Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Soleil z tą gondolą nawet sie udaje jak odsłonie daszek, ale to opcja tylko na wieczor albo jak nie ma slonca🤦♀️Tylko ze jak idzie kupa to nic mi nie pomoze😂 A psychcznie mam dosc afer poza domem 😶
To widze ze u Was tez te drzemki zachwiane. Ja niewiem juz co jest... wczoraj bylam juz tak zmeczona ze od 17 do 19:00 pozwolilam przysypiac przy cycu...
Obecnie po 10 min drzemce siedzi na bujaku z grzechotką na nodze i cieszy do wiatraku- dostala od tesciowej i stal sie hitem😂...Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2022, 14:34
Soleil, Merci92, Leksa lubią tę wiadomość
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
Merci, a moze to stabilizacja u Ciebie? Piersi sie uspokajaja, ale mleko zostaje, trzymam kciuki aby tak właśnie bylo
Monia, temat karmienia piersia to temat rzeka i kazda z nas ma swoje przeboje, ja np przeszłam dwa zapalenia i ropień, aktualnie jestem kpi bo dziecko placze na widok cycka. Także no, bywa roznie dobrze Cie rozumiem
Tez rozumiem dopiero teraz rodziców malych dzieci, zwlaszcza ze ja nie za bardzo lubię dzieci
ale co swoje to swoje. I tez oszalalam
Ana.ta ooooo wiatrak. Dobry w sumie pomysl. Musze spróbować u siebie.Monja, Merci92, Ana.Ta lubią tę wiadomość
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Merci92 wrote:A u mnie jest jakiś kryzys laktacyjny. Piersi jak flaki a zawsze z nich leciało strumieniem. Przystawiam cały czas do piersi Laurę a później odciagam. Boję się że mi zaniknie. Nie wiem czy to ma coś wspólnego ale w niedzielę okresu dostałam ale mało obfitego raczej takie plemienia były może to przez to?
U mnie okres zdecydowanie wpływ na laktację. Pierwszy też był taki mało obfity a miałam problem z pokarmem przez 3 dni. Dokładnie tak jak piszesz, piersi flaki a mały zgłaszał się na jedzenie co godzinę. Po trzech dniach się unormowało. Teraz czuję że zbliża się drugi okres więc zobaczymy jak będzie teraz
Merci92 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMonja, u nas też jest problem z refluksem utajonym i właśnie też pediatra na początku zbagatelizował problem. Usłyszałam, że jak rzyga, ale przybiera, to niech rzyga. Wylądowałyśmy w szpitalu z zachlystowym zapaleniem płuc. Aktualnie stosuję nutriton przed każdym kp, to zagestnik kupisz w aptece lub Rossmannie. Na refluks super pomógł, niestety chyba trochę zaszkodził na wypróżnienia.
-
Merci92 wrote:Soleil i Asiulka Co wy jecie że wam tak zdrowo bobasy rosną? 😃 Moja musiałaby dostawać jakieś dodatkowe białko w proszku żeby was dogonić 😆 Ma niecałe 5,5g i okolo 62-63cm więc taki szczypiorek rośnie ☺ Dzisiaj mierzyłam metrowka krawiecka ile ma wzrostu ale ciężko było nogi przytrzymać tego mojego koziołka ale chyba jakoś wyszło 😄
Lotos Głowa do góry 🥰 Nie ma co się przejmować każde dziecko inaczej tyje i przechodzi choroby teraz może ciężej znosi szczepienia ale za to później może być zdrów jak ryba po każdej dawce ☺ Nigdy nie wiadomo 🥰
A u mnie jest jakiś kryzys laktacyjny. Piersi jak flaki a zawsze z nich leciało strumieniem. Przystawiam cały czas do piersi Laurę a później odciagam. Boję się że mi zaniknie. Nie wiem czy to ma coś wspólnego ale w niedzielę okresu dostałam ale mało obfitego raczej takie plemienia były może to przez to?
Monia Witamy w grupie im nas więcej tym lepiej ☺ Napisz coś o sobie? 🥰
Merci mała pochłania ze mnie wszystko dlatego pewnie już niedługo po porodzie ważyłam mniej niż przed ciążą😆
U mnie też w ciągu dnia te piersi jakies takie sflaczałe zaczęły się robic🤔w nocy są mega twarde ale w dzien właśnie od wczoraj jakies takie dziwne🤔
Ja okresu jeszcze nie mam ale pojoc moze tak być po dostaniu miesiączki ze przez kilka dni jest problem z laktacja😏Merci92 lubi tę wiadomość
-
Asiulka, my na 3 noce mielismy pelny bagażnik, a wozek wziął moj brat bo się nam nie zmiescil. Spakowalam wszystko co sie dalo, a pakowanie zajelo mi doslownie 3 dni
jutro wracamy. Szkoda ze tak krotko, ale moje ramiona mi podziękują. Nigdy nie nosilam tak długo w chuscie i nie sadzilam ze te 6 kg mogą tak obciążyć...
29.04 - moja kochana córeczka -
Kochane wpadam na szybcika tylko z info ze w 5 10 15 na outlecie sa meeeeega wyprzedaze
gdyby ktoras chciala cos akurat kupic
ja mam szczepienie 16.08 i tez jestem ciekawa ile ten moj pulpecik juz wazy ale obstawiam ok 6kg dzisiaj w dzien mielismy troche placzkow ale nie bylo tragedii...noc sie nie zmienia pobudka 23-24 pozniej 2-3 no o 5-6 wtedy juz gada sobie itp i o 9 idzie znowu spac do ok 11 i wtedy juz zaczyna dzien
w ciagu dnia drzemki max po 15 minut ostatnio..
Leksa lubi tę wiadomość
24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
IV.2019 CB
24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
9tc... VI.2021 😇💔
05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤
"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
- przypominam sobie kto mi się przygląda..." -
nick nieaktualnyVende, kurczę to dzielna z Ciebie kobietka, że po tylu przygodach nie zrezygnowalaś z podawania swojego mleka i wielki szacun za kpi💪. Przez krótki czas po porodzie też byłam kpi i wiem jaki to wysiłek i generalnie jakiej dyscypliny to wymaga przy maluchu.
Klara, czyli współdzielimy los w życiu z naszymi małymi refluksiakami🥰 dzięki za nadzieję ze skutecznością zageszczacza☺️serio! Jestem na grupach na FB dotyczących refluksu u maluchów, dużo tam wiedzy więc zaglądam co nowego jak mam chwilę, ale generalnie wypowiedzi o nutritonie jak kojarze z reguły są takie, że nic nie zdziałał. Byłam do tej pory trochę przez to zrezygnowana, ale może warto spróbować skoro u Was jest poprawa. A powiedz proszę, jak podajesz maluszkowi, w jakiej formie?
Lotos, też się cieszę że tu trafiłam, zwłaszcza że moje najbliższe koleżanki akurat nie są jeszcze mamami, w rodzinie nie ma już aż takich maluchów, więc nie bardzo jest z kim przegadywac bieżące tematy dzieciowe. A tak, zawsze będzie o wiele raźniej 🤩
Malinka, moja córa to Gabrysia(ale wersji tego imienia tworzymy i używamy z mężem kreatywnie nieskończoną ilość 😁😁)
Malinka2021 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWidzę, że w podobnym czasie następuje stabilizacja laktacji i u Was. Od kilku dni mam tak samo(tak mi się wydaje przynajmniej, bałam się na początku że może brakuje mi mleka po prostu, ale jednak Gabi je i wszystko wydaje się wraca do normy). Dodatkowo moja mała zamienia się w tym czasie w noworodka😆 Ba, jako noworodek nie miała zwyczaju wiszenia na cycku, zjadła bardzo szybko i tyle. Oczywiście nie znaczyło to że pozwoliła się odłożyć do łóżeczka bez awanturki, ale to już inna sprawa😅
Dziewczyny, to jeszcze w temacie laktacji (sorki jeśli powielam, bo czuję że macie już obgadany). Jak u Was z używaniem smoczka? My na początku nie czuliśmy potrzeby używania, ale na jednej z wizyt położna środowiskowa sama zasugerowała, żeby spróbować smoczka zamiast cyca jeśli dziecko się naje, a nadal chce ssać i jest niespokojne (z perspektywy czasu zastanawiam się która położna daje takie rady na początku drogi mlecznej), ale oczywiście smoczek zaczął wjeżdżać i przypasował córce, my też zyskaliśmy jednak sposób na chwilkę spokoju, bo faktycznie się uspokajała, fajnie nam zasypiała na noc (chyba od tamtej pory zaczęła przesypiać nam noce z jedna pobudką lub bez, czasem sama ją wybudzam, żeby ulżyć sobie z ciśnieniem mleka i żeby mała nie była taka wygłodniała, oby to zostało tak już🙏).
Po jakimś czasie, po chyba pierwszym skoku rozwojowym małej, gdzie smoczek mocno nam wtedy pomagał, zauważyłam że mała zaczęła inaczej ssać, zaczęło się klikanie, cmokanie, łapanie powietrza, ogólnie płytko łapała pierś. Przekopałam internet, oczytałam się i czuję że to raczej ten smoczek właśnie namieszał.. ewentualnie szybki wypływ, chociaż nawet nie jestem pewna, czy dobrze myślę że taki właśnie mam. Ale często przy karmieniu mam wrażenie że mała ledwo nadąża połykać. Jakie macie doświadczenia Kochane z tymi kontrowersyjnymi smoczkami, czy w ogóle używacie, zauważylyscie jakiś wpływ na karmienie piersią? Na grupie FB dot. kp (tak, jak tylko mam czas śledzę sporo grup i chłonę wiedzę😛)smoczek uspokajacz czy butelka przy kp to najgorsze zło tego świata. Rozumiem że czasem dziecko może odrzucić pierś, ale też nie wierzę że zawsze smoczek to takie samo zło przy kp i zawsze niesie za sobą problemy.
-
Monja, czesc
my tu chyba raczej jestesmy bardziej pro-smoczkowe, ale niekoniecznie takie są nasze dzieci 😉
Mnie w szpitalu po porodzie chyba kazda osoba z personelu pytala o smoczek, łącznie z położna laktacyjna, wiec w koncu kazalam mezowi dowieźć. I mała ciumkala, ale szybko zorientowala sie że z tego nic nie poleci, a glupia nie jest żeby ciumkac za darmo 😉 pluła smoczkiem na potęgę. Teraz nie tyle pluje, co traktuje jak gryzak. W ogole nie usiluje ssać, ku przerazeniu mojej mamy bo jak dziecko może nie miec smoczka.
Natomiast mała tez czasem cmoka w czasie jedzenia, nie raz sie zakrztusi jak cyce są pelniejsze, a na poczatku tego nie bylo, także nie przypisywalabym tego smoczkowi. U nas nie powoduje to problemów brzuszkowych, a mała radzi sobie z zakrztuszeniem bez problemu, wiec nic nie robie w tym kierunku. A smoczek odpuscilam tylko dlatego że mała go nie lubi, ale nie przecze że czasem by sie przydal...Soleil, Monja lubią tę wiadomość
29.04 - moja kochana córeczka -
Ehh mam nadzieję że to po tym szczepieniu jeszcze reakcja bo mała od wczoraj w nocy budzi mi się co 2 godz z płaczem i tylko cyc daje rade bo żadne inne uspokajanie w tym smoczek nie aa akceptowane😒a wcześniej w nocy jadła mi już co 3h i to bez placzu tylko zaczęła się dużo kręcić to ja wyciągałam cyca😏
A mi już nawet nie chodzi o to żeby Jej bronić jesc tylko zawsze boje się że jak się za dużo Naje to wtedy będzie mi więcej ulewac😏
Monia moja malutka od początku nie chciala smoka ale położna tez mi doradziła że w ten sposób moze troszke wydłużymy przerwy między karmieniami z tego względu ze moja jest zarlokiem i ja też chcialam że może smoczek mi ją czasem uspokoi 😋
Terwz widze ze smoczek daje rade czasem na spacerze jak jest mega śpiąca a nie może usnąć i w sumie jedynie do usypiania bo jak jest głodna to smoczka od razu wypluwa😆Lotos, Monja lubią tę wiadomość
-
Monja ja mojego synka smoczka uczyłam, raz zlapie raz nie, ale ostatnio podobno jak u Kasjanny, mam wrażenie jakby go gryzł a nie ssal :p co do refluksu mój też ma, z tym że trafiliśmy na super profesora który potwierdził i dał leki. Wydaje mi się że jest lepiej a leki odstawione.
Po szczepieniu doszliśmy tylko do temp 37. 1..cale szczęście. Ale mały bardzo przymulony bez życia i tylko tulenie na rodzicu. Pobudki co 2 godziny dziś
W ogóle powiem wam ze wczoraj Ostro się zdolowalam tym usypianiem na rękach. Aż się popłakałam. Co odłożę to wrzask. W dzień jakby lepiej bo często i cycem sobie pomagam ale na noc to nie skutkuje. Nie wiem moze powinnam przed spaniem zmienić kolejność i karmić przed samym spaniem chociaż tego unikałam. Albo zacznac odzwyczajać od noszenia. Jestem na prawdę podłamana. A plecy mnie bolą jak nigdyWiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2022, 06:26
Lotos, Leksa, Klara_1985, Monja lubią tę wiadomość
-
Monja Super że udał Ci się szybki poród bo przynajmniej nie jesteś zrażona i i bez traumy możesz kolejnego bobasa rodzic 😃 Jeżeli oczywiście planujesz ☺
Ja też miałam szybki poród (5,5h) ale ja już byłam wtedy w szpitalu na indukcji do której nie doszło bo sama zaczęłam rodzic 😃 Uciekłam przed planowanym balonikiem z patologii na salę porodowa 😆😎 Zawsze się z tego śmieje jak sobie przypomnę 😄
Też mam takie spostrzeżenie co do smoczka a i moja Laura też tak konkretnie ssala i nie wisiała na piersi ale u nas był problem ogólnie z łapaniem sutka i samym ssaniem bo mam płaskie brodawki. No i ona nie zawsze lubi być przy piersi i są bunty na cyca. Wydaje mi się że to przez te trudne początki. No ale trudno i tak ja kocham 😄🥰 I uważam po tych trzech miesiącach że dziecko jak się da to powinno wszystko umieć i ssać butelkę i cyca i smoczka bo nigdy nie wiadomo co się może przydać i co się może wydarzyć jak np zabraknie pokarmu albo jest aferka na spacerze 😄 Moja wszystko ssie pomimo tego że przez pierwszy miesiąc musiałam nauczyć ja łapania mojego beznadziejnego płaskiego sutka i teoretycznie powinna przez te dodatki odrzucić pierś a tak nie jest chociaż od początku na niego narzeka 😄 Ale pochwalę ja bo w nocy ssie idealnie 🙃🥰
Soleil Wczoraj miałam taki płaczliwy dzień że myślałam że się przewroce od tego noszenia na rękach. A na koniec dnia dostała ataku płaczu jak przy kolce czy mocnym przemęczenia to aż mężowi odechciało się jeść przez ta akcje tak się przejął. To już drugi taki atak. Przy pierwszym który był miesiąc temu chciałam na pogotowie zadzwonić😆 Nie wiem co to jest ale normalnie dziecko bawi się zabawkami i nagle taki atak płaczu jest trwa z 10 min i koniec 🤷♀️ Okropność 😞
Dzisiaj mam z mężem pierwsza rocznicę ślubu 🥰 Papierowa! 🥰😊
Zosiek, Lotos, Asiulka87, Malinka2021, Leksa, Klara_1985, Monja lubią tę wiadomość
-
Merci92 wrote:I uważam po tych trzech miesiącach że dziecko jak się da to powinno wszystko umieć i ssać butelkę i cyca i smoczka bo nigdy nie wiadomo co się może przydać i co się może wydarzyć jak np zabraknie pokarmu albo jest aferka na spacerze 😄 Moja wszystko ssie pomimo tego że przez pierwszy miesiąc musiałam nauczyć ja łapania mojego beznadziejnego płaskiego sutka i teoretycznie powinna przez te dodatki odrzucić pierś a tak nie jest chociaż od początku na niego narzeka 😄 Ale pochwalę ja bo w nocy ssie idealnie 🙃🥰
Dzisiaj mam z mężem pierwsza rocznicę ślubu 🥰 Papierowa! 🥰😊
Potwierdzam, moje dziecko nie umie ssać butelki i też mam z tym mega problem. Przez moment była nadzieja ale od tygodnia krzyczy na sam widok butelki i nawet podawanie mojego mleka nie pomaga, bo o tym że będzie pił mm to już zapomniałam. Na razie wyczerpały mi się pomysły co zrobić. Dobrze że chociaż smoczek akceptuje więc on czasem ratuje sytuację, ale wiadomo, nie wtedy jak jest afera z głodu. Dlatego mam takie poważne obawy przed kolejnym okresem....
Merci wszystkiego najlepszego dla Was! Ach, pierwsza rocznica, kiedy to było. U nas lada moment szósta i powiem Wam że nie wiem kiedy to minęło
Merci92, Monja lubią tę wiadomość
-
Dziękuję dziewczyny! 🥰 Wypije karmi również za wasze zdrowie i zjem sushi bo lubię 🍱🍣🍤 🥰
Lotos U mnie tylko butelka od dr Browna nr 1 z szerokim smoczkiem się sprawdziła. Dziewczyny ja polecaly. Co prawda bawi się językiem z 10 ml wyleci bokiem ale pije. 😄Malinka2021, Lotos lubią tę wiadomość