Maj 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyKlara, jasne że będę próbować, dzięki za podpowiedzi. Co do syropu Gastrotuss baby to tez nam poleciła pediatra, podaliśmy małej jeden raz i zwymiotowała, więcej nie próbowaliśmy nawet.
W temacie zasypiania to u nas bardzo różnie😁. Gabi przesypia nam prawie całe noce, czasem się budzi na jedzenie, czasem ja ją obudzę żeby ulżyć cyckom, a czasem dopiero nad ranem się budzi i po jedzonko pospi jeszcze. Przez dłuższy czas udawało się usypiać ją tak, że w tle leciał szum suszarki albo odkurzacza z YT i trzeba było cierpliwie leżeć przy niej wiercącej się i wytrwale głaskać po główce delikatnie😜 teraz przez to, że coś jej się odmieniło i chce wisieć przy cycku, to temu wiszeniu nie byłoby końca, czasem jej pozwalam ale i tak trudno ją odłożyć śpiąca i w kółko jest noszenie na rękach, odkładanie, aż do skutku. Noo i kluczowe, wcześniej to jednak z tym smokiem zasypiała "sama", później go wyjmowalismy lub sama wypluwała i już spala bez. Jak teraz na próbę ograniczyliśmy smoczka, to się pozmieniało i już trudno wrócić do tamtej metody, ehh.
Aa i przede wszystkim, żeby nie było za pięknie z tym spaniem, to u nas w dzień praktycznie nie ma mowy o jakieś dłuższej niż 5 do 30 min drzemce😔 jak już widzę że jest zmęczona udaje się ją uśpić, ale za moment jest kręcenie, cofka i się wybudza bidna skrzywiona. Chyba że drzemka w wózku na spacerze, to akurat lubi więc jakos się ratuję tym. Ale ogólnie zrobienie czegoś w domu przy małej w ciągu dnia to ciężka sprawa. Może z czasem jakoś się to poprawi jednak.
Klara_1985 lubi tę wiadomość
-
Monja, a probowalas chuste / tule? Moze latwiej by ci bylo w ciagu dnia jakbys miala małą przytuloną bez użycia rąk?
Co do imion to bardzo sie zmienia. Moja kuzynka ma na imię Gabrysia. Jest juz dorosla ale sporo mlodsza ode mnie i jak jej wybierali imie to mi się bardzo nie podobalo. A teraz jestem nim zachwycona
Kiedys polecalyscie piłki ktore dziecku latwo chwytac, ale u nas sie nie sprawdzila bo nie miesci sie do buzi, ale polecam silikonową, jesli macie podobny problem. U nas jest ostatnio ciagle w uzytku, lezy sobie na brzuszku i mieli.
https://allegro.pl/oferta/sensoryczny-gryzak-ogobolli-pilka-chwyt-malinowy-9831383958?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=wybrane&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dck_bg_pla_pmax_catch_all&ev_campaign_id=17996298381&gclid=Cj0KCQjwrs2XBhDjARIsAHVymmRBMhMhpxLhZThvdF_L1pI2_8BvRFZiD7eEZrwQmew12PSOrX3UMDQaAk71EALw_wcB
Misiaa, dzieci mają swoje tempo rozwoju. Niektore idą książkowo, dany tydzień - dana umiejętność, ale nie wszystkie i to tez jest ok. Jak cie to martwi to oczywiście sprawdź z pediatra/fizjoterapeutą, ale myślę że dzieci jak i my mają różne predyspozycje i niektóre rzeczy przychodzą im z większą bądź mniejsza łatwością. Moze sprobuj wiecej ćwiczyć np.obroty?Monja lubi tę wiadomość
29.04 - moja kochana córeczka -
Lotos wrote:Dziewczyny mam bon do smyka na 400zl. Ubranek i zabawek mamy już dużo. Maty i bujaczek też już jest więc pomyślałam że może czas wydać to na krzesełko do karmienia? Macie jakieś propozycje? Przegladalyscie już coś? Wizualnie podoba mi się kinderkraft fini ale chodzi jeszcze o to żeby był tez praktyczny. A może macie zupełnie inny pomysł na co warto wydać te kasę.
Lotos, ja mam fotelik coto baby stars. Jego mozna uzysac pozniej jako krzeselko + stolik. Stolik mi się za bardzo nie przydal, ale krzeselko na ziemi przy starszym dziecku tak. Co bym powiedziala ze jest dosc wazne (przynajmniej dla mnie), to żeby byla mozliwosc pochylenia oparcia, bo moze sie zdarzyc ze dziecko nie bedzie jeszcze siedziec jak zaczniesz podawac posilki stale. I druga sprawa zeby tacke dalo sie dosc daleko docisnac do dziecka, po pierwsze bo sie nie wyslizgnie (są pasy, ale male dzieci bywaja sprytne jak maja dostep i moga manipulować przy szelkach), a po drugie jak sie dziecku poleje/wypadnie z buzi to nie gdzies na nogi ale na tacke.
Mi siostra w ramach prezentu na chrzest kupila zestawy do karmienia na różny wiek. Od kubka do trenowania picia, poprzez bidony, niekapki, miseczki, talerzyki czy takie cos do czego się wklada owoc i dziecko sobie wyciska.
Jak nie krzeselko to takie cos tez sie pewnie przyda.
Ana.Ta, Lotos lubią tę wiadomość
nick nieaktualnyKasjanna, chusta od początku chodzi mi po głowie i żeby zyskać wolne ręce i wesprzeć małą z tym refluksem, żeby ją spionizowac. Ale niedawno rozmawiałam o tym z rehebilitantka małej i ona była raczej taka sceptyczna, tzn. nie odradzała mi wprost, ale sugerowała że w przypadku kiedy dziecko miewa tendencje do przeprostow, czy ogólnie prężenia się to raczej pozycja w chuście nie będzie szczególnie korzystna dla prawidłowego rozkładu napięcia mięśni (wydawało mi się że wręcz przeciwnie to korzystna pozycja bo dziecko ma zawinięta miednicę). I namieszała mi trochę w głowie. Podobnie jak z lezaczkami/bujaczkami, liczyłam że bede sporo korzystała, bo to jednak mobilna opcja, zawsze można przestawiac żeby mieć malucha na oku w różnych częściach mieszkania. Tylko tu stanowczo odradziła wprost. Może powinnam te jej rady skonsultować z kims jeszcze, ale jakoś tak opadł mi entuzjazm i zawiesiłam oba tematy w próżni.
Cieszę się że małej przypasowała niedawno mata i choć trochę czasu na niej spędza, ale wiadomo bez szału i tak.Ana.Ta lubi tę wiadomość
-
Misiaa moja Olga urodziła się w terminie (38+3) na brzuszek tez się nie przekręca. Zabawki tak nie bardzo łapie, ale swój smoczek to uparcie trzyma, łzy jej nie lecą, ewentualnie ma mokre oczy, w głos się zaśmiała jeden raz przez sen. Jedyne co robi to gada sobie po swojemu, lecz zazwyczaj tylko wtedy, gdy się do niej mówi. Nie uważam, ze jest z nią coś nie tak. Każde dziecko rozwija się w swoim tępie i na wszystko przyjdzie czas.
A czy wasze dzieci tez tak śmiesznie mlaszcza/cmokają buźka jak są głodne ? 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2022, 00:53
Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️ -
1,15 h od ostatniego karmienia i karmie znowu...najpierw się wierci potem zaczyna plakac, biore na ręce zasypia ale jak tylko próbuje odłożyć to placze...aż w końcu nawet noszenie nie pomaga i jedynie cyc daje rade. Głodna już? Ehh Mleko leci wiec pokarm mam hmm albo się zrobil jakiś kiepski ze się nie najada albo je podwójnie tylko czemu ?🤔
-
Misiaa, ja chodze do fizjo regularnie i uslyszalam ze to jeszcze nie ejst u dziecka czas na świadome obroty i jesli sie zdarzają to ok, ale jesli nie to tez nic sie nie dzieje. U nas obraca sie sama tylko na boczki i podobno to jest w porządku. Takze sie nie denerwuj. Co do łez to u mnie sie pojawiaja ale tez nie zawsze i czasem mam wrazenie ze sie nie pojawiaja jak Mala probuje cos wymusic... Moze u Ciebie tez tak jest?
Leksa, u mnie czasem cmoka, ale sporadycznie, ogolnie od dawna juz tak bekowo rusza buzia jak jest glodna, jakby juz miala butelke w buzi
Wyjscie w miare sie udalo. Escape room bardzo fajny o tęskniłam za tym, a przez cale 80minut ani razu nie pomyslalam o tym, ze jestem mama i chyba tego najbardziej potrzebowałam Jak wrocilam do domu to Mala ciagle sie do mnie smiala i serce mi roslo. Co rpawda jak wychodzilam trochę ścięłam sie z mężem bo nie mogl się zebrac, a potem Mala zrobila kupe i to taka ze wjechalo mycie i brakło mi czasu zeby ich zawieźć do teściowej bo tak sie umowili, wiec mąż musial jechac z nia pierwszy raz autem sam i troche byl zdenerwowany, ale to nie moja wina. Tak czy inaczej jak wrocilam to juz nic nie gadał, bo Mala przespala mu wiekszosc tego czasu. Mam nadzieje ze nie wstanie zaraz gotowa do zabawy
Jedyny problem to pojawił mi sie znowu zastój, nie wiem czemu bo to było ok 4h a czesto w nocy mam takie przerwy i nic wie nie dzieje. Właśnie lece trzecie sciaganie i dalej nie czuje ulgi w tej piersi... Bede miala rano znowu robote z tym zeby to rozruszac...Malinka2021 lubi tę wiadomość
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Asiulka, ja tez karmie nie wiem ktory raz, jakas ciezka ta noc...
Leksa, moja czasem ssie gorna warge i wtedy wydaje mlaskajace dźwięki.
Monja, to mnie zaskoczylas, myslalam ze chusta jest dobra na wszslkie nieprawidłowości czy Napięcia. Bo bujaczek rozumiem, on w ogole jest niewskazany zbyt dlugo.
Vende, super ze wyszlas. To ze mala sie dobrze zachowywala dobrze wróży na kolejne wyjscia z odstepem czasu w karmieniu to nie ma co porownywac, bo cialo rozroznia cykl dobowy, i produkuje mleko w stosunku do tego ile o danej porze zwykle jest potrzeba. A ty ewidentnie masz wrazliwe piersi na wszelkie zmiany...29.04 - moja kochana córeczka -
Kasjanna no niestety wykańczają mnie te moje piersi, az sie boje co sie bedzie dzialo przy odstawianiu Tak czy inaczej jak sumiennu żuczek dzisiaj wstaje o lece na tym laktatorze... Mam nadzieję, ze bedzie ok. Wzielam tez ibuprofen bo dziala przeciw zapalnie.
U mnie z ta chusta ciezka sprawa. Mala nie daje sie dobrze zapakować. a szkoda bo bardzo chcialabym moc nosić właśnie no pod kątem wyjazdu...
Wspolczuje Wam dziewczyny z tymi pobudkami na karmienie. U mnie mimo ze Mala przespala pol popoludnia to nie budzila sie w ogole misdzy 22 a 5. Tsraz ma problem zeby zasnac ale mam nadzieję ze uda mi sie ja przetrzymac chociaz do 7.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2022, 05:40
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja -
Merci92 wszystkiego dobrego na nastèpne lata ❣️Sushi-też uwielbiam!
Vende mąż zuch chlopak 👍
Ja wczoraj mialam 1h wycieczki rowerowej. Mama przyszla do malej, jak nigdy spala a bylo przed 18;00- kompletnie nie jej godziny, ale przespala praktycznie do powrotu, udalo sie i nie marudzila babci.
W sobote urywamy sie do galerii nie moge sie doczekać wyjscia w pojedynke 🙈
Asiulka u mnie tez cos to karmienie wypadlo po godzinie z hakiem, ale moja cos cisnie i ewidentnie tak sobie pomaga... no nic poleze z tym cycem moze pospi dluzej mi dzis nie zalezy zeby wczesniej wstac, wczoraj spala do 10:00 po odlozeniu po 8:00
Ale wlasnie tez z nia lezalam bo stekala/dla mnie to rarytas bo bez wczesniejszego cyca musislabym z nia chodzic a tak lezyi cos mruczy
Edit. No i śpi. Chwile jadla aktywnie. Coś tam ciumkala , powiercila sie na mnie z termoforem i jej ulzylo... ten cyc w tych „kupnych” godz to taki uspokajacz... wole to niż chodzenie... jak dziecko uspokojone to mama szczesliwa...Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2022, 07:46
Soleil, Malinka2021, Merci92, Zosiek lubią tę wiadomość
16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍 -
U mnie też mlaskanie sie zaczelo. I wgl od 2 dni ona sie pod nosem skarzy jsk jej zle😂 oczywiscie tez są mega placzki ale czesto zamiast nich sie skarży takim swoim slodkim glosikiem😂 taka nowosc...
Ale i mnie nie ma dnia bez afer, wczoraj o 12-15:00 byla kulminacja wycia. Nie dalo sie odlozyc / glowa mnie bolala potwornie a tu wjezdzalo skakanie na pilce, takze plakalysmy razem... pozniej wyszla kupa gigant...
I chyba 1 wieczor bez afery, zmienilismy kàpanie na 19:15, wczesniej je butle 150 ml (chyba porcja konkret). Po kąpieli chwile z nią chodze i wjezdza cyc... nie okazuje juz checi zabawy... i wczoraj po tym cycu dala sie odlozyc, kręcila sie 30 min i ostatecznie usnela ma brzuchu. Mam nadzieje że to sie powtorzy... Mozliwe ze ona tak nam plakala codziennie, bo jà za dlugo „przeciagalismy”...
Ale cos za cos/ kiedys karmilam 2-3 i 4-5. A nawet bez sesji o 2:00. A teraz wjezdza 0:00, 2:00-3:00 i 5-6:00. Ale w sumie to tylko jedzenie. I tak do 0:00 nie kladlam sie spac bo to takie „moje godziny”.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2022, 07:47
Soleil lubi tę wiadomość
Kasjanna u mnie zazwyczaj 1 nocne usypianie na rekach bylo w rozku z „ciiiiiii” i kolysaniem🤦♀️ Bo pozniej juz odpada po mleku. Ale od wczorAj bede probowac odkladac... na razie sprawdzilo sie wygaszenie swiatel i jej pozytywka... i to ze miala duzo miejsca na wiercenie (lozko). W lozeczku na bank bedzie jej zle bo malo miejsca...
musze sprobowac z piosenkami-nie pomyslalam/dzis wjedzie sanah/no chyba ze bedzie afera to nic nie wjedzie🤣
Z krzeselktami tez jestem zielona w temacie, a faktycznie warto sie zainteresowac, u mnie smok wziela dwa razy na spacerze i na sekundy w domu. Woli tez cale pięści ladowac lub pieluszke🤷♀️ Ile to ja sie nie naslucham że dziecko glodneWiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2022, 07:35
Soleil, Lotos, Klara_1985, Zosiek lubią tę wiadomość
Asiulka gryzaka mombella grzybka dostałam już w ciąży właśnie z poleceń ale u nas to jeszcze nie ten etap... mam też małpkę która właśnie ćwiczymy chwytanie też jest świetna. I żyrafę. I karuzele chyba mamy tę samą u mnie też taka muzyczka leci
Co do krzesełek do karmienia chętnie zobaczę co polecacie jestem zielona w temacie
U nas chyba narazie najlepsza nocka. Sen od 20.30 do 1.10 później kolejna pobudka dopiero o 5 i dochodzi 8 powoli się budzi.. Sama sobie zazdroszczę 😂😂 Chyba był. Mocno zmęczony nie wiem, nie chce mi się wierzyć że to się powtórzy. A ja źle spałam bo cycki kamienie. A wczoraj karmiliśmy się właśnie co godzina lub 1.5, myślałam że w nocy będzie to samo..
Ana.ta u nas raczej też nie ma dnia bez afer
Malinka2021, Lotos, Ana.Ta, Zosiek lubią tę wiadomość
-
Vende, a mnie trudno uwierzyć że w ogole są takie dzieci co mogą przespać tyle godzin....
Z tą chustą - a może jakieś inne wiązanie?
A placze tylko w czasie wiazania czy tez po? Ja wiaze przed lustrem, zeby miala atrakcje i mowie do niej, a jak marudzi to się bujam. Mała nosze w kieszonce, ale syna zeby wlasnie bylo szybciej bo nie lubil nosilam w takim co sie chyba nazywa 2X.
Ana.Ta, z noszeniem nie bede nasladowac, z tym moim klockiem 😉
Nie wiem jak wy spicie z dziecmi. Kolo 7 przytulilysmy sie na lozku i pieknie zasnęła, ale tak lata na wszystkie strony, ze musialam zejsc i ustapic miejsca jaśniepani.Ana.Ta, Zosiek lubią tę wiadomość
Kasjanna moja tez wiekszosc lata, dlatego czesto spi obok, bo tez sie nie da😂 po odlozeniu dzisiaj nie spala ale powiercila sie i odleciala jeszcze na godzine😅 ale najlepsze... ja wchodze bo zaczelo cos gadać w niani, a ta zupełnie w innym miejscu gawędzi do gwiazdek na rogalu 😂
Soleil oby sie powtorzylo! Te nasze dzieci beda nas zadziwiać na plus też na pewno hihi
Apropo zachowan dzieci moja uwielbia teraz podnosic tyłek i tak jakby wyrzuca nogi w góre😂 dlatego ulubiony bujak juz nie jest ulubiony, noszenie tez mniej, woli kokosic sie w gondoli albo mata. Kąpiele są coraz ciekawsze 😂
I ciągle jak ją karmie zasłania sobie jedną ręką oczy i mnie szczypie dłońmi 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2022, 09:54
Kasjanna, Soleil, Malinka2021, Zosiek lubią tę wiadomość
Do mam karmiących piersią, butelka w sumie też bo mąż wczoraj karmił i miał to samo. Czy Wasze dzidziusie też tak się 'wygłupiają' podczas karmienia? Nie chodzi mi o wyginanie ciała tylko takie machanie rękami. Czasami zlapie za bluzkę i trzyma a czasami te ręce mu latają jak szalone jakby chciał je gdzieś wsadzić i nie wiedział gdzie 😅 nogami też macha ale rzadziej. Powiem wam ze wkurza mnie to 😅 w nocy na spiocha jednak najprzyjemniejsze karmienie jest.
Zosiek lubi tę wiadomość
-
Soleil dokładnie u mnie od niedawna jest to samo I myslalam już ze to coś nie tak ze ta ręką tak macha😆w nocy faktycnzie je na spokojnie☺️
Vende super ze wyluzowałas i wypad się udal🙂szkoda tylko że te piersi znowu Cie męczą 😏
Kurcze ja dalej nie mogę przeboleć tych nocy bo już było tak super hah karmienie 20.00 i spanie do 24 najczęściej potem karmienie na śpiocha i spanie 3 godziny i znowu karmienie na śpiocha i znowu 3 godziny snu - coś pieknego😃 a te kilka dni dają mi w kość wrrr oby się to znowu przestawilo🙂
Co do krzesełka to ja nawet nie wiem jakiej firmy mam😆 w ogóle o tym jeszcze nie myslalam ale znajomi wyprowadzali się z mieszkania nad nami i dziewczyna napisala do mnie czy nie chce krzesełka dla malej . Wiedzialam ze oni dbali o tą swoją córe wiec jakiegos kiepskiego jej nie kupili wiec odkupiłam od niej za symboliczne 50zl😋ale póki co krzesełko poszlo do piwnicy🙂Soleil, Ana.Ta, Leksa lubią tę wiadomość
-
Kurcze dziewczyny chyba Laura polubiła spacery a przynajmniej nie płacze na nich ☺ Oby już się to nie zmieniło 😃 Dzisiaj i wczoraj 7km zrobiłyśmy z otwartymi oczami i spankiem 😊
Soleil U mnie jest to samo. Chyba dzieci są już tak ciekawskie i aktywne że ciężko im usiedzieć w miejscu ☺ Je, kopię i drapie lub dotyka rękami i to wszystko na raz! 😄
To u mnie Laura czasami z boczku na brzuch chciałaby się przekręcić ale to chyba przypadkiem i ewidentnie nie radzi sobie wtedy z tymi rękami pod brzuchem 😀 Dopiero co na boki zaczęła się przekręcać i nogi wyrzucać do góry tak śmiesznie 🙃
Dziewczyny a u was jak długo są aktywne dzieci między spaniem a spaniem? ☺
Soleil, Ana.Ta, Zosiek lubią tę wiadomość
-
Merci, z tą aktywnością to bardzo różnie, czasem pół godziny, czasem 2.
Co do machania rekami przy karmieniu, to moja bardzo. Tzn jedna rękę ma zblokowana, wiec krci tylko druga. Najczesciej wali mnie po piersi i smieje sie ze woli mleko dobrze ubite 😁 czasem daje jej palec do zlapania to sie troche uspokaja.
Moja dzis jakos dziwnie, spala na tym lozku do 8,i wtedy zaczela placzki przez sen. Siedze przy niej u szu-szam, glaskam, uspokaja sie i za 2 minuty to samo. W lozeczku tez. W koncu wzielam i rozbudzilam, nakarmilam i ululalam jeszcze raz i tka dospala do teraz. Obudzila sie super radosna. Nie wiem co to bylo 🤔Ana.Ta, Soleil lubią tę wiadomość
Kasjanna, ja tez sie dziwię, ale moja mama twierdzi ze ja jako dziecko zawsze spalam od polnocy do 6 wiec moze dziecko sie wrodziło Nie ukrywam ze mi to pasuje, a mężowi to juz w ogole, bo on nie wstaje na laktator Co do chusty tez wiąże przed lustrem, ale ona tylko zostanie do niej wlozona i juz ryczy i w sumie nie wiem czy chociaz raz byla w niej wiecej niz 5minut bo drze sie w nieboglosy. Zastanawiam sie nad jedna lekcja z chustoniszenia, moze ja jednak cos zle robię i dlatego ona sie tak denerwuje, no nie mam pojęcia.
Jeszcze wracajac do tego spania no to ja mam w tym temacie w takim razie zlote dziecko. Ale jakbyscie zobaczyly moj kalendarz z zajeciami Małej teraz przy tych rehabilitacjach to jest porażka... Oprocz samych zajec to mamy psychologa, neurologopede, lekarza jakiegos od ruchu, co chwilę kontrole z tymi bioderkami... Jestem ciekawa psychologa dla takiego maleństwa tak ogólnie co deugi dzien cos mamy i z tego co wiem tak będzie przez najblizsze 1,5miesiaca... Ale mam nadzieję, ze po juz bedzie ok
Soleil u mnie to samo, wszystko ją interesuje przy jedzeniu. A potem cala jest w tym mleku bo sie tak rzuca xD
Merci, u nas aktywnosc trwa zazwyczaj ok 1,5h i zwykle po jest turbodrzemka z 15minut. Moze raz, dwa razy dziennie dluzsza i to najczęściej na spacerze.Soleil, Merci92 lubią tę wiadomość
17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja