęła. Teraz żal mi jej budzić żeby do wózka znieść

Soleil lubi tę wiadomość

• Zosiek Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas noc rewelacja. 21-6 i później od 7-10. Tą drugą zasnęła przy mnie w łóżku sama, po prostu się wtuliła, oczywiście ja usnęłam pierwsza 🤣🤦 może rzeczywiście odsypia to niespanie w dzień.

Wiecie co u nas na początku jak nie chciała leżeć na brzuchu na macie to kładłam ja na naszym łóżku na samym prześcieradle i siadałam przed nią, żeby właśnie na mnie patrzyła. Teraz już na macie też trochę poleży ale musi mieć coś sprzodu jakieś obrazki albo zabawki.

Ana.Ta to może Twoja polubi się że smoczkiem 😁 ja muszę ciągle próbować bo to jest jednak wygoda z zasypianiem nawet.🙃

Ana.Ta, Leksa lubią tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile ja sie od was nauczę :)
    Dzis mloda obudzila sie o 6,pogadala w lozeczku i jak się trochę znudzila to wzielam do siebie. Cyca nie chciala i normalnie to bym ją zabawiala czyms, ale tym razem mowie nie, masz spac. Odlozylam do łóżeczka, cos sobie jeszcze pogadala i szok - usnela sama!

Jak sie obudziła kolejny raz to juz poszla do bujaka, ale to była krotka aktywność i znow spac, tylko juz bylo za pozno na łóżeczko bo byl wrzask. Jako ze syn wlaczyl sobie bajke w salonie to przenoslam sie do jego pokoju, polozylam sie z nia na lozku, przytulila sie, troche sie jeszcze pozalila, przytulila i śpi.
    Gdyby mi ktoś powiedzial ze moje dziecko umie tak usnac to bym wyśmiała. No wow!

Vende, Soleil, Zosiek, Ana.Ta, Asiulka87, Malinka2021, Leksa lubią tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A a propos smoczka, ja temat odpuscilam, ale w zastępstwie daje rog tetry albo jakiejs miekkiej zabawki i czasem przygarnie i mamla, ewidentnie woli takie materialy.

Vende, Soleil, Ana.Ta lubią tę wiadomość

• Vende Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja okresu jeszcze nie mam a na wizycie ginekolog powiedzial ze nic sie nie zapowiada wiec spoko :)
    U mnie noc duzo lepsza niz wczoraj, co prawda znowu zasnela dopiero o 22 ale za to pobudki tylko 3 i 6, no i o 8 wstala. Zjadla, troche sie pobawiłyśmy, fajnie juz grzechotka trząsła :D a teraz spi od godziny. Ja wreszcie wyjelam i dalam do prania wszystkie ciuszki (to co dostalosmy na prezent jak mala sie urodzila a bylo wieksze niz 62 schowalam i nie ruszalam do dzis), takze czeka mnie ktoregos dnia znowu przeglad szuflad do juz wypada a co zostaje. Generalnie zdecydowanie widze ze mam tego za duzo ;) Ale to jeszcze ten 68, pozniej juz pojedyncze rzeczy.
    Trafilam na fajny artykuł gdzie poruszany jest temat przestymulowania, co ostatnio pisałyśmy:
    https://www.wymagajace.pl/niemowleta-placza-nudow-slow-o-dobrej-stymulacji/
    Chyba sie z tym zgadzam :)
    Wgl Mala mi tu lezy z wypiętym tyłkiem obok (na brzuchu) i pierdzi jak stary dziad :P

Misiaa, bo Ty pisalas o bolu sutkow przy laktatorze, polozna polecila mi orzemywanie ich Octaniseptem (co jest glupie ale dziala nie jest glupie) i dopiero smarowanie lanoliną. Po dwoch dniach mi ten bol przeszedl, chyba troche sobie je podraznilam. Takze moze to sposob :)

Kasjanna, no i super z ta tetra. Moja kuzyka tak robiła :P W sumie zapomniałam o tym. Moja zdecydowanie ostatnio woli swoje palce niz smoczek, normalnie całą pięść wkłada, jakby jej zęby szly...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2022, 10:51

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna dzisiaj spróbuje popoludniu brzuszek w wózku i tak wtedy dluzej nie śpi. I tak marudzi to wszystko zniose😂 jej
    marzy mi sie takie usypianie z przytulaskiem- musze spróbować, ale moja sie jeszcze zlosci jak chce ją tylko potulic na siedząco, a co dopiero leżąco 🙈

Wlasnie ja chyba wtedy co mialam te afery od 18:00 chyba przestumulowywałam (czy jak to sie zwie)😂 odpukac od pt- nie śpi też wtedy ale już sie tak nie drze.

Vende jak moja pierdzi to 50/50 sie budzi 😂 Zawsze nie możemy powstrzymać śmiechu - takie są glosne 🙈

Znowu dziś córka mnie osrala jak robila kupe na kolanach. Ja do niej z sercem a ona z kakalkiem 😂 dobrze że mam mydełko na plamy bo poszlyby drugie fajne spodenki...

U Nas pojawia się mega zadowolenie na zabawke interaktywnĄ! Alez mnie cieszy że już coraz więcej ją interesuje😀

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2022, 12:45

Leksa lubi tę wiadomość

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende u mnie też razem z produkcją piany wkladai palce i pięści. Naczytalam sie że to objaw głodu i tym sposobem dwa razy wkurzylam moją córke przystawiając ją do piersi po godzinie. Ale z drugiej strony jeść nie chciala, ja ją ulululam na 15 min, dalej wkladala pięści i teraz wisi na cycu... czasem to naprawde kosmos dla Mnie....

Kurde czasem nie umie wyczaic kiedy ona jest glodna. W nocy jest o wiele łatwiej.. a w dzień jak spi np tylko 30 min i od jedzenia mija tylko godzina waham sie, czy dawac juz mleko bo cZasem je wtedy na sile i szybko sie zlosci, a z 2 str marudzi na inne aktywności 🤷‍♀️:/

Iwona27 daj Znac- moze ci sie udalo na spiocha do wozka przelozyc?:) ja często wieczorem ją tak przenosZe i nawet sie nie budzi

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2022, 12:51

• Misiaa Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende dzieki za podpowiedz o octenisepcie, narazie posmarowalam maltanem kilka razy i bol mniejszy ale dzisiaj sprobuje tak jak piszesz :)
    A ja dzisiaj dumna z siebie zlapalam siuski,zebralam sie do labo ok 9 bo bylam pewna ze otwarte do 10...pojechalam a tam zamkniete..od 7:30-9 myslalam ze sie w tylek ugryze :/

24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
    26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
    IV.2019 CB
    24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
    9tc... VI.2021 😇💔
    05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤

"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
    - przypominam sobie kto mi się przygląda..."
  • Vende Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wlasnie zaliczylam pierwsza porazke z wkladaniem do chusty ale chyba dlatego ze Mala okazala sie glodna... Nie sadzilam bo o 11 zjadla 120ml, potem byla kupa, chwile ja dalam pod karuzele i probowalam wlozyc... Minela godzina od karmienia. Za cholere, zaczela się drzec. Jak wyjęłam tak zobaczyłam jak memła... I zjadla kolejne 70ml. Chyba poczula ode mnie zapach mleka jak ja zbliżyłam do klatki i jej sie przypomnialo. No coz. Nie poddaje sie, sprobuje jeszcze raz pozniej bo teraz znowu bede musiala sie ściągnąć. Fajnie jakby się udalo ja zachustowac bo nie mam obiadu dzisiaj.

Misiaa współczuję najgorzej. A udało sie pobrać ten mocz? Pod jechałaś gdzies indziej czy jutro idziesz?

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co dzis małą odloze to sie budzi o albo kupa albo gazy, pranie od rana kisi sie w pralce😂 spala mi aż 20 min po 12:00. Teraz znów dojadła-mam nadzieje ze uśnie😂

Vende musi sie udac ✊✊✊ o jakby mi sie dzis opcja chusty przydala, mi na szczescie zostal do ugotowania makaron.

Misiaa Mam nadzieje ze gdzies indziej podwiozlas

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2022, 13:59

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2022, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mam refluksowych dzieci- u nas ten nutriton super działa. Kaszel prawie zupełnie ustąpił i ulewania tak samo. To na razie jeden dzień, ale widzę ogromną poprawę i mam nadzieję, że tak zostanie.

Mam nadzieję, że te upały trochę zelżą, bo trochę te dni zmarnowane. Chowamy się w mieszkaniu cały dzień. Dzisiaj byłyśmy ba spacerze zaraz po 8 i już nieźle grzało. Uszłyśmy pół kilometra i Hanka w ryk. Musiałam przerzucić do nosidła, usnęła i dopiero znowu do wózka.

Ana.Ta lubi tę wiadomość

• Misiaa Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A gdzie tam...nigdzie nie moglam podwiezc bo nasza pediatra bierze pod uwage badania tylko z labo ze szpitala a ze M tweraz ma wolne dopiero w poniedzialek to wtedy pojedziemy...na szczescie to tylko kontrolna morfo i mocz,nic sie nie dzieje, bo tak to sama bym musiala jutro drałować a ten fotelik mamy taki ciezki jak cholera..no ale coz..chcialam bezpieczny to mam tyle ze ciezki.. :/

24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
    26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
    IV.2019 CB
    24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
    9tc... VI.2021 😇💔
    05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤

"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
    - przypominam sobie kto mi się przygląda..."
  • kid_aa Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny! Postanowiłam Was zapytać o opinię dot laktatorów, bo myślę, że jesteście już głęboko w temacie :) Na jaki postawiłyście? Co polecacie? Ma któraś Neno Angel?

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • Iwonaa27 Ekspertka

Wysłany: 26 lipca 2022, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wybrałam się na spotkanie, ale nie udało mi się małej przenieść do wózka na śpiocha. Obudziła się, ale na szczęście zasnęła po 15 minutach i przespała cała drogę. Z resztą spotkanie całe tez przespała z przerwa na dwa karmienia :p Śpi dzisiaj niemożliwie, oby w nocy potem spała.

Ana.Ta lubi tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2022, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende, powodzenia z chusta! Daj znac jak poszlo kolejne podejscie. Jak wiazesz to duzo sie ruszaj żeby ją bujało. Ale faktycznie na glodnego najgorzej, tez na poczatku zdarzalo mi się zawiazac a ta pchala sie w kierunku cyca bo czula ze bedzie jedzonko, teraz juz przywykla i wie o co chodzi z chustą.

Ana.Ta, tez mialam takie dylematy, ale najczęściej to marudzenie o nic to jest marudzenie o spanie, a nie o cyca. Staram sie karmic co 2.5 godziny, bo tyle potrzebuje żeby zglodniec. Czasem probuje dac wczesniej bo np gdzies wychodzimy i nie chce karmic po drodze, ale wtedy bardziej sie cycem bawi niz je.

Iwonaa, chyba ilosc spania w dzien nie wplywa na spanie w nocy, przynajmniej u nas nie ma zaleznosci.

Klara, u nas dzis duzo chlodniej, a podobno na niedziele mówią bardzo zimno, akurat na nasze chrzciny, a oczywiście kreacje mamy letnie :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2022, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie mały po przytulaniu odpada w sekundę, czasem się buntuje to go kładę na plecach chwilkę i jak jest gotowy to znowu go biorę i razem zasypiamy.
    Ostatnio 2 dni mamy gorsze z karmieniem, cieszę się, że mąż w domu, bo naprawdę mocno już się frustrowalam.

Noce też średnie, według męża Maks śpi od 22 do 4 rano, ale on już stęka od 2 i muszę go klepać, miziać żeby dalej spał.
    Dzisiaj stwierdziłam, że dosyć jak stęka to go nakarmię szybciej i co karmiłam o 3 o 5 i o 7...ale mąż wziął go z łóżka po karmieniu i pospałam sama 2h.

Byłam wczoraj u mniej doktor i wszystko super, na okres się nie zapowiada, ale kazała brać tabletki anty, żeby na pewno nie zajść w ciążę jeszcze...trochę źle się z tym czuje, bo nigdy nie brałam. Oceniła też bliznę w macicy i mówiła, że piękna robota i trafiłam na dobrego lekarza. Wiec tak myślę skoro robota w macicy tak dobrze zrobiona i na okres się nie zapowiada yo po co te tabletki i straszenie pęknięciem macicy w potencjalnej ciąży... Poza tym dlugo się o Maksa staraliśmy i aż w takie szczęście w nie wierzę, że na drugie dziecko jeden cykl wystarczy

‹‹ 540 541 542 543 544 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ